Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Un fost ministru din Guvernul Grindeanu le dă o veste proastă bugetarilor care așteaptă legea salarizării: „După șase luni, salariile vor fi tăiate la loc”

Grindeanu în sedinta de Guvern

Foto: Gov.ro

Majorarea salariilor bugetarilor, așa cum ar trebui ea făcută conform proiectului legii salarizării unitare, este nesustenabilă, crede Florin Jianu, fost ministru în Cabinetul Grindeanu. Jianu, care a ocupat funcția de ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, este de părere că, după șase luni de aplicare a legii aflate în acest moment în dezbatere la Camera Deputaților, salariile vor fi tăiate din nou. 

„Dacă se insistă pe aplicarea acestei legi, vom asista la o lipsă de sustenabilitate. O vom vedea probabil aplicată o jumătate de an, după care nu vor mai exista bani, inflația va crește, rata de îndatorare a statului va crește și, probabil, în foarte scurt timp vom reveni la situația inițială, lucru care însă nu va fi simplu, pentru că practic se vor tăia salariile”, a declarat, potrivit Digi24, Florin Jianu, care a condus și Consiliul Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR).

El a atras atenția că, pe parcursul dezbaterii din Senat, proiectul legii salarizării unitare a suferit nu mai puțin de 54 de modificări, fără să existe o estimare a impactului bugetar și fără să fie precizat clar de unde vor fi luați banii necesari. 

Potrivit calculelor CNIPMMR, amendamentele adoptate în Senat vor genera creșteri suplimentare de minimum 10% pentru cheltuielile bugetare.

„Ridicăm încă o dată acest semnal de alarmă, pentru că este nevoie de echilibru, este nevoie, dincolo de calculele politice, de calcule economice foarte bine justificate, bazate pe puterile economiei actuale. Și, încă o dată, să introducem întotdeauna sursa banilor”, a spus Jianu.

Acesta a mai susținut că este posibil ca, după aprobarea de către Parlament, legea salarizării unitare să nu intre deloc în vigoare, „la fel ca și în cazul celei aprobate de Guvernul Boc, care a fost prorogată în mod constant și care nu a fost aplicată niciodată”.

Florin Jianu a demisionat din Guvernul Grindeanu la scurt timp după ce acest a emis celebra OUG13 care slăbea lupta corupție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dee Dee check icon
    Jianu adoptă pozițiile propagandei. Era evident pentru cine joacă din momentul OUG. Acum stârnește zâmbete.
    • Like 0
  • ar fi mai bine daca ne-am imprumuta cu sa zicem 1 mil. euro / salariat si sa ni-l dea. emigram, n-avem de ales, ca aici nu mai munceste nimeni, si ne doare-n basca, iar generatiile ce vin o sa rezolve problema, oricum pe atunci poate nici n-or sa mai fie bani, ca locuri de munca prea multe sigur nu vor mai fi. eh?
    • Like 0
  • Stimaţi republicani, vă propun o premieră: haideţi să facem noi o dezbatere serioasă, pro şi contra, cu privire la măririle de salarii ale bugetarilor, plecând de la zicerile domnului Jianu. Eu o să-mi expun opinia, dar nu sunt economist şi nu mă pricep. Aştept economiştii.

    Domnul Jianu ne spune că după şase luni salariile vor fi tăiate pentru că nu sunt bani. Eu asta nu înţeleg, de ce să nu fie bani?
    Conform datelor EUROSTAT din 2015, România, Cehia şi Slovacia se află pe ultimile locuri în ceea ce priveşte ponderea în PIB a cheltuielilor cu salariile angajaţilor bugetari... 7%. Danemarca 17%, Franţa 13%, Belgia 12%, Grecia 12%, Polonia 10% şi Marea Britanie 10%. După măririle salariale mult discutate, procentul alocat angajaţilor bugetari din România va fi 10% din PIB. Paranteză: 10% din PIB-ul României transformat în euro înseamnă de câteva ori mai puţin decât 10% din PIB-ul Poloniei sau Marii Britanii. Dar nu vorbim de cifre, ci de procente din PIB.

    Având în vedere cele de mai sus, eu înţeleg faptul că Guvernul Grindeanu va modifica filozofia de gestionare a bugetului. Cresc cheltuielile cu salariile bugetarilor de la 7 la 10% şi scad cheltuielie alocate altor sectoare cu nişte procente ( de la 10,5 la 10%, de la 7 la 6,5% etc ). Nu ştim unde vor fi scăderile. Aşa cum spuneam mai sus, va fi o altă împărţire a PIB-ului. Poate că va fi exact ca în Polonia sau Marea Britanie ( procentual, nu vorbim de sume).

    Ar mai fi o variantă de luat în discuţie: creşte PIB-ul României şi suma fixă alocată salariilor mărite ale bugetarilor să fie tot 7% din PIB.

    Nu ştim care variantă o are în vedere Guvernul, pentru că nu ştiu să comunice...dar nici ziariştii nu ştiu să întrebe. Ce aveţi în vedere? Creşterea procentului alocat acestor salarii din PIB-ul actual sau creşterea PIB-ului? Un risc ar fi doar în situaţia în care se are în vedere creşterea acestor salarii din creşterea PIB-ului, însă dacă vorbim despre o reîmpărţire a PIB-ului nu avem riscuri. Acelaş PIB se împarte altfel, în alte procente.

    Aştept nişte economişti destoinici să ne explice mai aplicat.
    • Like 1
    • @
      Eu am făcut apel la nişte economişti care se pricep la bugete, nu la specialişti în orice...
      • Like 0
    • @
      Se pare că nu prea avem economişti printre comentatori. Trebuie să premiem sinceritatea...
      • Like 0
    • @ Constantin
      Mircea S check icon
      Daca vorbiti de procente trebuie vazut si cat la suta din PIB reprezinta bugetul total. Astfel, in cazul Romaniei bugetul total reprezinta aproximativ 30% din pib pe cand in cazul Danemarcei 60%. Totodata depinde de necesitatile de dezvoltare ale fiecarei tari in parte. Daca luam de exemplu Romania vs Danemarca, pe infrastructura de orice fel, necesarul Ro este infinit mai mare , Danemarca avand cheltuieli de intretinere pe cand noi de constructie la un teritoriu de n ori mai mare. Ce incerc aici sa arat este ca nu te poti compara cu vestul sau lua modelul lor bugetar deoarece nu pleci pe aceleasi baze. E frumos modelul suedez dar nu este aplicabil la noi. O comparatie mai aproape de adevar ar fi cu Polonia dar si aici Polonia are un plus de 10% din PIB la buget , Plus care explica alocarile mai mari.
      Concluzia ar fi : ori cresti bugetul ca procent din pib (taxe mai mari dar pierzi competitivitatea) ori cresti sustenabil PIB prin locuri de munca in privat si investitii publice facute cu cap .
      • Like 2
    • @ Constantin
      Cred ca intrebarea cu adevarat importanta care trebuie pusa e cu totul alta: din cine este format aparatul bugetar. RO, de exemplu, plateste aproape 60 mii preoti fata de doar ceva mai mult de 40 mii medici, lucru care nu se intampla in nicio alta tara UE. Mai intervine si numarul cadrelor didactice/1000 locuitori unde, iarasi, suntem deficitari. In schimb, suntem campioni la functionari publici. Grosso modo, platim nejustificat doua categorii de bugetari: preotii si "plimbatorii de hartii". Ambele categorii ar putea face parte din sectorul privat. Preotii in sensul direct al cuvantului, cei din a doua categorie prin externalizarea catre firme private a multor servicii publice, fie ele locale sau centrale. La toate acestea se adauga serviciile sociale de securitate: armata, politie, servicii secrete. Noi excelam doar la "servicii", in rest "varza". Dar, vorbim "vorbe"! Intr-o tara, RO, in care se fura peste 30% din PIB, prin necolectare = evaziune, sau furt efectiv din banii publici = diferite manevre cu "firme de casa", nu cred ca mai e necesara vreo analiza. Doar prinsi hotii si confiscat averile.
      • Like 2
    • @ Mircea S
      Interesant.
      • Like 0
    • @ Radu Dănuţ Munteanu
      Eterna poveste cu plimbătorii de hârtii. Dar câţi or fi, domnule?
      • Like 0
    • @ Constantin
      Din datele care se mai scurg in spatiul public (date oficiale pentru aprilie 2017 de pe site-ul Guvernului) ar fi vorba de vreo 450.000 (nu am inclus deloc apararea, internele, justitia, educatia si sanatatea in conditiile in care si pe acolo sunt suficient de multi plimbatori de hartii).
      • Like 0
  • check icon
    Orice se poate în lumea asta, dar că un guvern minimal responsabil mărește niște lefuri, iar o juma de an mai încolo le taie nu prea rezistă unei analize serioase. Adică să fie format din sinucigași? Știam că fanaticii islamiști sunt așa, nu cei din guvernul Grindeanu.
    «Florin Jianu a demisionat din Guvernul Grindeanu la scurt timp după ce acest a emis celebra OUG13 care slăbea lupta corupție.» Dv. nu aveți un cap limpede în redacție înainte să postați asemenea fraze agramate? Mă ofer eu, dacă plătiți bine.
    • Like 2
    • @
      check icon
      De unde ați presupus că este un guvern minimal responsabil?
      După energia consumată cu protejarea corupților?
      • Like 2
    • @
      check icon
      Nu, pur și simplu pt supraviețuire. Altfel, măririle astea de lefuri sigur că sunt ciudate.
      P.S. Eu înțeleg că aveți o antipatie viscerală față de PSD. De acord, totuși ăsta nu este un argument într-o discuție minimal serioasă.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Nici vorbă de antipatie viscerală pentru PSD.
      Nu discriminez, îi urăsc la fel de tare pe toți porcii urcați la conducere care își văd doar de interesul lor în loc să-și facă jobul.
      Tot acest sistem politic ar trebui demolat și reconstruit ceva pe niște principii mai sănătoase și constructive.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Așa se și striga încă de prin ’90: «singura soluție, înc-o revoluție». Între timp, populația s-a aplatizat, mulți au emigrat, puterea a fost preluată «de cine trebuie» (de oamenii interesului național, cum ar spune un mare gânditor contemporan, nu?), partidele istorice au cam dispărut (PNȚ-CD încă din anul 2000, PNL se duce acuma spre rîpă), ceva nou nu prea apare sau apare de-a gata leșinat și bun de mumificat (USR) sau parțial leșinat (Cioloș). Prin toamnă, era un entuziasm p-acilea cu Nicușor Dan, mai să-l propună pt sanctificare la BOR, între timp văd că a leșinat complet. Cioloș mai apare așa, din cînd în cînd, ca să nu ne pierdem complet speranța. Cu cine să faci revoluție politică?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult