Foto: Jeff Pachoud/ AFP/ Profimedia
În 1940, când Hitler era pe cale să invadeze Marea Britanie, Churchill nu le-a spus alor săi că trebuie să negocieze cu nebunul pentru că altfel o să scadă PIB-ul. Le-a promis sânge, lacrimi și sudoare. Le-a spus că se vor lupta cu naziștii pe fiecare plajă, câmp sau stradă. Că nu se vor preda niciodată. Că istoria de 1000 de ani a Marii Britanii merită să se încheie în lupta pentru libertate și ca Europa să nu devină un imperiu al nazismului, al răului aproape absolut. Libertatea este ceea ce face viața să merite să fie trăită. Libertatea de a trăi cum vrei, de a-ți depăși propria condiție. Libertatea copiilor de a fi mai buni decât părinții lor.
În discuțiile despre cum reacționăm la agresiunea Rusiei și ce acțiuni sau sancțiuni sunt posibile sau necesare confundăm lucrurile. Se tot vorbește despre decuplarea Europei de la gazul și țițeiul rusesc ca să numai plătim miliarde de euro cu care ulterior Putin să ne submineze libertatea. Câteva idei:
- Decuplarea imediată de la gazul și petrolul rusesc va avea costuri economice semnificative. Va fi recesiune în Europa. Cât de mare? Nimeni nu vă poate spune. Trebuie să fi învățat deja că economia Uniunii este prea complexă și astfel de evenimente prea rare ca să navigăm cu certitudine.
- Este această decuplare imposibilă? Va fi ea catastrofică? Nu cred, dar nu știu. Cine ar fi crezut înainte de martie 2020 că putem închide efectiv economia fără efecte catastrofice? Eu unul mă așteptam la ceva similar Marii Depresiuni și nu a fost chiar așa. Asta nu înseamnă că istoria se va repeta și că decuplarea de gazul rusesc nu poate avea consecințe pe care nu le bănuim acum.
- Rolul companiilor și al celor care le reprezintă, ca subsemnatul, este să prezinte onest aceste posibile consecințe. Suntem o democrație și dezbatem deschis. Deci consecințele unei astfel de decuplări pot fi de la severe la foarte grave fără să le putem anticipa cu certitudine.
- Decizia nu este însă a companiilor, ci a cetățenilor și a celor care-i reprezintă. Libertatea noastră de cetățeni este amenințată de Rusia. Viețile noastre se vor juca la ruleta rusească dacă permitem unui dezaxat cu arme nucleare să ne șantajeze. Și costurile economice tot noi le plătim până la urmă. Companiile sunt niște abstracții juridice. Cetatea este a oamenilor.
- Deci când ne întrebăm care sunt consecințele economice ale decuplării de energia rusească ne oprim la jumătate. A doua întrebare este de ce o facem, ce apărăm. Este ceea ce apărăm în pericol? Și dacă da, merită să trecem prin doi ani de recesiune și o iarnă grea ca să apărăm libertatea și securitatea Europei?
- Avem alte instrumente până să ajungem la conducta de gaz? Poate o recesiune să dezbine Europa? Cât de afectați vor fi cei mai săraci dintre europeni? Pot fi sprijiniți cumva? O să alimenteze asta populismul? Care este pericolul mai mare? Ne putem uita în oglindă dacă continuăm să alimentăm vistieria lui Putin? Petru câtă vreme? Dacă oricum ne-am propus să ne decuplăm nu mai bine înghițim pastila și gata? Va escalada asta conflictul?
Sunt multe întrebări fără răspunsuri simple, dar nu vom putea fugi la nesfârșit de ele. Ne vor ajunge inevitabil din urmă. Din punctul meu de vedere, al cetățeanului Burnete, Churchill avea dreptate: libertatea trebuie apărată cu inteligență și istețime și cu orice preț
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. ai idee ce a zis churchil cand razboiul impotriva nazismului s-a incheiat? ceva cu o cortina de fier se asterne peste europa parca?
2. o sa te injure auristii ca "churcil a vindut romania la rusi" desi, putini nvor sa isi aminteasca ca episodul cu scrisul pe servetel s-a petrecut dupa ce sovieticii ocupasera deja romania...
3. motivul principal pt care britanicii au declarat razboi lui hitler a fost atacarea poloniei...dupa ce al 2-lea razboi mondial s-a incheiat a fost polonia libera??
chestia e ca cu rushii, ori lupti ori nu lupti, rezultatul e acelasi...daca nu mai rau...vezi exemplul finlandezilor care dupa un razboi, au trebuit sa dea mai mult teritoriu
Rapunzand punctelor tale:
1. Comunismul nu reprezenta o problema (mare) asa cum reprezenta nazismul incepand cu anii '33.
2. Servetel, neservetel parerea mea este ca am scapat cu bine: am primit Transilvania, rusii impreuna cu aliatii nu ne-au linsat pentru ca am fost de partea nemtilor si am intors armele doar cand am fost cu spatele la zid.
3. Primul Razboi Mondial inca era proaspat in mintea oamenilor, stiau ce s-a intamplat si nu voiau sa sufere din nou.
1. Pe atunci in UK era democratie nu corpocratie, deci primul ministru nu era in buzunarul corporatiilor donatoare ca acum. In ziua de azi corporatiile vor profit perpetuu, nu conteaza ca-i razboi sau vreun asteroid loveste Terra. Pierderile sa le suporte contribuabilul, acelasi care salveaza corporatiile de la faliment in caz de criza financiara. Pe asta miza si Cracanatul de la Kremlin cand a invadat, dar a avut o surpriza de data asta.
2. In 1941 UK era un imperiu plin de bani, azi are o datorie publica de 130% din PIB, deci orice sughit financiar e resimtit brutal.
Personal am fost placut surprins de reactia Vestului si sper sa continue pe trendul ascendent al sanctiunilor, ca sa-l convinga si pe Galbejitul cu fata de pokeras ca nu e loc de expansiune pt el in Taiwan si toata zona Marii Chinei de Sud.
Churchill a negociat apoi cu Stalin
In loc de ori-ori poate ar trebui sa ne gandim la si-si
Cum putem trai impreuna si nu cum ne eliminam unul pe altul.
Prea mult spirit belicos
Și în ciuda aberațiilor rezultate, eu sper ca patronul vostru spiritual (mă-ta RUSIA nu little), al câtorva potăi hămăitoare de pe aici, să DISPARĂ de pe firmamentul mondial, să nu mai reprezinte nimic. Sper să își vândă focoasele pentru mâncare și țoale, să ajungă o non-națiune, ceva gen Republica Zair, care să trăiască din vânzare de materii prime. E speranța mea și am dreptul la ea, da?