Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Duminică - un nou protest în București împotriva grațierii. Protestatarii vor trece de data asta și pe la CNA

Un nou protest este anunțat pentru duminică, în București, față de ordonanța grațierii și modificarea Codului penal, potrivit paginii de Facebook a organizatorilor acțiunii. 

„Duminică ne strângem la Universitate începând cu ora 17:00. Pornim în marș la ora 18:00”, se arată pe rețeaua de socializare. 

UPDATE Duminică sunt anunțate proteste și în alte 16 orașe: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Pitești, Ploiești, Sibiu, Satu Mare, Teleorman, Turda

ȘTIREA INIȚIALĂ

„Am avut parte de un protest frumos și civilizat, unde peste 28.000 de oameni din București au spus clar că nu doresc amnistia și grațierea. Am observat că unele televiziuni manipulează fără rusine, iar CNA-ul nu își face treaba. Este momentul să îi vizităm. Apoi mergem la Ministerul Justiției, iar pe drum ne vizităm avocatul. Avem un avocat al poporului care nu lucrează pentru noi. La final, mergem la Guvern. Nu vrem demisia Guvernului, vrem să își respecte promisiunile pentru care a fost ales”, se arată pe pagina organizatorilor protestului.

Aproximativ 28.000 de persoane au participat duminică în București la protestul față de intenția Guvernului de a modifica prin Ordonanță de Urgență mai multe prevederi ale Codului penal. Președintele Klaus Iohannis a venit în mijlocul manifestanților, care l-au primit cu aplauze.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Remember:

    - Pe data de 22 iunie 2009, Guvernul Boc își asuma răspunderea în Parlament pentru Codul Penal. N-au fost dezbateri în parlament şi nici proteste. Unde era societatea civilă?...
    - Ȋn ședința de guvern de miercuri, 18 mai 2016 Guvernul Cioloş a adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (Clic pentru lecturare). Au fost modificate astfel 13 articole din Codul Penal și alte 101 articole din Codul de Procedură Penală. N-au fost dezbateri în parlament şi nici proteste. Unde era societatea civilă?...

    Respect dreptul oricărui cetăţean la protest, dar nu înţeleg aceste proteste. Tocmai ce Preşedintele ne-a spus, la ieşirea de la CEDO, că graţierea este o parte a soluţiei iar decizia de sancţionare a României va fi dată în prima jumătate a acestui an. Preşedintele CEDO ne îndeamnă la mai mult: România să adopte soluţia italiană... Decretul Puşcării goale, asta a fost rezolvarea problemei în Italia. Mie mi se pare mult mai periculoasă pentru societate această soluţie.

    Pentru aceste motive, eu nu înţeleg rostul acestor proteste. Ele urmăresc un rezultat care nu se va obţine. Îşi imaginează cineva că PSD-ul va da înapoi într-un moment în care are de partea sa cea mai avizată instituţie europeană în materie? CEDO... Eu sunt sigur că după încheierea consultărilor se va emite ordonanţa de guvern.
    • Like 0
  • Cum de Oradea nu se adaugă celor 16 localități unde duminică, atitudinea civica va pulsa din nou în agora ?
    • Like 0
    • @ Liviu Lupea
      check icon
      Probabil că sunt prea mulți pămpălăi care se trezesc la 12 și apoi către seară dorm din nou, ca mai apoi să bântuie prin Lotus cu creierul gol...
      • Like 0
  • Cri check icon
    Inteleg din comentariul d-nei Loredana Voiculescu ca mai nou, protestatarii nu mai doresc demisia unui guvern ce nu are nicio luna de la instalare, ci doar ca acesta sa-si respecte promisiunile facute.
    Am mai inteles ca protestatarii sunt consecventi in opozitia lor fatza de o eventuala lege a amnistiei si gratierii, lege care exista dealtfel in toate statele civilizate.
    Ostilitatea protestatarilor fatza de " unele televiziuni" care "manipulează fără rusine", imi aduce aminte de protestele oamenilor muncii din 1990-'92 fatza de partidele istorice care erau dusmanii poporului pentru ca se opuneau idolului lor politic de la acea vreme.
    Protestatarii nu realizeaza ca daca vor sustine sanctionarea sau inchiderea unor televiziuni care reflecta alte opinii decat ale lor, se vor plasa in afara democratiei, civilizatiei si a libertatii de exprimare.
    Militand contra libertatii de exprimare, protestatarii vor deveni doar uneltele unui Presedinte care, in alergia sa tot mai patologica contra celor care nu-i impartasesc viziunile politice, vrea acum sa-si rezolve umorile, complexele si frustrarile personale cu ajutorul unor cetateni care inca nu i-au sesizat intentiile.
    Dl. Johannis are o singura dorinta si anume anularea rezultatului votului popular; pentru a sa "Mein Kampf" contra PSD-ALDE, domnia sa nu va ezita sa se foloseasca de simpatia fanilor sai.
    Nu-mi ramane decat speranta ca simpatizantii domniei sale vor da dovada de mai multa ratiune si toleranta decat Presedintele nostru.

    • Like 2
    • @ Cri
      check icon
      Locul dvs. potrivit pare la Antena 3, laBE1TV, RomâniaTV sau într-o sticluță cu otravă.
      • Like 0
    • @
      Cri check icon
      Prin atitudinea Dvs, tocmai ati probat ceea ce eu afirm articol de articol: intoleranta si ura fatza de cei care reflecta alte opinii este profund toxica pentru societate si pentru devenirea democratica a Romaniei.
      • Like 0
    • @ Cri
      check icon
      Greșiți, nu este intoleranță și ură, este dispreț. Sunteți ceea ce gândiți și ceea ce faceți, și nu veți face niciodată altcumva.
      • Like 0
  • Constitutia trebuie schimbata iar legile mai clare, pedepsele celor care fura banul public sau sunt condamnati de coruptie mult mai aspre si aplicate in regim de urgenta.
    • Like 1
  • Lipsa de ocupatie...manipulare as spune daca nu e prea mult...
    • Like 0
  • Cum a unit mihai viteazu romania putem si noi face acest lucru dar ne trebuie un lider (Radu Pietreanu. Tudor Chirila )
    • Like 0
  • check icon
    Români, vi se pregătește ceva!
    • Like 1
  • Fac cumva o confuzie ori CNA este platita de la Bugetul statului la care cu totii contribuim? Daca este asa cum se explica atitudinea acestei institutii ?
    • Like 5
  • check icon
    Stiind ce au comentat la mitingul de duminica trecuta,mi se pare ciudat ca A3 anunta mitingul de duminica viitoare,asa ca atentie marita!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult