Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tom și Jerry nu sting lumina de la Ierusalim

Haloween - copil

Foto: Olga Aleksandrova / Alamy / Alamy / Profimedia

Zilele astea am citit tot felul de opinii legate de Halloween. Unii care spun că e ok și să lăsăm copiii să se distreze, alții care resping categoric, pe motiv că nu are legătură cu tradiția noastră.

Cu puțin timp înainte să scriu textul ăsta m-au sunat doi prieteni, care s-au trezit la ușă cu colindători îmbrăcați în tot felul de ființe. Am deschis vocea poporului, Facebook, și am văzut acolo poze puse de părinți care și-au scos copiii la urat cu halounu’. Asta înseamnă că fenomenul nu mai înseamnă doar reclame TV și decorațiuni la hypermarket, ci deja devine obicei.

În weekendul ăsta s-a desfășurat la Lacul Morii un târg dedicat chiar Halloweenului, cum e târgul de Crăciun, doar că erau și dovleci. Tot digul era plin de oameni costumați. Ce e rău în asta? Oamenii se distrează. Asta nu înseamnă că dacă Gicu se îmbracă în vampir, fantomă, extraterestru sau parlamentar nu o să mai sărbătorească Crăciunul sau Paștele. Asta nu înseamnă că lumina de la Ierusalim nu o să mai vină în fiecare an pentru credincioși dacă doi copilași îmbrăcați în Tom și Jerry îți sună la ușă să le dai câte o ciocolată. Una nu exclude pe cealaltă, așa cum cred unii greșit. 

Cât privește atitudinea cu morgă a unor oameni legată de „globalizarea” tineretului, trebuie să ne intre odată pentru totdeauna în cap că, indiferent dacă ne place sau nu, există o uniformizare culturală în rândul copiilor și a tinerilor care nu poate fi oprită decât dacă ești Coreea de Nord sau Iran. Dacă iei un adolescent din România, unul din Belgia și unul din SUA, o să vezi că se aseamănă suspect de bine. În primul rând pentru că vorbesc aceeași limbă, la propriu: engleza. Asta nu înseamnă că își uită graiul matern. În al doilea rând consumă aceeași cultură, adică aceleași filme, aceiași cântăreți etc. Cam cum se dansa în discoteci pe ABBA, numai că acum circulația culturii internaționale este mult mai mare și, repet, nu ai cum să o oprești. Doar dacă scoți internetul din priză.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ciudat lucru, dar de data asta chiar sunt de acord în totalitate cu autorul Nicolae Cotruț. Eu sunt creștin ortodox dar sunt de acord că nu toate sărbătorile spirituale de la noi trebuie să fie neapărat creștine. Cele creștine trebuie să fie baza, evident, dar și cele așa-zis ”păgâne”, dar de fapt care își au rădăcinile în alte credințe, tradiții și obiceiuri, chiar laice, dacă sunt în regulă din punct de vedere moral-uman, atunci sunt binevenite; ele nu fac decât să ne îmbogățească viața spirituală, fără a aduce atingere principiilor creștine, care ne caracterizează. Iar Halloween-ul e o sărbătoare chiar interesantă. Și la nivel laic, dar și la nivel de substrat spiritual.
    • Like 0
  • In principiu nu este nimic rau in a imprumuta sarbatori de la alte natii. Numai ca, nu stiu daca doar la noi, o mai fi si prin alte parti, tot felul de indivizi, mai mult sau mai putin creativi, speculeaza, la propiu momentul, cautand sa realizeze cat mai multi bani, licit sau ilicit. Parintii sunt bagati la cheltuieli, inutile, dar consistente. Pentru unii imposibile ceea ce duce la frustrari pentru unii copii. Si nu sunt deloc putini. Nu stiu de ce trebuie sa exageram cu orice prilej!?
    • Like 0


Îți recomandăm

Imagine Micul Geniu

„În acel moment, tânărul din familie, un băiat de 17 ani, ne-a spus cu voce joasă: „Știți… am 17 ani și până acum nu am văzut niciodată cum arată lumina în casa mea.”

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Grădina Dedesign

Atunci când locuiești la casă sau ai acces la o curte ori o terasă, ai deja o resursă valoroasă pe care mulți o invidiază: un spațiu sub cerul liber, care poate deveni o adevărată extensie a casei tale. Dar cum îl transformi într-un loc în care să te simți cu adevărat bine, să-ți încarci bateriile și să te bucuri de vară așa cum ai face-o într-o stațiune cochetă? Răspunsul stă în câteva alegeri inspirate de design, un pic de planificare și mai ales, în dorința de a crea o atmosferă care să-ți semene.

Citește mai mult

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult