Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

UDMR, avertisment către Guvernul PSD: NU ordonanțe, NU asumarea răspunderii pe grațiere și Codul penal

Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, în cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) de la Târgu Mureș, că este greșită poziția Guvernului de a modifica prin ordonanțe Codul penal și Codul de procedură penală, menționând că ori de câte ori s-au făcut modificări „ocolindu-se” Parlamentul, „întotdeauna s-au născut probleme”, potrivit Agerpres.

„Este greșită acea poziție a Guvernului actual să modifice Codurile prin ordonanță pentru că, ori de câte ori s-au făcut modificări ocolind Parlamentul, întotdeauna s-au născut probleme. Propunem ca ambele Coduri să fie modificate în conformitate cu deciziile Curții Constituționale, în Parlament. Există baze care ne permit să luăm fiecare chestiune problematică, fiecare decizie a Curții Constituționale, toate chestiunile pe care ni le cere și UE ca făcând parte din armonizarea drepturilor, două săptămâni, două luni dacă este nevoie, trebuie să dezbatem, să ne comportăm ca un Parlament și să finalizăm această chestiune. Nu prin ordonanțe și nu prin asumarea răspunderii", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale, citate de Agerpres.

Comisia Europeană a criticat grațierea propusă de guvernul român pentru mii de condamnați, printre care se află și liderul partidului de guvernământ, scrie publicația britanică The Guardian.

Peste 28.000 de persoane au protestat duminica trecută în București și alte câteva mii în alte mari orașe din țară față de intenția Guvernului de a promova prin ordonanță de urgență proiectul privind grațierea și modificarea legislației penale. Un alt marș de protest este anunțat mâine în București și alte orașe din țară.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În loc sa-i plagiem pe euroatlantici la ce universitati au, noi le construim la copii puşcării. Noua putere putea evita tensiunile chiar în postromânism, publicând deja lista infracţiunilor pentru care se preconizează graţierea în 2018 de Centenarul lui Ceauşescu!
  • Like 0
 • Eu inteleg ca un partid a unei minoritati are interesul oriunde in lume sa se inlature fortelor politice conducatoare ca sa poata incerca prin coalitia sau in cazul nostru -prin sprijin a majoritatii din afara coalitiei Totodata e obligata sa reprezinte si o anumita morala-sa nu se vanda..Acum socotesc declaratia lui Kelemen Hunor ca potrivita.Daca si in fapte ,la vot vor tine cont de pozitia declarata....
  • Like 1
  • @ Hermann Farkas
   Bună seara ! Rămâne de văzut, de multe ori U.D.M.R-ul una zice şi cu totul alta face ! Numai bine mereu, tuturor celor buni, cu tot dragul !
   • Like 0
  • @ Stela Rusu
   Da D-na.Maghiarii sunt la limita sperantelor de a fi reprezentati in Parlament..de aici manevrele cateodata deplorabile.Gresim atunci cand vrem sa ramana in afara Parlamentului...Extremistii ar avea mai mult teren de joc.Acum nu e timpul de zanganit armelle...
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult