Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un apartament din București surprinde prin tonurile dark și piesele statement

designist.

Te provocăm astăzi la un exercițiu de… (re)calibrare: cum integrezi în scenariul tău ideal ce primești în mod natural? Mai precis, cum fructifici un cadru cu ferestre imense, dar în același timp, îl reinterpretezi prin nuanțe închise, declarații pro-stilul industrial și piese statement, deschizătoare de conversații?

Ne inspirăm dintr-un proiect în care lumina joacă rol de transformator al spațiului, iar formele atemporale, declarații ale minimalismului subtil și curat, desenează o amenajare scenografică gândită de echipa Dofinteriors (arh. Raluca Dofin și arh. Radu Dofin).

Înainte să intrăm în poveste, să facem prezentările: apartamentul bucureștean se întinde pe o suprafață utilă de 120 mp, cu zona de zi compusă din living, dining, bucătărie deschisă și terasă (pe care nu o vom vedea în fotografii de această dată) și zona de noapte, cu două dormitoare și două băi. Punctul de pornire în conturarea proiectului a venit direct de la proprietar, un antreprenor pasionat de frumos, care le-a oferit arhitecților un brief ușor contradictoriu, dar în totalitate inspirațional:

“Și-a dorit un proiect în stil industrial, dar rafinat în stilul nostru, pe care deja îl cunoștea. Așa am trasat un spațiu luminos, dar totuși în culori închise, lucru posibil datorită luminii naturale, care joacă un rol important în amenajare: pătrunde generos prin suprafața mare vitrată, cu dublă orientare, de care se bucură apartamentul”, ne-au povestit arhitecții. 

Corpul de iluminat sculptural Formakami, din hârtie de orez, tronează deasupra mesei din dining, ca un teasing al punctelor de accent pe care le vei descoperi în continuare în amenajare. Surse de shopping Formakami: Into Design; microciment și vopsea decorativă: Murali artwork 

 masă de dining: Bonaldo; scaune: Casamania, Moustache, Hay

Rotunjimile accesoriilor pe care le vei descoperi în acest apartament se numără printre punctele de accent ale amenajării: corpurile de iluminat de deasupra insulei, oglinda supradimensionată din fundal, leagănul suspendat, măsuța de cafea, ba chiar și scaunul Her de la Casamania, din prim plan 

  

Reinterpretarea avantajelor

Configurația apartamentului a fost principala sursă de dificultăți și modificări a proiectului: inițial, bucătăria era gândită ca un spațiu închis, așezat neinspirat, alături de dormitoare.

“Configurația actuală oferă o diviziune clară între zona de zi și cea de noapte, prin mutarea bucătăriei în spațiul deschis alăturat dining-ului. Astfel, am optimizat funcționalitatea ambelor zone într-o organizare firească, iar zona de zi a devenit un continuum fluid, în care comunicarea dintre funcțiuni este lejeră”, ne-au povestit arhitecții. 

Bucătăria, o capsulă a contrastelor cromatice în care fronturile din oglindă măresc vizual suprafața, se deschide acum către terasă…

…iar insula funcțională inclusă bifează un dublu rol: loc de luat micul dejun și bar de servire alăturat zonei de dining.

perdele și draperii: Perdelele Tale; corpuri de iluminat: Luminna și Into Design

“Conceptul de amenajare înglobează linii curate, accente industriale și un minimalism elegant. Rigiditatea liniară a volumelor fixe reprezentate de pereți, plafoane sau mobilierul personalizat este echilibrată vizual prin formele rotunjite inserate în compoziție”, ne-au explicat arhitecții. 

canapea: Divanissimi; profile decorative: Murali artwork; tapet: Glamora și Wall & Deco prin Diseno; decorațiuni și mic mobilier: Norda și The Edit

Ah, și o lecție a adaptabilității: datorită abundenței de lumină naturală, planul inițial de a include doar nuanțe (foarte) închise în amenajare a trecut printr-o transformare:

“Așa a apărut oportunitatea de integrare a unei întregi palete de nuanțe de gri până la negru. Designul a devenit astfel un cadru relaxant atât vizual, cât și senzorial, susținut de forme și texturi”.

Facem un pas în spate și plusăm cu un alt element rotunjit, de această dată supradimensionat. În spatele casei scării din fire metalice și deasupra scării de acces în apartament, oglinda rotundă mizează pe jocuri vizuale și o reinterpretare a percepției spațiului. Mai mare, mai bogat, mai dinamic.


confecții metalice (ghiveci, ușa de sticlă cu cadru metalic , suporturi pentru accesorii în băi, fronturi metalice perforate): Atelier Moldoveanu

Teatralitate domestică

pat: Bonaldo; noptiere: Kristina Dam; covor: Menu; parchet stratificat: Inspace store (Tavar)

Dormitorul matrimonial este tărâmul scenografiei și teatralității: cum să nu te simți gata de visat văzând tapetul și oglinda statement, ba chiar și patul care ne-a dus cu gândul la un divan oriental?  Iar pentru un plus de confort vizual și tactil, arhitecții au folosit parchet din lemn periat și uleiat de stejar.

Tapetul ilustrează umbra unei păduri proiectată pe suprafața betonului amprentat, în aceeași notă cu accentele industriale ale amenajării. Oglinda cu ramă metalică este custom-made după schițele arhitecților.

 

Apropo, în cazul în care te întrebai care este povestea volumului metalic de deasupra patului, avem detalii tot de la arhitecți: este vorba despre o prismă cu led perimetral care luminează în sus și care a fost realizată după schițele Dofinteriors de echipa Luminna.

 

În locul fostei bucătării se află acum dressingul aferent dormitorului matrimonial.

uși filomuro: Up Interiors

Nu doar lumina naturală este un personaj esențial al proiectului, ci și cea artificială: arhitecții au gândit fiecare cameră pe post de cadre pentru toate tipurile de scenarii luminoase.

“Lumina de atmosferă dată de benzile led este cea care pune în valoare finisajele parietale, corpurile de iluminat decorative sunt piese sculpturale care contribuie decisiv la crearea unei atmosfere aparte în fiecare spațiu, spoturile sunt cele care oferă lumina generală necesară, iar aplicele și veiozele sunt înglobate în amenajare pentru lumina lor punctuală“, ne-au explicat arhitecții.

 

La final, trecem și prin cele două băi, rezumate ale texturilor, formelor și finisajelor caracteristice pentru întreaga amenajare. Adevărate refugii pentru relaxare 

finisaje, sanitare, baterii: Diseno (Refin, 41zero42, Tremme, Azzurra, Galassia); vopsea: Color Magic și Dulux

Bugetul total al proiectului a atins aproximativ 150.000 euro, iar lucrările au durat aproximativ 8 luni. Rafinamentul și piesele statement cer timp și investiții financiare.

Meet the architects

                                                                           Raluca și Radu Dofin – Dofinteriors

Cât de romantic îți sună 3ds Max? Este un software de creare a graficii 3D și animațiilor, deci presupunem că răspunsul tău automat este “nu prea…”? Ei bine, pentru fondatorii Dofinteriors, Raluca și Radu, este începutul poveștii lor profesionale și personale: s-au cunoscut după ce absolviseră facultatea de arhitectură, la un curs 3ds Max unde Radu era profesorul, iar Raluca era cursanta. De acolo…

“Întemeierea studioului a fost un pas firesc în viața noastră: eram două părți complementare, cu aceeași pasiune pentru frumos, și ne doream să petrecem cât mai mult timp împreună”, ne-au spus ei.  

ână să ajungă, însă, la stilul minimalist cu valențe cosy care le-a devenit specific, Raluca și Radu au fost de partea culorilor și proporțiilor încă din copilărie: ne-au mărturisit că și-au dorit să devină arhitecți dintotdeauna și nu s-au gândit nicio clipă să pună la îndoială această decizie.

“De la 6 ani aveam o părere clară despre ce este frumos și ce nu este frumos în casele prietenilor părinților mei și nu doar afirmam, ci și veneam cu soluții despre cum ar trebui să arate spațiile pentru a fi mai plăcute ochiului.Câțiva ani mai târziu, am început să fiu luată în serios pentru că, pe unde treceam, lăsam frumos în urma mea, așa că am căpătat un boost de încredere în instinctele mele”, ne-a povestit arh. Raluca Dofin.

Revenim în prezent, unde echipa studioului s-a extins cu timpul, dincolo de Raluca și Radu, inima și creierul Dofinteriors (nu mereu în această ordine, așa cum s-au amuzat ei): li s-au alăturat Ada, mâna dreaptă, Răzvan, mâna stângă (Ralu ne-a spus că este stângaci, deci va aprecia această etichetă, cu siguranță), dar și Andrei, ochii și urechile din implementarea de pe șantier.

“Iar toți, împreună, suntem problem solveri și pasionați de frumos și detalii fine!

Apropo, dacă vrei să răsfoiești portofoliul lor de proiecte, le găsești pe toate aici.

Articol publicat initial pe designist.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu am citit articolul din cauza titlului. O fi interesant (articolul), dar nu mă mai interesează.
    Săraca limba română...
    Dacă autorul scria "tonurile întunecate (sau negre)", tușea?
    Cât despre "piesele statement", îl rog pe autor să-mi traducă. Nu că nu aș ști limba engleză, dar din multitudinea de variante oferite de limba roamănă (ca traducere), nu aș ști pe care s-o aleg.
    Mulțumesc.
    • Like 2
    • @ Aurel Popescu
      Mhai Nai check icon
      Oricum, as sustine un pariu ca cei care-si amenajeaza un apt. in stilul celui de mai sus, nu citesc republica.ro
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult