Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ucraina nu-și lasă oamenii în urmă: 215 militari, între care luptători de la Azovstal, recuperați în urma unui schimb de prizonieri. Rușii l-au primit înapoi pe Medvedciuk, aliatul lui Putin

Suntem în ziua cu numărul 211 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos câteva noi informații:

- Peste 1.300 de ruși care au ieșit miercuri să protesteze față de ordinul de mobilizare parțială au fost reținuți în mai multe orașe din Rusia. 

Foto: 21 septembrie. Polițiști ruși arestează protestatari în Ekaterinburg. Credit: AP/ Profimedia Images

Foto: 21 septembrie. Polițiști ruși arestează protestatari. Credit: Alexander Zemlianichenko/ AP/ Profimedia Images

ISW: Mobilizarea decretată de Putin nu va împiedica Ucraina să elibereze mai mult din teritoriul ocupat de ruși

- În evaluarea de miercuri noapte spre joi dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că anunțul făcut de președintele rus Vladimir Putin prin care a ordonat prima mobilizare militară a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, la aproape șapte luni de la începutul invaziei, arată numeroasele probleme pe care le are Rusia în războiul pornit în Ucraina și pe care este puțin probabil să le rezolve în următoarele luni.

- Conform ISW, ordinul de miercuri al liderului de la Kremlin nu va genera o putere de luptă semnificativă timp de câteva luni, noii recruți având nevoie de o perioadă de pregătire până să fie trimiși pe front. De asemenea, experții americani subliniază că mobilizarea parțială anunțată de Putin ar putea fi suficientă pentru a susține nivelurile actuale ale efectivelor militare rusești în 2023 prin compensarea pierderilor suferite de Moscova pe câmpul de luptă, deși nici măcar acest lucru nu este încă clar.

- ISW îl citează pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care a susținut că mobilizarea va avea loc în etape, excluzând probabil orice aflux brusc de forțe rusești care ar putea schimba dramatic cursul războiului.

- Prin urmare, ISW precizează că mobilizarea parțială a Rusiei nu va împiedica Ucraina să elibereze mai mult din teritoriul ocupat în timpul iernii.

Foto: Contraofensiva ucraineană. Anatolii Stepanov/ AFP/ Profimedia

- Experții americani din cadrul Institutului pentru Studiul Războiului mai precizează că declarațiile făcute de Putin și Șoigu privind mobilizarea rezerviștilor, nu și a studenților, spre exemplu, vin în scopul de a liniști populația în privința unei eventual mobilizări generale.

- Potrivit ISW, momentan nu este clar câți rezerviști mai are Rusia pentru că serviciile occidentale de informații spuneau în noiembrie 2021, cu câteva luni înainte de începutul invaziei, că au fost mobilizați „zeci de mii de rezerviști”, în timp ce oficiali militari ucraineni precizau în iunie 2022 că Moscova a angajat 80.000 de rezerviști.

- Ucraina a anunţat miercuri schimbul cu Rusia a 215 militari, printre care şefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă. 

Foto: Comandanții de la Azovstal, după eliberare/ Ministerul de Interne al Ucrainei via AFP/ Profimedia Images

Foto: Comandanții de la Azovstal, după eliberare/ Ministerul de Interne al Ucrainei via AFP/ Profimedia Images

Rusia a recuperat 55 de prizonieri, inclusiv fostul deputat Viktor Medvedciuk (foto), un apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare în Ucraina.


- De aceea este foarte probabil ca noile forțe atrase din rezervă să fie slab pregătite pentru luptă. În plus, Șoigu a declarat că vrea să cheme sub arme militari cu „experiență de luptă”, însă foarte puțini rezerviști o au, se mai arată în evaluarea ISW, care precizează și că informațiile sunt contradictorii în ceea ce privește nivelul de pregătire pe care îl vor primi rezerviștii chemați la mobilizare parțială.

- Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a descris un proces de pregătire care îi va familiariza din nou pe rezerviștii mobilizați cu operațiunile la nivel de echipaj, echipă, detașament și apoi pluton, înainte de a-i trimite la război. Iar acest proces ar trebui să dureze săptămâni, dacă nu chiar luni de zile. Potrivit ISW, șeful Comitetului pentru apărare și securitate al Consiliului Federației, Viktor Bondarev, ar fi declarat că rezerviștii mobilizați se vor antrena timp de peste o lună înainte de a fi desfășurați pe frontul din Ucraina.

- Pe de altă parte, un comisariat militar din regiunea Kursk ar fi anunțat că rezerviștii sub 30 de ani vor fi desfășurați imediat, fără pregătire suplimentară, mai scrie ISW.

Mișcarea este de fapt o recunoaștere că Rusia și-a epuizat rezerva de voluntari dispuși să lupte în Ucraina, mai notează Londra.

- ISW a sesizat că în timpul discursului către națiune de miercuri, Putin s-a referit la zonele din Ucraina anexate de Rusia, mobilizarea parțială și un posibil război nuclear, dar mai degrabă ca subiecte separate și a făcut tot posibilul să nu facă o legătură în mod explicit între cele trei teme.

- În ceea ce privește declarațiile lui Putin privind presupusele amenințări occidentale cu arme nucleare împotriva Rusiei și un răspuns pe măsură din partea Moscovei, ISW apreciază că acestea pot fi interpretate ca făcând referire la regiunile din Ucraina pe care Rusia vrea să le anexeze prin referendumuri ilegitime.

- Separat, în evaluarea războiului de joi dimineață, Ministerul britanic al Apărării a transmis că mobilizarea limitată anunțată miercuri de Putin este probabil să fie foarte nepopulară în rândul unor părți ale populației ruse.

- Britanicii spun că liderul rus a acceptat un risc politic considerabil în speranța de a genera o putere de luptă atât de necesară.

- Mișcarea este de fapt o recunoaștere că Rusia și-a epuizat rezerva de voluntari dispuși să lupte în Ucraina, mai notează Londra.

 Vladimir Putin a pus decizia mobilizării pe seama liderilor militari de la Moscova

- Într-o analiză publicat miercuri pe twitter, Generalul australian în retragere Mick Ryan a scris că Putin a urmărit prin discursul de miercuri către națiune să îi mulțumească pe adepții liniei dure față de Ucraina, să nu provoace nemulțumirea populației generale, să facă pe plac forțelor armate și să lase impresia că nu pierde războiul.

- Legat de importanța referendumurilor din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, generalul Mick Ryan a afirmat că aceste mișcări nu sunt nimic altceva decât un pretext oferit rușilor să afirme că „violurile, jafurile și criminalii trimiși în Ucraina apără Rusia”.

- Generalul australian subliniază că Vladimir Putin a pus decizia mobilizării pe seama liderilor militari de la Moscova, având în vedere că în timpul discursului a spus că ordinul nu e al său, ci că găsește necesar să sprijine „propunerea ministerului Apărării și Statului Major privind mobilizarea parțială”. „Acest lucru plasează toată eventuala vină asupra forțelor armate”, explică generalul Mick Ryan, care a mai adăugat că este puțin probabil ca mobilizarea parțială să îi mulțumească pe „șoimii” din administrația lui Putin și naționaliștii ruși, însă va speria probabil populația generală, după cum arată explozia cererii pentru biletele de avion cu destinația către țările care îi acceptă pe ruși.

- Generalul Mick Ryan mai spune că numărul de soldați ruși ce urmează să fie acum mobilizați nu este suficient pentru a aduce o contribuție decisivă sau să schimbe soarta războiului. „Ucraina a mobilizat cu mult mai mulți oameni. Decizia este mai mult despre rotație și înlocuirea pierderilor decât construirea vreunei noi capabilități ofensive pentru Rusia”, a mai transmis generalul australian.

- Printre concluziile sale, generalul Mick Ryan subliniază că, Putin și generalii săi acceptă în privat că ar putea pierde acest război, iar măsurile legate de personal și industrie descrise în discurs sunt semne clare ale acestui lucru.

-Cu toate acestea, Putin nu dă înapoi în privința războiului, spune Mick Ryan, care adaugă și că liderul de la Kremlin a inițiat această măsură riscantă în speranța că poate prelungi războiul până când țările occidentale vor obosi să sprijine Ucraina.

- Practic, ce zice Ryan completează ceea ce zicea în luna iulie istoricul și profesorul american Timothy D. Snyder. Acesta spunea că pariul lui Putin, ca întotdeauna, este că Occidentul va simți durerea mai repede decât o va simți el. Așa funcționează politica lui externă: generează pierderi pentru toată lumea, inclusiv pentru Rusia, în speranța că cealaltă parte va ceda prima.

- Generalul Mick Ryan mai explică faptul că Putin i-a ascultat pe președintele chinez Xi Jinping și premierul indian Naredra Modi săptămâna trecută care și-au exprimat rezervele față de război. Însă Putin a înțeles din afirmațiile lor nu că ar trebui să pună capăt războiului, ci că trebuie să îl câștige, în caz contrar poziția Rusiei față de China și India pe scena internațională urmând să se degradeze grav.

- În fond, Mick Ryan crede că măsurile occidentale de descurajare rămân elemente importante ale acestui război, după cum a arătat faptul că Putin a amenințat din nou cu armele sale nucleare.

- Analiza generalului Ryan se încheie cu concluzia că „pariul” lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială doar va prelungi agonia poporului ucrainean, fără ca de fapt să ofere vreo șansă reală unei victorii rusești.

Volodimir Zelenski a cerut la ONU o „pedeapsă justă” împotriva Rusiei

Foto: Profimedia Images

- În discursul său la ONU prin legătură video, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o „pedeapsă justă” împotriva Rusiei, denunţând invadarea ţării sale de către trupele ruse şi lansând un apel la înfiinţarea unui tribunal special. În plus, liderul de la Kiev a mai lansat un apel la crearea unui fond de compensare pentru Ucraina şi a afirmat că Rusia ar trebui să fie privată de dreptul său de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

- La rândul său, președintele american Joe Biden a descris războiul din Ucraina drept unul „decis e un singur om” și spus la ONU că Rusia „a încercat să șteargă un stat suveran de pe hartă”, adăugând că războiul este despre „anularea dreptului Ucrainei de a exista ca stat, pur și simplu”. „De oriunde ați fi, asta ar trebui să vă înghețe sângele”, a adăugat liderul de la Casa Albă. Totodată, Președintele american a spus că respinge folosirea „violenței și războiului pentru a cuceri națiuni și a extinde granițe”, adăugând că dorește ca războiul să se încheie în „condiții echitabile”.

- Regatul Unit va continua să ofere ajutor militar Ucrainei până la victoria sa împotriva Rusiei, a promis miercuri seară noul premier britanic, Liz Truss, în faţa Adunării Generale a ONU. De asemenea, aceasta a cerut în discursul său crearea unui „NATO economic”. 

Fiul lui Peskov refuză să se înroleze în războiul lui Putin

Foto: Profimedia Images

Un articol din decretul de mobilizare parțială al lui Vladimir Putin este ținut secret de Kremlin, care refuză cu obstinație să precizeze la ce se referă paragraful, conform publicației rusești Kommersant. Paragraful 7 al decretului prezidențial pentru mobilizare parțială a rămas ascuns în documentul oficial și este etichetat cu textul „Pentru uz oficial”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat și el să precizeze ce prevede acest misterios paragraf , spunând că „nu poate fi făcut publicul conținutul acestuia”. Peskov a recunoscut, totuși că articolul „are legătură” cu numărul de militari care pot fi mobilizați. 

- Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk le-a cerut oamenilor din zonele ocupate de ruși să nu participe la referendumurile planificate de autoritățile proruse, în timp ce fiul lui Peskov, Nikolai, refuză să se înroleze pentru a lupta în războiul pornit de Putin. Sunat de în direct de gazda unui canal YouTube, care a pretins că este recrutor și i-a cerut să se prezinte la vizita medicală pentru încorporare, Peskov junior a refuzat.

- Succesul contraofensivei ucrainene înseamnă că pentru prima oară în cei 22 de ani petrecuți de Vladimir Putin la putere președintele rus e nevoit să aibă de-a face cu elite aflate în dezacord cu el - atât în privința deciziilor strategice referitoare la războiul Rusiei din Ucraina cât și a deznodământului acestuia. Din cauza faptului că a lansat războiul nu numai fără nici un fel de dezbateri interne, dar chiar și fără a fi informat măcar unii actori-cheie, Putin și-a asumat un enorm risc politic. Dacă războiul ar fi mers bine, acea mutare riscantă i-ar fi adus beneficii, însă astăzi, când Ucraina contraatacă și Rusia se retrage, întrebările referitoare la deciziile lui Putin se înmulțesc. Există temeri că Rusia ar putea fi înfrântă categoric. Dacă președintele nu poate convinge elitele că rămâne în continuare un conducător puternic care știe foarte bine încotro îndrumă țara, incertitudinea ar putea deveni un risc politic considerabil pentru regimul Putin, se arată într-o analiză publicată de revista americană Foreign Policy.

- Miniștrii de externe din UE, reuniți la New York pentru Adunarea generală a ONU, au convenit miercuri să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei, a anunţat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ukraina a dat cumatrul lui Putin si a luat 215 militari care au luptat la Azov. Cel mai bun schimb de prizonieri. Bravo Ukraina!. Se vede ca Putin e la ananghie si spiritul de cumetrie din Rusia o sa grabeasca declinul armatei rosii...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult