Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Tudorel Toader nu mai are răbdare: a anunțat că a declanșat procedura de desemnare a unui nou procuror general. Augustin Lazăr: „A recunoscut că a eşuat în demersurile sale ilegale”

Tudorel Toader - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Ministrul Justiției nu mai are răbdare. Tudorel Toader a anunțat joi că va declanșa procedura de numire a unui nou procuror general. Mandatul lui Augustin Lazăr va expira în luna aprilie.

„La finalul lunii aprilie îi expiră mandatul (lui Augustin Lazăr - n.n.) și procedura se derulează între timp și, în felul ăsta, până la expirarea perioadei, vom avea un nou procuror general”, a spus Tudorel Toader, după întâlnirea de la Parchetul General, anunță Digi24.

Întrebat de reporteri dacă judecătoarea Corina Mândrilă (fostă Gheorghişan, fostă Dăescu) de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) ar fi în cărţi pentru şefia Parchetului General, Tudorel Toader a refuzat să răspundă.

„Nici n-am declanșat procedura și acuma vizăm? Vedem cine se va înscrie și atunci vom vedea”, a răspuns el. „Credeți că ai putea să ai un favorit dinainte?”, a adăugat Toader.

Ministrul Justiției a propus în octombrie anul trecut revocarea din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a susținut că faptele reținute în sarcina procurorului șef DNA sunt în aceeași măsură imputabile procurorului general.

Citiți și editorialele lui Cristian Tudor Popescu: 

Îți recomandăm
Augustin Lazăr

Augustin Lazăr: „Să vină la conducătorul instituției și să-i spună bărbătește ce probleme sunt”

Procurorul general Augustin Lazăr l-a criticat pe Tudorel Toader și a spus că ministrul Justiției a eșuat în demersurile sale ilegale. „Să vină la conducătorul instituției și să-i spună bărbătește ce probleme sunt. Cum să mă convoace? Domnia sa a venit la mine în instituție. Dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie conform legii și de a reprezenta Ministerul Public în raport cu un alt reprezentant de instituție este procurorul general. Domnia sa a contactat un procuror care are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociației Procurorilor. Acel procuror trebuie mai întâi să-și clarifice mai întâi problemele de legitimitate în cadrul acelei asociații”, a declarat procurorul general citat de Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oare coliva la tudorel o sa aibe forma de neg?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult