Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Terapia de deradicalizare. Lupta românului-cocoș cu propriile complexe de inferioritate

Theodor Paleologu - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos/Ilona Andrei

În român se luptă două complexe antagonice: unul de superioritate și altul de inferioritate. Din această luptă nu câștigă nimeni, dar ea construiește un teren propice radicalizării. Și această teorie a fost expusă foarte coerent de Theodor Paleologu în cadrul emisiunii ”În fața ta”.

Întrebat de jurnalistul Florin Negruțiu dacă crede că românii suferă de un complex de inferioritate, Paleologu a menționat că da, dar că nu e singurul complex al lor. Există, pe cealaltă parte, un ”cocoșism compensatoriu”, care vine peste autoflagelarea inițială și radicalizează discursul. Iar alimentarea acestui discurs cu tot felul de teorii fanteziste încă din comunism nu face altceva decât să sporească gradul de toxicitate în societatea românească.   

Sunt două aspecte, două fațete ale aceleiași monezi, și anume complexul de inferioritate, negativismul, autoflagelarea constantă și cocoșismul compensatoriu, complexul de superioritate: noi suntem primii, noi le-am inventat pe toate, limba latină vine din limba geto-dacă, noi am inventat scrierea, filosofii greci au furat totul de la Zamolxe, Dacia lui Burebista domina întreaga Europă și alte bazaconii de genul ăsta, pentru că protocronismul este matricea tuturor extremismelor românești de după 89. Și să aducem aminte ce este protocronismul: este o ideologie pseudo-științifică, cultivată de regimul Ceaușescu în varianta sa național-comunistă și gașca de la Săptămâna (Eugen Barbu, Corneliu Vadim Tudor) luaseră în mână stindardul protocronismului, care și acum joacă un rol foarte toxic și foarte periculos.

Ca atare, mecanismul care face ca extremismul să înflorească într-o societate care a trecut prin comunism destul de recent este exact cel de a exploata lupta românului cu el însuși, cu propriile complexe. Și, deși putem discuta în mod izolat despre anumite tipuri de discriminare a românilor în afara țării, trebuie să recunoaștem că, în general, cei care au ajuns în străinătate și s-au comportat într-un fel decent și rezonabil n-au avut niciodată motive să se plângă de un tratament discriminatoriu în Europa sau în lume. Lucru sesizat și punctat foarte corect de Paleologu în acest context al discuției:

Sigur că există cazuri de xenofobie, sigur că da, categoric, știu lucrul ăsta, dar nu este ceva sistematic. Să ne scoatem din cap ideea că străinii ne vor răul, cum se spunea într-un clip al partidului AUR.” - a mai punctat Paleologu în cadrul aceleiași emisiuni. 

Cum se poate rezolva o problemă atât de mare e încă neclar. Cert este că, din perspectiva profesorului Theodor Paleologu, există și o terapie de deradicalizare, care constă în a încerca să contruiești un dialog cu cei care par deschiși la asta, dar și de a spune adevărul, pentru că în acest moment, încrederea sau, mai degrabă, lipsa ei, este ceea ce a dus la situația în care ne găsim. 

Trebuie să-i și asculți, atât cât se poate, trebuie purtat un dialog. Cred că e foarte important și să spui adevărul, pentru că democrația nu înseamnă să umbli cu cioara vopsită. Un bun diplomat e cel care spune adevărul, un om care este onest și inspiră încredere prin onestitate. Noi avem foarte mare nevoie să reclădim încrederea, nu doar în instituții, ci noi între noi. România este și bolnavă de lipsă de încredere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Francisc check icon
    Ca să mă „deradicalizez”, scriu câteva rânduri. Să-mi fie cu iertare îndrăzneala...

    Câteva gânduri de an nou...


    2024 e deja istorie. Am lăsat în urmă un an plin de „realizările mărețe” ale guvernului Ciolacu. Salariul minim a crescut tovărășește din pixul guvernanților, pensiile au fost mărite și ele, că nu puteam lăsa pensionarii să moară de foame. Am participat la patru rânduri de alegeri (locale, europarlamentare, prezidențiale și parlamentare!). De fapt la vreo trei, că pe primele le-am comasat. Dacă numărăm mai bine, rămân numa‘ două, că prezidențialele au fost anulate de cei nouă „curteni”. Vorba aia: cei patru apostoli au fost trei, Luca și Matei...

    „Rotativa” guvernamentală dintre PNL și PSD, cele două „mari partide pro-europene”, ne-a adus în situația să ne căcăm pe democrație. Votul nostru a devenit hârtia cu care se șterg la cur potentații prezentului. Președintele Iohannis (l-am votat de două ori, băga-mi-aș!) putea rămâne în istoria neamului, dar e evidentă treaba că face parte și el din gașca de oportuniști care și-au pus labele pe destinul României...

    Democrația autohtonă scârțâie rău de tot de când guvernul Ciolacu2 e „chemat” să repare ce a stricat guvernarea Ciolacu1 după niște alegeri, vorba aia, libere. Cum să nu devii „extremist”? Ce naiba, ne-am pierdut cu toții simțul măsurii?

    Anularea alegerilor prezidențiale e pentru mine dovada clară că „democrația” e o vorbă goală în gura celor care ne conduc. „Boborul” e bun doar atunci când îi aplaudă pe „salvatori” și e rău când se opune...

    Urmează 2025, anul în care „coaliția” va repara tot ce a stricat în ultimul deceniu. Candidatul comun, „chemat” să repare stricăciunile se numește Crin Antonescu (poreclit „căcărău” în urmă cu niște ani). Semne bune anul are, nu-i așa?

    Departe de mine gândul că Georgescu sau Simion ar fi soluția salvatoare. Nu ne place nici de Lasconi, nici de Nicușor Dan, la fel cum nu ne-a plăcut nici de doamna Macovei sau de Kovesi. Nouă ne plac mincinoșii care promit marea cu sarea, gen Ponta, Dragnea sau Ciolacu...

    Așadar, cu mic cu mare, hai să mergem la votare doar ca să salvăm căciula celor ce ne-arată scula. Să ne dea Dumnezeu sănătatea mintală de care avem mare nevoie în acest moment de cumpănă.

    La anul și la mulți ani!



    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Când de combaterea "protocronsmului" se ocupă "istorici" premiați de statul ungar orice urmă de credibilitate dispare...
    • Like 0
    • @ RazvanP
      După sensul comentariului văd că iți plac cei premiați de statul rus
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      RazvanP check icon
      Fantastică dovadă de inteligență...asimptomatică!
      Când o să evoluați dincolo de "cine nu e cu noi este împotriva noastră" (ironic, idee pur bolșevică!) mai discutăm!
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Străinii vor în primul rând binele lor iar dacă aceste lucru înseamnă răul nostru sau binele nostru, asta contează mai puțin. Din acest motiv trebuie să avem o politică și un cadru legislativ care să ne fie favorabil nouâ.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult