Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Titi Aur, despre adaptarea dificilă a multor curieri din Asia la regulile din trafic. „Ei spun: Mă descurc, mă orientez, lăsați-mă cu regulile, voi aveți prea multe reguli ”

Intersecție aglomerată Bangladesh

Foto: SplashNews.com/ Splash/ Profimedia

Poliţia Rutieră derulează campanii pentru a le explica regulile de circulaţie livratorilor de mâncare care vin din țările asiatice, unde se circulă pe partea stângă a drumului și unde există o raportare diferită la siguranța în trafic în comparație cu Europa. Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, fostul pilot de raliu Titi Aur, expert în condus defensiv, a vorbit despre diferențele culturale în ceea ce privește siguranța rutieră și despre fenomenul adaptării dificile a curierilor străini la traficul bucureștean.  

„Suedezul sau nordicul are o anumită mentalitate, românul are o altă mentalitate, cel care vine din țările asiatice are altă mentalitate. Cum se traduce asta? Când îi spui suedezului: - De ce nu mergi cu 53, cu 55 la oră, că e limită de 50?, îți spune: - Cum adică să merg cu 55 dacă e 50, n-am cum să merg cu 55? Dacă îi spui românului, zice: - E 50, dar până la 59 oricum nu mă sancționează și merge și 60 - 70, că nu e chiar aglomerat. Când îi spui celui din Bangladesh, din India, din Asia: - Uite ai limită de 50, spune: - Ce, cum adică eu mă descurc. Eu mă duc, mă orientez. - Păi da, dar sunt niște reguli. - Dar lăsați-mă cu regulile, voi aveți prea multe reguli e periculos cu câte reguli aveți voi în Europa, noi știm să ne descurcăm. Deci e vorba de mentalitate, de modul în care au fost crescuți, de modul în care au fost educați nordicul, românul și cel din din țările asiatice. (...) La un moment dat, Poliția Rutieră a făcut un astfel de curs pentru a încerca să le explice și ce v-am spus acum știu de acolo. Au spus: - Da, dar voi aveți prea multe reguli. Pe noi nu ne interesează regulile voastre, noi nu credem în reguli, noi știm să ne descurcăm”, a declarat Titi Aur. „Nu trebuie să generalizăm, nu fac toți așa, probabil incidența e mai mare”, a punctat la rândul moderatorul.

„Avem o problemă mare să-i civilizăm pe ai noștri pentru că nu știm să trecem strada”

Fostul pilot de raliuri a vorbit în timpul emisiunii și despre lipsa educației rutiere de care dau dovadă mulți români. „Avem o problemă mare să-i civilizăm pe ai noștri pentru că nu știm să trecem strada. De exemplu, când treci strada trebuie să respecți patru lucruri. Unu: să treci pe trecerea de pietoni, doi să treci doar când e lumina verde, dacă trecerea e semaforizată, dar al treilea lucru, cel mai important, este să te asiguri că nenea ăla care vine cu mașina oprește. Fiindcă s-ar putea să nu oprească, chiar dacă tu ai dreptul legal să treci, pentru că e atent la telefon, pentru că nu ține frâna, pentru că e băut, că e drogat, pentru că este sinucigaș, pentru că e criminal, pentru că orice. Și atunci tu trebuie să te asiguri că la oprește. Iar al patrulea lucru foarte important este ca, atunci când treci strada, privirea ta să se intersecteze cu privirea șoferului, mai ales că vorbim de șoferi de mașini înalte. Am avut cazuri în România, mai multe, în care a trecut pietonul pe sub parbrizul camionului, a plecat camionul de pe loc și l-a omorât. Și la Iași, și la Râmnicul Vâlcea, și la Buftea, am avut mai multe cazuri în care șoferul a călcat pietonul pentru că nu l-a văzut și atunci trebuie să se intersecteze privirea ta cu privirea șoferului”, a declarat Titi Aur.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult