Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

The Times: „Măcelarul din Mariupol” aplică în Ucraina atrocitățile din Siria

Mihail Mizintev

Foto: Getty Images

În spatele atrocităților comise în Mariupol, orașul-port ucrainean, distrus de bombardamentele rusești, se află generalul-colonel Mihail Mizințev, cunoscut ca „măcelarul din Mariupol”, relatează The Times, scrie digi24.ro. Acesta a coordonat și forțele armate care au distrus, acum cinci ani, orașul Alep, din Siria.

Mizințev, în vârstă de 59 de ani, este șeful Centrului Național pentru Coordonarea Apărării, o structură de comandă înființată în 2014 pentru a conduce operațiunile militare ale Rusiei.

„El a ordonat bombardarea maternității, a spitalului de copii, teatrului, caselor civililor. El este cel care distruge Mariupol, așa cum a distrus orașele siriene”, a spus Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al cartierului general militar din Odesa.

Oleksandra Matviciuk, șefa Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina, a cerut ca Mizințev să fie acuzat de crime de război la Haga.

Într-un apel telefonic interceptat și publicat de serviciile de securitate ucrainene în această săptămână, Mizințev părea să ceară ca unui ofițer să i se taie urechile, ca pedeapsă pentru că nu purta uniforma corectă.

„Uitați-vă la gunoiul ăla care stă acolo, încruntat, cu ochii de bovină, arătându-mi fața aia nefericită, mutra lui împuțită. „De ce mai e în armată? Și de ce ar trebui să-mi pierd timpul cu mizeria asta? Dacă ești șeful unei unități, poartă-te ca atare. De ce mai are fața întreagă? De ce nu i s-a tăiat urechea? De ce nu șchiopătează?”, se aude în înregistrare.

În ședințe înregistrate și publicate de televiziunile ruse de stat, Mizințev a spus că „bandiții”, „neonaziștii” și naționaliștii ucraineni s-au implicat în „teroarea în masă” și au comis o serie de crime. El a mai susținut că Rusia nu folosește arme grele împotriva orașului.

„S-a dezvoltat o teribilă catastrofă umanitară. Toți cei care depun armele primesc garanții pentru a pleca în siguranță din Mariupol”, a spus el într-o conferință a Ministerului Apărării, săptămâna aceasta.

Între 100.000 și 200.000 de oameni sunt blocați în Mariupol, fără hrană, apă, energie sau căldură.

Joi, s-a ajuns la un acord pentru stabilirea a șapte coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din orașele ucrainene, potrivit vicepremierului Irina Vereșciuk. Dar evacuarea civililor din Mariupol a întâmpinat probleme. Fiecare parte a dat vina pe cealaltă pentru eșecul operațiunilor de scoatere a civililor din Mariupol. Autoritățile ucrainene au acuzat de asemenea Moscova că a deportat 15.000 de civili în Rusia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce face acest criminal dovedeste ca este impreuna cu TARTORUL lui de la Kremlin,din preistoria omenirii,n-are simturi decat de pradator si ucigas cu sange rece.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult