(Foto: Inquam Photos / George Călin)
După ce a aflat că din pușcării vor ieși circa 4.000 de persoane - între care hoți, violatori, criminali, corupți - ministrului Justiției, Tudorel Toader, nu îi mai rămâne decât să spere ca, în urma aplicării legii privind recursul compensatoriu, deținuții liberați să nu se apuce de ce știu ei mai bine: să comită infracțiuni.
„Nu ştiu, vom vedea, sper să nu existe o dinamică să spunem crescândă a ratei criminalităţii”, a răspuns luni ministrul Justiţiei, întrebat de reporteri dacă nu crede că rata infracţionalităţii va creşte, ca urmare a efectelor legii privind recursul compensatoriu.
Ministrul Justiției a dat asigurări că direcţiile de probaţiune au luat măsuri suplimentare pentru supravegherea celor eliberaţi pe baza recursului compensatoriu.
„Am discutat la Bucureşti, la Ministerul Justiției, toate dificultăţile pe care le întâmpină în activitatea dânşilor (directorii direcţiilor de probaţiune - n.n.), toate măsurile pe care trebuie să le luăm, şi le vom lua, pentru îmbunătăţirea activităţii. Cu siguranţă, dânşii, în faţa acestor eliberări, fac o prioritizare a măsurilor pe care trebuie să le ia, prioritizare în care intră şi aducerea sub supraveghere imediată a celor care au ieşit sau ies din penitanciar pe baza recursului compensatoriu”, a spus Tudorel Toader, citat de News.ro.
Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, a precizat pentru Republica că cei doar 600 de oameni de la direcțiile de probațiune de la nivel național au deja 80.000 de cazuri în supraveghere.
„Ce să facă mai întâi cei 600 de angajați de la direcțiile de probațiune? La cele 80.000 de cazuri în supraveghere se vor adăuga acum și cei peste 4.000 de pârnăiași”, avertizează Sorin Dumitrașcu.
Deținuți eliberați înainte de intrarea in vigoare a Legii recursului compensatoriu, despăgubiți cu 5-8 euro pe zi de detenție în condiții improprii
Pe de altă parte, ministrul Justiției vrea ca deținuții care au executat integral pedepsele în condiții improprii și care au fost eliberați anterior intrării în vigoare legii recursului compensatoriu să fie despăgubiți de stat. Mai exact, acestora ministrul propune ca statul să le dea între 5 și 8 euro pe fiecare zi de detenție în celule înghesuite și cu mucegai.
„Unii au efectuat pedepsele, sunt acasă şi atunci, pentru fosta detenţie în condiţii necorespunzătoare, Curtea Europeană a reunit cauzele, le-a suspendat, a dat hotărârea pilot şi aşteaptă de la noi foaia de parcurs, care într-un timp scurt o vom prezenta şi veţi vedea care măsuri au fost - recuperator, compensator de 6 zile la 30 -, dar cei care au cauzele pe rol, care au părăsit penitenciarul, care au executat pedeapsa în condiţii necorespunzătoare au dreptul la despăgubiri, chiar dacă vrem, chiar dacă nu vrem noi, aşa spune decizia pilot şi Curtea Europeană şi noi trebuie s-o respectăm”, a declarat Tudorel Toader, potrivit News.ro.
„Ministrul Justiției a avut o revelație. Cei care după 2012 și până în 2017 au făcut pușcărie în condiții improprii, dar s-au liberat, ce facem cu ei? Hai să le dăm bani. Că nu le-a dat nimic, i-a lasat de capul lor. Pe angajații de la penitenciare nu îi plătește pentru orele suplimentare, că nu are bani. Sunt 700.000 de ore suplimentare de plătit în acest an și zice că nu sunt bani”, a declarat pentru Republica liderul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.
În prima zi după întrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu au ieșit de după gratii 529 de deținuți. Numărul i-a „depășit așteptările” ministrului Justiției, Tudorel Toader. Alți 3.349 își așteaptă rândul la prima comisie pentru liberare condiționată.
„Gândiți-vă la orice om politic sau om de afaceri care e acum în închisoare - acela va pleca acasă. Toți vor ieși”, a spus într-un interviu în Republica Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cum isi asuma Guvernul neplacerile create poporului?
Şi mai am o întrebare. Eu, înainte să fiu încadrat pe post, am dat testare pshiologică. P-ăşta nu-i testează nimeni dom-le? Că un ministru poate face rău mai multor oameni decât poate face un şofer, un vânător, un poliţist sau un şef de departament.
Fiti ba smecheri si cereți fonduri UE pentru penitenciare, ca noi tot suntem rupti în cur de saracie. Sau suntem prea bogati cu economia ce duduie de preaplin si ne e rusine sa cerem ajutor ?? Sau aveti de gand sa-i furati si pe astia daca i-am primi??
Halal prioritate, mon cher!
Ar trebui trasi la raspundere sefii din penitenciare in caz de recidiva.
Desi, daca politicianul eliberat, nu va mai fi prins corupt, oare cum se va chema asta?