Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

UDMR, avertisment către Guvernul PSD: NU ordonanțe, NU asumarea răspunderii pe grațiere și Codul penal

Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, în cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) de la Târgu Mureș, că este greșită poziția Guvernului de a modifica prin ordonanțe Codul penal și Codul de procedură penală, menționând că ori de câte ori s-au făcut modificări „ocolindu-se” Parlamentul, „întotdeauna s-au născut probleme”, potrivit Agerpres.

„Este greșită acea poziție a Guvernului actual să modifice Codurile prin ordonanță pentru că, ori de câte ori s-au făcut modificări ocolind Parlamentul, întotdeauna s-au născut probleme. Propunem ca ambele Coduri să fie modificate în conformitate cu deciziile Curții Constituționale, în Parlament. Există baze care ne permit să luăm fiecare chestiune problematică, fiecare decizie a Curții Constituționale, toate chestiunile pe care ni le cere și UE ca făcând parte din armonizarea drepturilor, două săptămâni, două luni dacă este nevoie, trebuie să dezbatem, să ne comportăm ca un Parlament și să finalizăm această chestiune. Nu prin ordonanțe și nu prin asumarea răspunderii", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale, citate de Agerpres.

Comisia Europeană a criticat grațierea propusă de guvernul român pentru mii de condamnați, printre care se află și liderul partidului de guvernământ, scrie publicația britanică The Guardian.

Peste 28.000 de persoane au protestat duminica trecută în București și alte câteva mii în alte mari orașe din țară față de intenția Guvernului de a promova prin ordonanță de urgență proiectul privind grațierea și modificarea legislației penale. Un alt marș de protest este anunțat mâine în București și alte orașe din țară.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În loc sa-i plagiem pe euroatlantici la ce universitati au, noi le construim la copii puşcării. Noua putere putea evita tensiunile chiar în postromânism, publicând deja lista infracţiunilor pentru care se preconizează graţierea în 2018 de Centenarul lui Ceauşescu!
  • Like 0
 • Eu inteleg ca un partid a unei minoritati are interesul oriunde in lume sa se inlature fortelor politice conducatoare ca sa poata incerca prin coalitia sau in cazul nostru -prin sprijin a majoritatii din afara coalitiei Totodata e obligata sa reprezinte si o anumita morala-sa nu se vanda..Acum socotesc declaratia lui Kelemen Hunor ca potrivita.Daca si in fapte ,la vot vor tine cont de pozitia declarata....
  • Like 1
  • @ Hermann Farkas
   Bună seara ! Rămâne de văzut, de multe ori U.D.M.R-ul una zice şi cu totul alta face ! Numai bine mereu, tuturor celor buni, cu tot dragul !
   • Like 0
  • @ Stela Rusu
   Da D-na.Maghiarii sunt la limita sperantelor de a fi reprezentati in Parlament..de aici manevrele cateodata deplorabile.Gresim atunci cand vrem sa ramana in afara Parlamentului...Extremistii ar avea mai mult teren de joc.Acum nu e timpul de zanganit armelle...
   • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult