Foto: Guliver Getty Images
Când eram prin clasele primare, a venit o tovarășă de la pionieri:
- Bună ziua, copii. Știți care e cea mai importantă carte?
Ăia cuminți au zis că Citirea și Matematica, alții că Pif, Rahan sau Legendele Olimpului, după preferințe. Niciunul n-a ghicit, drept care tovarășa ne-a explicat cu blândețe:
- Nu, copii, cea mai importantă carte este Programul Partidului Comunist Român.
Și apoi, cu un zâmbet misterios ne-a relevat marele secret pe care doar comuniștii adevărați îl știu. Așa am aflat că în lume sunt două categorii de oameni: cei care știu și spun „Programul PCR” și cei care știu programul din scoarță-n scoarță și spun „Programul Partidului Comunist Român de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate și înaintare a României spre comunism”. Și cum nu voiam niciunul să o dezamăgim pe tovarășa de la pionieri, am început să ne exersăm mintea cu acest titlu lung, pe care aveam să-l rostim un trimestru întreg ca pe o litanie. Dar, dincolo de titlu, din scoarță-n scoarță n-a reușit niciunul dintre noi să pătrundă acea însăilare de vorbe imposibile din care era compus Programul Partidului.
De fiecare dată când dl. Liviu Dragnea vorbește de „Programul de guvernare...” ca despre un text fundamental care ne decide viața, nu pot să-mi reprim un zâmbet și o completare involuntară „...de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate...”
Dl. Dragnea, singurul care cunoaște Programul din scoarță-n scoarță, a impus în partid acest text fondator al epocii sale și, nu de puține ori, la televizor apar pesediști devotați care vorbesc cu aplomb și entuziasm despre el, la fel cum făcea pe vremuri tovarășa de la pionieri. Programul de guvernare este Biblia dlui Dragnea, dar, spre deosebire de Cartea Cărților, cărticica dlui Dragnea nu se discută, se execută.
Așa se face că deunăzi nefericitul ministru al Finanțelor, dl. Viorel Ștefan, cel care pare-se a citit cărți de economie necanonice, a avut o mică erezie. „Guvernul este gata să intervină în reducerea cheltuielilor dacă va constata depăşirea ţintei de deficit”, a zis dl. ministru, care a văzut că nu prea mai are bani în buget, după ce a dat în stânga și-n dreapta. A fost imediat adus la ordine de dl. Dragnea: „Dacă o să avem vreo şedinţă la partid, o să-mi permit să-l întreb şi eu, şi alţi colegi. Nu are motive să se îngrijoreze. Dacă programul de guvernare este urmărit punct cu punct şi implementat punct cu punct, nu are motive să se îngrijoreze, după părerea mea”.
Adică pentru a echilibra veniturile și cheltuielile la bugetul țării nu-ți trebuie nici știință de carte, nici pricepere în finanțe, nici tehnici fiscale. Îți trebuie doar credință. Mesajul dlui Dragnea către ministrul de Finanțe este să creadă în textul sfânt și va fi bine. Niciun motiv de îngrijorare! Dacă zici de zece ori „Programul de guvernare al PSD” se rezolvă și deficitul, și durerea, și foametea în lume.
Când Comisia Europeană, Banca Națională, FMI-ul, mediul de afaceri, experți, economiști și însuși ministrul său de Finanțe îi spun că duce țara în gard cu niște scamatorii fiscale de genul „creștem salariile ca să creștem încasările la buget”, dl. Dragnea ne spune să dormim liniștiți, Programul de guvernare veghează pentru noi.
De fapt, în cheia asta trebuie citit textul dlui Dragnea: dormiți liniștiți, până când ne dăm amnistiile și grațierile. După aia, găsim noi un vinovat de serviciu pentru dezastru. Poate chiar necredinciosul Viorel Ștefan...
PS1 Ar fi interesant să aflăm cine i-a revelat dlui Dragnea textul sfânt, că nu-l văd scriind la umbra palmierilor o carte atât de mare. Poate vom afla asta din memoriile lui Florin Georgescu.
PS2 În timp ce la București izvorăște mir din Programul de guvernare, în județe cresc taxele locale și se disponibilizează angajați. Adică măsuri de austeritate pentru a se echilibra bugetele locale. Să vorbești în epoca Dragnea de tăieri și de austeritate e ca și cum ai fluiera în biserică. De aceste lucruri nimeni nu are chef să audă, nu acum, când prosperitatea promisă este atât de aproape, încât facem cozi, ca în 2008, să ne cumpărăm apartamente direct de pe planșă. Dragnea ajută!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si revenind la domnul Dragnea penalul(cu acte in regula) il rog sa plece (facand astfel un bine poporului roman) si pentru inceput sa-l ia dupa dansul si pe domnul Tariceanu(alt penal, de data aceasta in devenire) dar si pe cei 20-30 de parlamentari penali sau cu dosare in cercetare. Apropo de domnul Tariceanu vrea sa-i transmit mai in gluma mai in serios ca cele 4-5 neveste ale domniei sale au facut consiliu de familie sa-l dea jos din functia de al doilea om in stat, pentru ca s-au saturat si ele de indolenta dansului la strigatul strazii.
PLECATI PENALILOR.
A scris aceasta postare Aurel Paun,din Bucuresti, absolvent al Facultatii de Finante Contabilitate, A.S.E. Bucuresti, promotia 1992.
Va multumesc.
"Am muncit și am trudit și am luat pământul de la ciocoi ca să trăiți voi mai bine! De ani de zile mă zbat să nu vând din el, să plătesc fonciirea fără să vând, să vă rămâie vouă întreg, orbilor și sălbaticilor la minte! Și am plătit mereu, n-am vândut nici o brazdă și acum săriți la mine și la ăștia, că v-am furat munca voastră! Pământul rămas întreg, Paraschive, smintitule, acolo e munca voastră! Bolnavule după avere! Ai vrut să te însori cu a lui Bodârlache că avea pământ mult și te-ai făcut de râs. O să-ți mănânce capul averea, să ții minte de la mine!
.......
— Ce v-am făcut eu vouă și ce nu v-am dat, Paraschive și Nilă? Nu s-a muncit și nu s-a împărțit aici în casă tot ce-am avut? De unde să vă dau eu mai mult dacă atâta e? Vreți să mă jupuiți pe mine de piele? An de an am dat din colț în colț când intra percitorul în casă. An de an m-am dat peste cap să nu vând din pământ! Am trăit cu toții desculți și dezbrăcați, nimeni n-a avut mai mult! Ce vreți voi de la mine, nenorociților? Să ies la drumul mare și să jefuiesc? Să iau vita omului din bătătură și să mă țin de procese ca alții? Asta vreți voi?"
Din pacate, programul PSD nu tine cont de propozitia plina de miez spusa de Moromete: "De unde să vă dau eu mai mult dacă atâta e?" Logica PSD spune ca Moromete trebuia sa vanda tot ca sa poata trai un moment mai bine. Cam asta face acum PSD. Vinde viitorul pentru mai multe generatii, numai ca sa fie ei la putere. Trezirea vine mult mai repede decat au anticipat ei. Cred ca in cateva luni, acest balon de iluzii se va sparge si guvernantii vor spune in sfarsit: "De unde să vă dau eu mai mult dacă atâta e?" Din pacate pentru ei, dar si pentru noi, va fi prea tarziu. Raul va fi deja facut si foarte greu de indreptat.
Acesta este „părerea” dlui Dragnea (în Partid domnește democrația, opiniile nu sunt toate la fel).
Cât despre confruntarea mitului cu realitatea vulgară și rău- voitoare, pe cine mai interesează, dacă „Dragnea- ajută”?
Bun articol, felicitări dlui Florin Negruțiu!
Alege
Unt de masa 4.99 Ron in ianuarie , 6.5 Ron in martie.
Fasole la punga de 900g , 9Ron in Ianuarie , 11RON in martie
Ardei Gras 9 Ron in Ianuarie , 13 Ron in martie
Cartofi 1,5Ron /kg in Ianuarie , 2.5 Ron in martie.
Cum puteti zice ca nu s-a scumpit ? Chiar azi am facut cumparaturi si am achizitionat aceste produse. Inca ceva , profesorilor care fac naveta la tara ,pentru ca nu sunt locuri pt toti in oras , s-au dat 250 Ron la salariu , dar nu se mai plateste naveta care costa 320RON , sa imi zica si mie cineva daca o duce mai bine.
Recte- daca tot vorbim de cosul zilnic de alimente- nu-mi reprim ( inca) nimic- doar ca a crescut suma ( fara a modifica vreo cantitate/calitate) cu aprox 15%; La produsele care sunt tot anul ( deci nu vorbim de sezoniere cu variatie mare de pret in sezonul in care nu se gasesc);
Sunt niste indicatori macroeconomici, pe care, daca-i urmaresti, iti vor da valoarea reala a puterii de cumparare;
In speta, o societate de trasport- particulara- plateste un sofer cu 1000 de lei; Daca - printr-o lege- guvernul mareste salariul minim la 1400 de lei- tu- patron - va trebui sa te aliniezi cu cerinta;ii platesti soferului 1400 de lei ( care nu erau prevazuti in bugetul de venituri si cheltuieli)- apoi- ca sa iti pastrezi profitul- va trebui sa maresti pretul biletului ( o sa intelegi- daca mergi la scoala- si cum e treaba cu cheltuielile fixe...ca sa-ti dai seama care-i implicatia); Si asta e doar un exemplu; Macroeconomic sunt mult mai multe implicatii; atat politice- de politici interne, de incredere intr-un guvern, cat si a masurilor pe care le ia BNR de stabilizare a unui curs de schimb valutar, dar si de politica externa, stabilitate, predictibilitate, pe care le iau investitorii atunci cand isi creeaza un business plan in tara respectiva ( sau cand iau in calcul deschiderea unui business in tara)
Cam asta-i legatura dintre guvern si pretul cepei in piata;