Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tî Toader îl demite pe Iohannis

Singura șansă a procurorului general Augustin Lazăr de a scăpa nedat afară de Tî Toader era să fie mort.

Obiectivul de a-i executa pe Lazăr și Kovesi datează din 29 martie 2017, când, după o primă „evaluare” a celor doi, ca răspuns la ancheta DNA privind legalitatea OUG 13 „Noaptea ca hoții”, ministrul Justiției declara: „În acest moment nu este oportună revocarea lui A. Lazăr și L. Kovesi”. Carevasăzică, musai trebuie făcută, dar „la momentu potrivit, tovarăși”, lăsați-mă, că știu eu când.

Tî Toader a cântat pe nas 20 de „acuzații” la adresa procurorului general. Putea să producă și 100 de astfel de insulte, căci așa-zisul raport este, de fapt, o lungă insultă adusă unui magistrat cu o viață de muncă în spate dedicată profesiei. Că de ce n-a dat-o afară pe Kovesi, că de ce l-a criticat pe el, Tî Toader, că de ce a folosit expresia „inculpați de rang înalt” – fiecare cuvânt al acestei sintagme, începând cu „inculpați”, este perfect legal judiciar și corect în limba română... Un „raport” chiar mai subțire decât foaia de ceapă cu care a eliminat-o pe Kovesi.

Mai cinstită decât Tî Toader mi se pare deputata PSD Șarapatin, care susține sus și tare că referendumul trebuie ținut încă o dată, deoarece oamenii n-au fost suficient de bine informați și că toți participanții, peste 100.000, la mitingul din 10 august trebuie amendați – căci nu încearcă să-și acopere mizeria umană cu o însăilare de articole de lege.

În 2 ani de mandat, Tî Toader nu a făcut nimic pentru îmbunătățirea actului de justiție în România. Nimic pentru scurtarea timpului de desfășurare a proceselor, pentru reducerea supraîncărcării cu dosare a magistraților, pentru ameliorarea condițiilor din tribunale. A reușit să obțină doar proteste ale personalului din penitenciare față de măsurile aberante pe care le-a luat.

În schimb, și-a îndeplinit singura sarcină pentru care a fost numit – înlăturarea procurorilor-șefi DIICOT, DNA, Parchet General. Întrucât OUG amnistie și grațiere n-o dă, că nu-i ordonă Tăriceanu, nu știu de ce-ar mai sta pe-acolo.

Decapitarea completă a Parchetelor depinde acum de un singur om, președintele Iohannis. În cazul Kovesi n-a vrut să-și pună pielea la bătaie, așa că dna Dăncilă a putut să spună la Bruxelles: „Președintele a destituit-o pe Kovesi, nu PSD”.

Ieșirea de la ora 18 a lui Tî Toader ca să anunțe ridicarea securii în răpăitul tobelor pentru Lazăr a fost un cap în gură dat Marelui Mediator Iohannis, care tocmai încheiase consultările cu partidele la Cotroceni. Adică, după ce încasează de 2 ani, și noi împreună cu el, de la niște gangsteri politici, șuturi în plex, bâte în cocoașă, o mână, un picior rupte, se gândește să se consulte și este întrerupt din această nobilă activitate de Tî Toader, care-l face să mai scuipe vreo trei dinți din față...

După părerea subsemnatului, dacă va face și cu Lazăr ce a făcut cu Kovesi, dacă nu se va opune folosind toate mijloacele, inclusiv refuzul de a-l destitui pe procurorul general, cu asumarea consecințelor, adică demiterea de către Parlament și apoi referendum privind menținerea sau nu a președintelui în funcție, nu văd de ce Klaus Iohannis ar mai candida pentru încă un mandat și de ce ar mai fi votat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult