Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ultimul proiect al ministrului Vlad Voiculescu: 5.400.000 de SMS-uri vor fi trimise pentru a evalua mulțumirea pacienților față de sistemul medical

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că începând cu săptămâna viitoare, pacienții vor putea evalua experiența în spitale prin noul mecanism de măsurare a satisfacției, prin SMS și formular web.

Un eşantion relevant de pacienţi selectați aleatoriu la nivelul fiecărui spital din România va fi contactat automat printr-un SMS care va conține un set de întrebări despre experiența în spital.

„7.4 din 10 este gradul de satisfacție al pacienților din Franța, spre deosebire de 9.8 din 10 la noi. Asta pentru că în acest moment, măsurarea satisfacției pacienților se bazează pe formulare tipărite care sunt completate de pacienţi în timpul internării, iar apoi introduse într-un sistem centralizat de către angajaţii spitalului. Această metodologie distorsionează rezultatele şi nu oferă o situaţie reală a experienţei pacientului în spital”, a explicat pe Facebook ministrul Vlad Voiculescu

Anual vor fi contactaţi aproximativ jumătate dintre pacienții care se externează din spitale. Vor fi trimise 5.400.000 de SMS-uri în toate reţelele naţionale.

Un eşantion relevant de pacienţi selectați aleatoriu la nivelul fiecărui spital din România va fi contactat automat printr-un SMS care va conține un set de întrebări simple referitoare la calitatea servicilor medicale, curăţenia din spital, interacţiunea cu personalul medical, eventuale cazuri de condiționare a actului medical.

Răspunsul pacienţilor va fi anonimizat şi apoi înregistrat într-un sistem informatic dezvoltat gratuit pentru Ministerul Sănătăţii de către Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale (STS). SMS-ul de răspuns va fi gratuit pentru pacienți.

Situația rezultată din centralizarea datelor și analiza acestora va fi publicată trimestrial pe site-ul transparenta.ms.ro, administrat de Ministerului Sănătăţii și dezvoltat de GovITHub.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ca cetatean este bine sa constientizezi ca esti liber sa sesizezi, reclami, soliciti responsabilitate de la organe si institutii. iar acestea din urma este bine sa constientizeze ca este greu in epoca internetului sa impinga gunoiul sub pres.
  • Like 2
 • check icon
  Am senzația că mulți români, între care și d-l ministru, suferă de calculatorită și smartphonită, au impresia că, dacă folosești aplicații, tehnica IT și mai știu eu ce metode „moderne”, problemele se rezolvă. Acestea sînt naivități. În altă parte, s-a făcut cultul aplicațiilor care elimină cozile etc. etc. Nu le vor elimina dacă „sistemul” le dorește și, evident, le dorește. Statul român este un angrenaj birocratic extraordinar de bine pus la punct, care nu poate fi eliminat prin IT, prin SMS-uri ori prin aplicații. D-l ministru poate încerca, evident, și mai departe?
  • Like 0
 • check icon
  Folosirea abuzivă a SMS-urilor se pedepsește, este regretabil că un ministru nu știu acest lucru. Numai pt o asemenea afirmație și ar trebui să cam plece de acolo.
  În al doilea rînd, este un sondaj irelevant sau în bună parte irelevant, o analiză sociologică serioasă nu se face prin telefon ori prin SMS-uri.
  • Like 0
  • @
   Nu e o analiza sociologica.
   Nu ati inteles scopul actiunii. Nici un ministru nu a fost interesat pana acum de ce gandesc pacientii.
   Specificul romanesc de a critica totul e in floare chiar si in plina iarna.
   • Like 4
  • @
   Ai dreptate, pe cine interesează părerea pacienților? Să zică mersi dacă ajung întregi acasă!
   • Like 2
  • @
   Serios? Extraordinar!! Sunt emotionata de atata corectitudine. Dar cand partidele trimit sms-uri cu indemnuri la (un anume) vot, ala nu mai e abuz? Dar cand o sumedenie de comercianti trimit reclame prin sms, ala nu mai e abuz? Fix pe o chestiune serioasa si utila v-ati gasit sa criticati (si sa invocati legea). Cu o asa atitudine, nu ne mai facem bine. Eu mi-as dori sa fie pedepsiti oamenii cu o gandire stramba...
   • Like 7
  • @
   Dan MC Dan MC check icon
   Te ai trezit tu destept si nu mai poti tu ca MS cere feedback de la pacienti, si ca e ilegal, si ar trebui ca dl Voiculescu sa aiba grija
   • Like 0
  • @ dordetine
   check icon
   ‑Nu știu care ar fi „specificul românesc”, adică să fii cusurgiu? Înțeleg că nu am voie să critic? S-a dat un edict în acest sens? Da, am criticat metoda de a, cică, sonda prin SMS-uri, care NU este nici legală, nici relevantă, cum am încercat să vă explic, dar văd că nu aveți răbdare să analizați, v-a înghețat iarna intelectul, dacă îmi permiteți să folosesc stilul dv. V-ați supărat? Nu-i nimic, vă trece, e ca gripa, supărarea se ia și trece cu o plimbare la aer curat și rece.
   • Like 0
  • @ Crina Dinu
   check icon
   Aha, adică – dacă pricep eu bine – dacă partidele recurg (asemeni marilor companii ,de altfel) la metode ilegale de ce să nu o facă și d-l ministru? Asta vreți să spuneți? Bravo.
   Înțeleg că, dacă am o părere diferită de a dv., trebuie să fiu pedepsit? Să fiu ars pe rug? să mi se scoată ochii? să fiu biciuit în piața publică, am îndrăznit să critic un ministru „tehnocrat”. Bravo, stimată doamnă, văd că ați primit și 5 laicuri, să le fie de bine celor care vi le-au dat, sta-le-ar în gît asemenea laicuri. Să promovăm agresarea prin sms-uri a cetățenilor, îi vindecăm în acest fel. chiar nu vă dați seama că ce vrea dom’ ministru e și ilegal, și ineficient și aiurea? Pe bune? Aveți miopie socială, se tratează prin lectură și cunoaștere, încercați.
   • Like 0
  • @
   Doar atât spun: consider că un SMS prin care omul să-şi spună părerea despre cum a fost tratat în spital este cea mai mică agresiune în relaţia lui cu sistemul sanitar. Şi în relaţia lui cu orice sistem din România. Românul de rând suportă infinit mai multe (şi grave) agresiuni - psihice şi emoţionale, in spitale, chiar când dezbatem noi această "ilegalitate"... Nu pretind să fiţi pedepsit, doar să gândiţi. Se poate sau cer prea mult, stimate domn? :)
   • Like 1
  • @ Crina Dinu
   check icon
   Asta ați înțeles dv. din tot ce am scris? Bravo. Cred că putem închide, nu am timp de pierdut.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult