Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Trei săptămâni până la bătălia pentru Casa Albă. Investitorii, între America lui Joe Biden și cea a lui Donald Trump

NYSE - Foto Angela Weiss / AFP / Profimedia)

Foto Angela Weiss / AFP / Profimedia

2020 a produs una dintre cele mai vizibile decuplări ale piețelor de capital de economia reală. Bursele internaționale dar în special cea americană au doborât recorduri după revenirea din șocul provocat de lockdown, în timp ce economia reală raporta totuși cifre îngrijorătoare privind șomajul sau deficitele.

Conduse mai degrabă de emoții și apetit pentru risc acțiunile companiilor din zona de tehnologie au spulberat orice așteptare și au tras în sus indicii principali. Cu mai puțin de o lună înainte de alegerile din Statele Unite investitorii fac scenarii, însă în ciuda sondajelor cu greu mizează pe o direcție sau alta. Cum ai putea să investești urmărind politicile unui candidat - dat câștigător de sondaje, după surpriza de acum patru ani? 

Piețele de capital au o particularitate: acționează în viitor. Chiar da! E vorba de un sentiment pe care bursele îl reflectă deja, față de un câștigător sau altul, pe care l-aș traduce în termeni simpli asfel: democrații vor taxe mai mari în timp ce republicanii vor să le taie, sau:

1. Democrații vor majora taxe și vor apăsa și mai mult pedala antimonopol, or exact aceste companii au produs recordurile;

2. Republicanii vor marșa pe relaxarea fiscală și reduceri de taxe, însă cu efecte pozitive de scurtă durată. Dar din ce va finanța America un deficit aproape de nivelul celui din anii 40?

„În cazul în care companii precum Amazon, Apple, Facebook ar avea de suferit din cauza politicilor restrictive, cu siguranță investitorii nu ar mai fi atât de atașați de acțiunile acestora. Un câștig al democraților ar putea să însemne chiar după o scurtă vreme o situație de marcare a profiturilor sau de corecții mai adânci. Dacă va ieși Trump, s-ar putea să existe o mulțumire de scurtă durată, pentru că politicile sale sunt foarte relaxate din punct de vedere fiscal, dar după aceea va trebui acoperită această distanță între prețul activelor bursiere, foarte înalt și realitatea din economia reală care suferă încă din cauza coronacrizei”, a spus Claudiu Cazacu, analist XTB, pentru Digi24.

Donald Trump şi Joe Biden au păreri diferite asupra multor domenii, de la climă sau pandemie la infrastructură sau tehnologie. Biden a promis că nu va creşte impozitele pentru cei care câştigă mai puţin de 400.000 de dolari pe an și a luat la țintă corporaţiile bogate şi giganții din tehnologie. Trump propune tăieri ale impozitului pe câştigurile de capital şi impozitului pe venitul personal și este cunoscut ca un susținător al sectorului petrolier și al frackingului, în timp ce Biden vrea reguli mai stricte pentru protecția mediului, iar lideri importanți din zona democrată s-au poziționat deja împotriva unei industrii de milioane: exploatarea gazelor de șist. De aici și posibile efecte pentru prețul petrolului american. “Problema chinezească” e un element comun al ambilor candidați. E puțin probabilă o schimbare radicală de discurs a vreuneia dintre tabere după alegeri indiferent de câștigător în privința acordurilor comerciale cu Beijingul. 

Dar una peste alta, s-ar putea ca pentru perioada următoare președintele Rezervei Federale americane să fie mai important decât viitorul lider de la Casa Albă. Aici Wall Street caută continuitate, mai ales după intervenția asupra dobânzilor, tăiate la zero de Jerome Powell. După modelul lui Barack Obama care a păstrat în plină criză economică în 2008, moștenirea de la George W. Bush la șefia băncii centrale, Joe Biden e văzut ca cel care va alege continuitatea în fața partizanatului. Donald Trump ar putea la rândul său să îi ofere un al doilea mandat șefului FED, dar actualul președinte a atacat în mai multe rânduri deciziile lui Powell, inclusiv tăierea dobânzii la zero, pe care a Trump a caracterizat-o mult prea riscantă față de ce au făcut alte economii mondiale, alături de reproșul privind intervențiile întârziate. Indiferent de candidatul câștigător, un pachet de stimulente - amânat deja de Donald Trump - este inevitabil, mai ales că valul doi al pandemiei produce deja greutăți cu noi restricții care au lovit industrii și așa îngenuncheate.

Efectele economice ale mandatului lui Donald Trump încă se joacă. Este unul dintre liderii ale cărui contribuții nu vor putea fi evaluate decât după noaptea alegerilor.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult