Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Totul despre legalizarea bacșișului: cum, cât și cine îl primește. Statul încasează 10 la sută din bacșișul lăsat la restaurant sau bar

Impozitarea bacșișului

Foto: Profimedia Images

Legea nr. 376/2022* legalizează și fiscalizează sumele acordate de clienți sub formă de bacșiș pentru activitățile de restaurant și bar cod CAEN 5610 – Restaurante, 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor.

  • Prin bacșiș se înțelege orice sumă acordată voluntar de client în plus față de contravaloarea bunurilor și serviciilor achiziționate.
  • Legiuitorul a prezumat că valoarea bacșișului este între 0% și 15% din valoarea consumației, iar ca procedură, înainte de emiterea bonului fiscal, se va înmâna clientului o notă de plată, iar clientul decide valoarea bacșișului, fie sub formă de procent, fie în sumă fixă.
  • Ulterior, se emite bonul fiscal în care se va menționa pe lângă bunurile achiziționate, și valoarea bacșișului. Dacă clientul solicită o factură pentru bunurile/serviciile achiziționate și s-a achitat o sumă sub formă de bacșiș, atunci se va menționa distinct în factură valoarea bacșișului.

Tratamentul fiscal al bacșișului

1) Bacșișul reprezintă în mod exclusiv o sumă cuvenită salariaților, din categoria „veniturilor din alte surse”, impozabilă în mod exclusiv cu cota de impozit de 10%, ce se achită și se declară până pe data de 25 a lunii următoare, prin declarația formular 100, iar anual, până în ultima zi a lunii februarie din anul următor, se va declara prin declarația formular 205 privind venitul și impozitul realizat de persoane fizice.

Notă: valoarea individuală a bacșișului trebuie stabilită de angajator, ce are obligația să țină o evidență operativă.

2) Bacșișul nu reprezintă o livrare de bunuri sau o prestare de servicii din perspectiva TVA, astfel că nu se va colecta TVA pentru această sumă.

3) Legea interzice în mod expres reclasificarea bacșișului în venituri de natură salarială, iar pe cale de consecință, nu se datorează asigurări sociale.

4) Dacă bacșișul este achitat de un alt operator economic, cum ar fi de exemplu o masă organizată de Revelion decontată de o societate plătitoare de impozit pe profit, ce achită suplimentar și un bacșiș, pentru bacșiș legea a prevăzut că tratamentul fiscal este de a fi considerată cheltuială de protocol, desigur în condițiile de deducere din Codul fiscal.

5) La nivelul societății restaurant/bar, suma bacșișului nu reprezintă venit sau cheltuială, ci reprezintă o sumă transferată pe seama debitorilor/creditorilor.

Monografie contabilă pentru un bacșiș în valoare de 100 lei, evidențiat prin casa de marcat fiscală și încasat cu plată prin card bancar:

a) Evidențierea bacșișului:

461 ”Debitori diverși – bacșiș primit de la clienți” = 462 ”Creditori diverși – analitic bacșiș de acordat salariaților” cu suma de 100 lei.

b) Încasarea prin bancă:

5121 ”Conturi la bănci în lei” = 461 ”Debitori diverși – bacșiș primit de la clienți” cu suma de 100 lei.

c) Reținerea impozitului din alte surse în procent de 10%:

462 ”Creditori diverși – analitic bacșiș de acordat salariaților” = 446 ”Alte impozite și taxe – analitic impozit pe venitul din alte surse” cu suma de 100 lei x 10% = 10 lei.

d) Plata bacșișului net către salariați prin transfer bancar:

462 ”Creditori diverși – analitic bacșiș de acordat salariaților” = 5121 ”Conturi la bănci în lei” cu suma de 90 lei.

e) Plata impozitului până pe data de 25 a lunii următoare:

446 ”Alte impozite și taxe – analitic impozit pe venitul din alte surse” = 5121 ”Conturi la bănci în lei” cu suma de 10 lei.

De reținut

  • procedura de evidențiere distinctă a bacșișului este reglementată doar pentru activitățile de restaurant și bar, nu și pentru alte domenii unde se acordă bacșiș cum ar fi de exemplu frizerii, saloane de înfrumusețare etc.
  • dacă se fac livrări la domiciliul clientului, nu este obligatorie mențiunea bacșișului în bonul fiscal;
  • livrarea bunurilor și serviciilor nu este condiționată de acordarea bacșișului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Preocupare de imbecil. Ei nu sunt in stare sa starpeasca coruptia la nivel de decident politic, clanurile mafiote ce sfideaza societatea cu averile ilicite si se ocupa de bacsisul primit de un celner? Pe cine vor sa prosteasca? Nu ca simpatizez cu borfasii obraznici din rahatul numit horeca, dar daca te ocupi de o treaba fa-o in totalitate. Sunt o multime de alte situatii in care se ia bacsis si nu unul amarat de la carciuma. Dar guvernantii si "legiuitorii" au demonstrat, permanent, ca sunt doar niste imbecili afati in treaba. Nu mai stiu de unde sa jupoaie pentru a putea sa-si "onoreze" promisiunile si tot de la cei slabi, chelnerii nu patronii iau.
    • Like 1
  • Foarte interesanta ,Gandire economica ,
    --Dar de ciubucarii din marile Piete Agro-Alimentare din toata Romaina , cine si cand se vor ocupa cineva ????
    ---Pe acolo se fac afaceri serioase ,dar nimeni nu-i ,,trage de maneca ,
    --Case de marcat ??
    --Da avem cum sa nu ,,ici asa sub masa ,da ,da ,,!!
    -- De unde vand comerzciantii tuciurii ,,portocale ,,si alte fructe exotice , langa ,cartofi , ceapa etc ,cu certificat de producator ,desigur ca si , fucntionarii de la primarie ,trebuie sa ,,mananca si gura lor ceva !
    Despre acesta taxare , despre care se spune ,ca este ,dar nu este ,,no coment ,,
    Bun articol .
    • Like 1
  • N-am avut răbdare să citesc textul până la capăt, dar mă întreb: Şi dacă, pe porcăria aia de bon fiscal, scriu 0% bacşiş, dar las pe tejghea ca de obicei, ce mai face statul mafiot român? O să-l pună pe ospătar să declare câţi bani are asupra sa la intrare în serviciu, aşa cum fac „naşii” de pe tren? O să vină fiscul să-l dezbrace în „ruşinea” goală ca să-l caute de bacşiş?

    Asta este o manevră ca să li se arate proştilor (adică nouă) că trântorii ăia din Parlament muncesc. Muncesc pe naiba să-i ia.
    • Like 3
  • Marius check icon
    Statul va incasa 10% din nimic! Adica mai nimic. Dar ii va nenorocii pe agentii comerciali care desfasoara activitati de tip HORECA unde bacsisul curge!

    Inca o masura tipic "comunista" si lipsita de orice ratiune logica!

    PS. Daca-i las chelneritei un buchet de flori, vine statul si ii ia 2 fire????
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult