
Foto: Profimedia
Îți place locul tău de muncă de la corporație? Sau din fabrică? Sau de la primărie? Te-ai obișnuit cu programul, salariul e aproape suficient, dar în două vacanțe pe an tot apuci să pleci, chiar și numai prin țară. Și poți plăti ratele la apartament și la mașină. Dormi liniștit noaptea. Că ai un loc de muncă decent. Pentru care ai învățat carte și pentru care ai făcut eforturi. Te ții bine, da? Vezi că o să îl pierzi!
E frumos apartamentul tău! Casa ta! Locul tău de suflet, unde te simți si tu protejat și sigur pe tine. Când l-ai cumpărat ai simțit că ai realizat și tu ceva în viață, că ce e omul fără un loc al lui? Sigur, n-ai avut și tu bani la portbagaj, că nu obișnuiești să iei șpagă pe contracte de construcție a lucrărilor publice. Ai apelat, ca tot omul, la un credit în bancă. Și plătești de câțiva ani niște rate lunare. Dar măcar e apartamentul visurilor tale. Ești bine așezat acolo, da? Vezi că o să îl pierzi!
E atât tare mașina ta! Prima ta investiție în tine și în nevoile tale! Ai strâns tu singurel banii de avans sau poate ți-ai luat-o la mâna a doua și la preț onorabil. Oricum, e o mașină care ți-a făcut viața mai ușoară. Acum, nu știu cum să îți dau și vestea asta, dar, dacă nu face Georgescu benzina 1 leu, nu știu dacă o s-o mai muți din parcare prea curând.
Și acum te uiți la mine și te întrebi ce am de sunt așa panicată. De ce am ajuns să cred toate lucrurile pe care ți le-am spus? Ba chiar și câteva pe care încă n-am apucat să ți le zic, dar na, poate ar trebui să știi că vor veni și zile în care îți vei aminti cum se simte foamea. Că poate ai uitat. Au trecut ani buni de când foamea era o normalitate. Iată, vom reveni acolo.
Deci pune-ți centura de siguranță, că vine Epoca de Aur!
De fapt, a venit deja. E aici de câteva zeci de ore. A fost suficient să îl voteze pe extremistul Simion 40% din jumătatea de Românie care s-a prezentat la urne ca să ajungem astăzi la un episod istoric din viața noastră economică, și anume aceea de a avea un euro la prețul de peste 5 lei. Și va crește în zilele care vin, că BNR nu prea face față distracției. Nimeni nu mai vrea să ne împrumute! Și nimeni nu mai vrea să cumpere lei! Că nimeni normal la cap nu vrea să aibă de-a face cu un stat extremist, care e și în pragul falimentului oricum, după o guvernare de alianța națională de tristă amintire, condusă de un covrigar! Căci asta s-a întâmplat, de fapt, și în asta constă crudul adevăr: pesediștii și peneliștii au vrut să cumpere voturi cu banii tăi de acum, dar n-au reușit decât să ia un credit pentru George Simion. Un credit pe care trebuie să îl plătim toți acum.
Covrigarul Ciolacu și guvernul lui au pregătit acest dezastru în care azi și tu, și eu, suntem. Simion nici n-a avut prea mult de luptă.
Sigur, dacă mă întrebi pe mine, BNR ar trebui să nu se mai chinuie, să lase cursul la liber, așa cum îl duc vremurile și fluctuațiile monetare. Să ne usture mai devreme e preferabil decât să ne usture mai târziu. Deși pe noi ne va ustura multă vreme de acum înainte momentul acesta oribil de tulburare națională. Și, odată ajuns la putere, așa cum merită, Simion, împreună cu izolationistii lui, va face ordine în țară. Va dizolva tot ce îi va sta în cale și îl va face pe Georgescu șef suprem onorific al patriei. Apoi va privi către buget, ca să își cumpere și el câteva costume noi. Că merită.
Numai că până în punctul acela investitorii vor fi plecat din țară. Fabrica în care lucrezi azi se va fi închis. Multinaționala în care îți scriai proiectele va fi plecat din România cu câteva zile după turul 2 ăla nou. Primăria unde munceai a redus programul, că nu mai încasează bani din impozitele locale, că au plecat toate fabricile și toate reprezentanțele și toate firmele.
Celelalte, alea autohtone, s-au închis. N-au avut lichidități. Au vândut tot. Patronii au plecat în alte țări. Unele unde extremismul n-a fost să fie. Unde încă a mai fost rațiune. Și unde s-a citit Orwell la timp.
Că de aia ne bătea la cap profa de română să citim cărțile astea, ca să nu ajungem la majorat incapabili să înțelegem ce e ăla totalitarism, ce e ăla extremism și unde duc toate astea, dacă le dai mână liberă. Acum e oricum prea târziu. Și toate ale noastre sunt doar amintirea a ceea ce obișnuiam să fim înainte să ne pierdem cu totul uzul rațiunii.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Într-adevăr, votanții lui Simion cred că nu se poate mai rău pentru ei decât acum. Dar ceea ce nu înțelegi tu e că NU e vorba neapărat numai de un rău economic, ci de o așezare rea, alienată, imorală, nedemocratică a societății. Pe scurt e vorba de conștientizarea DRUMULUI GREȘIT în care merge țara. Până acum știi că în sondaje lumea răspundea majoritar că România merge într-o direcție greșită. De mult timp oamenii simțeau asta, dar nu conștientizau prea clar în ce constă asta. Simțeau doar că ceva e în neregulă, că aerul devine din ce în ce mai irespirabil. Odată cu mesajul lui Călin Georgescu (feblețea ta) oamenii au avut o ”trezire în conștiință”. E persiflată de ai tăi expresia asta, dar nu știu nici eu cum altfel s-ar putea numi ”revoluția” asta interioară masivă a oamenilor. Oamenii erau confuzi în legătură cu răul insidios pe care-l simțeau și dintr-o dată au avut o revelație. AU ÎNȚELES. Și-au găsit direcția și au putut să separe binele de rău, așa cum simt ei.
Așa că las-o mai moale cu ”Epoca de aur” că n-are absolut nicio noimă. Poate pe undeva, prin subconștient aversiunea asta a voastră față de noi vine și din faptul că încă n-ați găsit calea voastră, cu certitudine, fără niciun dubiu. Sau dacă credeți că ați găsit-o vă mirați de ce nu simțiți aceeași bucurie cu ceilalți. Cum pot ”proștii” ăia să se bucure, în timp ce voi deștepții sunteți mai mult rezervați, deși mintea încă vă susține cu insistență că e bine ce faceți voi, nu ceilalți.... Sigur, o să-mi zici că așa sunt înțelepții, rezervați nu exaltați. Da, dar asta e valabil până la un punct. Oricât ai fi de sceptic și rezervat, rece, superior etc tot te bucuri din tot sufletul când, rătăcit fiind în excursia de pe munte ai găsit în sfârșit poteca ce duce la cabana salvatoare și știi că aproape ai scăpat și de sălbăticiuni.
Cât despre fabulațiile cu "DA trecerii țării de la stadiul de piață de desfacere către stadiul de zonă de producție pentru intern și export", să vedem ce o să mai producem că deja investitorii (chiar și cei români) sunt sceptici că vor mai investi aici vreun ban, ba mai mult, vor retrage și investițiile făcute.
Vorbe... și cam atât. Nu simți deja căderea liberă? Se pare că nu.
P.S. M-a amuzat teribil Mircea Badea, care spunea, în emisiunea lui, evident la mișto, ceva de genul că poate n-ar mai trebui deloc să fie alegeri la noi în țară. Să fie o democrație așa, cumva, dar fără alegeri că uite, dacă sunt alegeri e nasol: ori se anulează, ori uite, se ”prăbușește” leul, bursele, toate cele. E deci nasol. N-ar fi mai simplu fără? Și că poate ar fi fost mai simplu să se anuleze și aceste alegeri, că prea ne dau dureri de cap :-) :-)
Nu plecăm - discutabil.
O să mai vorbim - negreșit. Din nenorocire, nu știu ce setări am făcut la PC că nu mai primesc nicio notificare pe e-mail când răspunde cineva la comentarii. Și asta cred că se întâmplă de vreo două luni.