Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ultima rușine de Centenar: filmul de propagandă comandat de Guvernul Dăncilă

Ca mai toate evenimentele din țara asta, și Centenarul ne-a luat prin surprindere. Un filmuleț, prezentat azi în premieră de doamna Viorica Dăncilă cu ocazia Centenarului, prin care turiștii ar fi trebuit să fie încurajați să ne viziteze în anul ăsta atât de important apare fix când se termină 2018. Un filmuleț care ar fi trebuit să arate România așa cum e, cu bune și mai puțin bune, arată ca o defilare după îndeplinirea cincinalului.

Cine n-a apucat să trăiască în comunism poate să vadă de azi cam cum era pe vremea aia. Guvernul României a realizat un material video, care se dorește a fi prezentarea țării cu ocazia Centenarului. Intenția admirabilă, punerea în practică - de un penibil absolut. De la vocea exaltată a povestitorului, până la imaginile mărețelor realizări, absolut niciuna ale actualei guvernări, tot filmul e un clișeu cap-coadă. Vedem acolo cum ai noștri sunt cei mai frumoși și cei mai deștepți, cum au inventat ei diverse, cum au cucerit lumea cu inițiative fantastice și cum au fost senzaționali prin ei înșiși. Nicio metaforă nu lipsește, iar hiperbola e forma de bază a transmiterii mesajului.

Sigur că nu contestă nimeni valoarea înaintașilor, a celor prin care România s-a făcut cunoscută în lume, dar să-mi explice și mie cineva de ce se laudă Guvernul cu oameni pentru care autoritățile nu au făcut absolut nimic? Simona Halep spre exemplu, că tot e din zilele noastre. Au pus-o toți să defileze și să pupe steagul, de la primarul Capitalei, până la Guvernul României. Să fiu în locul ei, mi-ar crăpa obrazul de rușine să fiu într-o astfel de prezentare. Guvernul a tras o linie după 100 de ani și i-a ieșit cu plus. Numai lucruri bune și frumoase are țara asta. Păduri, ape, Dracula și Eminescu.

Guvernul a uitat să spună de tragedia defrișărilor, de-au rămas munții goi. A uitat să spună că există regiuni în țara asta complet izolate de celelalte. A uitat să spună că se moare în fiecare zi pe niște drumuri făcute prost și că oamenii care vor să ajungă dintr-o parte în alta a țării își pierd nervii ore întregi prin niște trenuri care au doar două viteze: încet și pe loc. A uitat de infecțiile din spitale și de clădirile care stau să cadă peste pacienți. A uitat și de tragediile prin care a trecut țara asta, de Colectiv, de tot. Dacă nu știi nimic despre România și vezi filmul făcut (cine știe pe câți bani) de Guvern, o să crezi că ai ajuns în Narnia.

Nu știu cine a scris textul citit pe un ton exaltat, dar fie a fost plătit nesimțit de mult încât să justifice rușinea de a-i fi ieșit așa ceva din tastatură, fie nu e capabil de acest sentiment. De inadvertențele istorice nici n-are rost să pomenesc. E suficient că-s puși la grămadă Eminescu, Dracula, dacii și romanii, UE și NATO. Abia au trecut 24 de ore de când mai marii guvernării s-au faultat reciproc în plină ședință solemnă în Parlament, acuzându-se de neromânism pentru că s-au dus cu pâra la Bruxelles.

Filmul e o rușine, la fel ca tot ce s-a întâmplat anul ăsta în ceea ce privește manifestările de Centenar. De la statui fără noimă și fără legătură cu ce ar trebui să sărbătorim, până la isteria iilor și a florilor tricolore puse sub nasul premierului la ședințe solemne în care se mai aruncă niște bani pentru viitoare voturi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu sunt de acord cu ascunderea gunoiului sub pres ,mai ales ca sunt fapte ( nu lucruri ) de o gravitate extrema ! Nu poti trece cu vederea , ( mai ales de centenar ) ce se petrece intro- tara numita ROMANIA , cuvant care , anagramat fiind , inseamna OM IN RAI !
    • Like 0
  • Nu puteam să ne așteptăm la ceva bun, ceva normal din partea unei șleahte care în afară de totala lor nepregătire școlară, sunt răi, sunt chiar haini, sunt total iresponsabili, sunt cei mai mari dușmani ai poporului român.
    • Like 1
  • CTP stie ce spune, pentru ca jumatate din viata lui , si a majoritatii ramasa in tara, a trait-o in aceasta propaganda de spalare a creierelor. In anii 80, cand se statea la cozi kilometrice nu numai pentru alimentele de baza dar si pentru hartia igienica, in cele doua ore de TVR se spunea de recorduri la productia de grau la hectar. Asa incat s-a ajuns la o anumita imunitate fata de acest tip de manipulare care revine acum, dupa 30 de ani de iluzorie eliberare de regimul comunistoid. De aceea cred ca filmuletul nu se adreseaza vechilor generatii tabacite de textele halucinante create de menestrelii lui Ceausescu, nici strainilor ( care nu au nevoie de propaganda ca sa stie ce sa vada in Romania), ci tinerei generatii ca sa le arate in ce tara minunata traiesc si ca nu merita sa plece aiurea, in lumea larga, sa caute fericirea pe care o au aici. Efectul va fi nul, pentru ca tinerii nu se uita la asa ceva, interesele lor fiind in alt registru, undeva in stratosfera fata de nivelul propagandistilor care au conceput mesajul clipului . Ma intreb, unde au fost gasiti dinozaurii astia? Nici nu vreau sa stiu cat a costat...
    • Like 5
  • Roxana B check icon
    Eu cred ca naratorul a citit scenariul "la misto".Adevarat, pentru cine nu stie nimic de Ro, vocea e exaltata, dar mie asa-mi face impresia ca omul a interpretat scenariul efectiv la misto.
    • Like 1
  • Am uitat sa mentionez in comentariul anterior inca un lucru.

    Nici o tara (te rog sa imi dovedesti contrariul) nu face un clip de prezentare in care isi arata defectele sau neajunsurile. Nici o tara! Este un lucru foarte bine venit sa incerci sa promovezi calitatile unei tari si in nici un caz neajunsurile. De exemplu: nu stiu cati dintre cei aflati in Romania vad clipuri de prezentare sau carti postale sau articole pe net cu saracia, criminalitatea, coruptia si aproape prabusirea completa a sistemului medical din Marea Britanie. Ce se vede in exterior, ce promoveaza guvernul Marii Britanii este o imagine total diferita. De aceea multa lume din Romania ''inghite'' aceasta imagine ''umflata'' a Marii Britanii. Lucrurile nu sunt atat de simple si nici nu au cum sa fie. Interesul fiecarei tari este sa atraga cat mai multi investitori chiar daca clipurile de prezentare aduc aminte de vremuri demult trecute.

    Un alt exemplu: Marea Britanie ''arunca'' pe piata clipuri de promovare unde se vorbeste numai, dar numai, despre ce au realizat in trecut. Absolut nimic despre prezent. Despre cum controlau mari si tari si cat de buni erau. Singurele clipuri de promovare care vorbesc despre cum este economia sau viata omului de rand in Marea Britanie sunt facute de primariile oraselor, dar si acolo se vorbeste numai despre viata celor cu venituri mari.
    • Like 1
  • Nu sunt de acord cu faptul ca aceasta mini prezentare este o rusine. In nici un caz nu este bine realizata si sunt de acord cu faptul ca se putea crea altceva mult mai reprezentativ. De ce aveti asteptari nerealiste? Cei ce au putere de decizie sunt cei ce nu treceau clasa. Asta pot, asta fac.

    Poate, o solutie ar fi, ca cei care critica intr-una sa se stranga si sa realizeze o mini prezentare mult mai reusita ca o contra. O implicare sociala activa este binevenita si apreciata in locul unor comentarii pasive.

    Nu sunt de acord cu faptul ca guvernul era „obligat'' sa prezinte vreo realizare a sa ci o viziune de ansamblu a Romaniei. Cliseele si vocile naratorilor plini de entuziasm sunt prezente in mini prezentarile multor tari europene si nu numai.
    • Like 2
    • @ Robert Pop
      Multa dreptate aveti dle Pop, dar numai pe jumatate. Cu siguranta ca stiti ca s-au adunat cei invocati (dar neobservati) de dvs si au facut prezentari ample reusite si foarte reusite a ceea ce a fost si este Romania. Recomand (intr-o dez-ordine nerelevanta): Cristi Puiu "Moartea domnului Lazarescu", Stere Gulea "Morometii" I si II, Lucian Pintilie "Reconstituirea", Mircea Vieru si Dan Pita "Nunta de piatra", Liviu Ciulei "Padurea spanzuratilor", Mircea Danieluc "Proba de microfon", si inchei doar ca sa nu va plictisesc.

      Faptul ca imbecilitatea umana nu este chiar toata incartiruita in granitele Romaniei, intamplarea ca au si nemtii si frantuzii si englejii lingaii lor cu voci pline de entuziasm n-ar trebui sa ne faca neaparat in admiratori d-alde Sergiu Nicolaescu et co.
      • Like 2
  • România, ţara câmpiilor unde lanurile se unduiesc în bătaia vântului? Care lanuri, bre, că pe unde te duci vezi pământurile arabile lăsate de izbeliste, au devenit ample culturi de boscheţi, că la cât costa combustibilul si la modul de acordarea a subvenţiilor ţaranul român preferă să lase pământul nelucrat decât să trudească un an pentru a deveni mai sărac decât este. Dealurile domoale dau roade gustoase, lăsate să putrezească pentru că supermarketurile aduc din afara tot, produsele româneşti sunt interzise si chiar pe piaţa românească. Munţii falnici si izvoarele limpezi sunt îngropaţi în mormane de deşeuri, s-au transformat în focare de infecţie sub tonele de gunoi. Valurile înspumate ale MăriiNegre la măsuratorile din vara asta conţineau la mal urină cât un veceu public, iar plajele însorite sunt proprietatea unor mafioţi locali. Dunarea si splendoarea Deltei este distrusa de poluarea masivă şi de braconajul intensiv care concurează cot la cot cu vânătorile organizate legal de hoţii din Guvern si Parlament. Apele termale le avem, dar avem si o legislaţie care împiedică exploatrea, dar asta se va rezolva imediat ce găseste PSD-ul metodă să le vândă cuiva. Pădurile virgine au fost demult penetrate în fel şi chip de drujbele politicienilor afacerişti, iar ultimii lupi si urşi mor de foame şi sunt bătaia de joc al unor cocalari si gherţoi pentru care uciderea este o pasiune. Aurul, argintul, sarea si nu doar astea ci tot ce mai exista a fost demult vândut si banii au si fost investiţi cu cap în proprietaţi din Gibraltar, Costa Rica si Brazilia, în tablouri devenite proprietate particulară şi în zeci, sute şi mii de proprietăţi ale unor politicieni şmenari. Tara nemuritorului Dracula...creat de un englez, o ficţiune literară ajunsă mai presus de adevăratul Vlad Ţepeş. Albastrul unic de Voroneţ este o valoare adevărata si daca s-ar fi aplicat vreodata si pe altceva decât pe locaşuri de cult poate am avea o şansă să trăim, nu doar o şansă să ne mântuim. Primul zbor a lui Vlaicu, dacă negăm existenţa rusului Moshaiski, a fraţilor Wright si a lui Weisskopf. Şi să nu uităm că Vlaicu a făcut liceul la Kun Kocsard, a dat bacul în 1902 iar facultatea a făcut-o la Budapesta şi Wiena şi a murit la 1913, înainte ca Transilvania sa fi fost parte a României. Cum au devenit acum existenţa si realizările lui merite ale României? Henri Coandă a plecat din ţară în 1909, la vârsta de 23 de ani pentru a putea realiza ceva şi s-a reîntors în România în 1969, la vârsta de 83 de ani...dar ce a realizat este meritul României? Prima femeie inginer din lume a fost Alice Perry, nu Leonida Zamfirescu. Iar Leonida a fost nevoită să-şi faca studiile la Academia Regala Tehnica din Berlin, că pentru Scoala de Poduri si Şosele din Bucureşti nu era destul de bună. Adică în baza atitudinii României ar fi ajuns la cratiţă. Cu prima rafinărie din lume au dreptate, dar primul oras iluminat electric desi a fost Timişoara atunci când s-a facut acest lucru, în 1884, meritul nu a fost al României, ci al Austro-Ungariei. Creatorii originali, marile valori ale Româniai s-au afirmat afară, că în România nu au fost apreciaţi si recunoscuţi decât după recunoaşterea internaţională sau nici atunci. Post-mortem li s-au acordat titluri pentru că în asta e specializată România, în batjocorirea talentelor şi valorilor sale, precum si în pretenţia de a fi avut vreun merit în realizările individuale ale unor minţi luminate contestate de mediocri, renegate, ignorate sau dispreţuite cât au trăit...Deci frumos filmuleţ, textul ar putea concura cu succes cu Baronul de Münchhausen. Poporul român poate fi mândru, dar nu de cele însirate de realizatorul acestui film, ci de faptul că în ciuda strădaniilor conducătorilor ţării supravieţuieşte.
    • Like 9
    • @ Daniel Gombos
      Simt nevoia să te aprob in scris. E mai mult decât 100...... de linuri.
      • Like 1
    • @ Daniel Gombos
      Victor66 check icon
      Pot sa postez comentariul dumitale pe FB?
      Este foarte reusit si sunt de acord cu aceasta trezire la realitate.
      • Like 1
    • @ Victor66
      Normal că da, Mulţumesc!
      • Like 1
  • Cresti si te dezvolti, Romania? Si ce toleranta fata de minoritati esti! Esti mandra de devenirea ta, Romania?
    • Like 6
    • @ Adina Foldal
      Victor66 check icon
      Da, minoritatile erau problema!
      • Like 0
  • check icon
    Putem spune că doar scandalele de corupție, sărăcia și Simona Halep mai contează acum?
    România continuă să crească și să se dezvolte. O zice cine?
    Democratică, stabilă și sigură. Nu aș conta pe asta, că legile se schimbă peste noapte.
    Toleranța și buna înțelegere caracterizează viața cetățenilor români indiferent de religie sau etnie? Pe bune?!? Rapoartele Comisiei Europene spun altceva. :-))

    Propagandă răsuflată.
    • Like 6
  • Adevărul e că aș fi preferat un reportaj sau o înregistrare a inaugurării de ieri a autostrăzii Pitești-Sibiu. Sau Ploiești-Brașov. Sau a spitalului regional din , să zicem , Craiova. Ceva care să unească, ceva care să tămăduiască.
    Dar nu, ne mai mândrim un nițel cu trecutul, ne ascundem sub preș valorile prezentului (cu foarte putine excepții) și ne băgăm degetele in ochi in loc să încetam sa vedem spre viitor. Și , uite așa, ajungem la vorbele Marelui Constantin Brâncuși .....
    • Like 1
    • @ Dragoș Ionescu
      Pai tocmai s-a inaugurat o mare constructie neterminata...nu e suficient?Trebuia sa mai asteptam inca 100 de ani, pina se termina?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult