Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ziua Republicii

Nu credeam, când am plecat de la Gândul, că nu voi mai arunca nicio privire înapoi. Cum nici de Adevărul nu mă mai leagă niciun regret.

După un sfert de veac de gazetărie, la Republica mă simt, în sfârșit, liber. Nu mai am în spate o grămadă difuză de acționari cărora să le bag bani în buzunar la sfârșitul anului ca să mă voteze. Nici proprietari care să-mi ceară să dublez profitul sau cifre de tiraj imposibil de vândut. 

Republica este o casă. Nu e mare, dar este curată, simplă și are ferestre mari. Și e a noastră, a jurnaliștilor. Nu mai există un patron cu care să ne luptăm pentru a nu renunța la principii etice și profesionale, în ciocnirea cu interesele lui personale.

Ușile Casei Republicii au fost de la început deschise. Au intrat aici un număr pentru mine impresionant de contributori, în mare majoritate tineri, având alte meserii decât cea de jurnalist. Oameni cu opinii bine conturate, posedând disciplina argumentului pentru a le susține și cunoștințe profunde în domeniul lor de activitate, au născut un spațiu viu în interiorul Casei.

Un spațiu social și uman în care cetățenii și problemele lor de fiecare zi au întâietate în fața politicii și politicienilor. Articole din Republica au provocat, nu o dată, reacția autorităților în fața ilegalităților și prostiei semnalate. Televiziuni și alte site-uri preiau frecvent subiecte din Republica, uneori fără bunul-simț de a ne cita.

Munca entuziastă a tinerilor mei colegi, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu, Alex Livadaru, Raluca Ion, Loredana Voiculescu, a programatorilor George Sîrghe, Alex Țepeș, Cătălin Zălog, designerului Adrian Aghiniței, vânzătorilor Vali Ichim și Bogdan Zaman n-avea cum să nu dea roade. La un an de când a luat ființă, Republica are act de identitate, și poate că nu e o casă, poate că e o fată deșteaptă și frumoasă, pe care cititorii o recunosc și o salută.

Nu e nevoie să-i urez La mulți ani!, pentru că pot să-mi închipui limpede viitorul împreună cu Republica. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult