Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Toți parlamentarii USR și-au dat marți demisia ca să nu beneficieze de pensie specială. De la PSD, un gest similiar va face Marcel Ciolacu

Parlamentari USR

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

UPDATE: Toți parlamentarii USR și-au dat demisia din legislativ marți, în ultima zi de mandat, pentru a nu  beneficia de pensia specială.

„Timp de 4 ani, USR a solicitat în Parlamentul României eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi eliminarea pensiilor speciale. Le-am cerut şi pentru aleşii locali. Timp de 4 ani, proiectul PLX 282/2017, unul din primele proiecte ale USR din Parlament, care viza eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, a fost blocat şi ţinut în sertarele Parlamentului, în sertarele Camerei Deputaţilor, tocmai pentru că vechea clasă politică nu-şi dorea cu niciun chip ca acest deziderat de morală pentru societate să se realizeze. În această dimineaţă, grupurile reunite ale USR din Senat şi Camera Deputaţilor au decis cu unanimitatea colegilor prezenţi să ne înaintăm demisiile începând cu ultima zi a actualei legislaturi, tocmai pentru a arăta foarte clar că ceea ce USR susţine şi ceea ce USR promite şi propune României este urmat şi de fapte concrete", a declarat șeful USR, Dan Barna, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, deputații și senatorii au nevoie de un mandat complet pentru a primi pensie specială.

MArcel Ciolacu - FB

„Așa cum am anuntat în această după-amiază, mâine dimineață deputații și senatorii USR își vor depune demisia din Parlament pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială.

Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiți din această țară. Să reprezinți voința populară este o onoare, nu o corvoadă.

Pe agenda Parlamentului este deja de patru ani un proiect de lege al USR care urmărește eliminarea acestor pensii. Patru ani de zile în care niciodată nu s-a găsit o majoritate care să facă acest lucru. Niciodată.

Dar, pentru că am promis oamenilor că nu vom beneficia de ele, ne vom depune demisiile înainte de finalul acestui mandat.

USR PLUS va face din eliminarea pensiilor speciale condiție esențială pentru participarea la orice coaliție de guvernare”, scrisese luni Dan Barna pe Facebook.

Marcel Ciolacu: „Cât contribui, atât primești – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei”

De la PSD, Marcel Ciolacu a anunța că va face un gest similar. 

„Cât contribui, atât primești – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi #demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a #nu beneficia de #pensiespecială! La fel am făcut și acum patru ani, la fel voi face și acum. Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puțin un mandat întreg de parlamentar”, a scris Ciolacu pe Facebook.

PSD a fost principalul susținător al introducerii de pensii speciale pentru tot mai multe categorii de funcționari din aparatul de stat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O MOSTRA din istoria pensiilor speciale :
  "In Parlament, Florin Roman, alături de Roberta Anastase, Alina Gorghiu, Gigel Sorinel Știrbu, Răzvan Sorin Prișcă, Ben Oni Ardelean și alți membri ai PNL, dar și alături de Eugen Orlando Teodorovici și alți pesediști, a fost inițiator al unei legi ce adus la apariția pensiilor speciale pentru angajații Curții de conturi. Nu doar că a fost printre inițiatori, dar a și votat-o. În total, legea respectivă a avut 20 de inițiatori de la PNL-isti și doar 5 de la PSD."
  Parlament, Florin Roman, alături de Roberta Anastase, Alina Gorghiu, Gigel Sorinel Știrbu, Răzvan Sorin Prișcă, Ben Oni Ardelean și alți membri ai PNL, dar și alături de Eugen Orlando Teodorovici și alți pesediști, a fost inițiator al unei legi ce adus la apariția pensiilor speciale pentru angajații Curții de conturi. Nu doar că a fost printre inițiatori, dar a și votat-o. În total, legea respectivă a avut 20 de inițiatori de la PNL-isti și doar 5 de la PSD.
  • Like 0
 • Ia uite frate, au mai inventat una. Avem o problema cu lipsa de rusine. Ca in refrenul cantaretei Leann Rimes, rusine sa-ti fie daca m-ai prostit o data, rusine sa-mi fie daca m-ai prostit de doua ori. Rusine sa ne fie ca ne tot lasam prostiti si asta ca regula de prin 89 incoace. Works every time!
  • Like 0
 • Intrecere electorala, USR vrea capital politic prin dramatizarea situatiei pensiilor speciale (care e dramatica, e corect, dar 99% din oameni sunt indiferenti).

  Ciolacu sa ne mai lase cu vrajeala, daca a aplicat pt pensie speciala, la cate mandate are, se calculeaza toate pana in momentul incetarii.

  "Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar."

  Mi se pare mai populist ciolacu decat USR aici. Macar USR incearca sa puna pe prima pagina subiectul pensiilor speciale si fara penali in functii publice, pe cand pesede ne minte in fata, cum a facut din 1990 incoace.
  • Like 0
  • @ Radu Andrei Malica
   pensiile speciale si favorurile financiare sunt modul prin care comunismul a supravietuit pana in 1989 si dupa: judecatori, militari, politie etc - ei sunt cei care au inchis ochii la ultimii 70 ani de incompetenti si agramati in functiile publice.
   • Like 0
 • Are şi populismul formele lui variate. Până la urmă, gestul rămâne de evaluat după ce USR va guverna propriu-zis, va lua decizii care ne vor afecta şi va arăta cât este de cinstit, pentru că, vorba evreului, "cine nu a avut ocazia să fure nu înseamnă că este om cinstit".
  • Like 0
 • Cu tot respectul, care articol este corect și care nu? Iată mai jos un articol publicat pe Digi24 care spune clar ca gestul parlamentarilor nu are valoare. Citiți și judecați.
  https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/scandal-electoral-pe-tema-pensiilor-speciale-parlamentarii-se-intrec-in-demisii-desi-renuntarea-la-pensie-se-face-altfel-1406483
  • Like 2
 • Paradox: nimeni nu vrea pensii speciale in parlament dar ele continua sa existe.
  • Like 1
 • "....în Parlament, Florin Roman, alături de Roberta Anastase, Alina Gorghiu, Gigel Sorinel Știrbu, Răzvan Sorin Prișcă, Ben Oni Ardelean și alți membri ai PNL, dar și alături de Eugen Orlando Teodorovici și alți pesediști, a fost inițiator al unei legi ce adus la apariția pensiilor speciale pentru angajații Curții de conturi. Nu doar că a fost printre inițiatori, dar a și votat-o. În total, legea respectivă a avut 20 de inițiatori de la PNL-isti și doar 5 de la PSD.

  • Like 0
 • Servus!

  -Hilar!

  Cu bine/bune,
  purice narcis-teofil
  • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult