Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tudor Giurgiu, președintele TIFF: „Spre finalul filmului, un moment tandru, liric între personaje a fost «spart» de claxoanele unui bou”

Președintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a criticat decizia Primăriei și a Poliției din Cluj de a permite, luni seară, circulația autovehiculelor în zona unde se desfășoară proiecțiile de film. „Ne-am făcut de rahat”, a scris Giurgiu pe Facebook

„Din nou 3000 de oameni aseară la proiecţia cu «Povestea iubirii» din Piaţa Unirii, cu coadă imensă la bilete la intrare (se vede şi în poză). Prima mare coproducţie internaţională filmată (şi) în Cluj sau în alte locuri din judeţ. Interes maxim, atmosferă festivă, emoţii, adaug aici şi prezenţa uriaşului actor care este Sir Derek Jacobi sau a regizorului Radu Mihăileanu. 

Ei bine, toate astea nu au fost de ajuns pentru a convinge Primăria sau/şi Poliţia Rutieră că e inoportun să dea drumul circulaţiei în jurul pieţei, sub pretextul unui val de nestăvilit de clujeni care se reîntorc în oraş după vacanţă. Ce s-o mai dregem, ne-am făcut de rahat! Adică nu contează că facem un festival major care pune Clujul pe hartă, nu contează că aducem business în oraş, toate astea pălesc atunci când vine vorba că o dată pe an, zece zile, să creăm condiţii civilizate de confort vizual şi mai ales fonic spectatorilor care aleg să vadă film în Piaţa Unirii”, și-a arătat nemulțumirea regizorului.

El a povestit și cum un șofer a claxonat chiar în timp ce pe ecran se desfășura o scenă de mare intensitate. 

„Spre exemplu, aseară, spre finalul filmului, un moment tandru, liric între personaje a fost «spart» de claxoanele unui bou. Stimaţi domni care luaţi decizii atât de «înţelepte», poate vă stăm în gât în astea 10 zile, poate vă doriţi să plecăm din Piaţa Unirii (se rezolvă şi asta, dar va trebui să daţi socoteală clujenilor), poate vi se pare că merge să vezi filmul şi aşa, cu cârduri de maşini prin preajmă. Vă spun eu însă, nu se poate. Eu vreau performanţă şi standarde înalte de calitate în festival. Ştiu că nu e neapărat ce vă preocupă şi pe dvs., dar noi aşa am ajuns să facem un eveniment respectat în toată lumea. Dacă vi se pare puţin, daţi drumul la toată circulaţia în timpul filmelor, o să vină şi Alain Delon să se bucure şi el de zgomot şi claxoneală. Dacă vă pasă, transmiteţi-ne scuze şi va fi ok. PS. Nu-mi spuneţi că a fost o situaţie excepţională aseară, nu am văzut valuri sau cozi uriaşe de maşini cum văd în Bucureşti pe DN1 duminică seara post-vacanţă. V-aţi pripit şi aţi stricat un pic unul din evenimentele de vârf ale TIFF2017”, a mai scris Giurgiu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Avem si BOI, avem si vaci avem de toate! Avem si nesimtire, dar avem familie, avem invatatori, profesori, in general AVEM? La minus suntem cu ...CALITATEA!
    • Like 0
  • Libertatea fiecărui om ar trebui să fie absolută până în punctul în care nu încalcă libertatea celorlalți. Domnul Tudor Giurgiu, în dorința de a-și exploata propria libertate a dorit îngrădirea libertății celorlalți de a circula pe drumurile publice.
    Menirea căilor de comunicație este de a fi folosite ca atare - nu pentru spectacole, festivaluri de film, nunți, etc.
    Însă, paradoxal, domnia sa are dreptate: autoritățile, prin prisma datoriei pe care o au, nu reușesc să satisfacă nevoile cetățenilor referitoare la toate aspectele vieții lor, inclusive cele culturale.
    • Like 1
    • @ Mihai Vasile Apetrioaiei
      check icon
      De acord, dar cum e cu claxonatul, stimate domn? Este o demență, mai multe claxoane ca în orașele mari din România (mai ales cele „sudiste”, București, Ploiești și Constanța) nu se aude chiar dacă ai pune restul Europei la un loc! Vorbesc serios, pe dv. nu vă deranjează aceste claxoane, mai toate aiurea, doar fiindcă așa le place șoferilor? Azi, de ex., eram pe o străduță din centru, unul vrea să parcheze, cel din spate oprește frumos, dar în a doua mașină era o tanti nervoasă, mașină mare, neagră, relativ scumpă, a început să claxoneze ca o idioată, că altfel n-am cum să-i spun. Altă dată unu’ l-a chemat pe un amic cu un claxon, taman cînd eram în fața mașinii lui, mi-a spart timpanele. Asta vi se pare normal?
      Pe scurt: ce trebuie să i se facă unui șofer care claxonează aiurea? Amendă, ha? Cine i-o dă? Cum dovedești că ăla/aia a claxonat ca idiotul/ca idioata în urechea ta? Ia spuneți, că vă văd priceput la juridice.
      • Like 0
  • Bine că nu a trecut un alai de nuntă cu ciurda de boi aferentă care, în prostul obicei românesc, își anunță prezența claxonînd ca descreierații. Nici ei nu știu de ce, da` așa fac boii când ajung la oraș.
    • Like 1
  • De acord cu domnul Giurgiu. Sa recunoastem insa ca nici comentariul domniei sale nu se ridica la cine stie ce cote de exprimare, pe care o pozitie detinuta in spatiul cultural, ar impune-o.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult