Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tî Toader îl demite pe Iohannis

Singura șansă a procurorului general Augustin Lazăr de a scăpa nedat afară de Tî Toader era să fie mort.

Obiectivul de a-i executa pe Lazăr și Kovesi datează din 29 martie 2017, când, după o primă „evaluare” a celor doi, ca răspuns la ancheta DNA privind legalitatea OUG 13 „Noaptea ca hoții”, ministrul Justiției declara: „În acest moment nu este oportună revocarea lui A. Lazăr și L. Kovesi”. Carevasăzică, musai trebuie făcută, dar „la momentu potrivit, tovarăși”, lăsați-mă, că știu eu când.

Tî Toader a cântat pe nas 20 de „acuzații” la adresa procurorului general. Putea să producă și 100 de astfel de insulte, căci așa-zisul raport este, de fapt, o lungă insultă adusă unui magistrat cu o viață de muncă în spate dedicată profesiei. Că de ce n-a dat-o afară pe Kovesi, că de ce l-a criticat pe el, Tî Toader, că de ce a folosit expresia „inculpați de rang înalt” – fiecare cuvânt al acestei sintagme, începând cu „inculpați”, este perfect legal judiciar și corect în limba română... Un „raport” chiar mai subțire decât foaia de ceapă cu care a eliminat-o pe Kovesi.

Mai cinstită decât Tî Toader mi se pare deputata PSD Șarapatin, care susține sus și tare că referendumul trebuie ținut încă o dată, deoarece oamenii n-au fost suficient de bine informați și că toți participanții, peste 100.000, la mitingul din 10 august trebuie amendați – căci nu încearcă să-și acopere mizeria umană cu o însăilare de articole de lege.

În 2 ani de mandat, Tî Toader nu a făcut nimic pentru îmbunătățirea actului de justiție în România. Nimic pentru scurtarea timpului de desfășurare a proceselor, pentru reducerea supraîncărcării cu dosare a magistraților, pentru ameliorarea condițiilor din tribunale. A reușit să obțină doar proteste ale personalului din penitenciare față de măsurile aberante pe care le-a luat.

În schimb, și-a îndeplinit singura sarcină pentru care a fost numit – înlăturarea procurorilor-șefi DIICOT, DNA, Parchet General. Întrucât OUG amnistie și grațiere n-o dă, că nu-i ordonă Tăriceanu, nu știu de ce-ar mai sta pe-acolo.

Decapitarea completă a Parchetelor depinde acum de un singur om, președintele Iohannis. În cazul Kovesi n-a vrut să-și pună pielea la bătaie, așa că dna Dăncilă a putut să spună la Bruxelles: „Președintele a destituit-o pe Kovesi, nu PSD”.

Ieșirea de la ora 18 a lui Tî Toader ca să anunțe ridicarea securii în răpăitul tobelor pentru Lazăr a fost un cap în gură dat Marelui Mediator Iohannis, care tocmai încheiase consultările cu partidele la Cotroceni. Adică, după ce încasează de 2 ani, și noi împreună cu el, de la niște gangsteri politici, șuturi în plex, bâte în cocoașă, o mână, un picior rupte, se gândește să se consulte și este întrerupt din această nobilă activitate de Tî Toader, care-l face să mai scuipe vreo trei dinți din față...

După părerea subsemnatului, dacă va face și cu Lazăr ce a făcut cu Kovesi, dacă nu se va opune folosind toate mijloacele, inclusiv refuzul de a-l destitui pe procurorul general, cu asumarea consecințelor, adică demiterea de către Parlament și apoi referendum privind menținerea sau nu a președintelui în funcție, nu văd de ce Klaus Iohannis ar mai candida pentru încă un mandat și de ce ar mai fi votat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult