Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pavianul a biruit Partidul Maimuțelor

Subsemnatul am comparat coafura unui singur membru PSD, Viorica Vida Dăncilă, cu cea a unei maimuțe, pavianul cu mantie. CNCD m-a judecat și m-a amendat cu 1.000 lei pentru discriminare, la adresa doamnei prim-ministru, nu a maimuței.

Senatorul Adrian Țuțuianu, vicepreședinte PSD, i-a făcut pe toți membrii PSD, inclusiv pe el însuși, maimuțe. În cazul subsemnatului, CNCD s-a autosesizat în 48 de ore și m-a condamnat în două săptămâni, acum ceva îmi spune că onoarea pesediștilor o să rămâie nereperată.

De ce maimuțe? Pentru că abilitatea maimuței constă în a maimuțări. Nu creează, nu produce nimic propriu, dar imită excelent, simulând discernământul. Când Dragnea a numit-o pe Sevil Shhaideh premier fără consultarea sau barem știința cuiva din partid, nimeni n-a deschis botul, mârâie acum dl Țuțuianu. Așa e. S-au prins toți într-o congă maimuțească mută, cu King Louie în capul șirului.

Vasăzică, dl Țuțuianu se simțea Tamba încă de la Crăciunul lui 2016. Iar acum se bate cu pumnii în piept: „Mi, Tarzan!”.

Între timp a fost liniște în junglă, căci domnia sa fusese pus ministru al Apărării înainte să fie scos.

Doamna Zirra, altă răsculată a momentului, fu propusă de King Louie pentru primăria Capitalei, drept care au dansat amândoi din buric la mitingul Albeața Antiparalel. 

Vreme de aproape doi ani, de când erau trecuți în rândul maimuțelor, niciunul dintre contestatarii de astăzi nu a descoperit vorbirea articulată. Nimeni nu a strigat că un partid în care hotărăște unul singur încetează să mai fie partid. Că Louie, jonglerul junglei, se joacă cu premierii ca cu nucile de cocos. Au lăsat să zbiere perechea de macaci Rădulescu-Ștefănescu.

Iar revolta lor actuală a început pentru că Louie le-a luat din labe niște banane, dar și-a dat singur cu bâta-n cap punând jandarmii gorilei blonde să sară pe oameni.

Ce să înțelegem din menajeria asta, stimați Republicani?

Într-un film celebru, maimuțele se deșteaptă, organizează o revoluție planetară, îi dau jos pe oameni din poziția de stăpâni și îi transformă în sclavi, construind o civilizație rudimentară și rugându-se unui Dumnezeu urangutan.

În PSD însă, nu va fi niciodată o revoluție care să aducă, în fruntea Partidului Maimuțelor, un om.

P.S.

După ce a înaintat ÎCCJ un recurs lățit pe 80 de pagini la decizia Curții de Apel București care desființa condamnarea la amendă a numitului Popescu în Procesul Pavianului, CNCD, sub semnătura președintelui Consiliului, dl Csaba Asztalos, trimite acum Înaltei Curți o cerere de renunțare necondiționată la judecată. Prin urmare, nu le dau eu 1.000 de lei, îmi dă CNCD mie 1 leu daune morale. Cu care, o să-i iau un cornet de semințe pavianului.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult