Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Tî Toader are dreptate

 „Legea nu mă obligă să fac altă propunere la DNA, dacă prima este refuzată”.

Cu vocea lui de pterodactil lovit de gripă aviară, Tî Toader a reușit să pronunțe cea mai sinistră frază a unui înalt magistrat de după 1989.

Tî Toader este profesor universitar, a fost judecător constituțional, este membru al Comisiei de la Veneția și ministru al Justiției din România. Ministru, adică slujitor al numitei Justiția. Iar fraza de mai sus este, cum i-ar spune Eminescu scos din fire, o cârciocărie, un tripotaj.

Potrivit legii, ministrul Justiției face o propunere pentru șefia DNA, cu aviz consultativ din partea CSM. Ce înseamnă consultativ?

Pentru orice om de bună conștiință, înseamnă că dacă voturile sunt împărțite 3-3 sau chiar 4-2, ministrul poate să încline balanța sau să contrazică votul CSM. Dacă însă scorul este 6-0 împotriva propunerii sale, ministrul nu va trece peste CSM, se va gândi la altă variantă. Tî Toader înțelege prin consultare să anunțe din start, cu dispreț, că nu va ține seama de avizul CSM. Puțin îi va păsa și de îngrijorarea exprimată de Comisia Europeană față de ignorarea repetată a expertizei CSM de către ministrul Toader.

De altfel, Tî Toader nu se consultă nici cu președintele Iohannis, nici cu Parlamentul sau cu premierul Dăncilă, nu se consultă cu nimeni. Decizia propunerii Adinei Florea a luat-o după ce toți cei 4 secretari de stat din minister i-au intonat într-un glas: „Vai, ce soluție excepțională ați găsit, șefu!”, iar el a spus: „Da”.

Nu se consultă, în schimb, ascultă. Când îl roagă Dragnea. Întotdeauna când îl roagă Dragnea.

Nu trebuie să fii doctor în drept ca să-ți dai seama că exprimarea din Statutul Magistraților „Președintele poate refuza, motivat, o singură dată, numirea procurorului-șef DNA” exclude posibilitatea propunerii pentru a doua oară, după ce a fost respinsă, a aceleiași persoane. Căci, în caz contrar, toată fraza de mai sus ar trebui ștearsă din lege – președintele nu ar mai avea rol decizional, la fel ca în cazul revocării procurorilor-șefi. 

Dar dacă Tî Toader nu vine cu altcineva, dacă o propune din nou pe A. Florea, după ce a fost respinsă de președinte și de CSM în unanimitate, Iohannis s-ar putea folosi de faptul că procedura de numire a procuroarei, care declara că s-a ferit toată viața să fie independentă, a început când era în vigoare vechea lege, care îi permitea să respingă propunerea de un număr nelimitat de ori. Deci, și de două ori.

Asta, bunînțeles, dacă președintele nu e prea ocupat „să reclădească pacea socială”, cum ne-a dat de veste de la Roma că se întâmplă acum în România, aidoma lui Ceaușescu când noi crăpam și el voia cu tot dinadinsul să ia premiul Nobel pentru Pace.

În urma respingerii de către președinte, ar urma, ca de obicei, sesizarea CCR de către Tî Toader cu mâna lui Dăncilă și tot tacâmul.

Înainte de a produce OUG pe legile Justiției, Tî Toader a avut legile în față, să facă ce vrea cu ele. Putea s-o astupe, dar și-a lăsat cu premeditare această ieșire prin dos, ca să-și impună interesul personal.

Este un mod de operare specific tuturor hoților care au jefuit România vreme de 30 de ani și vor s-o facă în continuare: fie au scociorât, cu avocați plătiți gras, după găuri în legi, fie le-au bortelit chiar ei, cu ajutorul parlamentelor și guvernelor.

Numai că acum, este vorba de unul dintre personajele cele mai titrate din Justiție, ținut a fi un stâlp al ei, care lovește fără să șovăie cu litera legii în spiritul legii.

Da, aici are dreptate Tî Toader, Justiția Română trebuie reformată din temelii – de vreme ce a putut să scoată în vârful grămezii un specimen ca el.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Formulare „Președintele poate refuza, motivat, o singură dată, numirea procurorului-șef DNA” exclude posibilitatea propunerii pentru a doua oară, după ce a fost respinsă, a aceleiași persoane. Aveti dreptate ! E la mintea cocosului ca nu poti sa propui aceeasi persoana de doua ori. Eu insa as trece mai degraba la reformularea acestui articol pentru a nu mai da nastere la interpretari. Dar ce te faci cu prima parte in care se spune ca Presedintele poate respinge MOTIVAT aceasta propunere. Poate imi spuneti si mie de cate ori a motivat Presedintele respingerea propunerii.
  • Like 0
 • Omul mic de caracter face ori ce iidicteaza stapanul Amnenitat cu remanierea daca nu da o ordonanta in favoarea hotilor,pe care sa ferit sa o dea pana acum,intro noapte intunecoasa a zamislit singur,fara ajutorul nimanui,o ciorna de ordonanta din care reiese asa cum spune domnul C.T.P. o bezna totala de poti sa-ti bagi degetele in ochi Si cu asta a rezolvat omul problema remanierei.Totusi ma bucura atitudinea studentilor de la drept vizavi de activitatea acestui ministru .Inseamna ca nu e totul pierdut.
  • Like 1
 • check icon
  Corectă și dureroasă concluzie Domnule CTP.
  Cred că numai Cugirul ne mai poate salva...
  • Like 2
 • H.L.Mencken
  Democracy is a pathetic belief in the collective wisdom of individual ignorance.
  • Like 0
 • Ti Toader seamana atat de bine cu Victor Ciorbea sub aspectul fizic si psihologic parca ar fi gemeni despartiti la nastere.Dar asta e treaba antropologilor.Noi insa putem observa la amandoi aceeasi aplecare spre desavarsire profesionala prin incalcarea tuturor principiilor care definesc profesiunea respectiva.
  • Like 8
  • @ Muntean Aurelian
   Imi permit sa mai adaug ceva ,faptul ca amandoi beneficiaza de niste venituri astronomice pentru Romania fara a avea merite pe masura
   • Like 0
 • Cu atat mai periculos e un ticalos,cu cat e mai destept si scolit..
  • Like 8
  • @ Virginia Stoica
   Nu este nimic destept in legatura cu Tudorel, are doar viclenia caracteristica omului redus, cum spunea Calinescu. Si daca a fost vreodata scolit, cu siguranta a uitat cam tot. Nu a mai ramas decat un starv agramat si mediocru, care suceste limba romana si bunul simt, cu mirul CCR
   • Like 8
 • Mr.Oh check icon
  M-am tot intrebat cum pot fi prostiti romanii astfel. Raspunsul e simplu. Romanii nu fac distinctie intre modestie, bun simt, pe de o parte, si umilinta. Ei cred ca a te lasa umilit e bine si sanatos, ca e o forma de smerenie crestineasca, modestie. Aici sa multumeasca sca BOR pentru educatie care le-au dat-o. Care i-a invatat sa accepte orice ca vor ajunge in Rai. Acum e tarziu. S-au invatay romanii sa asculte de altii. Habar nu au care e interesul lor, material, intelectual si emotional.

  Se rezuma la a manca si bea. Asa si arata tara.

  Sistemul democratic a fost descoperit de oameni inteligenti pentru oameni inteligenti. Prostii habar nu au la ce foloseste. De accea unora le merge, altora nu le functioneaza sistemul. Prostia face diferenta.
  • Like 8
 • Bună ziua domnule Cristian Tudor Popescu. Ca de obicei, remarcabile observațiile dvs. Eu sunt, din păcate, o fostă studentă a domnului Toader și vă mărturisesc faptul că eu am realizat, încă de când era acest individ judecător la CCR, că observațiile lui dinopiniile separate sau din argumentele pe care le avea la hotărâri, erau un semn al lipsei pregătirii sau mai bine zis, al neadaptării la noul sistem de politică penală de după 1989. Deși ca profesor era un pic mai răsărit decât alții prin metoda orală de predare, ca făptuitor de doctrină penală, era jalnic, după cum mi-am dat seama când mi-a coordonat lucrarea de licență. În cercurile de juriști mai bine pregătiți sau în cercul profesorilor de drept penal de la Institutul Național al Magistraturii el era văzut ca unul dintre cei care ”a cam făcut varză” dreptul penal. Eu nu cred că merită acea funcție de reprezentare a României la așa zisa Comisie de la Veneția. Ar trebui să-i fie retrasă. Guvernul României, cel care l-a trimis acolo, nu cred că, în componența actuală, îi va retrage această funcție de reprezentare. Dar mă gândeam la o posibilitate de a atrage atenția conducerii acestei Comisii, mai ales în cazul în care se va face dovada neconstituționalității OUG-ului. Nu cred că are el acolo vreun cuvânt serios de spus, cu toate titlurile pe care le are și care nu valorează nimic în ochii europenilor, care pun accent nu pe titluri, ci pe ceea ce face și argumentează cineva. Eu vă mărturisesc că îmi este realmente rușine că mi-a fost profesor acest individ.
  • Like 4
 • Pterodactilul gripat aviar este la fel de buna zicere ca si cea cu pavianul. De colectie.
  Pe de alta parte, cuvantul profesionalism ar trebui sa inceteze sa ii mai fie asociat cu T. Toader. Atunci cand a fost numit ministru inca mai putea fi banuit de profesionalism, daca te uitai la CV. Acum, dupa ce si-a dat cateva examene in fata natiunii, nu cred ca profesionalism mai este cuvantul potrivit.
  Asa cred eu pentru ca atunci cand a fost cu revocarea Laurei Codruta Kovesi a utilizat argumente de ziarist, nu de profesionist al legii. Care argumente au cazut practic in masa in fata procurorilor din CSM.
  Faptul ca a ajuns profesor universitar nu este neaparat o dovada de competenta. Se pot gasi multi studenti mai competenti decat profesorii lor. Nu este imposibil ca un individ ajuns profesor universitar la un moment dat sa ramana in urma materiei si sa se transforme intr-un personaj decuplat de noutatile domeniului, continuand sa predea acelasi curs neadaptat la realitate. Poate ar trebui intrebati si studentii lui T. Toader ce parere au despre magistru.
  Faptul ca a fost membru al CCR mai poate fi considerat un merit profesional? Faptul ca numirile la CCR se fac pe baza de algoritm politic garanteaza competenta profesionala a membrilor CCR?
  Iar faptul ca este membru in Comisia de la Venetia nu mai poate fi invocat ca argument al competentei si profesionalismului. Vedem acum, dupa ordonanta de luni, cam cat pret pune pe parerile comisiei in care este membru. Oare cum o fi ajuns membru in comisie? Ce argument o fi stat la baza numirii sale ca membru plin in timp ce Bogdan Aurescu, cel care a rezolvat problema diferendului cu Ucraina pe tema platoului continental din Marea Neagra, este doar membru supleant din partea Romaniei in acea comisie?
  Oare cum il vor primi studentii cand va reveni la catedra dupa ce i se va termina evolutia ministeriala?
  • Like 12
  • @ Dan Stroie
   Oare va mai avea tupeul de a se întoarce la catedră ? Nu cred. Si-a pregătit deja locul de notar .
   • Like 0
 • mike mike check icon
  Tâ Toader sau Tî Toader...?
  • Like 0
  • @ mike
   Tî. Asa se scrie cand "î" e la sfarsitul cuvantului.
   • Like 2
  • @ mike
   Asta-i important aici? Tot un drac! Și c-un rac, tot sărac. Ce mi-e Tanda, ce mi-e Manda.
   • Like 1
  • @ Radu Grigore
   mike mike check icon
   Ce mi-e cu acest articol, ce mi-e fara acest articol! Tot dracu ala e !
   • Like 0
  • @ Radu Grigore
   Am raspuns la postarea de mai sus doar pentru ca unii ii tot cauta nod in papura domnului Cristian Tudor Popescu din diverse motive. Poti sa-l acuzi de orice dar in niciun caz ca nu cunoaste ortografia limbii romane.
   • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult