Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ultimul proiect al lui Vlad Voiculescu: Ministerul Sănătății face pentru prima dată achiziții publice centralizate pentru medicamente oncologice și antibiotice

Statul cheltuiește anual opt miliarde de lei pe medicamente, iar 20% dintre acești bani se duc pe medicamente oncologice. Pentru prima dată, 12 medicamente oncologice vor fi cumpărate printr-un sistem de achiziții publice centralizate. La fel se întâmplă și cu antibioticele, spune ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, care anunță că situația achizițiilor publice centralizate va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății. 

„Până acum nu s-au făcut achiziții publice centralizate pentru chestiuni cu adevărat importante, antibiotice, medicamente oncologice, biocide. De ce nu s-au făcut? Putem doar să bănuim, dacă ne uităm la contractele de la nivelul spitalelor. Sunt multe contracte mici, unele sub nivelul care împiedică să se facă achiziție directă. Și, în general, dacă ne uităm, sunt diferențe mari de prețuri între spitale”, a declarat Vlad Voiculescu pentru Republica.ro.

Cele 12 medicamente oncologice pentru care a fost demarată procedura de achiziții publice centralizate sunt cele pe care statul cheltuiește în acest moment cei mai mulți bani. 

Prin procedura de achiziții publice centralizate va fi creat un contract cadru care va stabili prețurile la care spitalele vor cumpăra ulterior medicamentele de care au nevoie. „În ceea ce privește medicamentele oncologice, fiecare spital face propriile achiziții, în baza propriilor estimări. Noi vrem să facem o achiziție publică centralizată, cu un caiet de sarcini, pe care îl vede toată lumea pe SEAP. Toată lumea vine la licitație, după care facem un top al furnizorilor în funcție de condițiile pe care le oferă. Se creează un contract cadru, iar spitalele nu mai fac o nouă procedură, care durează și care lasă loc pentru anumite practici, ci fac contracte subsecvente prin acest contract cadru. Dacă Ministerul Sănătății face o achiziție centralizată pentru medicamentul X, atunci  face un contract cadru și are trei furnizori. Spitalele se duc la furnizorul de pe locul 1, cel care a făcut cea mai bună ofertă. Dacă acesta, dintr-un motiv sau altul, nu poate să livreze, se duc la furnizorul de pe locul 2, dacă nici acesta nu poate să livreze se duc la furnizorul de pe loccul 3”, explică ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu spune că economiile făcute la cumpărarea de medicamente printr-un sistem de achiziție publică centralizată sunt între 25 și 28%. „Totodată, ne asigurăm că există, la orice achiziție publică centralizată, un anumit standard de calitate, pentru că știi ce cumperi. Ai un caiet de sarcini, unul la nivel național, care trebuie respectat de toți ofertanții. Asta face o mare diferență. Un alt avantaj ține de transparență: ai totul publicat în SEAP, ai o singură licitație față de cîteva mii câte se fac pentru fiecare medicament în țară”, afirmă Vlad Voiculescu. 

Anul acesta, Ministerul Sănătății a demarat pentru prima dată achiziții publice centralizate pentru medicamente oncologice, antibiotice, medii de cultură, echipamente medicale pentru screening auditiv, echipamente medicale pentru neonatologie, echipamente medicale pentru sceening și pentru tratamentul retinopatiei de prematuritate.

Situația achizițiilor publice centralizate de la Ministerul Sănătății. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Este trist ca inca nu se intelege ca buna-starea individului este data de democratie reala, de stat de drept, de proprietate si de economia de piata.
    Asta cu economia de piata este cea mia de neinteles pentru comunisti.
    Daca managerii de spitale ar avea libertatea de a-si face bugetele in functie de venituri si veniturile ar veni in functie de serviciile medicale prestate catre beneficiari, beneficiarii ar putea sa aleaga prestatorul de servicii medicale, beneficiarul ar plati pentru serviciile medicale si lui i-ar fi decontate aceste plati de casa de sanatate pe care el este liber sa si-o aleaga (sa existe o competitie intre cassele de sanatate de stat si private, sa mearga banii pentru serviciile medicale si nu prin decizii centralizate), ne vom regasi in situatia in care acel manager va trebui sa aleaga ce face cu banii spitalului (face achizitii rentabile, face achizitii proaste, baga bani in alte investitii sau in resursa umana etc.) toate se vor reflecta in calitatea serviciilor si in final in numarul de beneficiari platitori, adica in bani.
    Cu o casa de sanatate monopolista, orice masura este condamnata la esec si in domeniul medical esecul inseamna moarte si suferinta (e adevarat ca este vorba de moartea si suferinta unor fraieri, doar a unor fraieri).
    Ii urez ministrului sa poata dormi linistit.
    • Like 0
  • Super!
    • Like 0
  • check icon
    „vor fi cumpărate printr-un sistem de achiziții publice centralizate”. Ah, sfîntă centralizare, ce dor ne este de tine, ar putea exclama dl ministru. Imaginați-vă că și aparatele RMN se vor achiziționa tot centralizat și de la o singură firmă. Iată un mare pas înainte pe calea descentralizării și avansării României spre comunism. Să-i urăm d-lui ministru final liniștit de mandat.
    • Like 0
    • @
      Se vede clar poziția dumneavoastră în ceea ce îl privește pe actualul / fostul ministru. Dacă este să privim obiectiv, este cel care a încercat cel mai mult să aducă la normalitate un sistem bolnav. Și dacă nu sunteți de acord cu mine, vă rog să îmi dați un exemplu de un alt ministru al sănătății care a făcut mai mult decât el în direcția dezvoltării durabile a sistemului medical. Înțeleg de ce nu este suportat de către cei din sistem, gen managerul Malaxa. Ce nu înțeleg este poziția ostilă a oamenilor față de un om ce încearcă să schimbe, să aducă la normalitate. Faptul că se pot lua medicamente cu 25% mai puțin nu este bun, nu? Faptul că se încearcă transparentizarea tranzacțiilor, din nou, nu este bun, nu? Atunci, ce vă doriți dumneavoastră de la viitorul ministru al sănătății. Să fie membru PSD? Asta este de ajuns și îl recomandă ca fiind cel mai capabil om? Să nu vă mire că ne dorim să plecăm din țară noi, cei tineri. Ajungem pur și simplu să nu ne identificăm cu o societate care îi pune la zid pe cei care vor să facă ceva pentru țară și îi ridică în slăvi pe alții pur și simplu pentru că reprezintă un partid sau altul. Ce învățătură tragem noi din asta, cei care suntem la început de viață, care avem visuri și aspirații? Că dacă ești bun, ești pus la zid și poți fi apreciat doar dacă acțiunile tale sunt conforme cu direcția dictată de principiul "să fie bine ca să nu fie rău"?
      • Like 2


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult