Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Trezirea la realitate, Dragnea-ajută: Crede și nu (mă) cerceta!

Liviu Dragnea - Guvern

Foto: Guliver Getty Images

Când eram prin clasele primare, a venit o tovarășă de la pionieri:

- Bună ziua, copii. Știți care e cea mai importantă carte?

Ăia cuminți au zis că Citirea și Matematica, alții că Pif, Rahan sau Legendele Olimpului, după preferințe. Niciunul n-a ghicit, drept care tovarășa ne-a explicat cu blândețe:

- Nu, copii, cea mai importantă carte este Programul Partidului Comunist Român.

Și apoi, cu un zâmbet misterios ne-a relevat marele secret pe care doar comuniștii adevărați îl știu. Așa am aflat că în lume sunt două categorii de oameni: cei care știu și spun „Programul PCR” și cei care știu programul din scoarță-n scoarță și spun „Programul Partidului Comunist Român de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate și înaintare a României spre comunism”. Și cum nu voiam niciunul să o dezamăgim pe tovarășa de la pionieri, am început să ne exersăm mintea cu acest titlu lung, pe care aveam să-l rostim un trimestru întreg ca pe o litanie. Dar, dincolo de titlu, din scoarță-n scoarță n-a reușit niciunul dintre noi să pătrundă acea însăilare de vorbe imposibile din care era compus Programul Partidului. 

De fiecare dată când dl. Liviu Dragnea vorbește de „Programul de guvernare...” ca despre un text fundamental care ne decide viața, nu pot să-mi reprim un zâmbet și o completare involuntară „...de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate...”

Dl. Dragnea, singurul care cunoaște Programul din scoarță-n scoarță, a impus în partid acest text fondator al epocii sale și, nu de puține ori, la televizor apar pesediști devotați care vorbesc cu aplomb și entuziasm despre el, la fel cum făcea pe vremuri tovarășa de la pionieri. Programul de guvernare este Biblia dlui Dragnea, dar, spre deosebire de Cartea Cărților, cărticica dlui Dragnea nu se discută, se execută.

Așa se face că deunăzi nefericitul ministru al Finanțelor, dl. Viorel Ștefan, cel care pare-se a citit cărți de economie necanonice, a avut o mică erezie. „Guvernul este gata să intervină în reducerea cheltuielilor dacă va constata depăşirea ţintei de deficit”, a zis dl. ministru, care a văzut că nu prea mai are bani în buget, după ce a dat în stânga și-n dreapta. A fost imediat adus la ordine de dl. Dragnea: „Dacă o să avem vreo şedinţă la partid, o să-mi permit să-l întreb şi eu, şi alţi colegi. Nu are motive să se îngrijoreze. Dacă programul de guvernare este urmărit punct cu punct şi implementat punct cu punct, nu are motive să se îngrijoreze, după părerea mea”.

Adică pentru a echilibra veniturile și cheltuielile la bugetul țării nu-ți trebuie nici știință de carte, nici pricepere în finanțe, nici tehnici fiscale. Îți trebuie doar credință. Mesajul dlui Dragnea către ministrul de Finanțe este să creadă în textul sfânt și va fi bine. Niciun motiv de îngrijorare! Dacă zici de zece ori „Programul de guvernare al PSD” se rezolvă și deficitul, și durerea, și foametea în lume.

Când Comisia Europeană, Banca Națională, FMI-ul, mediul de afaceri, experți, economiști și însuși ministrul său de Finanțe îi spun că duce țara în gard cu niște scamatorii fiscale de genul „creștem salariile ca să creștem încasările la buget”, dl. Dragnea ne spune să dormim liniștiți, Programul de guvernare veghează pentru noi.

De fapt, în cheia asta trebuie citit textul dlui Dragnea: dormiți liniștiți, până când ne dăm amnistiile și grațierile. După aia, găsim noi un vinovat de serviciu pentru dezastru. Poate chiar necredinciosul Viorel Ștefan...

PS1 Ar fi interesant să aflăm cine i-a revelat dlui Dragnea textul sfânt, că nu-l văd scriind la umbra palmierilor o carte atât de mare. Poate vom afla asta din memoriile lui Florin Georgescu.

PS2 În timp ce la București izvorăște mir din Programul de guvernare, în județe cresc taxele locale și se disponibilizează angajați. Adică măsuri de austeritate pentru a se echilibra bugetele locale. Să vorbești în epoca Dragnea de tăieri și de austeritate e ca și cum ai fluiera în biserică. De aceste lucruri nimeni nu are chef să audă, nu acum, când prosperitatea promisă este atât de aproape, încât facem cozi, ca în 2008, să ne cumpărăm apartamente direct de pe planșă. Dragnea ajută!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • As vrea sa-i atrag atentia domnului Dragnea ca un program de dezvoltare la nivel macroeconomic, nu este de nasul dansului pentru ca sunt absolut sigur ca nu stapaneste atat termenii macroeconomici si mai ales corelatiile macroeconomice si il rog sa inteleaga ca intr-o economie lucrurile nu stau ca in bisnita(lucru pe care dansul il pricepe bine conform ziarelor teleormanene). Deasemenea mai vreau sa ai amintesc ca acum cativa ani Conventia Democrata se lauda ca avea si ea un astfel de program ba mai mult avea si vreo cateva mii de specialisti care sa implementeze acel program dar a iesit un fiasco total,si ca o paranteza l-as ruga pe domnul Ciorbea(care atunci era prim ministru) care a spus ca daca in urma aplicarii acelui program economic romanii nu vor vedea "luminita de la capatul tunelului" tot ei romanii pot sa ai ceara mai mult decat demisia. De aceea il rog pe domnul Ciorbea sa iasa public si sa spuna ca a fost un INCOMPETENT, dar as dori in acelasi timp sa-si dea demisia di din functia de Avocat al Poporului pentru ca dupa parerea mea este tot un INCOMPETENT.
    Si revenind la domnul Dragnea penalul(cu acte in regula) il rog sa plece (facand astfel un bine poporului roman) si pentru inceput sa-l ia dupa dansul si pe domnul Tariceanu(alt penal, de data aceasta in devenire) dar si pe cei 20-30 de parlamentari penali sau cu dosare in cercetare. Apropo de domnul Tariceanu vrea sa-i transmit mai in gluma mai in serios ca cele 4-5 neveste ale domniei sale au facut consiliu de familie sa-l dea jos din functia de al doilea om in stat, pentru ca s-au saturat si ele de indolenta dansului la strigatul strazii.
    PLECATI PENALILOR.
    A scris aceasta postare Aurel Paun,din Bucuresti, absolvent al Facultatii de Finante Contabilitate, A.S.E. Bucuresti, promotia 1992.
    Va multumesc.
    • Like 2
  • DOMNULE DRAGNEA,DE CE NU DISPARI,PUR SI SIMPLU,CU AVEREA SI BOLILE TALE,CU TOT?
    • Like 0
  • PSD-ului i-ar trebui un Moromete care sa le aduca aminte de cum se face gestionarea banului. Moromete nu avea scoala, dar avea bunul simt al omului care munceste cinstit sa-si duca traiul si sa-si plateasca darile. Paraschiv si Nila sunt PSD-stii din familie, care vor mai mult decat se poate. Aveti mai jos o expunere magistrala a acestui principiu:

    "Am muncit și am trudit și am luat pământul de la ciocoi ca să trăiți voi mai bine! De ani de zile mă zbat să nu vând din el, să plătesc fonciirea fără să vând, să vă rămâie vouă întreg, orbilor și sălbaticilor la minte! Și am plătit mereu, n-am vândut nici o brazdă și acum săriți la mine și la ăștia, că v-am furat munca voastră! Pământul rămas întreg, Paraschive, smintitule, acolo e munca voastră! Bolnavule după avere! Ai vrut să te însori cu a lui Bodârlache că avea pământ mult și te-ai făcut de râs. O să-ți mănânce capul averea, să ții minte de la mine!
    .......
    — Ce v-am făcut eu vouă și ce nu v-am dat, Paraschive și Nilă? Nu s-a muncit și nu s-a împărțit aici în casă tot ce-am avut? De unde să vă dau eu mai mult dacă atâta e? Vreți să mă jupuiți pe mine de piele? An de an am dat din colț în colț când intra percitorul în casă. An de an m-am dat peste cap să nu vând din pământ! Am trăit cu toții desculți și dezbrăcați, nimeni n-a avut mai mult! Ce vreți voi de la mine, nenorociților? Să ies la drumul mare și să jefuiesc? Să iau vita omului din bătătură și să mă țin de procese ca alții? Asta vreți voi?"
    Din pacate, programul PSD nu tine cont de propozitia plina de miez spusa de Moromete: "De unde să vă dau eu mai mult dacă atâta e?" Logica PSD spune ca Moromete trebuia sa vanda tot ca sa poata trai un moment mai bine. Cam asta face acum PSD. Vinde viitorul pentru mai multe generatii, numai ca sa fie ei la putere. Trezirea vine mult mai repede decat au anticipat ei. Cred ca in cateva luni, acest balon de iluzii se va sparge si guvernantii vor spune in sfarsit: "De unde să vă dau eu mai mult dacă atâta e?" Din pacate pentru ei, dar si pentru noi, va fi prea tarziu. Raul va fi deja facut si foarte greu de indreptat.
    • Like 2
  • Nu superbul Program „veghează” pentru liniștea românilor, ci „urmărirea/ implementarea” lui riguroasă! Simplu!
    Acesta este „părerea” dlui Dragnea (în Partid domnește democrația, opiniile nu sunt toate la fel).
    Cât despre confruntarea mitului cu realitatea vulgară și rău- voitoare, pe cine mai interesează, dacă „Dragnea- ajută”?
    Bun articol, felicitări dlui Florin Negruțiu!
    • Like 2
  • check icon
    Cand il aud pe Dragnea vorbind(nici nu mai conteaza despre ce) imi aduc aminte de vremea cand eram si eu pionier.Fiind la tara,nu aveam sala de sport,asa ca orele de educatie fizica in clasele V-V||| din timpul iernii le faceam jucind fotbal pe zapada.Intr-o zi ,pe un ger f.mare,un coleg a iesit la fotbal fara macar o ciupilica pe cap.Profesorul de sport l-a oprit si i-a zis: mai baiete puneti o caciula pe cap ca e f.frig si de la frig faci meningita... si de meningita ori mori,ori ramai prost... caci eu am avut...
    • Like 5
  • Tot zic "Programul de guvernare" și nu simt nici un efect. Poate mai bine trec la altceva.
    • Like 1
  • Am deschis Tv ul Luni seara si il aud pe Grindeanu cum spunea ca FMI este multumit de guvernul sau si ca urmareste ba chiar a analizat fiecare punct al fiecarui program din guvernul sau. Eu ce sa mai inteleg? Luati domnilor ziaristi fiecare vorba din acea emisiune si veniti cu contra-argumente. TVR ul a devenit un bullshit romanesc mai nou. Cat despre actuala guvernare, vad ca ai citit cartea cărților a PCR. Dar stimați domni si doamne nici cu PNL si nici cu USR nu prea stiu ce se întâmplă. Nimeni nu mai lupta sau e acel razboi psihologic ? Imi place ceea ce faceti aici dar va spun eu: nu este deajuns. Când vrei ceva te lupți fara teama stiind ca Dumnezeu este alaturi de tine dar nu cum a facut dna Romana Plumb.
    • Like 0
  • Platforma asta nu e editata de idealisti naivi ci de lachei. Daca s-ar taxa OMV, EOn sau Raiffeisen fara a închide doi ochi poate s-ar mai echilibra bugetul. Dar despre o astfel de abordare corupta si de bullshit nu veti citi pe Rep. Îi frunzarim asa din voyeurism al bicisniciei umane.
    • Like 2
    • @ Ambrus Nemo
      check icon
      La cata adancime a judecatii vad, fara sa ma mai justitic, pot sa-ti spun ca esti- ori prost ori rau intentionat.
      Alege
      • Like 0
  • Țiriac, între hoț și prost? NU , este ca un Român hoț și deștept!!! Am permis acestor oameni hoția ,acum ne-o tragem!!!!
    • Like 0
  • Va dau cateva preturi pt a realiza ce se petrece :
    Unt de masa 4.99 Ron in ianuarie , 6.5 Ron in martie.
    Fasole la punga de 900g , 9Ron in Ianuarie , 11RON in martie
    Ardei Gras 9 Ron in Ianuarie , 13 Ron in martie
    Cartofi 1,5Ron /kg in Ianuarie , 2.5 Ron in martie.
    Cum puteti zice ca nu s-a scumpit ? Chiar azi am facut cumparaturi si am achizitionat aceste produse. Inca ceva , profesorilor care fac naveta la tara ,pentru ca nu sunt locuri pt toti in oras , s-au dat 250 Ron la salariu , dar nu se mai plateste naveta care costa 320RON , sa imi zica si mie cineva daca o duce mai bine.
    • Like 4
    • @ Adrian Tomescu
      Nu inteleg logica.Guvernul scumpeste preturile la diverse? Daca tot cresc,nu e mai bine sa te prinda cu mai multi bani in buzunar? Eu sper ca preturile sa creasca intr-un ritm mai nesemnificativ decat salariile.Cunosc profesori care fac naveta la tara si li se deconteaza in continuare naveta.Acum mai depinde si de primarii,cat de sarace sunt sau cat de rau intentionate sunt,dar sunt obligate in continuare sa deconteze naveta.
      • Like 0
    • @ Adrian Tomescu
      Nu recunosc preturile de mai sus. Sunt exagerate. Ardei gras 9 lei, de unde ai scos 13 lei?
      • Like 1
    • @ Adrian Tomescu
      check icon
      Aproape toooti acei care vor incepe sa sufere acum sunt votantii de baza a "programului Partidului"; problema e ca, din cauza lor vor suferi (dar, sa fim onesti, mai putin) si ceilalti;
      Recte- daca tot vorbim de cosul zilnic de alimente- nu-mi reprim ( inca) nimic- doar ca a crescut suma ( fara a modifica vreo cantitate/calitate) cu aprox 15%; La produsele care sunt tot anul ( deci nu vorbim de sezoniere cu variatie mare de pret in sezonul in care nu se gasesc);
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Din Kaufland ( sau Lidl- daca preferi), Am fost ieri; Si culmea! Turcesc.
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      check icon
      Logica e urmatoarea: Printr-un program de guvernare produci efecte asupra economiei;
      Sunt niste indicatori macroeconomici, pe care, daca-i urmaresti, iti vor da valoarea reala a puterii de cumparare;
      In speta, o societate de trasport- particulara- plateste un sofer cu 1000 de lei; Daca - printr-o lege- guvernul mareste salariul minim la 1400 de lei- tu- patron - va trebui sa te aliniezi cu cerinta;ii platesti soferului 1400 de lei ( care nu erau prevazuti in bugetul de venituri si cheltuieli)- apoi- ca sa iti pastrezi profitul- va trebui sa maresti pretul biletului ( o sa intelegi- daca mergi la scoala- si cum e treaba cu cheltuielile fixe...ca sa-ti dai seama care-i implicatia); Si asta e doar un exemplu; Macroeconomic sunt mult mai multe implicatii; atat politice- de politici interne, de incredere intr-un guvern, cat si a masurilor pe care le ia BNR de stabilizare a unui curs de schimb valutar, dar si de politica externa, stabilitate, predictibilitate, pe care le iau investitorii atunci cand isi creeaza un business plan in tara respectiva ( sau cand iau in calcul deschiderea unui business in tara)
      Cam asta-i legatura dintre guvern si pretul cepei in piata;
      • Like 0
    • @
      Inainte sa ma duc la scoala,am o ultima intrebare.Patronul societatii de transport ,caruia cresterea salariului minim ii pune in pericol de moarte pretiosul profit,nu-i poate plati salariul marit al soferului tocmai din acest profit,fara sa mareasca pretul biletului? Sunt convins ca daca nu vor fi obligati prin lege,patronii nu vor dori sa imparta profitul ,mai mic sau mai mare, cu angajatii.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult