Foto: Getty Images
În spatele atrocităților comise în Mariupol, orașul-port ucrainean, distrus de bombardamentele rusești, se află generalul-colonel Mihail Mizințev, cunoscut ca „măcelarul din Mariupol”, relatează The Times, scrie digi24.ro. Acesta a coordonat și forțele armate care au distrus, acum cinci ani, orașul Alep, din Siria.
Mizințev, în vârstă de 59 de ani, este șeful Centrului Național pentru Coordonarea Apărării, o structură de comandă înființată în 2014 pentru a conduce operațiunile militare ale Rusiei.
„El a ordonat bombardarea maternității, a spitalului de copii, teatrului, caselor civililor. El este cel care distruge Mariupol, așa cum a distrus orașele siriene”, a spus Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al cartierului general militar din Odesa.
Oleksandra Matviciuk, șefa Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina, a cerut ca Mizințev să fie acuzat de crime de război la Haga.
Într-un apel telefonic interceptat și publicat de serviciile de securitate ucrainene în această săptămână, Mizințev părea să ceară ca unui ofițer să i se taie urechile, ca pedeapsă pentru că nu purta uniforma corectă.
„Uitați-vă la gunoiul ăla care stă acolo, încruntat, cu ochii de bovină, arătându-mi fața aia nefericită, mutra lui împuțită. „De ce mai e în armată? Și de ce ar trebui să-mi pierd timpul cu mizeria asta? Dacă ești șeful unei unități, poartă-te ca atare. De ce mai are fața întreagă? De ce nu i s-a tăiat urechea? De ce nu șchiopătează?”, se aude în înregistrare.
În ședințe înregistrate și publicate de televiziunile ruse de stat, Mizințev a spus că „bandiții”, „neonaziștii” și naționaliștii ucraineni s-au implicat în „teroarea în masă” și au comis o serie de crime. El a mai susținut că Rusia nu folosește arme grele împotriva orașului.
„S-a dezvoltat o teribilă catastrofă umanitară. Toți cei care depun armele primesc garanții pentru a pleca în siguranță din Mariupol”, a spus el într-o conferință a Ministerului Apărării, săptămâna aceasta.
Între 100.000 și 200.000 de oameni sunt blocați în Mariupol, fără hrană, apă, energie sau căldură.
Joi, s-a ajuns la un acord pentru stabilirea a șapte coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din orașele ucrainene, potrivit vicepremierului Irina Vereșciuk. Dar evacuarea civililor din Mariupol a întâmpinat probleme. Fiecare parte a dat vina pe cealaltă pentru eșecul operațiunilor de scoatere a civililor din Mariupol. Autoritățile ucrainene au acuzat de asemenea Moscova că a deportat 15.000 de civili în Rusia.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.