Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un duet de spital

duet

Presa a dat în fapt că în calitate de consilier în ministerul Sănătății, însărcinată cu monitorizarea Spitalelor Regionale, a fost angajată fără concurs o duduie fotopmodelă, care este și șanteză. Premierul Orban a răspuns aceleiași prese în legătură cu subiectul: „Întrebări serioase n-aveți?” și a făcut trimitere la ministerul Sănătății. Dl Nelu Tătaru a cerut o anchetă internă.

Niște suferinzi, rude ale unor morți, sau simpli cetățeni dependenți de sistemul sanitar de stat s-or fi indignat în fața acestui matrapazlâc sinistru. Le spun că n-au de ce: încă dinainte de pandemie, în ditamai funcția de secretar de stat al ministerului Sănătății se află, tot fără concurs, fotopmodelul Andrei Baciu, care nu știu dacă și cântă, că de vorbit despre medicină, l-am auzit...Dacă da, atunci poate face un frumos duet cu șanteza de 24 de anișori, să cânte pe nas pe la prohoade, ca reprezentanți ai ministerului Sănătății, că e nevoie mare...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Mi se pare că dvs, dle CTP, aflat la timona opiniei publice, v-ați apucat să învârtiți cârma într-o direcție ve mi-e destul de clară. Atacurile astea nu funcționează decât la cei atât încât de convinși încât refuză să se informeze, iau de bun tot ce li se pune dinainte în blid. Cine v-a pus manipula(rea) în mână?
  Vă anunț solemn, suntem deja vaccinați, a avut grijă Dragnea de asta, este, cred, singurul lucru bun pe care l-a făcut.
  Și vă recomand, informați-vă înainte. PNL face destule greșeli, destule pentru a fi sancționați la vot. Nici o grijă, le contabilizăm. Riscul pe care vi-l asumați e unul uriaș. Îmi pare că încercați să promovați o formațiune politică de viitor și cu șanse reale, însă prin practicile pesediste ale adevărului pe jumătate.
  Vă iert numai dacă ați vrut să evaluati câți merg după fentă și câți sunt de genul Toma Necredinciosul. Dar nu și pentru aceea de a stigmatiza niște persoane care au câștigat cinstit de pe urma frumuseții lor. Păi o femeie dacă e frumoasă și topmodeală este axiomatic proastă? Ori invers, deșteaptă dar neapărat urâtă altfel e " imoral ". Ori modellingul e așa, cam ca prostituția... Cine să vă mai înțeleagă?
  • Like 0
 • Articolul asta este un exemplu fie de incompetenta jurnalistica, fie de manipulare a publicului. Oricum ar fi, este grav venind de la un jurnalist cu experienta. Daca jurnalistul s ar fi documentat, ar fi studiat cazul tinerei, cat si legislatia aplicabila functiilor publice ar fi aflat adevarul cazului tinerei in speta. Mie mi a luat 10 minute pt a afla, citind alte 2 articole despre caz, precum si legislatia aplicabila. Astfel, tanara fotomodel este absolventa a Facultatii de Drept si s a angajat pe un post de consilier debutant, pt care se cereau studii superioare. Postul a fost ocupat fara concurs in baza unui ordin al ministrului Tataru, potrivit caruia, pe perioada starii de alerta pot fi angajati functionari publici pe perioada determinata, fara concurs. Tanara in speta s a angajat pe o functie publica de consilier debutant pe perioada determinata (strict pe perioada starii de alerta). Potrivit Codului Administrativ, functiile publice de executie sunt: consilier, inspector, expert, consilier juridic si auditor. Postul ocupat de catre tanara in speta nu are rezonanta pe care o induce CTP, anume de consilier in cadrul ministerului Sanatatii cu mari atributii de monitorizare etc. Tanara s a angajat pe cea mai mica functie publica din intreg sistemul functionaresc, anume cea de consilier debutant in cadrul unei directii a Ministerului Sanatatii, consilierul debutant fiind primul grad al unei functii publice, pt care legea prevede o singura conditie, cea de studii superioare. Iar ocupantul functiei de consilier debutant nici nu este titular, indeplinind pe perioada debutantiei statutul functionarului provizoriu, care se definitizeaza doar in urma promovarii unui examen de definitivat, potrivit legii. Sigur ca nu putem vorbi despre vreo competenta a tinerei in domeniul monitorizarii sanatatii, dar postup pe care l a ocupat nici nu cerea asa ceva. Repet, postul in cauza este de consilier debutant, functie publica generala (neatribuita unui domeniu specific, astfel de functii publice nespecifice fiind comune pt toate institutiile publice, indiferent de domeniul de activitate, motiv pt care nici nu se cer studii specifice), pt care legea exclude experienta, ocuparea fiind conditionata doar de detinerea studiilor superioare (fiind vorba despre o functie de debutant, este firesc sa fie exclusa experienta candidatului). In concluzie, asa cum rezulta din alte articole publicate, tanara a indeplinit toate conditiile legale pt a ocupa un post pe perioada determinata de consilier debutant, potrivit Codului Administrativ si ordinului ministrului Sanatatii, imprejurarea in care astfel de articole se prezinta ca fiind tendentioase.
  • Like 1
  • @ Paco Raceanu
   Articolul nu pune la indoiala legalitatea deciziei ci legimitatea ei morala si justețea solutiei managerile. Exhalati hering rosu si va faceti ca nu vedeti folosirea discretionara a legii si indoirea partilor ei moi in forma tare a interesului personal. Comentariul dumnevoastra seamana pana la identitate cu discursul multor juriști din instituțiile publice, prolix si fraudulos. Dacă lucrati intr-o instutie privata il deplang sincer pe angajator. Daca sunteți pe cont propriu. Succes!
   PS Sensul subtil al cuvântului responsabilitate va spune ceva?
   • Like 4
  • @ Florin Coman
   Aveti mari carente de analiza logica. Probabil din subiectivism, servilism sau pur si simplu din incapacitate intelectuala. Despre ce legitimitate morala sau justete manageriala vorbiti? Cazul este simplu. Legea si ordinul de ministru stabilesc faptul ca, pe perioada starii de alerta, in institutii se pot face angajari si fara concurs pe perioada determinata, in conditiile legii. Iar legea stabileste conditiile pt fiecare dintre aceste functii publice. Pt functia de consilier debutant, este stabilita conditia studiilor superioare. Cum functia de consilier debutant este o functie generala, ci nu specifica (adica nu este atribuita unor domenii speciale: sanatate, economie etc), este impusa conditia de studii superioare in domeniul larg al stiintelor sociale. Si cum este o functie de debutant, este exclusa experienta (fiind logic). Asa cum rezulta dintr o minima informare publica, tanara in cauza este absolventa a fac de drept din cadrul unei univ marcante (univ Al I Cuza din Iasi). Deci a indeplinit conditia legala pt a ocupa functia de consilier debutant in cauza. Ce este imoral in a scoate la concurs/ocupare o functie in conditiile stabilite de lege? De asemenea, ce este imoral in a ocupa o functie in conditiile stabilite de lege, din moment ce candidatul indeplineste condtiile legale? Iar articolul este vadit tendentios daca pune la indoiala moralitatea acestei tinere de a ocupa functia respectiva, indeplinind conditiile legale, doar pt ca anterior a avut ocupatii de fotomodel si cantareata (ambele ocupatii fiind la fel de onorabile precum cea de jurnalist etc.). Articolul are chiar caracter prejudiciant la adresa tinerei, apelativul (santeza) fiind folosit in context in sens peiorativ (mai ales ca acesta, in forma sa regionalista, descrie cantareata usoara, de prost gust). Oricum, dincolo de sensul folosit, faptul in sine de a induce ideea imoralitatii ocuparii unei functii (de debutant), doar pt ca ai avut anterior ocupatiile in speta (onorante in esenta), desi indeplinesti conditiile legale si specifice functiei in cauza, este inadmisibil. Este ca si cand as invoca imoralitatea ocuparii postului/functiei/titularurii de jurnalist (la inceputuri) a lui CTP, doar pt ca acesta a avut si are ocupatii de jucator de tenis, iar pt titulatura de jurnalist nu ar fi dat un concurs specific si nu ar fi indeplinit conditia de studii in domeniul jurnalistic (dar eu apreciez ca astfel de studii de specialitate sunt obligatorii pt jurnalist), desi legislatia nu impune astfel de studii (ca si in cazul functiei de consilier debutant, care este o functie generala, ci nu specifia domeniului sanatatii, putand fi alocata resurselor umane, economice, juridice, relatiilor cu publicul, cercetarilor statistice etc. din cadrul fiecarei institutii publice).
   • Like 1
  • @ Paco Raceanu
   Pentru uzul dumneavoastra:
   O judecata logica nu e este i mod necesar morala.
   O judecata morala e musai sa fie logica.
   Nu mai acuzati pe altii ca au probleme cu logica. Nu suntem toti la fel ca dumneavoastra.
   • Like 0
  • @ Florin Coman
   Pt. stabilirea adevarului, reiterez: aveti carente de analiza logica. Cititi, dar nu desprindeti intelesul logic al textului (exista o catalogare a celor in cauza, va las s-o descoperiti). Consecinta e ca va vaduviti comentariile de o argumentare logico-rationala. Dar e prisoselnic sa continuam.
   • Like 0
  • @ Paco Raceanu
   Ceea ce e legal nu este necesar moral. Asta e greseala logica pe care o faceti in comentariul dumneavoastra. Pot extrage usor cateva propoziții din acesta, dar nu vreau sa ma sparg in figuri silogistice si va las pe dumneavoastra sa o faceți. Va rog intrebati mai bine un prieten. La fel cu si cu "înțelesul logic" al unui text. Logica are a spune despre corectitudinea gândirii nu despre continutul ei. Va pot da adresa pe Splai unde cei de acolo va pot explica toate acestea. E destul de arogant argumentat?
   • Like 0
  • @ Paco Raceanu
   Ceea ce e legal nu este necesar moral. Asta e greseala logica pe care o faceti in comentariul dumneavoastra. Pot extrage usor cateva propoziții din acesta, dar nu vreau sa ma sparg in figuri silogistice si va las pe dumneavoastra sa o faceți. Va rog intrebati mai bine un prieten. La fel cu si cu "înțelesul logic" al unui text. Logica are a spune despre corectitudinea gândirii nu despre continutul ei. Va pot da adresa pe Splai unde cei de acolo va pot explica toate acestea. E destul de arogant argumentat?
   • Like 0
  • @ Florin Coman
   Nu. Insistati in aceeasi eroare de analiza (deh, incapacitate...!), de unde si intelesul eronat pe care il extrageti din articol. Prin articolul de fata, jurnalistul urmareste sa transmita mesajul ca pacientii spitalelor ar avea de suferit din cauza faptului ca ar fi fost anagajata si aceasta tanara, fara concurs si, avand ca ocupatii anterioare modelingul si cantatul, nespecializata, neexperimentata si fara studii. Or, este evident ca mesajul este manipulator, cel mai probabil din lipsa de informare a jurnalistului (grav pt CTP). Postul pe care a fost angajata aceasta tanara nu este unul de natura a periclita siguranta pacientului, nefiind un post de specialitate in medicina. Este vorba despre un post de consilier debutant, functie publica generala (nespecifica domeniului sanatatii), care nu impune studii si specializari in medicina. Acest tip de post se poate ocupa potrivit legii cu studii superioare in stiinte sociale. Conditie pe care tanara a indeplinit o, fiind absolventa de drept. Iar prin prisma gradului de debutant, nu impune experienta, fiind evident ca ocupantul se va specializa in timpul stagiului de debutantie, ca in orice profesie si in orice domeniu. Iar legislatia care permite acest lucru nu are nimic imoral. Este absurd sa intelegem ca posturi precum cel in speta, de consilier debutant fara atributii in domeniul medical, ar putea fi ocupat doar de catre absolventii de medicina. Ce medic s-ar angaja pe un post de consilier debutant in ministerul Sanatatii, cu salariul minim pe economie, aferent acestui post? Tot asa, cum ar putea fi angajat vreodata un medic sau absolvent de medicina cu experienta in domeniu pe un post de consilier debutant, functionar public, cu salariul minim pe economie? Este nevoie de o minima capacitate de analiza pt a putea face niste connexiuni logice si a ajunge la concluzia inevitabila ca articolul are mesaje eronate. Pe de alta parte, s ar putea sa va satisfaca mesajul implicit al articolului, anume ca legislatia guvernului PNL este imorala (reminiscente de culoare rosie in cazul d voastra, presupun), intrucat ar permite angajarea fara concurs pe perioada determinata, pe durata starii de urgenta (angajarea fara concurs in speta s a facut in baza actelor normative ale givernului PNL, respectiv ordinului ministrului Tataru, caci Codul Administrativ impune in genere concurs). Pe de alta parte, articolul este dezinformator, intrucat, astfel cum rezulta din alte articole, tanara a fost angajata in urma unui concurs de dosare si a promovarii unui interviu. In fine, daca aveti acuze la adresa imoralitatii legislatiei PNL, nu aveti critici si la adresa caracterul imoral al articolului de fata, care nedreptateste si prejudiciaza o tanara ocupanta a unui post de debutant, in conditii de legalitate, doar pt ca ar fi avut anterior ocupatii (onorabile) de fotomodel si cantareata. Propun sa va abtineti, caci persistati in eroare si nu va onoreaza. Toate bune!
   • Like 0
  • @ Paco Raceanu
   1. Ignoratio elenchi. In comentariul anterior am analizat ceea ce ati afirmat dumneavoastra nu ce spune autorul articolului.
   2. Raspunsurile dumneavoastra sunt pline de conjecturi si atacuri la persoana. Printre altele ma acuzati de servilism si reminiscente rosii, daca tot e sa vorbim de ceea ce ne onoreaza si ce nu. Va rog sa-mi permiteti sa nu va dau date biografice pentru a contraargumenta. Nu se cade aici.
   3. Nu am facut nicio remarca la capacitatea dumneavoastra analitica ci doar la produsele sale. Gasesc ca, un comentariu in josul unui articol are putina revelanta in cunoasterea patenta a celuilalt, scopul acestuia fiind dezbaterea.
   4. Cred ca, e mai important ce face alegatorul intre nodurile temporale ale alegerilor si nu atunci cand se duce la vot. Este valabil pentru clasa politica de asemenea. Astea fiind spuse provocarea dumneavoastra la lupta electorala e prea frivola pentru a-mi da vreun fior.
   5. Poate e sententious ce spun, dar de cate ori ma uit la ceilalti sau in oglinda imi vine in minte efectul Dunning-Kruger. Asa mi se intampla mie. Nu pot vorbi pentru altii. O fi bine, o fi rau? Mi-e greu sa emit o judecata de valoare. Ma opresc la jumatatea decalogului. Daca doriti schimbarea in Romania nu inlocuiti viitorul cu trecutul si nu mai apelati la paralogisme.

   • Like 1
  • @ Florin Coman
   Pe bune? Ma faci sa mi pierd timpul pretios. Chiar insisti sa mi dovedesti ca esti la granita de jos a capacitatii de analiza logica a unui text, evitand discutia cu privire la obiectul articolului? Te am ajutat sa extragi intelesul logic al textului, iar d ta te duci pe carari, construind o peltea devianta cu pretentii de fals priceput in ale exprimarii, dar in realitate un proprietar parvenit al limbii utilizate, asa cum rezulta din multimea de sintagme fortat si eronat construite.. Iti dau in sfat: nu incerca arta manipularii cu cel care iti dovedeste “suprematie analitica”. Comentariul meu era o replica adusa jurnalistului, care nu impunea de plano interventia unui “nepoftit” (asta se cheama impolitete). A fortiori daca “nepoftitul” etaleaza un limbaj prejudiciant per se la adresa subsemnatului - vezi sintagmele utilizate: exhala hering rosu (???); discurs prolix si fraudulos (mama ei de persecutare a limbii!). Interventia mea a fost provocata de impolitetea dumitale. Cum insisti sa probezi precaritati analitice in concreto (la obiectul spetei), este superfluu sa continui, motiv pt care te abandonez. Fii sanatos!
   • Like 0
  • @ Paco Raceanu
   maripos check icon
   Pesemne copiii tai sunt angajati tot la stat si tot fara concurs! E, musca pe caciula!
   • Like 0
  • @ Paco Raceanu
   maripos check icon
   Si totusi, in absenta concursului, dintre toti candidatii, cum e ales castigatorul? Probabil care "santeaza" mai bine!
   • Like 0
 • Procedurile si cerintele acestui post au fost intocmite gresit. Postul nu cere cunostiinte in domeniul sanatatii. Ea nu are nicio vina ca are 24 ani, ca este top model si canta. Postul nu cerea nicio experienta, iar daca intervievatorul este incompetent, asta este problema statului.
  Aici raspunsul ei:
  https://www.facebook.com/filip.codrutaelena/posts/4418857864842814
  • Like 1
  • @ Cosmin M. Agafiței
   Articolul nu pune la indoial legalitatea deciziei ci legimitatea ei morala si justețea solutiei managerile. Exhalati hering rosu si va faceti ca nu vedeti folosirea discretionara a legii si indoirea partilor ei moi in forma tare a interesului personal. Comentariul dumnevoastra seamana pana la identitate cu discursul multor juriști din instituțiile publice, prolix si fraudulos. Dacă lucrati intr-o instutie privata il deplang sincer pe angajator. Daca sunteți pe cont propriu. Succes!
   PS Sensul subtil al cuvântului responsabilitate va spune ceva?
   • Like 1
  • @ Florin Coman
   Imi cer scuze. Comentariul era pentru domnul Paco de mai sus. Telefonul m-a tradat de data aceasta. Numai bine!
   • Like 1
  • @ Florin Coman
   Imi cer scuze. Comentariul era pentru domnul Paco de mai sus. Telefonul m-a tradat de data aceasta. Numai bine!
   • Like 0
  • @ Cosmin M. Agafiței
   Postul este de consilier debutant, deci o functie generala comuna institutiilor publice, care nu impune studii in domeniul sanatatii (poate lucra ca si consilier la resurse umane, salarizare, relatii cu publicul, statistici etc., functii publice numite consilier comune fiecarei institutii, deci inclusiv ministerului sanatatii-este ilogic sa pretunzi unui absolvent de medicina sa ocupe un post de consilier cu atributii in departamente specifice oricarei institutii). Iar gradul de debutant exclude orice experienta, fiind evident acest lucru (in niciun domeniu gradul debutant nu impune experienta) Articolul are dublu scop: 1- evidentierea greselilor guvernului PNL (ocuparea functiilor fara examen s a stabilit prin Ordin al ministrului Tataru, pe perioada determinata -starea de alerta, Codul administrativ impunand in genere concurs); 2- discreditarea unei tinere care a ocupat in conditii de legalitate un post public, din cauza ocupatiilor anterioare (oneste in esenta, de fotomodel si cantareata). Un astfel de articol nu face cinste un jurnalist cu staif.
   • Like 1
  • @ Cosmin M. Agafiței
   maripos check icon
   Intervievatorul probabil nu e incompetent, doar mituit.
   • Like 0
  • @ Cosmin M. Agafiței
   maripos check icon
   Ce ma amuza cel mai tare e ca cei mai destepti din Romania sunt cei ce lucreaza la stat. Pe piata muncii nu valoreaza nici o ceapa degerata. Dar la stat tata, acolo e de ei. Nu sunt in stare sa faca nimic pe cont propriu sau sa dea dovada de competenta in mediul privat. Doar la stat, la caldurica, sub paturica.
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Întrebărea este ,De ce fără concurs???? Cumva pute incompetența și habarnismul în ea?
  • Like 1
  • @ Dorin
   maripos check icon
   Ai si ce mai puteeeeeeee!!!!!!
   • Like 0
 • Faptul ca d-l Baciu a fost si fotomodel in studentia sa ,nu vad de ce l-ar impiedica sa fie un bun medic . In fond SUA a avut in actorul Regan unul dintre cei mai buni presedinti , Bohr a fost un bun fotbalist si ar mai fi si alte exemple. La urma urmei meseria de fotomodel este o meserie la fel de onorabila ca oricare alta si nu trebuie sa avem prejudecati. Important este ca d-l Baciu sa fi fost promovat in functia pe care o ocupa datorita faptului ca este un bun profesionist si sa demonstreze acest lucru prin ceea ce face.
  • Like 4
  • @ Mihai Romanciuc
   Roxana B check icon
   Sa zicem c-aveti dreptate , mai ales ca se pare ca domnul ABaciu chiar a absolvit fac de medicina.
   Dar cintareata?
   Frumoasa de pica, 24 de ani, fara studii in domeniu?
   Oricit de fara prejudecati ai fi....
   • Like 5
  • @ Roxana B
   Plus ca a fost angajata fara concurs. Macar de forma. :-)
   • Like 1
  • @ Mihai Romanciuc
   o corectare : Reagan nu a fost unul din cei mai buni presedinti.
   • Like 2
  • @ Florin Popa
   maripos check icon
   Si nici unul din cei mai buni actori.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult