Ca mai toate evenimentele din țara asta, și Centenarul ne-a luat prin surprindere. Un filmuleț, prezentat azi în premieră de doamna Viorica Dăncilă cu ocazia Centenarului, prin care turiștii ar fi trebuit să fie încurajați să ne viziteze în anul ăsta atât de important apare fix când se termină 2018. Un filmuleț care ar fi trebuit să arate România așa cum e, cu bune și mai puțin bune, arată ca o defilare după îndeplinirea cincinalului.
Cine n-a apucat să trăiască în comunism poate să vadă de azi cam cum era pe vremea aia. Guvernul României a realizat un material video, care se dorește a fi prezentarea țării cu ocazia Centenarului. Intenția admirabilă, punerea în practică - de un penibil absolut. De la vocea exaltată a povestitorului, până la imaginile mărețelor realizări, absolut niciuna ale actualei guvernări, tot filmul e un clișeu cap-coadă. Vedem acolo cum ai noștri sunt cei mai frumoși și cei mai deștepți, cum au inventat ei diverse, cum au cucerit lumea cu inițiative fantastice și cum au fost senzaționali prin ei înșiși. Nicio metaforă nu lipsește, iar hiperbola e forma de bază a transmiterii mesajului.
Sigur că nu contestă nimeni valoarea înaintașilor, a celor prin care România s-a făcut cunoscută în lume, dar să-mi explice și mie cineva de ce se laudă Guvernul cu oameni pentru care autoritățile nu au făcut absolut nimic? Simona Halep spre exemplu, că tot e din zilele noastre. Au pus-o toți să defileze și să pupe steagul, de la primarul Capitalei, până la Guvernul României. Să fiu în locul ei, mi-ar crăpa obrazul de rușine să fiu într-o astfel de prezentare. Guvernul a tras o linie după 100 de ani și i-a ieșit cu plus. Numai lucruri bune și frumoase are țara asta. Păduri, ape, Dracula și Eminescu.
Guvernul a uitat să spună de tragedia defrișărilor, de-au rămas munții goi. A uitat să spună că există regiuni în țara asta complet izolate de celelalte. A uitat să spună că se moare în fiecare zi pe niște drumuri făcute prost și că oamenii care vor să ajungă dintr-o parte în alta a țării își pierd nervii ore întregi prin niște trenuri care au doar două viteze: încet și pe loc. A uitat de infecțiile din spitale și de clădirile care stau să cadă peste pacienți. A uitat și de tragediile prin care a trecut țara asta, de Colectiv, de tot. Dacă nu știi nimic despre România și vezi filmul făcut (cine știe pe câți bani) de Guvern, o să crezi că ai ajuns în Narnia.
Nu știu cine a scris textul citit pe un ton exaltat, dar fie a fost plătit nesimțit de mult încât să justifice rușinea de a-i fi ieșit așa ceva din tastatură, fie nu e capabil de acest sentiment. De inadvertențele istorice nici n-are rost să pomenesc. E suficient că-s puși la grămadă Eminescu, Dracula, dacii și romanii, UE și NATO. Abia au trecut 24 de ore de când mai marii guvernării s-au faultat reciproc în plină ședință solemnă în Parlament, acuzându-se de neromânism pentru că s-au dus cu pâra la Bruxelles.
Filmul e o rușine, la fel ca tot ce s-a întâmplat anul ăsta în ceea ce privește manifestările de Centenar. De la statui fără noimă și fără legătură cu ce ar trebui să sărbătorim, până la isteria iilor și a florilor tricolore puse sub nasul premierului la ședințe solemne în care se mai aruncă niște bani pentru viitoare voturi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nici o tara (te rog sa imi dovedesti contrariul) nu face un clip de prezentare in care isi arata defectele sau neajunsurile. Nici o tara! Este un lucru foarte bine venit sa incerci sa promovezi calitatile unei tari si in nici un caz neajunsurile. De exemplu: nu stiu cati dintre cei aflati in Romania vad clipuri de prezentare sau carti postale sau articole pe net cu saracia, criminalitatea, coruptia si aproape prabusirea completa a sistemului medical din Marea Britanie. Ce se vede in exterior, ce promoveaza guvernul Marii Britanii este o imagine total diferita. De aceea multa lume din Romania ''inghite'' aceasta imagine ''umflata'' a Marii Britanii. Lucrurile nu sunt atat de simple si nici nu au cum sa fie. Interesul fiecarei tari este sa atraga cat mai multi investitori chiar daca clipurile de prezentare aduc aminte de vremuri demult trecute.
Un alt exemplu: Marea Britanie ''arunca'' pe piata clipuri de promovare unde se vorbeste numai, dar numai, despre ce au realizat in trecut. Absolut nimic despre prezent. Despre cum controlau mari si tari si cat de buni erau. Singurele clipuri de promovare care vorbesc despre cum este economia sau viata omului de rand in Marea Britanie sunt facute de primariile oraselor, dar si acolo se vorbeste numai despre viata celor cu venituri mari.
Poate, o solutie ar fi, ca cei care critica intr-una sa se stranga si sa realizeze o mini prezentare mult mai reusita ca o contra. O implicare sociala activa este binevenita si apreciata in locul unor comentarii pasive.
Nu sunt de acord cu faptul ca guvernul era „obligat'' sa prezinte vreo realizare a sa ci o viziune de ansamblu a Romaniei. Cliseele si vocile naratorilor plini de entuziasm sunt prezente in mini prezentarile multor tari europene si nu numai.
Faptul ca imbecilitatea umana nu este chiar toata incartiruita in granitele Romaniei, intamplarea ca au si nemtii si frantuzii si englejii lingaii lor cu voci pline de entuziasm n-ar trebui sa ne faca neaparat in admiratori d-alde Sergiu Nicolaescu et co.
Este foarte reusit si sunt de acord cu aceasta trezire la realitate.
România continuă să crească și să se dezvolte. O zice cine?
Democratică, stabilă și sigură. Nu aș conta pe asta, că legile se schimbă peste noapte.
Toleranța și buna înțelegere caracterizează viața cetățenilor români indiferent de religie sau etnie? Pe bune?!? Rapoartele Comisiei Europene spun altceva. :-))
Propagandă răsuflată.
Dar nu, ne mai mândrim un nițel cu trecutul, ne ascundem sub preș valorile prezentului (cu foarte putine excepții) și ne băgăm degetele in ochi in loc să încetam sa vedem spre viitor. Și , uite așa, ajungem la vorbele Marelui Constantin Brâncuși .....