Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Traian Băsescu, despre comasarea alegerilor decisă de Ciucă și Ciolacu: „Mi se rupe sufletul să-i văd pe Boc, Falcă, Blaga comasați cu PSD”

Fostul președinte al României, Traina băsescu. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a vorbit, miercuri seara, la Realitatea Plus, despre comasarea alegerilor europarlamentare și locale. Băsescu a ironizat propunerea unei liste electorale comune PNL și PSD la europarlamentare, după cum scrie și G4Media.

Întrebat dacă este legală comasarea alegerilor, Traian Băsescu a răspuns: „Nu aș discuta despre legalitate, las specialiștii de la CCR să se pronunțe. Vă rog să mă credeți că, gândindu-mă la Emil Boc, Vasile Blaga, Gheorghe Falcă, se rupe sufletul în mine să-i văd comasați pe liste comune cu PSD. Asta e viața și politica. Este păcat că ne jucăm de-a democrația. Are multe jocuri care se pot face, dar are și rigori. Alegerea președintelui, alegerea parlamentarilor, primarilor, înseamnă elemente de rigoare, care să nu le amesteci. Ce înțelege electoratul care merge la locale și europarlamentare?”, a comentat Băsescu.

El a adăugat că nu crede că alegerile astea au ceva moral în ele, subliniind că e vorba doar de interese. „Nu este vot liber, este vot calculat. Românii vor fi duși într-un sistem politic astfel încât nimic să nu se schimbe. Dar se va schimba. Să ai candidați comuni între PNL, în care este Boc, Blaga, Falcă și mulți alții, cu PSD mi se pare ireal. Mi se pare că nu e posibil să ai liste comune”, a mai spus Traian Băsescu. 

În 2012, partidul de care Băsescu era apropiat, PDL, a inițiat un proiect de lege prin care voia să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare.

Acel proiect a fost contestat la CCR de PSD și PNL, care se aflau în opoziție la acea vreme. Curtea Constituțională a admis sesizarea și a spus că dreptul la alegeri libere impune respectarea unor exigenţe, între care şi aceea a stabilității normelor juridice în domeniul electoral. Cu alte cuvinte, CCR sublinia că, dacă se modifică legea electorală cu mai puțin de un an înaintea alegerilor, acest lucru va determina dificultăţi în exercitarea dreptului de vot, dificultăţi care pot avea ca efect, în cele din urmă, restrângerea exercitării acestui drept.

La 12 ani distanță, PSD și PNL nu se mai împiedică de argumentele juridice ale Curții Constituționale. Coaliția condusă de Ciucă și Ciolacu a decis că se comasează alegerile europarlamentare cu cele locale, Mai mult, PSD și PNL au convenit asupra calendarului electoral al anului 2024. Astfel, alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie și alegerile parlamentare în luna decembrie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Era să zic eu ce i se rupe lu’ Băse...
    Treaba e simplă: PSD=PNL=PSDNL, așa că ce ne tot mirăm că merg pe liste comune? Le-a fost jenă ieri să spună că au pregătite listele comune și pentru locale...
    Din toată mizeria asta numai PNL va avea de pierdut, pentru că electoratul cu viziuni/așteptări liberale va mai vota cu PNL numai dacă va fi fost băut cu leuca în moalele capului.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult