Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ultimul proiect al ministrului Vlad Voiculescu: 5.400.000 de SMS-uri vor fi trimise pentru a evalua mulțumirea pacienților față de sistemul medical

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că începând cu săptămâna viitoare, pacienții vor putea evalua experiența în spitale prin noul mecanism de măsurare a satisfacției, prin SMS și formular web.

Un eşantion relevant de pacienţi selectați aleatoriu la nivelul fiecărui spital din România va fi contactat automat printr-un SMS care va conține un set de întrebări despre experiența în spital.

„7.4 din 10 este gradul de satisfacție al pacienților din Franța, spre deosebire de 9.8 din 10 la noi. Asta pentru că în acest moment, măsurarea satisfacției pacienților se bazează pe formulare tipărite care sunt completate de pacienţi în timpul internării, iar apoi introduse într-un sistem centralizat de către angajaţii spitalului. Această metodologie distorsionează rezultatele şi nu oferă o situaţie reală a experienţei pacientului în spital”, a explicat pe Facebook ministrul Vlad Voiculescu

Anual vor fi contactaţi aproximativ jumătate dintre pacienții care se externează din spitale. Vor fi trimise 5.400.000 de SMS-uri în toate reţelele naţionale.

Un eşantion relevant de pacienţi selectați aleatoriu la nivelul fiecărui spital din România va fi contactat automat printr-un SMS care va conține un set de întrebări simple referitoare la calitatea servicilor medicale, curăţenia din spital, interacţiunea cu personalul medical, eventuale cazuri de condiționare a actului medical.

Răspunsul pacienţilor va fi anonimizat şi apoi înregistrat într-un sistem informatic dezvoltat gratuit pentru Ministerul Sănătăţii de către Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale (STS). SMS-ul de răspuns va fi gratuit pentru pacienți.

Situația rezultată din centralizarea datelor și analiza acestora va fi publicată trimestrial pe site-ul transparenta.ms.ro, administrat de Ministerului Sănătăţii și dezvoltat de GovITHub.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    ca cetatean este bine sa constientizezi ca esti liber sa sesizezi, reclami, soliciti responsabilitate de la organe si institutii. iar acestea din urma este bine sa constientizeze ca este greu in epoca internetului sa impinga gunoiul sub pres.
    • Like 2
  • check icon
    Am senzația că mulți români, între care și d-l ministru, suferă de calculatorită și smartphonită, au impresia că, dacă folosești aplicații, tehnica IT și mai știu eu ce metode „moderne”, problemele se rezolvă. Acestea sînt naivități. În altă parte, s-a făcut cultul aplicațiilor care elimină cozile etc. etc. Nu le vor elimina dacă „sistemul” le dorește și, evident, le dorește. Statul român este un angrenaj birocratic extraordinar de bine pus la punct, care nu poate fi eliminat prin IT, prin SMS-uri ori prin aplicații. D-l ministru poate încerca, evident, și mai departe?
    • Like 0
  • check icon
    Folosirea abuzivă a SMS-urilor se pedepsește, este regretabil că un ministru nu știu acest lucru. Numai pt o asemenea afirmație și ar trebui să cam plece de acolo.
    În al doilea rînd, este un sondaj irelevant sau în bună parte irelevant, o analiză sociologică serioasă nu se face prin telefon ori prin SMS-uri.
    • Like 0
    • @
      Nu e o analiza sociologica.
      Nu ati inteles scopul actiunii. Nici un ministru nu a fost interesat pana acum de ce gandesc pacientii.
      Specificul romanesc de a critica totul e in floare chiar si in plina iarna.
      • Like 4
    • @
      Ai dreptate, pe cine interesează părerea pacienților? Să zică mersi dacă ajung întregi acasă!
      • Like 2
    • @
      Serios? Extraordinar!! Sunt emotionata de atata corectitudine. Dar cand partidele trimit sms-uri cu indemnuri la (un anume) vot, ala nu mai e abuz? Dar cand o sumedenie de comercianti trimit reclame prin sms, ala nu mai e abuz? Fix pe o chestiune serioasa si utila v-ati gasit sa criticati (si sa invocati legea). Cu o asa atitudine, nu ne mai facem bine. Eu mi-as dori sa fie pedepsiti oamenii cu o gandire stramba...
      • Like 7
    • @
      Dan MC Dan MC check icon
      Te ai trezit tu destept si nu mai poti tu ca MS cere feedback de la pacienti, si ca e ilegal, si ar trebui ca dl Voiculescu sa aiba grija
      • Like 0
    • @ dordetine
      check icon
      ‑Nu știu care ar fi „specificul românesc”, adică să fii cusurgiu? Înțeleg că nu am voie să critic? S-a dat un edict în acest sens? Da, am criticat metoda de a, cică, sonda prin SMS-uri, care NU este nici legală, nici relevantă, cum am încercat să vă explic, dar văd că nu aveți răbdare să analizați, v-a înghețat iarna intelectul, dacă îmi permiteți să folosesc stilul dv. V-ați supărat? Nu-i nimic, vă trece, e ca gripa, supărarea se ia și trece cu o plimbare la aer curat și rece.
      • Like 0
    • @ Crina Dinu
      check icon
      Aha, adică – dacă pricep eu bine – dacă partidele recurg (asemeni marilor companii ,de altfel) la metode ilegale de ce să nu o facă și d-l ministru? Asta vreți să spuneți? Bravo.
      Înțeleg că, dacă am o părere diferită de a dv., trebuie să fiu pedepsit? Să fiu ars pe rug? să mi se scoată ochii? să fiu biciuit în piața publică, am îndrăznit să critic un ministru „tehnocrat”. Bravo, stimată doamnă, văd că ați primit și 5 laicuri, să le fie de bine celor care vi le-au dat, sta-le-ar în gît asemenea laicuri. Să promovăm agresarea prin sms-uri a cetățenilor, îi vindecăm în acest fel. chiar nu vă dați seama că ce vrea dom’ ministru e și ilegal, și ineficient și aiurea? Pe bune? Aveți miopie socială, se tratează prin lectură și cunoaștere, încercați.
      • Like 0
    • @
      Doar atât spun: consider că un SMS prin care omul să-şi spună părerea despre cum a fost tratat în spital este cea mai mică agresiune în relaţia lui cu sistemul sanitar. Şi în relaţia lui cu orice sistem din România. Românul de rând suportă infinit mai multe (şi grave) agresiuni - psihice şi emoţionale, in spitale, chiar când dezbatem noi această "ilegalitate"... Nu pretind să fiţi pedepsit, doar să gândiţi. Se poate sau cer prea mult, stimate domn? :)
      • Like 1
    • @ Crina Dinu
      check icon
      Asta ați înțeles dv. din tot ce am scris? Bravo. Cred că putem închide, nu am timp de pierdut.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult