Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Un bebeluș de 14 zile a fost transportat cu avionul de linie de un medic din România, pentru o operație salvatoare în Italia

Blondie

Foto: Facebook Asociația Blondie 

Imaginile dintr-un avion Tarom, cu un nou născut ce urmează să fie operat în Italia, pentru o malformație cardiacă, au devenit virale pe rețelele sociale. 

„Ilinca are astăzi 14 zile și cord hipoplazic - adică jumătate de inimă nedezvoltată. Ieri a ajuns la San Donato, clinica din Milano care îi promite să o trimită acasă roz”, este mesajul care însoțește imaginile postate recent pe contul de Facebook al Asociației Blondie.

Foto: Facebook Asociația Blondie 

Alături de oamenii din asociația fondată de Adelina Toncean a fost echipa de medici a doctorului Cătălin Cîrstoveanu - Stela Ștefania Terentiac și Nicoleta Gabriela Călin care au asistat medical zborul. 

Adelina Toncean a luat în plasament atunci când avea 25 de ani, un copil în vârstă de 3 ani, care suferea de o gravă malformație a inimii și care își petrecuse până atunci viața mai mult prin spitale. La vârsta de 14 ani, acum 5 ani, copilul a murit din cauza acelei malformații, care în mod obișnuit s-ar fi putut corecta dacă era operat în primele luni de viață. 

Adelina si-a promis atunci că nu va mai lăsa să moară niciun copil bolnav care e singur, fără părinți sau care o situație materială mai dificilă. A făcut un parteneriat cu Tarom-ul și a început să ducă copii din București si din alte orașe din țară în Italia, să fie operați. Scopul ei acum este să strângă bani să cumpere un avion pe care să îl transforme într-o ambulanță aeriană cu care să ducă în străinătate copiii grav bolnavi.

Până pe 23 aprilie Asociația ajunsese la zborul cu numărul 53. 

Medicul Cătălin Cîrstoveanu este șeful secției de Terapie Intensivă nou-născuți de la Spitalul Marie Curie din București. De-a lungul anilor a transportat copii cardiaci în străinătate, ca să îi salveze. Cu sprijinul si implicarea lui directă, o altă asociație, asociația Inima Copiilor, a construit la Marie Curie secția de Cardiochirurgie în cadrul căreia se organizează lunar misiuni medicale și zeci de copii sunt operați. O parte dintre copii însă, care nu ajung aici sau care sunt cazuri foarte grave care presupun interventii imediate, ajung în străinătate, iar transportul aerian e asigurat medical de dr Cîrstoveanu. În ultima vreme i se alătură și medici rezidenți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deci sa inteleg ca BIBERONUL de Romanika nu-i prieste ci numai cel de ITALIA. Si ce-i asa un mister si stire in sine cand nu dati nume prenume adresa parinti SAU cine este responsabil pentru inbolnavirea lui...."un bebelus extraterestru cazut din cer a fost salvat de niste entitati nebanuite de la...." ( observati preambulul cretin ). In logica cred ca are niste ODRASLE de parinti responsabile nu de starea in care se afla ?.sau il veti transforma si pe "mucea" cand va fi mare in EROU SPECIAL ? ( cretinisme corasonice )
    • Like 1
  • Sunt Eu Sunt Eu check icon
    Este lăudabil și binevenit sprijinul din partea companiei aeriene (chiar dacă nu mi-au returnat costul biletului pentru o cursă anulată în 2020). Ideal ar fi să se transforme într-o sponsorizare pentru o astfel de cauză, cu titlu permanent și publicitatea aferentă, iar Asociația să nu se preocupe și de grija transportului aerian.
    • Like 0
  • Propun sa se creeze un numar - suport (gen Salvati copiii, etc.) pentru donatii in scopul achizitionarii avionului.. Ce parere au cei implicati?
    • Like 0
  • Imi face atat de bine sa vad ca exista si OAMENI ADEVARATI care fac ceva pentru semenii lor.... Sa speram ca vor fi din ce in ce mai multi oameni implicati si numai atunci tara asta se va ridica.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult