Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Traseul spectaculos al Mihaelei Buzărnescu, în New York Times: accidentări, ani petrecuți departe de tenis, un doctorat în sport și o serie de victorii care au adus-o în elita tenisului mondial

Mihaela Buzărnescu la Roland Garros

Foto: Guliver Getty Images

În ultimul an, Mihaela Buzărnescu a ajuns de la marginea topului 400 WTA pe locul 33 și a reușit să o învingă la Roland Garros pe Elina Svitolina, numărul 4 mondial, după un meci care va rămâne în istorie. Acensiunea ei spectaculoasă, la vârsta de 30 de ani, este considerată de basm de către jurnaliștii străini, care au fost uimiți de performanță.

Mai puțin uimită s-a arătat însă Caroline Wozniacki, care a jucat împotriva lui Buzărnescu, în urmă cu 15 ani, când aceasta din urmă era o stea în ascensiune.

„A fost întodeauna o jucătoare mare, dar a avut atunci mai multe accidentări și a trebuit să lupte ca să își recapete locul. Am știut întotdeauna că are acest nivel și am știut că este doar o chestiune de timp până când va ajunge pe un loc mai sus”, a declarat Wozniacki. 

Din SUA până în Australia, jurnaliștii vorbesc despre performanța Mihaelei Buzărnescu. „Mihaela Buzărnescu este cea mai recentă poveste încurajatoare după un meci de basm către runda a patra”, scrie News.com.au, în timp ce New York Times descrie perseverența cu care și-a urmat drumul în tenis.

După accidentări succesive, Mihaela Buzărnescu a rămas cu dureri la genunchi care au forțat-o să stea departe de tenis pentru doi-trei ani. Nu a irosit însă acest timp și în perioada în care nu a jucat tenis și-a luat doctoratul în sport, studiind dezvoltarea psihomotrică a jucătorilor de tenis cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani.

În decembrie 2016 și-a susținut teza de doctorat, iar apoi s-a întors la joc, deși genunchiul continua să o doară foarte tare. În afara familiei sale, puțini i-au dat vreo șansă de succes, relatează New York Times. „Nimeni altcineva nu a crezut, ceea ce era destul de rău”, a spus Mihaela Buzărnescu. Apoi a avut loc un miracol: durerea de la genunchi a început brusc să cedeze, în timp ce juca primăvara trecută la un turneu de tenis din Olanda. „M-am dus acolo cu dureri și brusc durerile au dispărut. Am zis: „Da, O.K. Hai să-i dăm drumul! Hai să jucăm”, a povestit Buzărnescu citată de publicația americană. 

A început să lucreze cu un antrenor nou, Septimiu Frățilă, iar rezultatele au fost spectaculoase.

A câștigat la rând 20 de meciuri de nivel internațional și titluri în Ungaria, Turcia, Spania și Germania, ceea ce a propulsat-o de pe locul 377 în top 150. Apoi s-a calificat în primul ei mare turneu de grand slam, U.S. Open, la 11 ani după ce obținea acolo trofeul la dublu, la juniori. După ce a câștigat un turneu WTA din Austria a intrat în top 100 pentru prima dată în carieră, fiind a treia cea mai în vârstă jucătoare care își face debutul în clasamentul 100 din 1987 încoace.

Iar la Roland Garros a reușit să treacă în runda a treia de numărul 4 mondial Elina Svitolina.

„Sunt fericită să fiu aici, fericită să am aceste rezultate”, a spus Buzărnescu. „Joc în fiecare zi cât de mult pot și mă bucur de toate momentele aici. Pentru că nu știi ce se poate întâmpla în viitor. Este un lucru foarte bun, având în vedere trecutul meu, și îmi doresc să stau cât mai mult la acest nivel”.

Mihaela Buzărnescu va juca în turul al patrule de la Roland Garros cu Madison Keys, aflată pe locul 13 WTA. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sper ca Mihaela sa fi inteles ca nu a jucat finala cu Svitolina .
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult