Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ucraina și Rusia au semnat un acord pentru exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră

acord Rusia - Ucraina

Foto: Getty Images

Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, în vederea evitării unei crize alimentare globale catastrofale.

Fiecare dintre reprezentanții celor două state, Ucraina și Rusia, au semnat pe rând acordul. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a aşezat în faţa ministrului turc al Apărării, Hulusi Akar, înainte ca ministrul ucrainean al comerţului, Oleksandr Kubrakov, să semneze un document identic prin care este de acord cu transportul în condiţii de siguranţă a cerealelor din porturile ucrainene. Secretarul general al ONU și președintele turc au privit momentul care a durat 2 minute și 33 de secunde din centrul unei mese largi încărcate cu flori.

- Oficialii ONU au spus că speră ca transporturile preliminare să înceapă cât mai curând sâmbătă, cu speranța de a atinge nivelurile de dinainte de război din cele trei porturi ucrainene, adică o rată de 5 milioane de tone de cereale pe lună.

- „Suntem mândri că suntem esențiali într-o inițiativă care va juca un rol major în soluționarea crizei alimentare globale”, a transmis Erdogan, care a mai adăugat că „acordul de astăzi va ajuta la securitatea alimentară și la controlul inflației în întreaga lume”.

- „De când a început războiul, a subliniat că nu există o soluție pentru criza alimentară globală fără a asigura accesul global deplin la cereale, produse alimentare și alimente și îngrășăminte. Astăzi am făcut pași importanți pentru atingerea acestor obiective. Dar a fost un drum lung”, a transmis la rândul său secretarul general al ONU, António Guterres.

- „Astăzi există un far pe Marea Neagră. Farul speranței și al posibilității, într-o lume care are nevoie de el mai mult ca niciodată. Mulțumesc foarte mult reprezentanților Federației Ruse și Ucrainei. Ați depășit obstacolele și ați lăsat deoparte diferențele pentru a deschide calea unei inițiative care să servească interesele comune ale tuturor”, a mai spus secretarul general al ONU.

- Acordul va fi valabil pentru 120 de zile, dar va putea fi reînnoit și nu se așteaptă ca acesta să fie întrerupt prea curând.

- O coaliție formată din personal turc, ucrainian și reprezentanți ONU va monitoriza încărcarea cerealelor pe navele din porturile ucrainene înainte de a naviga pe o rută preplanificată prin Marea Neagră, care rămâne puternic minată de forțele ucrainene și ruse.

- Navele pilot ucrainene vor ghida navele comerciale care transportă cereale pentru a naviga prin zonele minate din jurul coastei, folosind o hartă a canalelor sigure furnizată de partea ucraineană.

- Navele vor traversa apoi Marea Neagră spre strâmtoarea Bosfor a Turciei, în timp ce vor fi monitorizate îndeaproape de un centru comun de coordonare aflat la Istanbul, unde vor existat reprezentanți din partea ONU, a Ucrainei, Rusiei și Turciei.

- Navele care intră în Ucraina vor fi inspectate sub supravegherea aceluiași centru comun de coordonare pentru a se asigura că nu poartă arme sau obiecte care ar putea fi folosite pentru a ataca partea ucraineană.

-Părțile rusă și ucraineană au convenit să nu desfășoare atacuri asupra oricăreia dintre navele comerciale sau porturile implicate în inițiativa de a transporta cereale vitale pentru țările în curs de dezvoltare, în timp ce reprezentanții ONU și ai Turciei vor fi prezenți în porturile ucrainene pentru a delimita zonele protejate de acord.

-Acordul vizează, de asemenea, asigurarea trecerii în siguranță a produselor îngrășăminte fabricate în Rusia.

-  BBC notează că oficialii ONU sunt astăzi liniștiți și optimiști, pentru că ei văd acordul ca pe un fel de mini încetare a focului, care ar putea duce chiar la acorduri mai ample. Dar mai întâi acordul trebuie să funcționeze efectiv ca să se materializeze speranța.

-Robert Mardini, directorul general al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, a salutat acordul și a subliniat importanța acestuia, precizând că alvatoare pentru oamenii din întreaga lume care se luptă să-și hrănească familiile. „Nicăieri consecințele nu sunt simțite mai greu decât în ​​comunitățile deja afectate de conflictele armate și șocurile climatice. De exemplu, monitorizările noastre din ultimele șase luni arată că prețul alimentelor de bază a crescut cu 187% în Sudan, cu 86% în Siria, cu 60% în Yemen și cu 54% în Etiopia, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Deci eforturile trebuie să continue”, a declarat Mardini.

- „Pentru a pune lucrurile în perspectivă, Ucraina este al cincilea cel mai mare exportator de cereale din lume și aproape jumătate din acestea sunt cumpărate de programul alimentar mondial al ONU pentru a hrăni multe milioane de oameni, în special din Africa Subsahariană, unde există deja o lipsă de mâncare extremă în acest moment”, a declarat la Sky News profesorul Chris Elliott, fondatorul Institutului pentru Securitate Alimentară Globală. „Probabil că două săptămâni este o perioadă rezonabilă pentru ca acordul să înceapă să funcționeze. Dar, într-adevăr, probabil va dura cel puțin o lună de acum încolo până va fi pus în funcțiune completă. Și ar putea dura câteva luni până când acele lanțuri trofice care au fost lipsite de cereale să fie reînnoite”, a mai spus Elliott.

- Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a scris pe twitter că semnarea acordului este „o mare contribuție la securitatea alimentară globală”. Separat, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat pentru presa rusă că Moscova și-a asumat obligațiile și nu vom profita de faptul că porturile vor fi deminate și deschise.

- Semnarea a reprezentat un avantaj pentru eforturile Turciei în diplomația internațională și a fost considerată un succes important pentru Erdogan acasă înaintea alegerilor așteptate în anul viitor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Emil check icon
  Dupa aceasta "ÎNTELEGERE", rusii au bombardat portul Odessa!
  • Like 1
  • @ Emil
   Da! Dupa care s-au dus repede in Africa sa-si consolideze business-ul cu grane rusesti, incercand evident sa ia din segmentul de piata al ucrainienilor. Practic vor ca tarile africane sa DEPINDA de Rusia, ca Rusia sa mai aiba inca un instrument de santaj. Asta e diplomatia ruseasca: santaj si amenintari. Ar trebui clasificat ca stat terorist, pentru ca asta e.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult