Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Tulpina Delta este oficial dominantă și în România. Autoritățile ar trebui să se pregătească pentru scenariul cel mai sumbru: valul 4 ne va lovi cel puțin la fel de rău ca valul 3

Centrul Vechi - iunie 2021

Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Tulpina Delta este oficial dominantă și în România cu o pondere de peste 60% (26) din cele 44 de cazuri noi secvențiate în ultima săptămână. Doar 40% (17) dintre cazurile secvențiate săptămâna trecută mai sunt cu tulpina britanică (Alpha).

Recent a fost publicat raportul INSP-CNSCBT pentru săptămâna S29 (perioada 19-25 iulie). Numărul de cazuri confirmate cu varianta Delta (B1.617.2 sau indiană) a ajuns săptămână trecută la 127 de cazuri.

Cu o pondere de peste 50%, am intrat oficial sub dominația Delta și în România încă din această săptămână.

Am anunțat săptămâna trecută că acest lucru se va petrece în 1-3 săptămâni, însă sincer să fiu speram să se întâmple mai degrabă la mijlocul lunii august decât în această lună.

Tulpina Delta (indiană) a fost confirmată oficial în România în luna aprilie 2021 și ajuns la fel ca tulpina britanică Alpha dominantă în 3 luni. Dobândirea dominatei variantei Delta înainte de termenul la care ne așteptam este în contrast dureros cu eșecul campaniei de vaccinare care ne așteptam să fie la un nivel similar cu procentul tulpinii Delta în acest moment.

În general, odată cu dobândirea dominanței are loc și debutul unui nou val de infectări cu tulpina dominantă și de aceea putem considera că valul Delta-4 a debutat în România în această săptămână.

 NOTA: Săptămâna S26 are valori extrapolate, pentru că nu a fost publicat raportul oficial. (apasă pe imagine, pentru a mări dimensiunea)

Este evidentă răspândirea comunitară a tulpinii Delta, deși INSP insistă că nu este încă în răspândire comunitară. Valul de răceli de care se vorbește la unele televiziuni - cel mai probabil e vorba de infecții cu tulpina indiană (Delta) care are un tablou clinic asemănător unei răceli severe. La tineri, COVID -19 Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) și febră. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului și gustului nu mai este așa comună.  

Mai aflăm din acest raport că 12% (15 din 127 cazuri confirmate) au fost vaccinate, 13 complet vaccinate și 2 incomplet în medie cu 88 de zile în urmă (între 11 și 165 zile), dar toate decesele sunt din rândul celor nevaccinați. E clar așadar că cel puțin 10% dintre cei imunizați prin vaccinare se pot infecta în continuare și este probabil ca procentul din rândul celor imunizați prin infectare să fie chiar mai mare.

Dacă rezistența opusă de imunizarea prin vaccinare și infectare va reduce răspândirea variantei Delta la nivelul tulpinii Alpha (cum s-a întâmplat în Marea Britanie), vom vedea o dublare a numărului zilnic mediu de cazuri la aproximativ 2 săptămâni, ceea înseamnă că deschiderea școlilor va avea loc la o medie între 2,000 și 3,000 de cazuri pe zi.

E prea devreme să ne pronunțăm în privința dinamicii finale a valului Delta, pentru că abia de acum va domina și dinamica infectărilor, dar trecerea pragului de 1,000 de cazuri pe zi în august va confirma aceasta ipoteză, iar menținerea sub 500 va fi o veste foarte bună.

Autoritățile însă ar trebui să se pregătească pentru scenariul cel mai sumbru care este că valul 4 ne va lovi cel puțin la fel de rău ca valul 3. Dacă apare prognoza de furtună e mai bine să te pregătești pentru furtună și să nu vină furtuna, decât să ignori prognoza și să te lovească furtuna nepregătit.

Reactivarea rațională a campaniei de vaccinare este foarte greu de făcut în acest moment, dar nu imposibil și depinde complet de clasa politică, ce a monopolizat controlul și comunicarea în pandemie.

La nivel individual ce poți face este în primul rând să te vaccinezi. Vaccinarea este în continuare cea mai eficientă metodă de protecție și prevenție împotriva tuturor variantelor, inclusiv tulpina indiană (Delta). Toate vaccinurile asigură un grad înalt de protecție individuală, chiar dacă eficiența lor în combaterea răspândirii bolii variază.

Este important să reținem că imunitatea optimală se instalează la 30 de zile după vaccinare, deci nu putem aștepta până vine ploaia ca să începem să construim acoperișul.

În al doilea rând, este momentul să revenim și la măsurile de protecție personală non-farmaceutică deja clasice (masca în proximitatea altora, distanțare, igienă). Nu cred că se vor face excepții pentru cei vaccinați și relaxările și restricțiile vor fi în continuare generale, ai deci grijă la comportamentul în spațiile închise. Vestea bună este că vom putea să continuăm să socializăm relativ liber cu persoanele și familiile vaccinate, deci presiunea psihologică și anxietatea vor fi mult mai scăzute printre cei vaccinați.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Varianta delta este cea mai putin virulenta din toate variantele de covid19 de pana acum. Sa nu producem panica aiurea. Cel putin pana acum, cu exceptia variantei Marseille4, care a evoluat in coloniile de vizoni din Franta (si probabil Danemarca), directia de evolutie a virusului este spre o reducere a virulentei acestuia. Articole de natura celui pe care l-ati postat dvs nu fac decat sa amplifice psihoza generalizata☝️
  • Like 0
  • @ Adrian Blanck
   Orice informatie in plus ajuta. Daca ai putea cita si o sursa acceptabila pentru afirmatia ta, cred ca mult mai multi cititori ar lua-o in considerare.
   • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Nu mai are rost sa dicutam. Avem de-a face cu autoritati incompetente.
  Toti stiau ca virusul va muta si ca eficienta vaccinului va scadea sistematic in timp.

  Indifferent ce este sau va fi, nu te prezinti cu minciuni de eficienta 90%. Asta dovedeste gandire de Business si nu medicala.

  Daca urmariti interviurile specialistilor din Suedia, mesajul e clar. Doar distantarea sociala si spalatul pe maini sunt masuri eficiente.

  Iar daca omul nu dobandeste imunitate naturala la acest Virus, atunci ce garantie este ca un vaccin va aduce aceasta imunitate si cat va tine aceasta?

  Lockdownul nu face decat sa esaloneze decesele pe o perioada mai lunga.
  Grupa de risc trebuie protejata. Chiar si dupa vaccinare.

  Spre deosebire de Suedia, Israelul care mizeaza pe vaccinare o face corect din aceasta perspectiva. Se ocupa de grupa de risc.

  Britanicii au facut combinatie.

  Combaterea CoVid in UE e infantila si de prost gust. Propaganda si presiune mediatica naiva ca in Rusia sovietica. Teroare, manipulare prin frica, omiterea adevarului si discutiilor care conduc la solutii, impunerea prin forta a unei directii stabilite in spatele usilor inchise.
  Solutii iubite de politicieni. Supunerea orbeste a maselor.
  Dar nu are rost sa intru in detaliu fiindca oamenii nu gandesc. Ei isi doresc si spera. Astfel se conditioneaza singuri sa nu vada realitatea.
  Masurile astea sunt pur actionism politicianist. Politicienii trebuie sa castige alegeri. Deci trebuie sa arate ca au totul sub control

  Avem un vaccin care este de fapt un medicament preventiv. Si genetic pe deasupra. Fara istoric medical. Nu opreste transmiterea boli. Nu protejeaza 90% cum s-a spus ci undeva pe la 25-40%. Grupa de risc nu e protejata. Iar tinerii cu sau fara vaccin tot aia.

  Fanuci apune astazi ca situatia s-a schimbat. Virusul a mutat. Ce drama. De parca nu stiau toti cum vor decurge lucrurile.
  Deci suntem din nou in 2020 dupa mintea lor.

  Lockdown sa protejam grupa de risc fiindca vaccinul nu-i protejeaza pe acestia.

  Dar se arunca vina pe cei care nu se vaccineaza. Diversiune. Nu au luat nici o masura timp de 2 ani sa protejeze grupa de risc, iar acum sunt cica cei care nu se vaccineaza cauza. Trebuie gasit un vinovat comod.

  Vaccinul nu impiedica transmiterea virusului si nu are eficienta promisa. De aceea se insista pe vaccinare 100%.
  Daca toti sunt vaccinati nu se mai poate observa si determina eficienta vaccinului. Bun truc ca sa se ascunda sub pres esecul masurilor anti CoVid. Sanatate IOC. Economia varza.
  • Like 0
  • @ Mr.Oh
   "Nu protejeaza 90% cum s-a spus ci undeva pe la 25-40%" - Este acest lucru adevarat? E prima data cand vad aceste informatii. Pot sa stiu de unde sunt extrase?
   • Like 1
  • @ Probatio diabolica
   Mr.Oh check icon
   200 de tineri austrieci care au fost in croatia, foarte riguros vaccinati, s-au intors infectiosi. Din ei 40% au febra.

   Si daca iei statisticile la pieptanat stiintific vei ajunge la rezultatul firesc de 30% eficienta a vaccinului. O valoare realista si nu de Marketing avand in vedere cat de repede a fost dezvoltat.

   Sa nu amestecam cauzele. Omul are imunitate naturala proprie. Aceasta nu depinde de vaccin. Cand omul nu are imunitate, abia atunci devine relevanta si vizibila eficienta vaccinului.

   Cand testezi un vaccin pe oameni sanatosi cu sistem imunitar sanatos 60-70% contribuie propriul corp. Si doar 30% vaccinul.

   Vaccinul se bazeaza pe efectul de invatare. Antrenament inaintea confruntarii cu vaccinul real. Eficienta lui este direct proportionala cu viteza de reactie a corpului la confruntarea cu virusul. Faptul ca oamenii sunt infectiosi si transmit virusul mai departe in proportie atat de mare dovedeste ca corpul nu se apara suficient de repede.
   Vaccinul nu-si face treaba. Nu asa cum nu se zice. E mai mult decat nimic dar nu rezolva problema. Pe de alta parte am asa impresia ca vaccinul mRNA e si incomplet fiindca ia in calcul doar o parte a virusului. Cand muteaza virusul are o alta structura decat cel original. Deci corpul e tabula rasa la variante/ mutatii noi. Pe cont propriu. Deci trebuie sa faci abonament la vaccin. Un vaccin perfect pentru afaceri. Mai putin bun pentru oameni.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   "200 de tineri austrieci care au fost in croatia..." - nu ma intelege gresit, dar nu stiu ce e asta. O anecdota? A scris in ziar despre asta? Este din rezumatul unui articol stiintific? Ce stim despre cei 200 inainte de vaccin? Cum s-a controlat studiul? Cine a raportat rezultatele? Au fost verificate datele de catre terti?

   "daca iei statisticile la pieptanat stiintific" - iti jur ca este exact ce vreau sa fac, dar e posibil sa nu intelegem acelasi lucru prin "stiintific", avand in vedere asocierea ta dintre "stiintific" si "firesc". Adica, daca exista un rezutat "firesc" pe care il astepti dintr-o recenzie stiintifica, este foarte posibil ca la un moment dat, cineva, undeva pe internet sa te acuze de "bias de confirmare".
   • Like 1
  • @ Probatio diabolica
   Mr.Oh check icon
   Scrie in ziarele din Austria.:)
   Acuze de bias? Conceptul de libertate s-a pierdut de mult. Daca nu studiezi singur situatia ramai cu Propaganda.

   Faceti ce credeti de cuviiinta. Doar sa nu credeti ca oamenii sunt Geniali si fac un vaccin minune in 1/4 din timpul necesar.

   Daca ar fi asa lumea ar arata altfel si nu ne-am plange de incalzirea globala.
   • Like 0
  • @ Probatio diabolica
   Delia MC Delia MC check icon
   Foarte diabolic nu sunteți :)
   Probatio diabolica era un procedeu folosit printre altele în Austria de odinioară ( de fapt imperiul). :))
   Iată unul din cele mai bune articole pe care l-am găsit, ( știrea m-a făcut curioasă ) arată numărul participanților, condițiile, și încă. Lipsesc anumite date însă vor apărea, de exemplu câți din cei 8000 (din alte surse 17000) de participanți erau vaccinați. Chrome oferă și traducere.

   https://www.derstandard.de/story
   /2000128541387/teilnehmerin-
   kritisiert-mangelnde-kontrollen-
   bei-austria-goes-zrce-veranstalter-dementiert
   • Like 0
  • @ Probatio diabolica
   corne check icon
   domnule probatio,
   cand cititi, spre finalul comentariului, asertiunea "Vaccinul nu impiedica transmiterea virusului si nu are eficienta promisa. De aceea se insista pe vaccinare 100%.", ar trebui sa va fie suficient de clar ca individul e un tont cu care nu merita sa va pierdeti vremea.

   • Like 0
  • @ corne
   Daca este ceva care imi roade sufletul incet-incet, este usurinta cu care dezbaterea decade intr-o dihotomie destepti /prosti.

   Suntem cu totii sclavii convingerilor si credintelor noastre si mi se pare cel mai mare pacat sa negam altora dreptul sa creada ceva diferit.
   Cred ca marea majoritate a celor care comenteaza aici o fac cu buna credinta si, mai mult decat atat, rezonez puternic cu sentimentul de dezamagire pe care multi il proiecteaza.

   Este motivul pentru care voi continua sa ignor sfaturile pe internet. Nu, nu sunt un "domn".
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Multumesc Delia! Habar nu am daca este acelasi incident mentionat de Oh si, mai ales, cata incredere putem avea in date din ziare. Dar, daca presupunem ca e adevarat ce scrie (din 8000-19000, 38 au avut teste pozitive, din cei 38, 33 erau vaccinati, numai 13 complet), riscul de reinfectie ar fi undeva intre 0,07% si 0,16%, cifre care nu numai ca sunt diferite de presupunerea de mai sus, dar se incadreaza ferm in marja de eroare, conform unui studiu stiintific (DOI:10.1101/2021.07.03.21259976) ales la intamplare.
   • Like 0
  • @ Probatio diabolica
   corne check icon
   stimate domn, eu nu am dezbatut nimic, am copiat un fragment si l-am folosit drept argument pentru a trage o concluzie. ati ratat-o fiindca aveati de dat un recital (gentilomul maselor versus derbedeul arogant).
   1. va rog sa considerati ca "dezbaterea" SE INALTA catre dihotomia pomenita, poate asta va va declansa repede-repede o regenerare sufleteasca.
   2a.. de unde ati dedus dumneavoastra ca eu neg dreptul cuiva de a-si exprima parerea?
   2b. in virtutea aceluiasi drept ati fi putut accepta si parerea mea argumentata, ramanand sa va auto-elogiati nobletea, subsidiar, pe marginea "dezbaterii" cu mister oh.
   3a. daca as fi fost sclavul propriilor mele convingeri, as fi ramas cu mintea de la paisprezece ani. eu sunt stapanul convingerilor mele, dar va iert generalizarea, ( desi tampita, mister oh!), tocmai pentru a nu va nega dreptul de a va exprima parerile (care va subjuga).
   3. daca toti suntem sclavii propriilor convingeri, de ce va mai obositi cu dezbaterile?
   4. "...Cred ca marea majoritate a celor care comenteaza aici o fac cu buna credinta"...sublim, iubire si cantec se preling de pe aceste cuvinte! totusi, daca preopinentul dumneavoastra se afla in mica minoritate (singur ati construit premisa!), nu inseamna ca rationamentul dumneavoastra e doar o fasaiala beletristica?
   5. "rezonez puternic cu sentimentul de dezamagire pe care multi il proiecteaza." induiosatoare si aceasta calitate vibratorie, dar ar fi fost de dorit o minimala analiza a "dezamagirii", daca tot ati definit-o asa.
   6. "sfaturile pe internet"? adica...acelasi sfat de "pe neinternet", prezumam unul, oricare, devine automat lipsit de valoare daca e emis pe internet?
   aici am doua chestiuni de punctat: in primul rand, nu v-am oferit un sfat, am vrut doar sa-l numesc "tont" pe mister oh, indirect. in al doilea rand, asigurati-va ca nici dumneavoastra nu sunteti un sfatuitor in interventiile pe care le aveti prin mijlocirea acestui ...imund/degradant/decazut :D ? internet, altfel riscati sa le dati si altor polemisti senzatia de patinator in strachini.
   7. nu vad legatura dintre "domn" si "ascultator de sfaturi pe internet", dar ma amagesc cu iluzia ca, finalmente, poate sunteti o bruta ca si mine.
   • Like 0
 • “COVID -19 Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) și febră”…..pai,si la gripa comuna cum e,nu tot asa?De zeci de ani?Ce masuri “ extraordinare” s-au luat pentru combaterea gripei comune,zeci de ani?Niciuna,stai in pat,iei antinevralgic,bei apa si transpiri.Apoi iti vezi de viata.De ce e Delta diferita?Ca nu e.Uite o statistica interesanta de pe site-ul CDC USA-“ 2019-2020-common flu cases-56 millions(62k deaths)…..2020-2021-common flu cases 1,182(una mie suta optzeci si doi),NO deaths.Unde-a disparut gripa comuna in ultimul an,brusc?Pai,e simplu-milioanele de “ gripati normali” s-au metamorfozat in “ covid infected”.Pina astazi,testele PCR folosite nu au avut capacitatea de diferentiere intre gripa normala si covid,rezultatele au fost “ la gramada”.(plis ca gradul de eroare e peste 50%).Abia de citeva zile CDC recomanda folosirea unor noi tipuri de teste,care pot diferentia covid de gripa.Insa ce ne facem cu “ sutele de milioane” de “ infectati” detectati pina acum?Si cu “ sutele de mii de morti”?Motivul perfect pentru a impune o dictatura medicala(politica) care-a calcat in picioare orice libertate individuala?Autorul e doar un “ isteric covid” de care ne-am saturat toti puna in git,bate cimpii cu “ vaccin,vaccin,vaccin”,fara sa aiba bunul simt sa citeasca vreo stire sau comunicat care indica,clar,ca vaccinul e apa de ploaie si nu protejeaza de nimic,dovada e ca “ vaccinatii” s-au intors de unde au plecat,la masca si restrictii.Si nu-ti fa griji,autorule,valul ala 4 nu “ vine”.A “ venit” deja,de vreo luna jumate,mai are 3 saptamini de “ bintuit” si-i dus.Insa isteria covidiotilor va fi,in continuare intretinuta prin raportarea(din nou) a cazurilor de gripa comuna ca fiind covid.Asa cum s-a facut pina acum.
  • Like 4
  • @ antonioro
   1. Din cate stiu, vara NU este sezonul gripei comune.
   2. Procetual, COVID 19 genereaza mai multe cazuri care necesita spitalizare sau internare ATI decat gripa.
   3. Daca noi, cei care ne îngrijoram din cauza COVID suntem "cov-idioti", cei care neaga realitatea (existenta COVID si severitatea lui) ce sunt?
   • Like 2
  • @ antonioro
   check icon
   De cînd lumea, pentru proști toate-s simple...
   • Like 4
  • @ antonioro
   "testele PCR folosite nu au avut capacitatea de diferentiere intre gripa normala si covid" - interesant, ai o sursa pentru aceasta informatie? Imi trebuie pentru o discutie pe internet.
   • Like 2
  • @ Probatio diabolica
   sigur….. https://www.cdc.gov/csels/dls/locs/2021/07-21-2021-lab-alert-Changes_CDC_RT-PCR_SARS-CoV-2_Testing_1.html
   • Like 0
  • @ antonioro
   Hm, nu cred ca e asta... scrie e ca se introduce un test mixt care testeaza atat prezenta SARS-CoV-2 cat si a virusului gripal, adica 2 teste dintr-o singura mostra, nu un singur test care se pozitiveaza indiferent de virus.
   Alt link nu ai?
   • Like 2
  • @
   Delia MC Delia MC check icon
   Exact.
   • Like 1
  • @ Emil-Sorin Popa
   Delia MC Delia MC check icon
   3. La început covidioți erau cei care credeau că acest virus nu există ori nu-i periculos, etc. Conspiraționiști ori negaționiști la care se adaugă antivaxxerii de dinainte însă aceste categorii nu se suprapun perfect. Chiar ieri am citit cu uimire că exact aceștia îi fac pe ceilalți covidioți. Dacă vrem cu tot dinadinsul să fim democratici :))) ar rămâne ei covidioți iar ceilalți covidisterici. Că tot ne place să punem etichete.
   1 și 2 : argumentele n-au nici o relevanță, vor găsi mereu ceva contra. Eu una nu mai interacționez cu ei decât ocazional, când am chef și timp.
   N-au decât să creadă ori să susțină ce vor:
   a) Nu judecă evenimentele după desfășurarea lor în timp și argumente științifice ( care se schimbă într-adevăr des ) ci după o logică a lor proprie amestecând faptele în timp și trăgând de aici concluzii.
   b) Omul obișnuit observă faptele și trage concluziile. Ei pleacă de la concluzii de gata și apoi caută cu lumânarea argumente să le susțină. La nevoie le mai "răsucesc" un pic.
   Chiar nu mă mai interesează cum ne numesc ori ce epitete ne atribuie, etc. Mai plasez câte un comentariu de acest fel fiindu-mi milă de timpul vreunui novice care începe o discuție cu aceștia fiindcă știu acum ce urmează: va pierde timp, o să se enerveze fără nici un folos. Timpul și nervii mei sunt mai importante (asta după n discuții cu rezultat sub zero :)) ) iar acei gică contra se pare că au din belșug din amândouă. Oricum s-a ajuns la o scindare între oameni, prietenii distruse, etc. N-o să convingă nimeni pe nimeni. Fiecare ține cu dinții de dreptatea lui. Și dacă vor să se simtă superiori n-am nimic împotrivă, OK, dar fără mine.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult