(Foto: Guliver/Getty Images)
Un bărbat condamnat pentru omor şi eliberat în baza legii recursului compensatoriu este suspectat de comiterea unei noi crime sâmbătă seara, în Mediaş, potrivit unor surse judiciare citate de News.ro.
Sâmbătă seara, între două grupuri de tineri a pornit un conflict într-un club din Mediaş. Aceştia au ieşit din club, iar scandalul a continuat în stradă. La un moment dat, victima, un tânăr în vârstă de 25 de ani, s-a împiedicat şi a căzut, iar agresorul, un bărbat din Alba domiciliat fără forme legale în Mediaş, l-a înjunghiat în picior, în zona arterei femurale. Victima a fost transportată la Spitalul Municipal Mediaş, unde medicii au încercat să îl salveze, însă fără succes.
Suspectul, care are 30 de ani, a fost prins în zona localităţii Blaj și va fi condus pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.
10.000 de deținuți din lotul Tudorel Toader au fost eliberați
În perioada 19 octombrie 2017 - 23 noiembrie 2018, au fost eliberați în baza recursului compensatoriu peste 10.000 de deținuți. Dintre aceștia, 649 au revenit deja în închisori, comițând 188 de crime, violuri și tâlhării, potrivit unui răspuns oficial comunicat deputatului PNL Florin Roman de Ministerul Justiției.
Supus unui val de critici din pricina efectelor legii recursului compensatoriu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut recent că proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat „sub guvernarea anterioară” și că propunerea legislativă a fost transmisă de Guvern către Senat înainte ca el să fie numit ministru. Toader spunea că Parlamentul a fost cel care a dublat numărul zilelor compensate pentru deținuți, de la 3 la 6 zile pentru fiecare 30 de zile executate în spații necorespunzătoare. În replică, fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună declara că Tudorel Toader era deja ministru când proiectul privind recursul compensatoriu a fost discutat în Parlament, iar acesta avea obligaţia să se opună modificărilor „care au condus la consecinţe grave pentru siguranţa cetăţeanului".
Fostul ministru tehnocrat al Justiției gândise o lege a recursului compensatoriu, ca urmare a condamnărilor pe bandă rulantă suferite de România la CEDO din cauza condițiilor necorespunzătoare din detenție. În ianuarie 2017, după venirea PSD la putere, Ministerul Justiţiei, condus de Florin Iordache, a trimis spre Parlament proiectul scris de Raluca Prună. În Legislativ, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a dublat numărul de zile compensatorii, fiecare deţinut primind o diminuare a pedepsei cu 6 zile la fiecare 30 executate. În plus, în Parlament a fost redefinită sintagma de „condiţii necorespunzătoare“, ceea ce a făcut ca marea majoritate a cererilor de eliberare condiționată să fie acceptate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Poate e un scop secundar, pe lângă eliberarea concomitenta a infractorilor tip "guler alb" (coincidență sau nu).
Prioritatea însa nu prea contează. Avem Sturm Truppen, gărzi de corp protectoare ale PSD, formate din criminali si puscariasi recunoscători partidului mama. Sieg Heil...