Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

The New York Times despre marele miting pesedist: Folosind drept pretext statul paralel, conducătorii României o iau drept țintă pe șefa DNA

„Puternicul lider al partidului de guvernare din România, condamnat pentru fraudă electorală, suspectat că a furat milioane de dolari din fonduri UE și care urmează să primească în curând un verdict într-un caz de abuz în serviciu, a avut un mesaj pentru cei peste 100.000 de cetățeni care s-au adunat recent într-una dintre principalele piețe ale Capitalei: este o victimă”. 

Așa și-a început The New York Times articolul despre marele miting pesedist de la București, în care atrage atenția că lupta anticorupție din România este în pericol și în care compară discursurile liderilor PSD cu cele ale lui Donald Trump. 

Articolul notează felul în care Liviu Dragnea le-a transmis susținătorilor lui că oricine poate deveni victima denunțurilor, nu doar decidenții politici, și s-a folosit de tema „statului paralel”, care ar vrea să distrugă statul de drept, cu ajutorul președintelui Klaus Iohannis și al Direcției Naționale Anticorupție.

„A fost un moment remarcabil pentru această țară cu peste 20 de milioane de locuitori, aflată în topul celor mai corupte state din Europa, dar care a dus în ultimii 10 an o luptă agresivă împotriva corupției. Lupta este însă acum într-un pericol serios după ce Curtea Constituțională a României a ordonat revocarea procurorului șef al DNA și a înlăturat efectiv mecanismele de siguranță create pentru a-i proteja pe procurori de presiuni și răzbunări politice”, scriu jurnaliștii The New York Times.

Aceștia îl citează și pe Liviu Pleșoianu care a spus într-un interviu: “După Revoluţie, NATO şi UE au spus că vor să ne înveţe democraţia: Ei ar trebui să îşi asume această responsabilitate, pentru că au încurajat şi, de asemenea, au finanţat acest stat paralel, acest sistem odios”.

Limbajul folosit la miting seamănă cu cel al lui Donald Trump, remarcă publicația americană.

”Îl salutăm pe Donald Trump şi lupta sa împotriva statului paralel!”, a spus în engleză parlamentarul PSD Liviu Pleşoianu. ”Ştim ce forţe sunt aruncate împotriva lui”.

Articolul din New York Times poate fi accesat aici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Adrian check icon
  Okay, dar prezinta NYT si acuzatiile din partea cealalta? Oameni buni este foarte periculos ceea ce propovaduiti.
  Chiar daca ati avea dreptate deplina, ganditi ca nu este de ajuns cand ignorati acuzatii care sunt aduse de cealalta parte. Sunt oameni care sustin ca SRI si DNA le-a distrus viata. Ce facem cu ei?? Nu le raspunde nimeni?
  • Like 0
 • Azi a fost publicat protocolul de colaborare dintre SRI, PICCJ si ICCJ. Cel mai straniu element al acestui protocol il constitue faptul ca nu se stie cine a semnat pentru ICCJ ! O alta problema a protocolului o reprezinta faptul ca este bazat pe principiul "necesitatii de a cunoaste" ( "principiul conform căruia accesul la informaţii clasificate se acordă în mod individual numai persoanelor care, pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, trebuie să lucreze cu astfel de informaţii sau să aibă acces la acestea", vezi http://www.orniss.ro/ro/notiuni.html ) in cadrul infaptuirii justitiei. Daca era nevoie de cooperarea trebuia sa fie public actul de cooperare/colaborare.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Puteti fi linistit, stimate domn. Iata cum Ciordache, la ordinul sefului sau infractor si cu complicitatea borfasilor din aldepesede, rezolva pe loc orice problema: https://republica.ro/controversatele-modificari-la-codul-de-procedura-penala-dezbatute-in-parlament-opozitia-acuza-ca-nu-a
   Ce sa ne mai batem capul cu protocoale, cu DNA-uri si alte prostii din astea. Se va trai foarte bine in noua republica infractionala romana. Vom fi, probabil, prima tara plina de infractiuni dar fara faptuitori. Nu-i asa ca veti fi multumit? Asta, bineinteles, daca va duceti veacul pe meleagurile astea.
   • Like 1
 • florin check icon
  Orice adevar are un pic de minciuna si orice minciuna are un pic de adevar.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult