Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Trei retaileri și patru furnizori, amendați de Consiliul Concurenței cu 18,8 milioane de euro. Bogdan Chirițoiu: „Au existat înțelegeri între fiecare lanț și furnizorii lui, ca să nu scadă foarte mult prețul în timpul promoțiilor”

Supermarket

Consiliul Concurenţei a anunţat, miercuri, că a amendat trei retaileri - Auchan, Carrefour şi Cora, pentru că s-au înțeles, în perioada 2012-2016, cu furnizorii lor astfel încât să nu scadă prea mult prețurile în timpul promoțiilor. Potrivit Consiliului Concurenței, preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un pret fix sau minim pentru revânzarea produselor. 

Companiile sancţionate sunt Auchan Romania (amendă 36,563 milioane de lei), Carrefour România (amendă 26,996 milioane de lei), Romania Hypermarche (Cora), amendă 12,4 milioane de lei, Quadrant-Amroq Beverages (amendă 5,984 milioane de lei), Star Foods EM (amendă 3,93 milioane de lei), Strauss România (1,786 milioane de lei), Nelson Prod (amendă 43.113 lei). În timp ce Carrefour România a recunoscut fapta, Cora a anunțat că intenționează să conteste amenda în instanță.

Bogdan Chirițoiu: „Prețurile nu au coborât atât de mult pe cât ar fi putut ele să coboare”

Invitat în emisiunea „În fața ta”, Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței, a spus că investigația a vizat toată piața de retail. „Am găsit înțelegeri nu între marile lanțuri, deci nu un cartel, dar înțelegeri între fiecare lanț și și furnizoriilui, ca să nu scadă prețul foarte mult în timpul promoțiilor, pentru că o scădere prea mare i-ar fi afectat și pe unii, și pe alții. Ar fi dus la o reducere a prețului în întreaga piață și atunci, până la urmă, ar fi pierdut și furnizorii, și lanțurile de magazine. Și atunci pentru ei a fost avantajos să spună: Da, facem promoții ca să atragem oamenii în magazine, dar nu le facem prea mari, pentru că pierdem toți”, a declarat Chirițoiu. 

Unde este ilegalitatea? „Pentru asta am aplicat sancțiunile, pentru că rezultatul acestui mecanism e că prețurile nu au coborât atât de mult pe cât ar fi putut ele să coboare. Până la urmă, a fost păgubit consumatorul, pentru că prin această înțelegere au ținut prețul ceva mai sus decât ar fi rezultat ca urmare a liberei concurențe”, a susținut șeful Consiliului Concurenței. 

Emisiunea „În fața ta” al cărei invitat este Bogdan Chirițoiu va fi difuzată la Digi24 sâmbătă, de la ora 13:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult