Cunoaștem cu toții dezbaterile, uneori chiar disputele între prieteni, sau în familie, de tipul: cu cine ții la meci? Dar la Formula 1?
Sibiul are o nouă dilemă, veche de zece ani: tu pentru cine alergi anul acesta?
- Eu cred că bebelușii născuți prea devreme sunt cei mai importanți, eu alerg pentru Baby Care! Iulia, 12 ani.
- Sigur că sunt, dar mie îmi pare rău de berzele rănite și de puii rămași singuri în cuib, eu alerg pentru Prietenii Berzelor. Antim, 10 ani.
- Eu mi-aș dori ca tinerii nevăzători să poată merge cu bicicleta și să poată schia, așa cum pot și eu. Alerg pentru bicicletele tandem de la Unstoppable. Ștefan, 13 ani
- Eu cred în terapie pentru copiii cu autism, Fundația Un Copil, O Speranță. Gabriel, 43 ani.
Iar eu? Eu sunt fericită că avem această discuție în familie și că fiecare este dispus să contribuie financiar la această cursă caritabilă, din bănuții proprii.
Și, înainte să fiu bănuită de falsă modestie, mă grăbesc să spun că, acest tip de discuție îl au, de zece ani, de când există Maratonul Internațional Sibiu, sute de familii.
Fundația Comunitară Sibiu organizează din 2012 una dintre cele mai mari curse caritabile din România: Maratonul Internațional Sibiu. Din 2012 Sibiul aleargă și donează, donează și aleargă.
Organizațiile non-profit, grupurile de iniţiativă, companiile sau persoanele fizice propun proiecte, iar alergătorii care doresc să se înscrie în competiție pot să aleagă un proiect, pe care îl susțin prin taxa de participare și prin mobilizarea unui cerc de susținători care împărtășesc aceeaşi dorință.
În 2019, pentru cele patruzeci de cauze selectate, au participat 5.560 de alergători, 7.364 de donatori și 570 de voluntari. Cei 41.503 kilometri alergați au adunat 821.775 lei. În 2020, în plină pandemie, au alergat, în condiții de maximă siguranță, un număr limitat de 1.291 de alergători pentru treizeci de proiecte sociale și s-au strâns 319.210 lei. Anul acesta, la ediția a zecea, care va avea loc în data de 2 octombrie 2021, putem alerga sau susține treizeci și patru de proiecte. Acestea pot fi vizualizate aici. Unele proiecte sunt de viață și de moarte, cum ar fi dotarea terapiei intensive neonatale, a secției de cardiologie pediatrică sau susținere pentru pacienții oncologici. Alte proiecte sunt de incluziune, sau vizează persoane cu dizabilități ori copii cu autism sau copii din centrele de plasament. Sunt cauze care urmăresc dotarea unor grădinițe cu spații de joacă adecvate, sprijină robotica în sate sau promovează activități de ecoturism. Avem cu toții de unde alege, după suflet și afinități. Iar dacă simțim că o nevoie socială este neacoperită, Fundația Comunitară Sibiu este deschisă la idei și inițiative.
Dacă am creat falsa impresie că participarea la Maratonul Internațional Sibiu este un gest altruist, doresc să rectific. Este un gest egoist. Pentru că, plătind taxa de înscriere prin care sprijinim proiectele în care credem, binele făcut se întoarce la noi înzecit. În primul rând, ne dăm jos de pe canapea și mergem în parc, pentru o scurtă alergare. Ne antrenăm azi, alergăm și vineri, trec 3 luni și, deodată ne trezim că facem mișcare. Ne antrenăm pentru cursa de 10 kilometri anul acesta, iar pentru anul viitor, ne propunem să alergăm un semi-maraton. Participând la Cursele Copiilor, copiii noștri aleg proiectul care le atinge o coardă sensibilă și astfel învață să dăruiască. Timp, energie și o mică parte din economiile proprii. Învață că nu e niciodată prea devreme pentru implicare socială. Și iată că, dintr-o dată, avem un proiect de familie. Un scop comun să ne entuziasmăm, să povestim, să plănuim. Cred că acesta este binele care ni se întoarce. Ce poate fi mai util pentru echilibrul nostru emoțional, mai ales în pandemie, decât un proiect comun, care să ne anime? Nu este o cursă a rezultatelor sportive, ci o cursă la care implicarea și participarea sunt în prim-plan.
Anul acesta, atleta profesionistă Daniela Cîrlan, care a reprezentat România la Olimpiadele de la Atena la proba de marș și Rio la cea de maraton, aleargă la Maratonul Internațional Sibiu. Pentru Ghiță și Maria! Povestea lor o puteți citi aici. Susținătoare atât a sportului de performanță, cât și a celui de masă, Daniela Cîrlan a ales să alerge anul acesta pentru copiii din centrele de plasament. Maria și Gheorghe Boldijar sunt doi tineri proveniți din orfelinatele României, care au învins sistemul: au trecut printr-o perioadă neagră, în care au fost oameni ai străzii, iar acum, au locuri de muncă stabile și o familie cu doi băieței. Din 2014 au pornit o campanie umanitară pentru a sprijini copii din centre de plasament și familii nevoiașe. Cine poate ști mai bine decât ei, care au locuit până la nouăsprezece ani la orfelinat, care sunt nevoile și bucuriile acestor copii? Pentru perioada Crăciunului 2021, Maria și Ghiță doresc să le ofere unui număr de 180 de copii proveniți din centrele din Sibiu, Orlat, Turnu Roșu și din familii vulnerabile ce locuiesc la marginea Sibiu, pachete individuale utile, ghete de iarnă pentru 50 de copii, un brad de Crăciun în comunitate, un concert de colinde și seri de vizionare a unor filme educative.
Nu ai drum în Sibiu în 2 octombrie? Nu-i bai! Există opțiunea „aleargă oriunde”. Adică, poți alerga de oriunde din țară sau din străinătate, cu spor și cu voie bună. Pentru orice cauză înscrisă la Maraton. Ai ales deja?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.