Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Dacă ne prostituăm, să ne prostituăm total, să o facem și la locale”. Păreri împărțite în PNL privind lista comună cu PSD pentru europarlamentare. Ce au decis Ciucă și Ciolacu

Ședința de coaliție PSD și PNL, la Palatul Parlamentului din București, 21 februarie 2024.. Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

După negocierea unei comasări care a ținut țara-n loc timp de mai multe săptămâni, PSD și PNL au decis să comaseze alegerile europarlamentare cu cele locale și să aibă o listă de candidați comună la alegerile pentru Parlamentul European, iar aceasta să fi deschisă de o femeie care e independentă de cele două partide. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă a confirmat informațiile, după discuțiile din Coaliție și cu președintele Iohannis. În calculele PSD și PNL, alegerile prezidențiale ar urma să fie devansate și să se desfășoare în septembrie.

Liderii PNL au fost însă împărțiți în ceea ce privește înțelegerea cu PSD pentru listă comună la europarlamentare, fiind atât voci în favoarea demersului cu social-democrații, dar și voci împotrivă, care considerată mișcarea „o eroare politică”. 

La votul pentru comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare cu PSD, 58 de lideri PNL au votat pentru, 6 au votat împotrivă și 2 s-au abținut, potrivit surselor G4Media.

Cei cinci lideri PNL care au votat împotrivă sunt Ilie Bolojan, Florin Birta, Ioan Turc, Robert Sighiartău, Florin Cîțu și Cristian Buican. De altfel, Cristian Buican, președintele PNL Vâlcea, a criticat în ședința partidului de miercuri că acceptarea listelor comune cu PSD la alegerile europarlamentare și a spus: „Dacă ne prostituăm, să ne prostituăm total, să o facem și la locale”.

 Cu câteva zile în urmă, Cristian Buican spunea că el e dispus să facă alianță și cu AUR contra PSD la nivel local.

De asemenea, Robert Sighiartău, actual vicepreședinte și fost secretar general, s-a declarat împotriva listei comune, solicitând un vot împotriva acestei colaborări. În schimb, printre cei care au luat cuvântul în favoarea listei comune sunt lideri ca Gheorghe Falcă sau Cristian Bușoi, scrie Adevărul.

Ilie Bolojan a spus că participarea la liste comune cu PSD „este un dezastru și ne pierdem identitatea și nu o să mai revină electoratul la viitoarele alegeri spre PNL”.

Având în vedere că este o simplă alianță electorală, alianța PSD și PNL nu trebuie încrisă la Tribunal, au mai declarat pentru G4Media.ro surse liberale. Pe buletinele de vot o să figureze cel mai probabil ca Alianța PSD-PNL.

PNL vrea să aibă candidat propriu la primăria Capitalei și să participe separat de PSD la alegerile locale, mai spun sursele liberale. Potrivit acestora, este posibil să existe punctual liste comune în unele orașe, dar în rest cele două mari partide se vor afla competie la alegerile locale, care vor fi în aceeași zi cu alegerile unde vor avea o listă comună, cele pentru Parlamentul European.

Problema candidatului la prezidențiale și o eventuală comasare cu alegerile parlamentare din toamnă va fi discutată după alegerile din iunie. PSD și PNL vor fiecare să dea candidatul pentru Cotroceni, din acest motiv reprezintă un subiect delicat pentru cele două partide. Așa că discuția se va purta din nou după alegeri și după ce ambele partide vor ști cu ce rezultate să pornească în negocieri. 

Calendarul electoral discutat de PSD și PNL:

  • alegerile europarlamentare odată cu alegerile locale, pe 9 iunie
  • alegeri prezidențiale în septembrie
  • alegeri parlamentare în decembrie

PSD şi PNL se bazează că vor obţine 17 locuri în PE, dintre care 9 ar reveni social-democraţilor şi 7 liberalilor (plus independentul cap de listă). România are 33 de locuri de europarlamentar.

Motivaţia devansării alegerilor prezidențiale ar fi că România să intre în negocierile pentru posturile europene. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult