Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ziua Republicii

Nu credeam, când am plecat de la Gândul, că nu voi mai arunca nicio privire înapoi. Cum nici de Adevărul nu mă mai leagă niciun regret.

După un sfert de veac de gazetărie, la Republica mă simt, în sfârșit, liber. Nu mai am în spate o grămadă difuză de acționari cărora să le bag bani în buzunar la sfârșitul anului ca să mă voteze. Nici proprietari care să-mi ceară să dublez profitul sau cifre de tiraj imposibil de vândut. 

Republica este o casă. Nu e mare, dar este curată, simplă și are ferestre mari. Și e a noastră, a jurnaliștilor. Nu mai există un patron cu care să ne luptăm pentru a nu renunța la principii etice și profesionale, în ciocnirea cu interesele lui personale.

Ușile Casei Republicii au fost de la început deschise. Au intrat aici un număr pentru mine impresionant de contributori, în mare majoritate tineri, având alte meserii decât cea de jurnalist. Oameni cu opinii bine conturate, posedând disciplina argumentului pentru a le susține și cunoștințe profunde în domeniul lor de activitate, au născut un spațiu viu în interiorul Casei.

Un spațiu social și uman în care cetățenii și problemele lor de fiecare zi au întâietate în fața politicii și politicienilor. Articole din Republica au provocat, nu o dată, reacția autorităților în fața ilegalităților și prostiei semnalate. Televiziuni și alte site-uri preiau frecvent subiecte din Republica, uneori fără bunul-simț de a ne cita.

Munca entuziastă a tinerilor mei colegi, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu, Alex Livadaru, Raluca Ion, Loredana Voiculescu, a programatorilor George Sîrghe, Alex Țepeș, Cătălin Zălog, designerului Adrian Aghiniței, vânzătorilor Vali Ichim și Bogdan Zaman n-avea cum să nu dea roade. La un an de când a luat ființă, Republica are act de identitate, și poate că nu e o casă, poate că e o fată deșteaptă și frumoasă, pe care cititorii o recunosc și o salută.

Nu e nevoie să-i urez La mulți ani!, pentru că pot să-mi închipui limpede viitorul împreună cu Republica. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ma inclin,santeti un fericit,sa numiti locul de munca -Acasa-santeti un privilegiat al sortii.Felicitari.
  • Like 0
 • Gheorghe Olah. La mulți ani Republica.ro.! La mulți ani tuturor celor care ne-o fac posibilă!
  • Like 0
 • Buna ziua Republica si La multi ani! Nu vreau sa ma declar un fan, pentru ca sunt multe articole pe care nu am avut sansa sa le citesc, din lipsa de timp, nu din dezinteres. Sunt doar un cititor, unul din cei care se lasa intoxicat on-line cu adevar si bun simt. In oceanul de stiri si comentarii in care ne inecam in incercarea de a ne informa, voi sunteti un far care ghideaza, cu simplitate si onestitate. Va multumesc.
  • Like 0
 • felicitari!
  • Like 1
 • M-am înscris pe acest site ca să va-ntreb pe cine să votez de-acum încolo de când Cioloș a trecut la PNL, care, după mine nu-i mai curat decât PSD-ul? Voi, jurnaliștilor, pe cine votați, de ce n-ați făcut un partid împreună? Îmi place cum gândiți, cum ne dați explicații despre situația politică de la noi din țară dar cu vorbe ce să facem căci noi n-avem curajul vostru decât, poate, după și niște fapte.
  • Like 1
 • check icon
  Legat de periile trase de dl Popescu comilitonilor, mă obișnuiesc greu cu stilul „pupă-l în bot., și papă-i tot”, al omului normal. Probabil că, la vreun preț măricel oferit, și eu aș păpa cu linguroiul. (mișto subiect de viitor post!). / În rest, observ eternul uman... Dl Popescu e foarte critic cu alții (exagerînd gazetărește pe parcurs, dacă nu inventînd, stilistic), de pildă recent cu dl Dragnea, dar fuge de oglinzile de prin casă... / În context, faină foc aprecierea. A dlui Popescu. „Nu vă uitați la cutare cum arată?!”. / PS Oare cum ar arăta o polemică între mine și simpaticul prim editorialist? E posibil să se ferească de așa ceva. În paralel e sănătos să nu-mi bazez existența pe-așa vise, că dînsul s-ar feri de-așa arătare, în ale schimbului de idei...
  • Like 0
 • check icon
  În ticăloșia mea, n-am cum să nu observ aici niște lucruri... / Unu, că acestor vlăstare ale epocii corporatiste (adică domni hipercuminței) le e nevoie ca de apă - editorial și uman - de animalitatea dlui Popescu. Contrastele... / Doi. / Dl Popescu, datorită meandrelor concretului, ajunge a fi prizat doar de asemenea exemplare umane (aș adăuga lumea fină de la Digi24, care la fel, se manifestă CU DELEGAȚIE prin intermediul invitatului lor, raport fără îndoială existent și față de publicul cel cuminte al postului TV respectiv). / Cum am zis mai sus, urlă invidia în mine, pe cînd scriu ticăloșiile astea! Și anume, aia că nimeni nu bagă în seamă un agramat ca mine, doritoriu în același timp de lumini ale rampei! / PS Dregeți, fraților, tehnicul acestei rubrici de comentarii. Barim să poată pune paragrafe, dacă să nu posede vreo putință de-a edita ulterior bazaconiile pe care le scriem pe aici...
  • Like 0
 • La mulți ani nu va urez; dar va urez doar asta: libertate de spirit și cuget! Sa fiți voi fără opreliști de nici un fel!
  • Like 0
 • You are great!
  • Like 2
 • Va citesc cu interes articolele si sper sa am placerea aceasta inca multi ani!
  • Like 4


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult