Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Toleranța nu o găsești în Trending pe Youtube. Ce am văzut eu la concertul Coldplay când stadionul l-a huiduit pe Babasha

Babusha la concertul Coldplay

În dreapta mea, două tinere fete se simțeau bine la concert. S-au ridicat în picioare de la început și fredonau, relativ implicate, melodiile celor de la Coldplay. E limpede că nu erau cele mai mari admiratoare ale trupei de pe tot stadionul. Revin la ele puțin mai târziu.

V-aș invita să ne uităm la cei care au venit la concert, cum arată publicul? Fără pretenția de a construi adevăruri sociologice, o imagine largă pot schița: o combinație între publicul Untold, TIFF, Festivalul Enescu și Electric Castle. Pestriț, colorat, dar în general așezat, fără excese, mai degrabă civilizat.

Să mergem mai departe, cum a arătat concertul? 

Se impune separarea în două a răspunsului.

Mai întâi din punct de vedere al spectacolului în sine: Aici lucrurile sunt simplu de descris, un singur cuvânt: extraordinar! Probabil unul dintre cele mai spectaculoase "stadium act", căci așa se numește ceea ce am văzut, simțit, trăit. Reprezentația desăvârșită a trupei, sonorizarea perfectă, totul a fost gândit atent, de la scena minimalistă și până la brățările puse pe mâna fiecărui om de pe stadion, care prelungeau show-ul vizual într-o complexitate ce îți tăia respirația.

A doua parte a răspunsului la întrebarea de mai sus, cum s-au descurcat organizatorii cu logistica de concert. Aici, lucrurile au fost gândite românește, pe un stadion românesc. Cozi kilometrice la intrare, flux stângaci de orientare a oamenilor către locurile de pe bilet. Dar, aici e un mare dar, spectatorii au fost toleranți, erau totuși oameni care și-au luat cu greu bilet de un an de zile. Și care într-adevăr voiau să vadă Coldplay.

Intră acum în scenă, dar și discuție, maneaua.

Mă întorc la cele două tinere care au stat în dreapta mea. În momentul în care solistul Chris Martin a început introducerea tânărului pe tot stadionul s-a lăsat liniștea. Cum a fost introdus? Chris Martin a lăudat talentul românesc, descoperit de ei într-o plimbare prin Centrul Vechi unde au admirat reprezentația unor artiști stradali. A vorbit mai apoi despre norocul lor, așadar ghinionul nostru, ei pentru că s-au născut în vest și au ajuns o trupă mare, noi, că am așteptat 25 de ani ca să-i vedem.

Apoi a explicat stadionului că s-a uitat pe Youtube Trending, adică la ce se ascultă în România.

Și, fără prea multe sau clare explicații, l-a invitat pe „prietenul meu" să intre pe scenă.

Tinerele din dreapta mea au început să țipe: E Babasha!, E Babasha, nu-mi vine să cred! Una dintre ele a scos, jur, un strigăt însoțit de mâinile care i-au acoperit, tremurând, fața. Încercați să vă imaginați genul ăla pre-leșin al admiratorilor lui Elvis Presley. Doar că pe scena Arenei Naționale era Babasha. Au cântat împreună. După câteva momente știți ce a urmat.

Ca să fie foarte limpede, huiduielile nu mă încântă, la fel nici înjurăturile pe care le-am auzit în jur.

Nu sunt însă convins că, pentru a demonstra incluziune, toleranță, descurajarea marginalizării, e suficient să alegi numărul 1 din trending YouTube, unde tânărul Babasha are un clip cu 7 milioane de vizualizări.

Dacă îți asumi o astfel de țintă, onorabilă și lăudabilă, altfel, cred că trebuie să mergi mult mai în adâncime decât trendul YouTube. E o problemă reală în România, sunt zone defavorizate, sunt artiști defavorizați. Un copil născut în mediul rural are mult mai puține șanse să reușească decât unul care vine pe lume în capitala României. Și dacă este un copil de etnie romă, șansele lui la o viață bună sunt și mai reduse.

Dar cum pui astfel de realități în discuție, când le pui? Cum alegi contextul potrivit pentru ca mesajul tău să atingă minți și suflete?

V-aș îndemna să faceți un experiment. Găsiți o persoană lângă dumneavoastră, așezați-vă în fața ei și fără să îi spuneți nimic, încercați cu mâna să o împingeți, să o împingeți tare. Ce credeți că se va întâmpla? Vă asigur că va opune rezistență.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cuvinte mari "toleranta", "respect".
    Cei de la Coldplay au fost toleranti si repectuosi? Au facut o minima cercetare a ce ii place si ce uraste platitorul tipic de bilet la concertul lor? Si-au "respectat" publicul? Au fost ei "toleranti" cu gusturile publicului?
    • Like 5
  • Mihai check icon
    Mie sonorizarea mi s-a parut slaba, volumul mult prea tare. Placerea de a auzi Charlie Brown, o piesa superba care nu aparea in setlist decat in unele concerte, a fost mult umbrita de sonorizare. S-a auzit bine doar la piesele lente.
    • Like 0
  • S-a tampit lumea domle. Nu poti spune unui tigan ca e tigan, sau uneia ca e grasa, etc Dar ne adresam cu ”domnisoara” unui tip cu barba si in rochie roz prin care i se vad oualele
    Mai mult ca sigur ca manelizarea Romaniei este ein mars, fortat,
    • Like 6
    • @ George Bucsan
      Radsub Radsub check icon
      inca 2 "bariere sparte"... si nu mai stim de unde scoatem camasa neagra
      • Like 0
    • @ George Bucsan
      Radsub Radsub check icon
      gata ne-am scos la parlamentare ia aur 30 si sa vezi mirare. eu ii votez daca nu imi scot negru din dictionr
      • Like 1
  • Laura check icon
    Când vine un musafir la tine acasă şi îți aduce o oglindă în care să te uiți şi să te vezi pe tine, ca nație/comunitate/familie, este cel mai util cadou. Eu încă aştept articolul cu titlul: "Am huiduit la Coldplay şi acum îmi pare rău"
    • Like 1
    • @ Laura
      Cand vine un musafir la mina acasa si imi aduce o oglinda ii multumesc politicos. Si cand mi-o pune in fata nu vad in ea un iubitor de manele.

      Dar daca la tine in casa nu vine un musafir, ci un mester pe care l-ai platit (mult) sa iti puna gresie noua. Si in loc de gresie iti pune cartoane colorate. Cum e atunci?
      • Like 6
    • @ haim_mononucleozovici
      Laura check icon
      E colorat.
      • Like 0
    • @ Laura
      Radsub Radsub check icon
      eu astep sa iti dai seama ce faci cand astepti pizzarul si iti striga coreanul in fata ca trebuie sa maninci
      • Like 0
    • @ Laura
      catalin check icon
      Mie nu îmi aduc musafirii oglinzi. Doar flori, ciocolată și vin.
      • Like 3
    • @ Laura
      Adrian check icon
      Laura - așteaptă mult și bine! Nu avem de ce să ne pară rău. Când ești luat la mișto, se răspunde ca atare.
      • Like 0
  • Oamenii nu au fluierat impotriva manelei ci impotriva manelismului. Si cand spun manelism nu ma refer doar la genul muzical manele, nici la etnie sau minoritate ci doar la principii si atitudini. Este prima oara cand aud de Babasha, m~am uitat astazi de curiozitate la cateva clipuri pe youtube si sunt socat sa vad ca are milioane de vizualizari. Ce spun clipurile lui? Ce valori promoveaza? Cinstea, omenia, prietenia dezinteresata, modestia, iubirea, altruismul? Nicidecum. In general genul manele promoveaza exact opusul acestor lucruri. Ce vad acolo? Vad ca este ok sa iei o fata de la mama ei aruncand un teanc cash de valuta pe masa. Ca conteaza sa ai bani, nu conteaza cum ii obtii. Ca poti canta fara jena la petreceri private, acoperindu-te cu bani, chiar daca acei bani sunt obtinuti din furturi, trafic de persoane sau droguri. Ca poti canta la petreceri publice organizate de primarii, laudand pe scena primarul ca facut chiar daca a luat si el ceva. Lucru pe care Adi Despot nu il face de exemplu. Si nici Chirila. De aici rezulta si tara pe care o avem si suntem in majoritate nemultumiti de ea.
    De aceea zic ca cei treji de la concert au fluirat impotriva manelismului si nu impotriva genului muzical manea.
    • Like 7
    • @ GicaContra
      Radsub Radsub check icon
      extraordinar. senzational. sper sa nu ai copii. despot nu a cantat niciodata. ascult rock de prin '80. am auzit de chirila, cine e despot? o abramburica a muzicii aproape rock? las-o nu mai fii interesant. stai in lumea ta de rock cu .... imi scapa numele... tasu mare actor si el se credea elvis? Nu a fluierat nimeni impotriva manelismului. au fluierat impotriva "spargerii barierelor" nu ma futi in cur ca e trandy. ca iti sparg bariera de dinti din gura de ajungi la bancul cu feri si botul. nu feri botul. poate aa intelegeti ca dragoste cu forta nu se poate doar la voi. si uite asa apare extremismul. sunt curios cum se combate extremismul. aveti noroc ca nu sunt la liber armele in romania.
      • Like 0
    • @ Radsub
      Adrian check icon
      Gigele, ești spălat bine pe creieri cu manelele pe care le asculți, vedem rezultatele.
      • Like 0
  • Am mai văzut filmul ăsta, cu apariția artiștilor maneliști pe scenă și reacția dezaprobatoare a părții de spectatori ”vădit rasiști”, care nu ne fac cinste, spectatori care ne fac de rușine, și știți, și atunci, la gala Gopo, tot demonul cu rame albe la ochelari își încolăcise coada sufocând evenimentul. În loc să vedem că după 4 zile de la încheierea votării, nu avem rezultate finale, noi vorbim de babașa, personaj despre care probabil mulți de pe-aici nu ar fi auzit dacă alde Tolontan, după ce l-a împins pe hexifarma în pom și ringierul l-a concediat, a catadicsit să reia tema blm, dar nu manipulând o bancnotă falsă cumpărând cash la magazin, ci cu o temă falsă, ambalată în rasismul pielii tuciurii și munca spetită a tânărului minoritar supradotat.
    • Like 2
    • @ Niculae Moromete
      Radsub Radsub check icon
      sunt buni!!!!! unii merg pe fenta! nu stiu cum apar "coincidentele" astea culturale?
      • Like 0
  • andrei andrei check icon
    imagineaza-ti ca mergi la un restaurant italian unde este un chef vestit care face o pizza foarte buna, faci rezervare si platesti ceva bani sa ajungi acolo doar ca inainte sa vina pizza iti aduce un ou cu un semi embrion de pui fiert. O specializate in asia de sud est. dupa ce refuzi incep toti sa urle la tine cat esti de rasist si cat de tare refuzi "incluziune, toleranță, descurajarea marginalizări". cam aceeasi poveste

    oamenii au mers acolo sa ii auda pe aia cum canta, ca atat sunt ei de buni, doar sa cante, nu sa tina prelegeri ca nu au niciun studiu sau ceva, lumea nu ii apreciaza pe coldplay pentru calitatile de matematicieni sau antropologi sau sociologi. dar ti se baga cu forta, un viol cultural, ceva si daca refuzi atunci urla unii ca vai esti rasist.
    • Like 8
    • @ andrei
      Radsub Radsub check icon
      verstapen coboara din monopost pentru o patida de badminton si toti il injura. oare de ce? ca sunt rasisti? dar daca face acelasi lucru hamilton? atunci sunt sigur rasist. negru nu exista decat daca e negru- negru. alb-negru e rasism. "specialistii" astia care vorbesc de rasism si xtremism parca isi doresc sa ajunga si la noi extremistii la 40%. copii, la noi rasismul constient e sub 1%. extremismul "marginalizatilor" e peste 37%.. cred ca am bagat mai multi bani in colegii "defavoritati" ai copilului decat au bagat toti rromii. ups ei nu dau iau. si duminica e pomana cand ia de la site-uri bani sa spuna cat de defavorizat a fost. nu el stsa..... aia care erau robi acum 500 ani si eu trebuie sa platesc ca l;a ei mai functioneaza aceleasi legi de acum 500ani.
      • Like 2
  • Rucs Rucs check icon
    Nu auzisem de Babasha. L-am cautat și vad ca are voce. Nu sunt înjurături în melodia cu pricina, clipul nu e vulgar, exista un fel de autoironie în el care mie îmi place. Interesanta experienta autorului, cu cele doua fete care îl plăceau pe Babasha. De unde tind sa cred ca nu toată lumea i-a fost acolo ostila, dar s-au dezlantuit niște unii sa huiduie, iar de aici vorbim de psihologia (și beția) maselor. Practic, din mimetismul și ca să nu pară ei mai prejos, au început și ei sa fluiere. Cei care au huiduit mi se par mai needucați și mai aroganți decât maneliștii pe care ii acuza de lipsa de educație. Și mai răi.
    • Like 0
    • @ Rucs
      Radsub Radsub check icon
      :) nu stiu ce fumati dar vreau si eu. "vorbim de psihologia (și beția) maselor", "mimetismul". asta inseamna sa deschizi cutia cu cuvinte grele? ok "niște unii" cam asta e vocabularul si gramatica, nimeni nu a acuzat manelistii de lipsa de educatie. acum depinde ce inseamna "educatie". Prefer un manelist cu cei "7 ani de acasa" decat un "ciuca". prefer BGKO (barcelona gipsy balkan orchestra), decat manele. probabil cei "educati" nu ar fi fluierat, ar fi plecat cu o filmare sa isi ceara banii inapoi in instanta. coldplay a dat cu "mucii in ceai" la DEI. in loc sa ridice bariera au vrut sa o sparga si acum se resimt. Poate o fi salam pe coca dar ce poate sa faca live, vedeti numai cand canta cu bregovici.cautati. e un jam-session.
      Asa ca lasati cuvintele grele si calificaricarile, ca se ridica sos si aur
      • Like 2
    • @ Radsub
      Rucs Rucs check icon
      Mie nu îmi place jazzul. Dacă merg la un concert și se insereaza ceva de genul asta, e normal sa huidui? Nu, este răutate și lipsa de educație. Eu asa am perceput ce s-a intamplat: elitism, pretenție de gusturi mai înalte, totul grefat pe autosuficienta și răutate . Da, știu puțin genul menționat de dvs, îmi place, am văzut filmele lui Kusturica ce folosesc mult Bregovic. La noi lautareasca nu e de confundat cu maneaua, și am ascultat un pic de Puceanu, Lunca, fără a excela în materie. Nu am o mare cultură muzicala, dar ce am ascultat din Babasha nu mi se pare a fi nici Tzanca Uraganu, nici Abi Talent (parca asa îl cheamă). Babasha se raportează la cultura gipsy tradițională, din ce vad în video-uri și are o modestie și o autoironie, care pentru mine sunt odihnitoare, efectiv.
      • Like 0
    • @ Rucs
      Radsub Radsub check icon
      kusturica nu e bregovic. unu cu muzica unul cu filmul. cam la fel coldplay cu babasa, nu stiu daca pe aici am spus ca am avut o colega de munca tiganca care m-a invatat sa vorbesc romani. eu zic ca bine ei se prind :) Datorita astora de la BGKO ii gasiti pe net. asta e muzica tiganeasca de balkani. si mor dupa ea. un bilet in spania a costat peste 700euro dar nu vezi masini de300k. in norvegia pentru suma modica de 1200euro au cantat la un public de 500. toti banii au fost donati. incercam cu al mic cati bani a donat pentru comunitatea lui? de "marginalizati". asta nu se raporteaza la cultura de TIGAN. e un manelist ca multi. TIGANII canta la tristete si la bucurie. TIGANII sunt deosebiti (pentru ca poate nu inteleg ideea lor de viata). aia rromi sunt niste paraziti. TIGANII traiesc in ziua de aazi si sunt mandri ca sunt TIGANII. poate ar fi mai bine sa vedei cultura romanes
      • Like 1
  • Ovidiu check icon
    N-am fost la concert, dar spun ce cred. Pe un stadion, poți aplauda, fluiera și huidui, E în funcție de emoția creată. Lucrurile astea se întâmplă, de când e lumea, la spectacole. Îți place, aplauzi; dacă nu, fie taci, fie fluieri. E un mod de a-ți manifesta gusturile, mai ales pe stadion, dar și la spectacole în săli de cinema, teatru, operă etc...
    Ce mare brânză? Au simțit unii că nu dă bine maneaua cu muzica Coldplay. Nu le-a plăcut? Ok, Au huiduit. Alții poate că și-au aplaudat idolul, Vlăduț Babașa.
    Cum a fost selecționat tocmai Babasha? Pe bază de topuri de internet, fiind intens ascultat, deci pur criteriu cantitativ, și de correctness political, el provenind dintr-o minoritate (defavorizată).
    Cică Chris Martin ar fi fost profund dezamăgit și cătrănit pentru că alesul său fu huiduit. Ei, și, să fim sănătoși, Peste trei zile vom revenit iar la meschinăriile noastre cotidiene cu protagoniști precum Clotilde Marie Brigitte Armand, Diana Iovanovici-Șoșoacă și Ion Marcel Ciolacu, uitând de incidentul Coldplay-Babasha. Încercările unora din presă de a despărți firul în patru, făcând tot felul de analize și de a indentifica cauze ce țin de tendințe rasiale în toată această poveste, mi se par superflue, ba chiar stupide.
    • Like 6
    • @ Ovidiu
      Radsub Radsub check icon
      :) DIS si IMC sunt mai mari probleme. dar se pleaca dupa fenta. parca au facut scoala cu dobrin
      • Like 0
  • Vad ca e o avalansa de articole „Babasha” si ma jur cu mana pe inima ca pana azi nu auzisem de el. Dimineata am deschis goagalul sa vad meteo (o alta manea prezentata sub chip de informare meteo, dar asta e alt subiect) si dau peste ditamai titlu cu manelistul si concertul Coldplay. Habar n-aveam nici de concertul englezilor, iar de Babasha nici nu stiam ca exista.

    Vad multa urecheala si cearta in articolele de azi. Daca mergi sa vezi un lucru e normal sa reactionezi prin huiduieli daca apare pe scena ceva diametral opus?
    Propun ca la Ateneu in mijlocul concertului de Bach sa intervina o manea de-a lui Salam.
    La un concert Di Meola sa fie strecurata si o cantare Minune.

    Si in genere la orice colt de muzeu de istorie, etaj de Antipa, expozitii de pictura etc. sa fie plasat cate un manelist, sa mai „indulceasca” atmosfera.

    Aici nu-i vorba de corectitudine politica, ci de corectitudine fata de cei care dau un ban sa vada ceva, si printre altele, primesc altceva. Daca eu ne-iubitor de manea vreau sa merg la opera sa aud si altceva fata de miorlaielile ce se revarsa permanent din TV-uri, din masini, din taverne, am dreptul conform corectitudinii politice sa-mi fie respectate gusturile. Am dreptul sa ma bucur de ce-mi place mie.

    Asa cum la un concert de manele nu o sa se cante Wagner (nici macar in pauza) tot asa nici la un concert de muzica rock alternativ și piano-rock sa nu fie invadat spatiul cu manele.

    E prea mult, si asa suntem un popor manelizat pe scara larga. Macar cei 25-30% neatinsi de acest microb, ce se apara cum pot ei mai bine de invazia manelistica, sa fie lasati in pace.

    Asaltul manelelor si „manelelor” ne-a adus aici unde suntem. Ca una e ca un Minune sau Jador (de care nici nu stiam pana nu l-a prezentat PRO TV-ul in chip de mare armasar (pardon, concurent) la manelizatul Survivor), deci, una e ca acestia sa cante unde sunt doriti si ascultati (conform diversitatii, nu le va impune nimeni sa taca) si alta e sa nu mai scapi, dand de ei in orice emisiune, program, show etc. In Romania prea e totul o paranghelie.

    Mai usor cu pianul manelistic pe scari. Unora le place Brahms. Oare cati mai sunt din astia? Putini, foarte putini. Cat voturile primite duminica de catre mareata si inexistenta opozitie romaneasca (si ea cam manelizata). Aia, de se considera democratica, nu discut despre auriferi sau alte sosuri.

    Exaltarea asta in fata a tot felul de chestii gaunose, lipsite de orice continut este paguboasa pentru societate. Unde e marea Erika ce acum nu multe luni in urma era prezentata cu un elan demn de o cauza mai buna, ca marea salvatoare a femeilor din toata galaxia, nu doar de pe Terra. Suntem uneori prea mari pentru o Terra atat de mica.

    Caderea asta in extazuri vizavi de lucruri de doi lei inseamna promovarea non-valorii ce nu mai tine de corectitudine. E doar despre gust.
    Iar artistul Chris Martin trebuia sa stie ca acest gen de muzica e destul de controversat in Romania, si e destul de contestat si neacceptat de majoritatea celor care au platit un bilet sa-l asculte pe el.

    Si mai intreb: artistul Chris Martin l-a pus pe afis pe artistul Babasha? L-a prezentat cu cateva zile inainte de concert cum ca vrea sa-l introduca pe scena pentru a-i da un avant si mai mare, dincolo de avantul de pe YouTube? Macar sa stie oamenii, sa nu fie luati pe nepregatite.

    Comentariul meu nu ar fi fost atat de drastic daca nici asaltul articolelor de azi nu ar fi fost atat de mustratoare incercand impunerea unei corectitudini acolo unde nu e nevoie. Slava Domnului, manelistii se exprima absolut liberi, nu-i opreste nimeni.

    Si mai e ceva: ca artist trebuie sa stii ca poti sa fii si huiduit pe scena. Au fost nume mari, au fost spectacole la La Scala in care bietul om a gresit niste note si a fost imediat sanctionat de public, asa ca nu inteleg ce atata tam-tam pe tema asta.
    Babasha a cantat, publicul a fost nemultumit si l-a huiduit. N-a incercat nimeni sa-l omoare, Doamne Dumnezeule.

    „Huiduitul este uneori o reacție împotriva unei producții extrem de lăudate, dar care s-a dovedit o dezamăgire (Opere ca Scala așteaptă întotdeauna să fie lăudate necondiționat), sau un protest (vulgar) contra unui cântăreț căruia i s-a făcut foarte mare reclamă. În trecut, acest lucru i s-a întâmplat lui Pavarotti”. - https://despreopera.com/2016/11/22/corul-dezaprobarii-a-huidui-sau-a-nu-huidui-la-opera/

    Desigur, nu-i frumos si nici de dorit sa huidui. Nu-i normal si nici nu e de incurajat, nu dai dovada nici de desteptaciune, nici de gusturi alese, ci doar de lipsa de educatie, dar exista situatii gen Babasha cand nu mai ai alta alternativa.
    • Like 12
    • @ Daniela Damian
      Radsub Radsub check icon
      :) un comentariu mult mai bun decat toate articolele citite pe ziua de azi despre marea problema coldplay
      • Like 3
    • @ Radsub
      Va multumesc.
      • Like 0
    • @ Daniela Damian
      Radsub Radsub check icon
      :) pentru o treaba buna nu multumesti tu, cel care ai facut-o. ar trebui sa multumeasca ceilalti. cam cum e cu modestia... apanajul mediocritatii.
      Eu va multumesc, pentru ca am reusit sa vad un comentariu (sinteza). al unui habarnist (despre coldplay sau babasa, cum sunt si eu) nepartinitor si de un mare bun simt. sunt putini care pot sa isi exprime dezacordul si sa demonetizeze rasismul sau extremismul cu argumente. BRAVO!!!. poate daca aveti timp si "guru" de la republica va baga in seama vom citi articole mai bune decat ale lui dragos badea, specialistul de serviciu in toate
      • Like 0
    • @ Radsub
      Am inteles.
      • Like 0
    • @ Daniela Damian
      Radsub Radsub check icon
      poate inteleg si ei
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult