Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tom și Jerry nu sting lumina de la Ierusalim

Haloween - copil

Foto: Olga Aleksandrova / Alamy / Alamy / Profimedia

Zilele astea am citit tot felul de opinii legate de Halloween. Unii care spun că e ok și să lăsăm copiii să se distreze, alții care resping categoric, pe motiv că nu are legătură cu tradiția noastră.

Cu puțin timp înainte să scriu textul ăsta m-au sunat doi prieteni, care s-au trezit la ușă cu colindători îmbrăcați în tot felul de ființe. Am deschis vocea poporului, Facebook, și am văzut acolo poze puse de părinți care și-au scos copiii la urat cu halounu’. Asta înseamnă că fenomenul nu mai înseamnă doar reclame TV și decorațiuni la hypermarket, ci deja devine obicei.

În weekendul ăsta s-a desfășurat la Lacul Morii un târg dedicat chiar Halloweenului, cum e târgul de Crăciun, doar că erau și dovleci. Tot digul era plin de oameni costumați. Ce e rău în asta? Oamenii se distrează. Asta nu înseamnă că dacă Gicu se îmbracă în vampir, fantomă, extraterestru sau parlamentar nu o să mai sărbătorească Crăciunul sau Paștele. Asta nu înseamnă că lumina de la Ierusalim nu o să mai vină în fiecare an pentru credincioși dacă doi copilași îmbrăcați în Tom și Jerry îți sună la ușă să le dai câte o ciocolată. Una nu exclude pe cealaltă, așa cum cred unii greșit. 

Cât privește atitudinea cu morgă a unor oameni legată de „globalizarea” tineretului, trebuie să ne intre odată pentru totdeauna în cap că, indiferent dacă ne place sau nu, există o uniformizare culturală în rândul copiilor și a tinerilor care nu poate fi oprită decât dacă ești Coreea de Nord sau Iran. Dacă iei un adolescent din România, unul din Belgia și unul din SUA, o să vezi că se aseamănă suspect de bine. În primul rând pentru că vorbesc aceeași limbă, la propriu: engleza. Asta nu înseamnă că își uită graiul matern. În al doilea rând consumă aceeași cultură, adică aceleași filme, aceiași cântăreți etc. Cam cum se dansa în discoteci pe ABBA, numai că acum circulația culturii internaționale este mult mai mare și, repet, nu ai cum să o oprești. Doar dacă scoți internetul din priză.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ciudat lucru, dar de data asta chiar sunt de acord în totalitate cu autorul Nicolae Cotruț. Eu sunt creștin ortodox dar sunt de acord că nu toate sărbătorile spirituale de la noi trebuie să fie neapărat creștine. Cele creștine trebuie să fie baza, evident, dar și cele așa-zis ”păgâne”, dar de fapt care își au rădăcinile în alte credințe, tradiții și obiceiuri, chiar laice, dacă sunt în regulă din punct de vedere moral-uman, atunci sunt binevenite; ele nu fac decât să ne îmbogățească viața spirituală, fără a aduce atingere principiilor creștine, care ne caracterizează. Iar Halloween-ul e o sărbătoare chiar interesantă. Și la nivel laic, dar și la nivel de substrat spiritual.
    • Like 0
  • In principiu nu este nimic rau in a imprumuta sarbatori de la alte natii. Numai ca, nu stiu daca doar la noi, o mai fi si prin alte parti, tot felul de indivizi, mai mult sau mai putin creativi, speculeaza, la propiu momentul, cautand sa realizeze cat mai multi bani, licit sau ilicit. Parintii sunt bagati la cheltuieli, inutile, dar consistente. Pentru unii imposibile ceea ce duce la frustrari pentru unii copii. Si nu sunt deloc putini. Nu stiu de ce trebuie sa exageram cu orice prilej!?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult