Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un an de Republica

Echipa Republica

photo icon Echipa Republica

Domnul Popescu se uită la mine, dar mai mult la umbra mea. „O facem, Claudiu, dacă tu zici că putem, o facem.”

Întotdeauna m-am întrebat de unde atâta încredere. „Am vorbit cu Florin, cu Alex”, îi spun eu, compensând cu delasineînțelesuri tăcerea lui. Nu-l știți pe domnul Popescu. Și nici eu, după atâția ani, nu-mi dau seama bine când își arcuiește sprâncenele în jos, pregătit să demoleze până și aerul din față, sau când le ține invers, într-o prietenie de netelevizat.

Îți recomandăm

Pe terasa din Pache Protopopescu sunt eu, el și câțiva privitori care așteaptă să vadă când bea bere, că sigur ăsta, la cât de rău e, bea bere. Nu bea bere.

„Și cum să se cheme?”, întreabă. Nu cum arată la față, dar mai ales prin spate, adică de programare cine se ocupă. Nici ce costuri directe, pi and l-uri, balans șituri sunt.

„Domnule Popescu, mai avem o lună!”, zic eu amuzat-ușurat, ca un student care, crezând că va fi prins la înghesuială, constată că profesorul e de viață.

Un an și o lună după care știu mai degrabă ce ne leagă pe noi patru, domnul Popescu, mine, Alex și Florin, decât ce ne desparte- peste un milion de alți oameni în fiecare lună.

Las masa terasei din Pache și merg, avem timp altă dată de bere, la primul an al Republicii.

Aștia suntem. Până acum. Oameni care vin citind pe Facebook, sau tastând direct- republica.ro

Iar mai jos aveți câteva date demografice și legate de interese ale celor care citesc, deci probabil și ale voastre.

Un an în care peste 180 de oameni, unii cunoscuți, personalități ale condeiului, sau domeniului în care lucreaza, sau, dimpotrivă, tineri care au prins curaj și au scris. Și o fac bine.

Oameni care au stat de vorbă cu voi și căora voi le-ați răspuns. Republica a fost și va rămâne un spațiu al dialogului civilizat.

Dar și un spațiu al advertisingului civilizat, în care reclama te invită să o alegi, nu să o închizi.

Și inovăm în continuare. Platforma primește modificări periodic, modificări venite din feedback-ul pe care voi ni-l trimiteți.

E un an în care Agențiile de publicitate și clienții care vor să-și comunice produsele au înțeles relația noastră cu cei care ne citesc. Mai jos sunt, alfabetic puse, brandurile care au ales Republica în primul an. Le mulțumim.

Dar mai ales vă mulțumim vouă. Celor care ne citiți.

PS. Urmează un nou an în care una dintre preocupările noastre e felul în care ajunge informația la voi. Evoluția tehnologiei, felul în care consumăm știrile, editorialele ne provoacă să regândim și pentru România felul în care primiți și citiți.

Și vă arăt doar o imagine a următorului proiect Republica. E doar în fază de dezvoltare, dar și așa așteptăm părerile voastre.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ati adus, printre randuri, cateva cuvinte care inseamna mult pt mine. Atat de mult incat trec si peste supararea de acum un an, cand cautam oameni cu iesire la oceanul media pt a ne purta gandul de #colectivisti (si nici macar nu ne ati raspuns : s'teti prosti, stati jos. Ne ati ignorat pur si simplu).
  Multumesc tare.
  • Like 0
 • Anon check icon
  Multumesc pentru introducerea posibilitatii de a edita comentarii. Foarte util! La fel si introducerea de paragrafe.
  • Like 0
 • check icon
  Abia acum mi-am dat seama că aniversați un an de republică! Eu credeam că aniversăm cumva de la 1866 la 2016 nu mai puțin de 150 de ani de monarhie. Nu ar fi mai bine? Ah, da istoria începu cu Iliescu, bată-l să-l bată.
  • Like 0
 • felicitari!
  • Like 0
 • Felicitari! Tineti-o tot asa!
  • Like 0
 • Felicitari si multi ani in continuare, cu un asa jurnalism profesionist
  • Like 0
 • Felicitări, va urmăresc cu drag si un pic de invidie ca ex proprietar de ziar din anii 90, capotat poate prea devreme.
  Sper sa rămâneți la același nivel si pe viitor.
  • Like 0
 • Anul care a trecut cu platforma „Republica” merită sarbatorit!
  Este neîndoios un succes, iar proiectarea perfectibilității îl va consolida.
  Poate ca unele aspecte in acest sens ar mai fi de avut in vedere:
  - prezența, când este cazul, a autorilor materialelor, printre cititori (subsolul articolelor); in prezent, este rara avis...
  - lipseste aproape complet literatura (de gândit un format interesant, poate nu cronica de întâmpinare „clasica”, ci o formula de informare, eseuri dedicate cititului, gustului pentru arta...aici tematica devine variata...și trebuie confruntată cu interesul lectorilor dar și cu ocazia nobila pe care ar avea-o ”Republica” de educație culturală (chiar daca unora le suna antipatic formula!);
  - dupa un an, ati vazut ce fel de cititori aveti, cum si cititorii si-au dat seama ce puțeti /ati putea oferi și cine le sunt ”tovarășii” de lectură ori de comentariu: dați o șansa in plus celor care vedeți ca sunt mai sprințari spiritual, mai abili in expresie și cu idei interesante.
  • Like 1
 • Addy Geo Addy Geo check icon
  La Ani Multi !
  • Like 1
 • Felicitari.
  • Like 1


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult