Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un an de Republica

Echipa Republica

photo icon Echipa Republica

Domnul Popescu se uită la mine, dar mai mult la umbra mea. „O facem, Claudiu, dacă tu zici că putem, o facem.”

Întotdeauna m-am întrebat de unde atâta încredere. „Am vorbit cu Florin, cu Alex”, îi spun eu, compensând cu delasineînțelesuri tăcerea lui. Nu-l știți pe domnul Popescu. Și nici eu, după atâția ani, nu-mi dau seama bine când își arcuiește sprâncenele în jos, pregătit să demoleze până și aerul din față, sau când le ține invers, într-o prietenie de netelevizat.

Îți recomandăm

Pe terasa din Pache Protopopescu sunt eu, el și câțiva privitori care așteaptă să vadă când bea bere, că sigur ăsta, la cât de rău e, bea bere. Nu bea bere.

„Și cum să se cheme?”, întreabă. Nu cum arată la față, dar mai ales prin spate, adică de programare cine se ocupă. Nici ce costuri directe, pi and l-uri, balans șituri sunt.

„Domnule Popescu, mai avem o lună!”, zic eu amuzat-ușurat, ca un student care, crezând că va fi prins la înghesuială, constată că profesorul e de viață.

Un an și o lună după care știu mai degrabă ce ne leagă pe noi patru, domnul Popescu, mine, Alex și Florin, decât ce ne desparte- peste un milion de alți oameni în fiecare lună.

Las masa terasei din Pache și merg, avem timp altă dată de bere, la primul an al Republicii.

Aștia suntem. Până acum. Oameni care vin citind pe Facebook, sau tastând direct- republica.ro

Iar mai jos aveți câteva date demografice și legate de interese ale celor care citesc, deci probabil și ale voastre.

Un an în care peste 180 de oameni, unii cunoscuți, personalități ale condeiului, sau domeniului în care lucreaza, sau, dimpotrivă, tineri care au prins curaj și au scris. Și o fac bine.

Oameni care au stat de vorbă cu voi și căora voi le-ați răspuns. Republica a fost și va rămâne un spațiu al dialogului civilizat.

Dar și un spațiu al advertisingului civilizat, în care reclama te invită să o alegi, nu să o închizi.

Și inovăm în continuare. Platforma primește modificări periodic, modificări venite din feedback-ul pe care voi ni-l trimiteți.

E un an în care Agențiile de publicitate și clienții care vor să-și comunice produsele au înțeles relația noastră cu cei care ne citesc. Mai jos sunt, alfabetic puse, brandurile care au ales Republica în primul an. Le mulțumim.

Dar mai ales vă mulțumim vouă. Celor care ne citiți.

PS. Urmează un nou an în care una dintre preocupările noastre e felul în care ajunge informația la voi. Evoluția tehnologiei, felul în care consumăm știrile, editorialele ne provoacă să regândim și pentru România felul în care primiți și citiți.

Și vă arăt doar o imagine a următorului proiect Republica. E doar în fază de dezvoltare, dar și așa așteptăm părerile voastre.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ati adus, printre randuri, cateva cuvinte care inseamna mult pt mine. Atat de mult incat trec si peste supararea de acum un an, cand cautam oameni cu iesire la oceanul media pt a ne purta gandul de #colectivisti (si nici macar nu ne ati raspuns : s'teti prosti, stati jos. Ne ati ignorat pur si simplu).
    Multumesc tare.
    • Like 0
  • Anon check icon
    Multumesc pentru introducerea posibilitatii de a edita comentarii. Foarte util! La fel si introducerea de paragrafe.
    • Like 0
  • check icon
    Abia acum mi-am dat seama că aniversați un an de republică! Eu credeam că aniversăm cumva de la 1866 la 2016 nu mai puțin de 150 de ani de monarhie. Nu ar fi mai bine? Ah, da istoria începu cu Iliescu, bată-l să-l bată.
    • Like 0
  • felicitari!
    • Like 0
  • Felicitari! Tineti-o tot asa!
    • Like 0
  • Felicitari si multi ani in continuare, cu un asa jurnalism profesionist
    • Like 0
  • Felicitări, va urmăresc cu drag si un pic de invidie ca ex proprietar de ziar din anii 90, capotat poate prea devreme.
    Sper sa rămâneți la același nivel si pe viitor.
    • Like 0
  • Anul care a trecut cu platforma „Republica” merită sarbatorit!
    Este neîndoios un succes, iar proiectarea perfectibilității îl va consolida.
    Poate ca unele aspecte in acest sens ar mai fi de avut in vedere:
    - prezența, când este cazul, a autorilor materialelor, printre cititori (subsolul articolelor); in prezent, este rara avis...
    - lipseste aproape complet literatura (de gândit un format interesant, poate nu cronica de întâmpinare „clasica”, ci o formula de informare, eseuri dedicate cititului, gustului pentru arta...aici tematica devine variata...și trebuie confruntată cu interesul lectorilor dar și cu ocazia nobila pe care ar avea-o ”Republica” de educație culturală (chiar daca unora le suna antipatic formula!);
    - dupa un an, ati vazut ce fel de cititori aveti, cum si cititorii si-au dat seama ce puțeti /ati putea oferi și cine le sunt ”tovarășii” de lectură ori de comentariu: dați o șansa in plus celor care vedeți ca sunt mai sprințari spiritual, mai abili in expresie și cu idei interesante.
    • Like 1
  • Addy Geo Addy Geo check icon
    La Ani Multi !
    • Like 1
  • Felicitari.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult