Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ucraina anunță că a reușit să distrugă nava de război rusă Cezar Kunikov lângă Crimeea

Ucrainenii au lovit o mare navă rusească pe Marea Neagră. Foto: WarTranslated (Dmitri)/Twitter

Foto: WarTranslated (Dmitri)/Twitter

Războiul brutal al lui Putin în Ucraina continuă, însă dictatorul de la Kremlin a suferit miercuri o înfrângere. Forțele ucrainene au distrus o mare navă de debarcare rusească în largul coastelor Crimeei ocupate, într-o operațiune cu drone navale care a produs o spărtură în babordul navei Cezar Kunikov și a făcut ca aceasta să înceapă să se scufunde, au anunțat agenția de spionaj militar și forțele armate ale Kievului.

Kremlinul a refuzat să comenteze informația.

În atacul care a avut loc în largul orașului Alupka din Crimeea, au fost folosite drone maritime Magura V5, precizează, într-un mesaj de pe rețelele sociale, Serviciul de Informații Militare al Ucrainei (HUR), care a publicat și o înregistrare video cu lovitura.

„La 14 februarie 2024, Direcția Principală de Informații, în cooperare cu toate componentele Forțelor de Securitate și Apărare ale Ucrainei, a distrus marea navă de debarcare «Cezar Kunikov» a Flotei Mării Negre a statului agresor Rusia. Misiunea de succes a fost îndeplinită de forțele speciale ale «Grupului 13» al HUR al Ministerului Apărării din Ucraina”, a transmis Serviciul. Reprezentanții HUR mai precizează că „este simbolic faptul că ofițerul rus, după care a fost numită nava, a fost ucis exact acum 81 de ani” și că operațiunea de căutare și salvare a forțelor Moscovei „nu a avut succes”.

Potrivit datelor de pe site-ul Flotei ruse de la Marea Neagră, citate de Ukrainska Pravda, nava de debarcare Cezar Kunikov avea o lungime de 112,5 m, o lățime de 15 m, iar pescajul era de 3,7 m. Poate transporta trupe, diverse tipuri de tancuri, mortiere și alte vehicule de luptă și suportă o încărcătură de 650 de tone. Rusia a folosit-o deja în timpul războaielor împotriva Georgiei, Siriei și Ucrainei, mai notează HUR.

În dimineața zilei de miercuri, Ministerul rus al Apărării a anunțat că apărarea aeriană a doborât, în timpul nopții, nouă drone lansate de Ucraina, dintre care șase deasupra Mării Negre. 

Nava Cezar Kunikov este a patra navă de debarcare din Flota rusă din Marea Neagră care a fost scufundată de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, după cum precizează Ministerul britanic al Apărării, citat de CNN.

Înaintea reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles, secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că forțele ucrainene au obținut o „mare victorie” în ultimele luni pentru exporturile de cereale ucrainene, provocând „pierderi grele” flotei ruse de la Marea Neagră.

Războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina urmează să intre în al treilea an săptămâna viitoare, iar șeful forțelor armate ucrainene a recunoscut că situația este „extrem de complexă și tensionată”.

Generalul Oleksandr Syrskyi, care a fost numit comandant-șef al forțelor armate ucrainene săptămâna trecută, a vizitat miercuri linia frontului și a promis că unitățile care încearcă să împiedice trupele rusești să captureze orașul Avdiivka, care reprezintă un punct sensibil de mult timp, vor fi întărite. Avdiivka este un oraș aproape gol și aproape înconjurat de forțele rusești, iar unul dintre soldații care îl apără a declarat anterior pentru BBC că situația de acolo este critică.

Propagandiștii lui Putin au recunoscut lovitura dată de Ucraina

Dronele fără pilot Magura V5 despre care se știe că au fost folosite în atac sunt fabricate în Ucraina și se deplasează chiar deasupra suprafeței mării cu o viteză de până la 42 de mile nautice pe oră, potrivit producătorului lor.

Bloggerii militari ruși nu au negat că nava Caesar Kunikov a fost lovită, spunând doar că echipajul a supraviețuit. Armata rusă raportează rareori pierderi majore, iar rușii se bazează doar pe câțiva bloggeri populari pentru a livra informații către public.

Nava Caesar Kunikov datează de la sfârșitul epocii sovietice. Dacă scufundarea sa se confirmă, ar fi al doilea atac reușit în Marea Neagră în această lună. De asemenea, o mică navă de război, Ivanovets, a fost scufundată de drone într-o operațiune specială în urmă cu aproape două săptămâni.

O altă navă de debarcare rusă, Novocherkassk, a fost lovită în timp ce se afla în portul din Feodosia, în luna decembrie a anului trecut.

Nu e primul atac asupra navei Caesar Kunikov. Aceasta a mai fost vizată la începutul războiului. Atunci a fost avariată, împreună cu Novocherkassk, într-un atac ucrainean asupra portului ocupat Berdyansk, în martie 2022, când o a treia navă de debarcare, Saratov, a fost scufundată.

Deși navele rusești au reușit să respingă unele atacuri cu ajutorul mitralierelor, aceasta nu pare a fi o soluție solidă împotriva dronelor kamikaze ucrainene, deoarece continuă să piardă active militare cu fiecare atac.

Atacurile ucrainene demonstrează eficacitatea dronelor kamikaze, care sunt dificil de detectat și de combătut și trebuie monitorizate cu atenție timp de 24 de ore cu senzori eficienți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult