Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Traseul spectaculos al Mihaelei Buzărnescu, în New York Times: accidentări, ani petrecuți departe de tenis, un doctorat în sport și o serie de victorii care au adus-o în elita tenisului mondial

Mihaela Buzărnescu la Roland Garros

Foto: Guliver Getty Images

În ultimul an, Mihaela Buzărnescu a ajuns de la marginea topului 400 WTA pe locul 33 și a reușit să o învingă la Roland Garros pe Elina Svitolina, numărul 4 mondial, după un meci care va rămâne în istorie. Acensiunea ei spectaculoasă, la vârsta de 30 de ani, este considerată de basm de către jurnaliștii străini, care au fost uimiți de performanță.

Mai puțin uimită s-a arătat însă Caroline Wozniacki, care a jucat împotriva lui Buzărnescu, în urmă cu 15 ani, când aceasta din urmă era o stea în ascensiune.

„A fost întodeauna o jucătoare mare, dar a avut atunci mai multe accidentări și a trebuit să lupte ca să își recapete locul. Am știut întotdeauna că are acest nivel și am știut că este doar o chestiune de timp până când va ajunge pe un loc mai sus”, a declarat Wozniacki. 

Din SUA până în Australia, jurnaliștii vorbesc despre performanța Mihaelei Buzărnescu. „Mihaela Buzărnescu este cea mai recentă poveste încurajatoare după un meci de basm către runda a patra”, scrie News.com.au, în timp ce New York Times descrie perseverența cu care și-a urmat drumul în tenis.

După accidentări succesive, Mihaela Buzărnescu a rămas cu dureri la genunchi care au forțat-o să stea departe de tenis pentru doi-trei ani. Nu a irosit însă acest timp și în perioada în care nu a jucat tenis și-a luat doctoratul în sport, studiind dezvoltarea psihomotrică a jucătorilor de tenis cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani.

În decembrie 2016 și-a susținut teza de doctorat, iar apoi s-a întors la joc, deși genunchiul continua să o doară foarte tare. În afara familiei sale, puțini i-au dat vreo șansă de succes, relatează New York Times. „Nimeni altcineva nu a crezut, ceea ce era destul de rău”, a spus Mihaela Buzărnescu. Apoi a avut loc un miracol: durerea de la genunchi a început brusc să cedeze, în timp ce juca primăvara trecută la un turneu de tenis din Olanda. „M-am dus acolo cu dureri și brusc durerile au dispărut. Am zis: „Da, O.K. Hai să-i dăm drumul! Hai să jucăm”, a povestit Buzărnescu citată de publicația americană. 

A început să lucreze cu un antrenor nou, Septimiu Frățilă, iar rezultatele au fost spectaculoase.

A câștigat la rând 20 de meciuri de nivel internațional și titluri în Ungaria, Turcia, Spania și Germania, ceea ce a propulsat-o de pe locul 377 în top 150. Apoi s-a calificat în primul ei mare turneu de grand slam, U.S. Open, la 11 ani după ce obținea acolo trofeul la dublu, la juniori. După ce a câștigat un turneu WTA din Austria a intrat în top 100 pentru prima dată în carieră, fiind a treia cea mai în vârstă jucătoare care își face debutul în clasamentul 100 din 1987 încoace.

Iar la Roland Garros a reușit să treacă în runda a treia de numărul 4 mondial Elina Svitolina.

„Sunt fericită să fiu aici, fericită să am aceste rezultate”, a spus Buzărnescu. „Joc în fiecare zi cât de mult pot și mă bucur de toate momentele aici. Pentru că nu știi ce se poate întâmpla în viitor. Este un lucru foarte bun, având în vedere trecutul meu, și îmi doresc să stau cât mai mult la acest nivel”.

Mihaela Buzărnescu va juca în turul al patrule de la Roland Garros cu Madison Keys, aflată pe locul 13 WTA. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sper ca Mihaela sa fi inteles ca nu a jucat finala cu Svitolina .
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult