Foto: Profimedia
Încă mai sunt oameni, și nu dintre cei simpli, ci oameni educați, lideri de opinie, care strâmbă din nas că ce atâta grijă pentru refugiații ucraineni și, mai mult, au serioase îndoieli că România trebuie să participe la acest conflict. Și să fim neutri, că e mai bine. Nu mai insist cu argumentul că neutri fiind acum și nu în NATO, noi, românii, cu armata noastră de răcani școliți și echipați după doctrina militară sovietică, eram noi refugiați prin vest, în fața ucrainenilor. Și, judecând după îmbulzeala la pașapoarte, nu doar în vestul Europei am fi plecat. Dar, probabil nu știți ce înseamnă plecatul în pribegie, pentru că nimeni din generațiile de azi ale românilor nu a experimentat așa ceva.
Am văzut și aproape am trăit starea de băjenie o dată cu o familie de refugiați de care s-a întâmplat să mă ocup. Mamă cu trei copiii, plecați din Odesa ca să ajungă să trăiască o viață măcar fără bombe explodând pe strada lor. Poate la Praga, pe baza unei himerice promisiuni de ajutor de la niște rude îndepărtate. Limba rusă și atât și o sută de dolari chivernisiți pentru tot acest drum. Copiii fără pașaport, doar cu certificatul de naștere. Un rucsac fiecare în spate și o valiză cât mama de mare. Au luat ce au apucat, au încuiat casa și au fugit.
Așa a fost despărțirea de Odesa, dar calvarul exilului abia începea. Au plecat spre nord cu ce au găsit, au intrat în Republica Moldova, au ajuns la Iași și de aici cu un tren de refugiați la București. 38 de ore. M-am bucurat să-i pot ajuta și găzdui pentru două zile, să facă un duș, să-și spele hainele și să-i duc pe copii la un Happy Meal. Apoi, partea a doua a drumului. Deși am încercat să le facilitez deplasarea la Praga, cu un drum direct la cușetă, nu au avut noroc. În crucea nopții, la intrarea în Ungaria, au fost dați jos pentru că ungurii s-au sucit cu documentele necesare refugiaților ucraineni. Nu aveau ce le trebuie, au intrat pe procedura de refugiați asistați, au aplicat pentru certificate de ședere provizorii și abia apoi au plecat mai departe, cu schimbat de tren la Budapesta și Viena până la Praga. 32 de ore. Nici mama și nici copiii (6,7 și 9 ani) nu ajunseseră nici măcar până la Kiev în viața lor.
Nu am de gând să împărtășesc trăirile personale cu acest episod. Dar am de gând să îi rog pe toți scepticii să facă un exercițiu de imaginație: cazul prezentat de mine înmulțit cu un milion. Și nu am să înghit mârșăvia aia cu ucrainenii bogați, care fac exilul în Q7. Dramele nu se măsoară în centimetri cubi ai motoarelor, dramele sunt la fel de dureroase. Sau, gândiți-vă nu ce ar însemna să lăsați totul și să plecați să trăiți la Praga, chiar și în Q7, unde un prieten din copilărie zice că vă poate ajuta. Nu asta, gândiți-vă doar când plecați în concediu în Italia sau Grecia, Egipt. Ați îndura, alături de copiii dvs. un drum de 38 de ore, cu coborât și urcat din vreo 3 trenuri, prin 4 vămi cu polițiști de frontieră suspicioși și cozi interminabile la controlul documentelor? Dacă nici asta nu vă puteți imagina, vă îndemn să treceți zilele acestea prin Gara de Nord. Vă asigur că veți avea sentimentul stării de asediu și fără să fie dată prin lege, cu corturi umanitare, centre de triere a refugiaților, voluntari și mii de pribegi dormind pe valize la temperaturi sub zero grade. Mirosul războiului este acolo, între peroane.
Doar atât vă rog să vă mai aveți în vedere când judecați războiul care ne-a cuprins și pe noi: toți acești refugiați sunt ucrainenii norocoși. Ceilalți sunt bombardați de ruși în casele lor și prin spitale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
și pentru poporul Rusiei!
Azi am citit un art, prin care se comunica , precum ca ,s-a votat Legea
care condamna si pedepseste aspru pe toti cei care ,instiga la ura ,violenta , etc si nimic bun ptr societate, In acest ,,caz ,, parca am primit o ,,gura de Oxigen ,, si sosoaca & nGasca isi vor primi tot ce merita,