Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Un bebeluș de 14 zile a fost transportat cu avionul de linie de un medic din România, pentru o operație salvatoare în Italia

Blondie

Foto: Facebook Asociația Blondie 

Imaginile dintr-un avion Tarom, cu un nou născut ce urmează să fie operat în Italia, pentru o malformație cardiacă, au devenit virale pe rețelele sociale. 

„Ilinca are astăzi 14 zile și cord hipoplazic - adică jumătate de inimă nedezvoltată. Ieri a ajuns la San Donato, clinica din Milano care îi promite să o trimită acasă roz”, este mesajul care însoțește imaginile postate recent pe contul de Facebook al Asociației Blondie.

Foto: Facebook Asociația Blondie 

Alături de oamenii din asociația fondată de Adelina Toncean a fost echipa de medici a doctorului Cătălin Cîrstoveanu - Stela Ștefania Terentiac și Nicoleta Gabriela Călin care au asistat medical zborul. 

Adelina Toncean a luat în plasament atunci când avea 25 de ani, un copil în vârstă de 3 ani, care suferea de o gravă malformație a inimii și care își petrecuse până atunci viața mai mult prin spitale. La vârsta de 14 ani, acum 5 ani, copilul a murit din cauza acelei malformații, care în mod obișnuit s-ar fi putut corecta dacă era operat în primele luni de viață. 

Adelina si-a promis atunci că nu va mai lăsa să moară niciun copil bolnav care e singur, fără părinți sau care o situație materială mai dificilă. A făcut un parteneriat cu Tarom-ul și a început să ducă copii din București si din alte orașe din țară în Italia, să fie operați. Scopul ei acum este să strângă bani să cumpere un avion pe care să îl transforme într-o ambulanță aeriană cu care să ducă în străinătate copiii grav bolnavi.

Până pe 23 aprilie Asociația ajunsese la zborul cu numărul 53. 

Medicul Cătălin Cîrstoveanu este șeful secției de Terapie Intensivă nou-născuți de la Spitalul Marie Curie din București. De-a lungul anilor a transportat copii cardiaci în străinătate, ca să îi salveze. Cu sprijinul si implicarea lui directă, o altă asociație, asociația Inima Copiilor, a construit la Marie Curie secția de Cardiochirurgie în cadrul căreia se organizează lunar misiuni medicale și zeci de copii sunt operați. O parte dintre copii însă, care nu ajung aici sau care sunt cazuri foarte grave care presupun interventii imediate, ajung în străinătate, iar transportul aerian e asigurat medical de dr Cîrstoveanu. În ultima vreme i se alătură și medici rezidenți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Deci sa inteleg ca BIBERONUL de Romanika nu-i prieste ci numai cel de ITALIA. Si ce-i asa un mister si stire in sine cand nu dati nume prenume adresa parinti SAU cine este responsabil pentru inbolnavirea lui...."un bebelus extraterestru cazut din cer a fost salvat de niste entitati nebanuite de la...." ( observati preambulul cretin ). In logica cred ca are niste ODRASLE de parinti responsabile nu de starea in care se afla ?.sau il veti transforma si pe "mucea" cand va fi mare in EROU SPECIAL ? ( cretinisme corasonice )
  • Like 1
 • Sunt Eu Sunt Eu check icon
  Este lăudabil și binevenit sprijinul din partea companiei aeriene (chiar dacă nu mi-au returnat costul biletului pentru o cursă anulată în 2020). Ideal ar fi să se transforme într-o sponsorizare pentru o astfel de cauză, cu titlu permanent și publicitatea aferentă, iar Asociația să nu se preocupe și de grija transportului aerian.
  • Like 0
 • Propun sa se creeze un numar - suport (gen Salvati copiii, etc.) pentru donatii in scopul achizitionarii avionului.. Ce parere au cei implicati?
  • Like 0
 • Imi face atat de bine sa vad ca exista si OAMENI ADEVARATI care fac ceva pentru semenii lor.... Sa speram ca vor fi din ce in ce mai multi oameni implicati si numai atunci tara asta se va ridica.
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult