Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ziua Republicii

Nu credeam, când am plecat de la Gândul, că nu voi mai arunca nicio privire înapoi. Cum nici de Adevărul nu mă mai leagă niciun regret.

După un sfert de veac de gazetărie, la Republica mă simt, în sfârșit, liber. Nu mai am în spate o grămadă difuză de acționari cărora să le bag bani în buzunar la sfârșitul anului ca să mă voteze. Nici proprietari care să-mi ceară să dublez profitul sau cifre de tiraj imposibil de vândut. 

Republica este o casă. Nu e mare, dar este curată, simplă și are ferestre mari. Și e a noastră, a jurnaliștilor. Nu mai există un patron cu care să ne luptăm pentru a nu renunța la principii etice și profesionale, în ciocnirea cu interesele lui personale.

Ușile Casei Republicii au fost de la început deschise. Au intrat aici un număr pentru mine impresionant de contributori, în mare majoritate tineri, având alte meserii decât cea de jurnalist. Oameni cu opinii bine conturate, posedând disciplina argumentului pentru a le susține și cunoștințe profunde în domeniul lor de activitate, au născut un spațiu viu în interiorul Casei.

Un spațiu social și uman în care cetățenii și problemele lor de fiecare zi au întâietate în fața politicii și politicienilor. Articole din Republica au provocat, nu o dată, reacția autorităților în fața ilegalităților și prostiei semnalate. Televiziuni și alte site-uri preiau frecvent subiecte din Republica, uneori fără bunul-simț de a ne cita.

Munca entuziastă a tinerilor mei colegi, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu, Alex Livadaru, Raluca Ion, Loredana Voiculescu, a programatorilor George Sîrghe, Alex Țepeș, Cătălin Zălog, designerului Adrian Aghiniței, vânzătorilor Vali Ichim și Bogdan Zaman n-avea cum să nu dea roade. La un an de când a luat ființă, Republica are act de identitate, și poate că nu e o casă, poate că e o fată deșteaptă și frumoasă, pe care cititorii o recunosc și o salută.

Nu e nevoie să-i urez La mulți ani!, pentru că pot să-mi închipui limpede viitorul împreună cu Republica. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult