Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Tu știi cât învață copilul tău la școală? Brio.ro, povestea de succes a unui startup românesc care a primit o finanțare de peste 200.000 de euro în doar o săptămână. Locul în care poți să testezi online cunoștințele copilului

Recent, platforma de testare și evaluare online Brio.ro s-a listat pe SeedBlink, cea mai mare platformă de equity crowdfunding din Europa de Sud-Est și le-a cerut investitorilor o finanțare între 270.000 și 350.000 de euro, pentru a-și duce mai departe planurile de business. După doar o săptămână, strânsese deja 215.000 de euro, de la 36 de persoane, spune Gabi Bartic, COO și Director al Diviziei Consumer a Brio. (Aici găsiți pagina Brio.ro de pe platforma SeedBlink).

„Validarea pe care ți-o dă un număr mare de investitori este mult mai serioasă pentru un business care se adresează consumatorilor, decât cea a unui singur investitor. Mai avem aproape 3 săptămâni de listare, cel mai probabil vom închide la un număr de peste 50-60 de investitori. Iar lucrul acesta arată că proiectul nostru este validat de un număr mare de oameni, că există valoare în ceea ce facem”, explică ea.

Brio își propune să ajungă în 2021 la un număr de 60.000 de utilizatori constanți ai platformei, iar în 2022, la 100.000 - aproximativ 3% din populația școlară a României. „În perioada pandemiei, am dat Brio gratuit, prin două programe, pentru toți profesorii și părinții care ne-au cerut, iar aceștia au revenit odată cu începerea anului școlar. Nevoia de teste standardizate este evidentă, oamenii care încep să facă teste revin pe platforma noastră le văd valoarea. În acest moment, sunt 60.000 de utilizatori înscriși în platformă, dintre care care câteva mii sunt deja plătitori de abonamente. Mai există în discuții suficient de multe școli care vor să internalizeze Brio pentru toate evaluările școlare. Este evident că, în perioada următoare, pe lângă toate provocările cu predarea online, evaluarea online va fi și mai dificilă, în absența unei platforme serioase de evaluare”, explică Gabi Bartic.

„Părinții știu că duc copilul la școală, iar rezultatul este copilul împreună cu carnetul note, care, în România, nu sunt totdeauna relevante”

Platforma Brio oferă teste standardizate de limba română și matematică pentru clasele I-XII, dar și teste de inteligență, de stiluri de învățare, ori de aptitudini vocaționale, care le dau părinților o imagine mult mai clară asupra a ce știu ce pot copiii lor. Cei mai interesați de astfel de teste sunt părinții copiilor din clase terminale - a VII-a și a VIII-a, respectivi a XI-a și a XII-a. 

„Principalii beneficiari sunt părinții. Părinții care trăiesc într-un vid de informații, ei știu că duc copilul la școală, iar rezultatul este copilul împreună cu carnetul note, care, în România, nu sunt totdeauna relevante. Și cam atât. Alte informații nu (prea) primesc. Întrebarea pe care orice părinte și-o pune este cât a învățat copilul, ce a învățat copilul de la școală? Pentru că el este conștient că informația numită notă este foarte subiectivă în România. Pe Brio, părintele obține o informație corectă despre ce știe copilul”, a spune COO-ul.

Raport cu informații detaliate și sugestii despre orele de lucru necesare pentru a trece la următorul nivel

Atunci când dau un test de matematică pe Brio, elevii își pot selecta ariile din care doresc să își verifice cunoștințele, însă creatorii platformei le recomanda ca, mai întâi, să dea un test general, care să evalueze cât de bine stăpânesc toată materia. 

Copiii primesc o limită de timp și un număr de întrebări, la care pot reveni oricând în timpul testului. La finalizarea testului sau la expirarea timpului, elevii pot vedea la ce întrebări au răspuns greșit și primesc atât un scor general, cât și un raport detaliat, de 20-30 de pagini, cu scorul pentru fiecare secțiune de materie și recomandări asupra orelor de lucru de care au nevoie pentru a-și îmbunătăți performanțele în fiecare arie. În perioada următoare, Brio va pune la dispoziția elevilor și exerciții prin care se pot perfecționa în zonele în care testele sumative au arătat că au lacune.

Când dau un test standardizat la română, copiii își pot testa cunoștințele de limbă și de cunoaștere a elementelor dintr-o operă literară, fără partea de eseu, și primesc același tip de raport detaliat ca la matematică.

„Înainte de Evaluarea Națională și Bac, noi am oferit testele Brio gratuit, printr-un program numit „Examene cu Brio”, iar notele medii pe care le-am avut pe platformă s-au suprapus peste notele medii de la nivel național. Acest lucru a însemnat mult pentru noi, a însemnat atât că testele noastre sunt corect calibrate și prezintă corect media copiilor din România, cât și faptul că subiectele la examene au acoperit în mod similar cu Testele Brio programa pentru Evaluarea Națională și Bac”.

O evaluare la 360 de grade a copilului

În afară de testele școlare, elevii de peste 12 ani găsesc pe Brio teste care să îi ajute să-și contureze un parcurs profesional - de inteligență, de personalitate, de stiluri de învățare. „La noi, metacogniția, adică abilitatea de a ști cum anume înveți mai bine, nu e o aptitudine care să se dobândească în mod programat în școli. Niciun profesor nu o să-l întrebe pe copil (sau puțini vor face efortul acesta): - Cum îți e mai simplu să înveți despre integrale? - Îmi e mai simplu să văd aplicații practice sau dacă mi le citește și explică cineva, sau dacă văd reprezentări grafice, sau dacă fac eu însumi exerciții repetate. Iar procesul educațional să se desfășoare, în consecință, calibrat pe nevoile copilului.

Pe lângă testele de inteligență și de orientare vocațională, care îți indică profesiile spre care copilul are aplecare, în curând o să punem pe platformă și două teste de inteligență emoțională. În felul acesta, având o evaluare la 360 de grade, ai un profil al copilului care poate să ofere informații foarte valoroase pentru părinți și pentru toți oamenii care se află în jurul lui și îl ajută să facă alegerile bune”, spune Gabriela Bartic.

În viitor, pe platformă va fi disponibil, gratuit, și un test de literație, asemănător cu cel care măsoară alfabetizarea funcțională la testele PISA. Acesta va putea fi folosit atât de părinți, cât și de angajatorii care vor să își testeze angajații, spune reprezentanta Brio.

Articolul face parte din proiectul editorial Educație cu Brio, susținut de platforma de testare și evaluare online Brio.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult