Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un bărbat condamnat pentru omor şi eliberat cu „mica grațiere” a comis o altă crimă sâmbătă seara. Câți deținuți au ieșit până acum din pușcărie în baza recursului compensatoriu

penitenciar - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Un bărbat condamnat pentru omor şi eliberat în baza legii recursului compensatoriu este suspectat de comiterea unei noi crime sâmbătă seara, în Mediaş, potrivit unor surse judiciare citate de News.ro

Sâmbătă seara, între două grupuri de tineri a pornit un conflict într-un club din Mediaş. Aceştia au ieşit din club, iar scandalul a continuat în stradă. La un moment dat, victima, un tânăr în vârstă de 25 de ani, s-a împiedicat şi a căzut, iar agresorul, un bărbat din Alba domiciliat fără forme legale în Mediaş, l-a înjunghiat în picior, în zona arterei femurale. Victima a fost transportată la Spitalul Municipal Mediaş, unde medicii au încercat să îl salveze, însă fără succes.

Suspectul, care are 30 de ani, a fost prins în zona localităţii Blaj și va fi condus pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

10.000 de deținuți din lotul Tudorel Toader au fost eliberați

În perioada 19 octombrie 2017 - 23 noiembrie 2018, au fost eliberați în baza recursului compensatoriu peste 10.000 de deținuți. Dintre aceștia, 649 au revenit deja în închisori, comițând 188 de crime, violuri și tâlhării, potrivit unui răspuns oficial comunicat deputatului PNL Florin Roman de Ministerul Justiției.

Supus unui val de critici din pricina efectelor legii recursului compensatoriu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut recent că proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat „sub guvernarea anterioară” și că propunerea legislativă a fost transmisă de Guvern către Senat înainte ca el să fie numit ministru. Toader spunea că Parlamentul a fost cel care a dublat numărul zilelor compensate pentru deținuți, de la 3 la 6 zile pentru fiecare 30 de zile executate în spații necorespunzătoare. În replică, fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună declara că Tudorel Toader era deja ministru când proiectul privind recursul compensatoriu a fost discutat în Parlament, iar acesta avea obligaţia să se opună modificărilor „care au condus la consecinţe grave pentru siguranţa cetăţeanului".

Fostul ministru tehnocrat al Justiției gândise o lege a recursului compensatoriu, ca urmare a condamnărilor pe bandă rulantă suferite de România la CEDO din cauza condițiilor necorespunzătoare din detenție. În ianuarie 2017, după venirea PSD la putere, Ministerul Justiţiei, condus de Florin Iordache, a trimis spre Parlament proiectul scris de Raluca Prună. În Legislativ, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a dublat numărul de zile compensatorii, fiecare deţinut primind o diminuare a pedepsei cu 6 zile la fiecare 30 executate. În plus, în Parlament a fost redefinită sintagma de „condiţii necorespunzătoare“, ceea ce a făcut ca marea majoritate a cererilor de eliberare condiționată să fie acceptate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Iata și părerea mea despre scopul acestei "grațieri" mascate (prost sau deloc): constituirea unei armate de protecție a PSD, a unui corp fidel de teroriști care sa inspaimante, tiranizeze și controleze pe alegători, în special pe cei de prin comunitățile mai fragile.
    Poate e un scop secundar, pe lângă eliberarea concomitenta a infractorilor tip "guler alb" (coincidență sau nu).

    Prioritatea însa nu prea contează. Avem Sturm Truppen, gărzi de corp protectoare ale PSD, formate din criminali si puscariasi recunoscători partidului mama. Sieg Heil...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult