Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

The Guardian: Comisia Europeană critică grațierea prin care scapă a mii de condamnați, inclusiv Dragnea

Comisia Europeană a criticat grațierea propusă de guvernul român pentru mii de condamnați, printre care se află și liderul partidului de guvernământ, scrie publicația britanică The Guardian.

Reprezentanții Comisiei spun că proiectele celor două ordonanțele de urgență - ordonanța grațierii și cea de modificare a Codului penal - ar reprezenta o lovitură în lupta anticorupție din România și o amenințare la adresa statului de drept.

În raportul anual privind starea corupției în țară, Comisia a menționat că România a avut o istorie de „încercări periodice de a modifica legile care incriminează corupția, de multe ori fără consultarea instituțiilor-cheie ale statului".

Publicația amintește și de protestul din București de duminica trecută împotriva celor două proiecte controversate de ordonanță de urgență.

Conform proiectelor de ordonanță, mii de persoane cu pedepse mai mici de cinci ani, precum și condamnații cu suspendare ar fi grațiați, mai notează The Guardian.

Reprezentanții sistemului de penitenciare din România spun că 3.700 deținuți ar putea fi eliberați, în timp ce Guvernul a anunțat că este vorba despre aproximativ 2.500 de persoane condamnate, continuă publicația britanică. Premierul Sorin Grindeanu a declarat că prin ordonanța grațierii se dorește reducerea aglomerației din închisori. Conform proiectelor ordonanțelor, aflate în dezbatere, opt închisori din România au un grad de ocupare mai mare de 200%. Gradul mediu de ocupare în închisorile locale este de 150%.

The Guardian îl citează pe europarlamentarul român Monica Macovei care a arătat că prin aceste ordonanțe mai mulți politicieni, între care și președintele PSD Liviu Dragnea, ar scăpa de condamnări.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    D-na Macovei este ultima persoana pe care d-na Loredana Voiculescu sa o citeze, fie si indirect, prin intermediul ziarului The Guardian
    D-na Macovei a fost procuror inainte de 1989, adica a facut parte din aparatul represiv al regimului comunist. In anii '80-'90, de teama criticilor venite din Occident, procurorii nu-i mai acuzau pe dizidentii romani pentru activitatea lor de "dusmani ai poporului", ci le inscenau dosare de delicventa comuna: furturi, detinere ilegala de valuta, violuri, etc.
    Astfel ca dizidentul roman era bagat la puscarie pe motive aparent de drept comun si nu politice. Iar unii dintre ei erau bagati la balamun pe motiv de nebunie, adica doar un nebun l-ar fi criticat pe Ceausescu; iar locul nebunului era, evident, la ospiciu.
    Sculele cu care comunistii isi faceau treburile murdare erau procurorii, ajutati uneori si de unii psihiatri colaborationisti, cand "tema" venita "de sus" era internarea in ospiciu a dizidentului.
    Aceeasi doamna Macovei s-a ocupat si cu anchetarea protestatarilor in anii1990-92.
    Aceeasi Domna Macovei, odata ajunsa Ministru al Justitiei, adevenit scula credincioasa a lui Basescu, ajutandu-l pe fostul marinar sa-si teasa urzelile ticaloase pentru acapararea sistemului judiciar si transformarea lui intr-o unealta de lupta contra adversarilor politici.
    Nu este de neglijat ca tot d-na Macovei i-a dat lui Basescu o copie a arhivei SIPA, detinuta de Ministerul Justitiei.
    Aceasta arhiva contine biografiile reale ale procurorilor si judecatorilor, astfel ca Basescu i-a putut "selecta" si folosi in manevrele sale politice pe acei magistrati a caror biografie ii facea santajabili si manipulabili.
    Ce a urmat, se stie: crearea unui sistem Judiciar cu valente exclusiv represive si care i-a servit cu credinta pe creatorii sai, Basescu si Macovei.
    Poate ca The Guardian nu cunoaste aceste lucruri, dar d-na Loredana Voiculescu, daca a trait in Romania, ar fi trebuit sa stie.


    • Like 0
  • Preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Guido Raimondi, recomandă României să ia exemplul Italiei pentru rezolvarea problemelor din penitenciare. Afirmaţia a fost făcută vineri, 27 ianuarie, în discursul din cadrul ceremoniei oficiale de început de an judiciar, anunță siteul știripesurse.ro.

    Ce-a făcut Italia? Decretul Puşcării goale... Eu cred că soluţia aleasă de Italia este mult mai periculoasă pentru societate decâd cea pe care vrea să o adopte Guvernul Grindeanu.
    • Like 0
  • check icon
    Final concludent: «The Guardian îl citează pe europarlamentarul român Monica Macovei ». Deci articolul e scris de dna Macovei, nu de Guardian, nu are timp The Guardian de prostiile de la noi.
    • Like 1
  • Dupa ce ca minte cu nerusinare ca nu stie despre ce este vorba, se mai si ascunde dupa Grindeanu si Iordache. Asemenea comportament denota lasitate. Cand Miron Mitrea a fost condamnat si-a dat demisia, si-a facut bagajul si s-a dus la Poarta Alba. Dragnea nu are curajul sa faca la fel. Si se pare ca in PSD nu se gaseste macar unul in stare sa ii spuna ca e las si compromite partidul. Or fi gandind toti la fel ca el?
    Ce ar trebui sa faca poporul acesta ca sa repare imaginea internationala a Romaniei care va fi terfelita inca odata la fel ca la mineriada? Cum ar putea fi restabilita credibilitatea guvernului unei tari in care se poate intampla asa ceva? Cum sa explici strainatatii ca acest popor a putut fi prostit de un asemenea individ in asemenea hal? Cum sa explici ca nu va mai fi posibil asa ceva inca odata si inca odata si mereu? Asa se instaleaza dictaturile. Prin desfiintarea statului de drept si modificarea legilor dupa bunul plac al unui numar restrans de indivizi si in folosul lor, personal.
    Ne acopera de rusine si se pare ca nu putem face nimic sa oprim aceasta nenorocire. De cand a inceput aceasta poveste de groaza am o senzatie permanenta de apocalipsa iminenta. Poate e suprareactie dar cred cu tarie ca tara aceasta merita cu totul altceva.
    • Like 0
  • Gy check icon
    Care sunt cele doua tabere?

    De oparte: Procurorul general, Parchetul General, CSM, DNA, Asociaţia Magistraţilor din România, presedintele, ambasadorul SUA, Comisia Europeană, MCV, demonstranti, Angela Merkel, APADOR-CH, Administrația Naționala a Penitenciarelor, presa internationala
    De cealalta parte: , Dragnea prin PSD,Ghita prin RTV, Voiculescu prin Antena 3, alte televiziuni, alti penali, CNA, avocatul poporului.
    Care sunt mai credibili?

    Eu ma asteptam sa inceapa cu bolnavii din spitale, cu scolile.Ei au treaba doar cu puscariasii. Modul cum sunt gandite dezbaterile imi spun ca ne ducem spre dictatura.
    Acum sunt copiii in pericol sa nu aiba viitor. In 89 au iesit copiii pentru parinti. Acum ar trebui sa iese parintii pentru copii.
    Liberalii zici ca sunt incuiati .In loc sa faca urgent alegeri si sa profite de acest moment cand pot recupera procente bune usor, iese acea doamna foarte lucioasa si zice ca prin iunie v-a fi ceva. In iunie nu cred ca vor mai putea face ceva. Nici cu ceilalti doi Busoi si Predoiu nu se prind ca nu trec sticla si stau asa. E incredibil. Mie imi dau impresia ca vor sa desfiinteze partidul.
    • Like 1
  • check icon
    Sistemul penal românesc a fost, în ultimii ani, procesat succesiv EXCLUSIV prin OUG-uri. Ultima modificare majoră a fost din 2010, tot prin OUG. Cine are timp și chef să analizeze un text imbecil, scris de agramați, o poate face.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult