Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tony Blair: Războiul din Ucraina arată că dominația Occidentului se apropie de final, iar China este în ascensiune

Tony Blair

Foto: Profimedia

Tony Blair, fost premier al Marii Britanii, în perioada 1997 – 2007, a făcut o serie de declarații scandaloase la adresa Occidentului.

Tony Blair a spus că războiul din Ucraina arată că dominația Occidentului se apropie de final. În același timp, China va atinge statutul de superputere. Tony Blair consideră că lumea se află în cel mai important punct de inflexiune din ultimele secole, informează Reuters.

„Lumea se află într-un punct de cotitură în istorie comparabil cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial sau cu colapsul Uniunii Sovietice. Însă de această dată în mod clar Occidentul nu este în ascensiune. Ajungem la finalul dominației economice și politice occidentale. Cea mai mare schimbare a acestui secol va veni din China, nu din Rusia”, a declarat Blair într-o prelegere privind alianța dintre SUA și Europa, rostită la Londra.

Potrivit fostului premier britanic, războiul din Ucraina a clarificat că Occidentul nu poate miza pe faptul că Beijingul „se comportă într-o manieră pe care noi am considera-o rațională”.

Președintele chinez Xi Jinping a continuat să îl sprijine pe omologul său rus Vladimir Putin. China a denunțat ca „abuzive” sancțiunile decise de Occident contra Moscovei, conform Agerpres.

„Locul Chinei ca superputere este natural și justificat. Ea nu este Uniunea Sovietică”, a mai spus Tony Blair. Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova afirmă că este vorba despre o „operațiune militară specială de denazificare” a țârii vecine și de protejare a comunității rusofone din estul Ucrainei.

Context

În 1979, China avea o economie mai mică decât cea a Italiei. Dar după ce piața chineză s-a deschis investițiilor străine și a introdus reforme de piață, China a devenit a doua cea mai mare economie a lumii. Ani la rând, China a înregistrat creștere economică de două cifre. Se preconizează că economia chineză va depăși Statele Unite într-un deceniu. La finalul anului 2022, se preconizează că PIB-ul Chinei va atinge 17 trilioane de dolari. Produsul intern brut al Statelor Unite va fi de cca. 24 trilioane, la finalul anului 2022.

China este lider în unele tehnologii ale secolului XXI, cum ar fi inteligența artificială, medicina regenerativă și polimerii conductivi.

Aliații Chinei vor fi probabil Rusia și Iranul. Occidentul nu ar trebui să lase China să ne depășească din punct de vedere militar, a afirmat Tony Blair. „Ar trebui să creștem cheltuielile pentru apărare și să menținem superioritatea militară”, a spus Tony Blair.

Statele Unite și aliații săi „ar trebui să fie suficient de puternici pentru a face față oricărui tip de conflict în toate domeniile”, a mai declarat Tony Blair.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe Figurantul acesta de fost primministru al Angliei,prietenul Mitomanului Ponta,l-a luat "gura pe dinainte"cand el este unul dintre contributori,alaturi de dna Merkel,si alti mari democrati din tarile democratice, cica,la actiunile canibalice ale calaului de la Kremlin,cu care au stat la masa fata in fata peste 30 de ani ca sa duca in eroare toata civilizatia secolului.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Pai situatia este destul de simpla. Recoltam ce am cultivat. Nu este numai lacomia marilor corporatii, dar si a noastra a europenilor care nu am mai vrut sa ne "distrugem" continentul, a unor politici eco duse putin la absurd dar si a noastra a consumatorilor pentru care succesul inseamna mult, prost si ieftin. Pandemia si situatia politica actuala ne-a aratat cat de mult am gresit.
    Cred ca China nici macar nu are nevoie sa isi arate muchii cu armata. Daca inchide exportul anumitor produse pentru cateva luni de zile ne-au pus cu botul pe labe pe toti.
    • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult