Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Ucrainenii au capturat peste 2.500 de kilometri pătrați și amenință liniile de aprovizionare rusești după un avans fulgerător în estul țării

soldat ucrainean

Foto Juan Barreto / AFP / Profimedia

Ucraina desfășoară un atac fulgerător în est. Trupele ucrainene înaintează rapid. Ucrainenii se apropiau vineri de principala cale ferată care aprovizionează forțele rusești din est, după ce prăbușirea unei secțiuni a liniei frontului rusesc a provocat cea mai dramatică schimbare în dinamica războiului din ultimele săptămâni.

Într-un discurs video, președintele Volodimir Zelenski a declarat că trupele au “eliberat zeci de așezări” în regiunea Harkiv, în est, și Herson, în sud, în ultima săptămână.

Institutul pentru Studiul Războiului a confirmat că forțele ucrainene au cucerit aproximativ 2.500 de kilometri pătrați în cadrul contraofensivei din zona Harkiv, până la data de 9 septembrie, în ultima sa evaluare, publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Zelenski a postat o înregistrare video în care soldații ucraineni au declarat că au capturat orașul estic Balakliia, care se află de-a lungul unei porțiuni de front care se întinde la sud de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Armata ucraineană a declarat că a avansat aproape 50 de km pe acel front după un asalt care a părut să-i ia prin surprindere pe ruși.

A fost primul avans fulgerător de acest fel raportat de ambele părți de luni de zile, într-un război caracterizat în principal de lupte de front în care rușii și ucrainenii se atacă neîncetat, de când Rusia a renunțat la asaltul dezastruos asupra capitalei Kyiv în martie.

La aproape 24 de ore după ce Ucraina a anunțat avansarea pe frontul de la Harkiv, Rusia încă nu a comentat public. Kremlinul a refuzat să comenteze vineri.

Ucraina nu a permis jurnaliștilor independenți să intre în zonă pentru a confirma amploarea progreselor sale

Însă site-urile de știri ucrainene au prezentat imagini cu trupe care aplaudă din vehicule blindate în timp ce trec în trombă pe lângă panouri cu numele orașelor controlate anterior de ruși și cu forțe rusești care se predau pe marginea drumului.

Vedem succese în Herson acum, vedem unele succese în Harkov, așa că este foarte, foarte încurajator”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-o conferință de presă cu omologul său ceh la Praga.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că ucrainenii se află acum la doar 15 km de Kupiansk, o joncțiune esențială pentru principalele linii de cale ferată pe care Moscova se bazează de mult timp pentru a-și aproviziona forțele pe câmpurile de luptă din est. De când forțele rusești au fost înfrânte lângă Kiev în martie, Moscova și-a folosit avantajul puterii de foc pentru a avansa lent prin bombardarea orașelor și satelor. Dar această tactică depinde de tone de muniție pe zi care ajung pe linia frontului cu trenul din vestul Rusiei.

Până acum, Rusia a reușit să respingă cu succes încercările Ucrainei de a tăia această linie de tren

Statul major ucrainean a declarat vineri dimineața devreme că forțele rusești în retragere încercau să evacueze personalul rănit și echipamentele militare avariate în apropiere de Harkiv.

“Grație unor acțiuni abile și coordonate, forțele armate ale Ucrainei, cu sprijinul populației locale, au avansat aproape 50 de km în trei zile”. Zeci de mii de oameni au fost uciși, milioane de oameni au fost alungați din casele lor, iar forțele rusești au distrus orașe întregi de când Moscova a lansat în februarie ceea ce numește o “operațiune militară specială” pentru a “dezarma” Ucraina. Rusia neagă că a vizat în mod intenționat civili.

În ultima lovitură raportată asupra civililor, oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lovit vineri dimineață un spital din apropierea frontierei internaționale în regiunea Sumy, în nord-estul țării. “Aviația rusă, fără să treacă granița ucraineană, a tras asupra unui spital. Sediul a fost distrus, există persoane rănite”, a declarat guvernatorul regional Dmytro Zhyvytskyi pe Telegram.

Ucraina, atac fulgerător în est

Avansul surprinzător al Ucrainei în est a avut loc la o săptămână după ce Kyivul a anunțat începerea unei contraofensive mult așteptate la sute de kilometri distanță, la celălalt capăt al liniei frontului, în provincia Herson din sud.

Oficialii ucraineni spun că Rusia a deplasat mii de trupe spre sud pentru a răspunde avansului din Kherson, lăsând alte părți ale liniei frontului expuse și creând oportunitatea pentru asaltul fulger din est.

“Am găsit un punct slab în care inamicul nu era pregătit”, a declarat consilierul prezidențial Alexei Arestovici într-un videoclip postat pe YouTube.

Până acum au apărut mai puține informații despre campania din sud, Ucraina ținând jurnaliștii la distanță și eliberând puține detalii

Ucraina a folosit artilerie și rachete noi, furnizate de Occident, pentru a lovi pozițiile din spate ale Rusiei în această zonă, cu scopul de a prinde mii de soldați ruși pe malul vestic al râului Nipru și de a le tăia accesul la aprovizionare.

Arestovici a recunoscut că progresul în sud nu a fost încă la fel de rapid ca și pătrunderea bruscă din est. Agenția de știri de stat rusă RIA a citat autoritățile din Herson numite de Rusia, care au declarat că unele trupe ucrainene au fost capturate în timpul contraatacului și că unele tancuri poloneze pe care le foloseau au fost distruse.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult