Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

UDMR, avertisment către Guvernul PSD: NU ordonanțe, NU asumarea răspunderii pe grațiere și Codul penal

Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, în cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) de la Târgu Mureș, că este greșită poziția Guvernului de a modifica prin ordonanțe Codul penal și Codul de procedură penală, menționând că ori de câte ori s-au făcut modificări „ocolindu-se” Parlamentul, „întotdeauna s-au născut probleme”, potrivit Agerpres.

„Este greșită acea poziție a Guvernului actual să modifice Codurile prin ordonanță pentru că, ori de câte ori s-au făcut modificări ocolind Parlamentul, întotdeauna s-au născut probleme. Propunem ca ambele Coduri să fie modificate în conformitate cu deciziile Curții Constituționale, în Parlament. Există baze care ne permit să luăm fiecare chestiune problematică, fiecare decizie a Curții Constituționale, toate chestiunile pe care ni le cere și UE ca făcând parte din armonizarea drepturilor, două săptămâni, două luni dacă este nevoie, trebuie să dezbatem, să ne comportăm ca un Parlament și să finalizăm această chestiune. Nu prin ordonanțe și nu prin asumarea răspunderii", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale, citate de Agerpres.

Comisia Europeană a criticat grațierea propusă de guvernul român pentru mii de condamnați, printre care se află și liderul partidului de guvernământ, scrie publicația britanică The Guardian.

Peste 28.000 de persoane au protestat duminica trecută în București și alte câteva mii în alte mari orașe din țară față de intenția Guvernului de a promova prin ordonanță de urgență proiectul privind grațierea și modificarea legislației penale. Un alt marș de protest este anunțat mâine în București și alte orașe din țară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În loc sa-i plagiem pe euroatlantici la ce universitati au, noi le construim la copii puşcării. Noua putere putea evita tensiunile chiar în postromânism, publicând deja lista infracţiunilor pentru care se preconizează graţierea în 2018 de Centenarul lui Ceauşescu!
    • Like 0
  • Eu inteleg ca un partid a unei minoritati are interesul oriunde in lume sa se inlature fortelor politice conducatoare ca sa poata incerca prin coalitia sau in cazul nostru -prin sprijin a majoritatii din afara coalitiei Totodata e obligata sa reprezinte si o anumita morala-sa nu se vanda..Acum socotesc declaratia lui Kelemen Hunor ca potrivita.Daca si in fapte ,la vot vor tine cont de pozitia declarata....
    • Like 1
    • @ Hermann Farkas
      Bună seara ! Rămâne de văzut, de multe ori U.D.M.R-ul una zice şi cu totul alta face ! Numai bine mereu, tuturor celor buni, cu tot dragul !
      • Like 0
    • @ Stela Rusu
      Da D-na.Maghiarii sunt la limita sperantelor de a fi reprezentati in Parlament..de aici manevrele cateodata deplorabile.Gresim atunci cand vrem sa ramana in afara Parlamentului...Extremistii ar avea mai mult teren de joc.Acum nu e timpul de zanganit armelle...
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult