Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ucraina anunță că a reușit să distrugă nava de război rusă Cezar Kunikov lângă Crimeea

Ucrainenii au lovit o mare navă rusească pe Marea Neagră. Foto: WarTranslated (Dmitri)/Twitter

Foto: WarTranslated (Dmitri)/Twitter

Războiul brutal al lui Putin în Ucraina continuă, însă dictatorul de la Kremlin a suferit miercuri o înfrângere. Forțele ucrainene au distrus o mare navă de debarcare rusească în largul coastelor Crimeei ocupate, într-o operațiune cu drone navale care a produs o spărtură în babordul navei Cezar Kunikov și a făcut ca aceasta să înceapă să se scufunde, au anunțat agenția de spionaj militar și forțele armate ale Kievului.

Kremlinul a refuzat să comenteze informația.

În atacul care a avut loc în largul orașului Alupka din Crimeea, au fost folosite drone maritime Magura V5, precizează, într-un mesaj de pe rețelele sociale, Serviciul de Informații Militare al Ucrainei (HUR), care a publicat și o înregistrare video cu lovitura.

„La 14 februarie 2024, Direcția Principală de Informații, în cooperare cu toate componentele Forțelor de Securitate și Apărare ale Ucrainei, a distrus marea navă de debarcare «Cezar Kunikov» a Flotei Mării Negre a statului agresor Rusia. Misiunea de succes a fost îndeplinită de forțele speciale ale «Grupului 13» al HUR al Ministerului Apărării din Ucraina”, a transmis Serviciul. Reprezentanții HUR mai precizează că „este simbolic faptul că ofițerul rus, după care a fost numită nava, a fost ucis exact acum 81 de ani” și că operațiunea de căutare și salvare a forțelor Moscovei „nu a avut succes”.

Potrivit datelor de pe site-ul Flotei ruse de la Marea Neagră, citate de Ukrainska Pravda, nava de debarcare Cezar Kunikov avea o lungime de 112,5 m, o lățime de 15 m, iar pescajul era de 3,7 m. Poate transporta trupe, diverse tipuri de tancuri, mortiere și alte vehicule de luptă și suportă o încărcătură de 650 de tone. Rusia a folosit-o deja în timpul războaielor împotriva Georgiei, Siriei și Ucrainei, mai notează HUR.

În dimineața zilei de miercuri, Ministerul rus al Apărării a anunțat că apărarea aeriană a doborât, în timpul nopții, nouă drone lansate de Ucraina, dintre care șase deasupra Mării Negre. 

Nava Cezar Kunikov este a patra navă de debarcare din Flota rusă din Marea Neagră care a fost scufundată de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, după cum precizează Ministerul britanic al Apărării, citat de CNN.

Înaintea reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles, secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că forțele ucrainene au obținut o „mare victorie” în ultimele luni pentru exporturile de cereale ucrainene, provocând „pierderi grele” flotei ruse de la Marea Neagră.

Războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina urmează să intre în al treilea an săptămâna viitoare, iar șeful forțelor armate ucrainene a recunoscut că situația este „extrem de complexă și tensionată”.

Generalul Oleksandr Syrskyi, care a fost numit comandant-șef al forțelor armate ucrainene săptămâna trecută, a vizitat miercuri linia frontului și a promis că unitățile care încearcă să împiedice trupele rusești să captureze orașul Avdiivka, care reprezintă un punct sensibil de mult timp, vor fi întărite. Avdiivka este un oraș aproape gol și aproape înconjurat de forțele rusești, iar unul dintre soldații care îl apără a declarat anterior pentru BBC că situația de acolo este critică.

Propagandiștii lui Putin au recunoscut lovitura dată de Ucraina

Dronele fără pilot Magura V5 despre care se știe că au fost folosite în atac sunt fabricate în Ucraina și se deplasează chiar deasupra suprafeței mării cu o viteză de până la 42 de mile nautice pe oră, potrivit producătorului lor.

Bloggerii militari ruși nu au negat că nava Caesar Kunikov a fost lovită, spunând doar că echipajul a supraviețuit. Armata rusă raportează rareori pierderi majore, iar rușii se bazează doar pe câțiva bloggeri populari pentru a livra informații către public.

Nava Caesar Kunikov datează de la sfârșitul epocii sovietice. Dacă scufundarea sa se confirmă, ar fi al doilea atac reușit în Marea Neagră în această lună. De asemenea, o mică navă de război, Ivanovets, a fost scufundată de drone într-o operațiune specială în urmă cu aproape două săptămâni.

O altă navă de debarcare rusă, Novocherkassk, a fost lovită în timp ce se afla în portul din Feodosia, în luna decembrie a anului trecut.

Nu e primul atac asupra navei Caesar Kunikov. Aceasta a mai fost vizată la începutul războiului. Atunci a fost avariată, împreună cu Novocherkassk, într-un atac ucrainean asupra portului ocupat Berdyansk, în martie 2022, când o a treia navă de debarcare, Saratov, a fost scufundată.

Deși navele rusești au reușit să respingă unele atacuri cu ajutorul mitralierelor, aceasta nu pare a fi o soluție solidă împotriva dronelor kamikaze ucrainene, deoarece continuă să piardă active militare cu fiecare atac.

Atacurile ucrainene demonstrează eficacitatea dronelor kamikaze, care sunt dificil de detectat și de combătut și trebuie monitorizate cu atenție timp de 24 de ore cu senzori eficienți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult