Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un grup de 40 de români de etnie romă a îngrozit o mică localitate din statul american Pennsylvania

Locuitorii din California, Pennsylvania, un mic oraș la sud de Pittsburgh, sunt îngroziți de un grup de aproximativ 40 de români de etnie romă care au cerut azil în SUA. Oamenii descriu oripilați cum romii își fac nevoile pe străzi, taie găini, aruncă gunoaiele pe jos, vandalizează piețele și nu respectă regulile de circulație. Comunitatea de 7.000 de persoane cere expulzarea românilor, dar aceștia se apără și spun că sunt discriminaţi în România, scrie Pittsburgh Post-Gazette.

Cei mai mulți dintre cei 40 de români care s-au mutat în această comunitate în ultimele două luni nu vorbesc bine limba engleză, sau nu o vorbesc deloc. Ei nu cunosc obiceiurile americane și nu cunosc codurile de conduită, scriu jurnaliștii americani.

Mai mult de 150 de locuitori din oraș s-au strâns recent în sala de ședințe a consiliului municipal din California, Pennsylvania, pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la afluxul refugiaților români.

Jurnaliștii scriu că românii de etnie romă, care susțin că au ajuns în America pentru a scăpa de persecuția la care erau supuși în București, au fost procesați prin departamentul de imigrație din S.U.A. și au fost eliberați ca parte a programului guvernamental alternativ de detenție, prin care autorităţile americane îşi propun monitorizarea imigranţilor ilegal pe durata procesului legat de intrarea frauduloasă în Statele Unite.

Locuitorii din comunitatea de 7.000 de persoane s-au mai plâns și că nou-veniții aruncă gunoiul pe jos, nu respectă regulile de circulație și vandalizează piețele. Cineva a povestit că a văzut romi care ucideau găini și copiii care defecau în public.

„Am fost prinşi nepregătiţi. Nu ne-a avertizat nimeni”, a declarat Richard Martin, managerul programului pentru imigranți.

Autoritățile au arătat că nu au existat cazuri de violență sau agresiune, iar imigranții implicați în infracțiuni minore au fost citați în mod corespunzător și au plătit amenzi.

Primii români au sosit în oraș la mijlocul lunii mai și au contactat un agent imobiliar pentru a-și închiria un apartament. Au fost urmați repede de alții conaționali.

„Ei își spun țigani", a explicat agentul imobiliar, citat de publicația americană. „Aruncă gunoaie în curțile lor, dar le-am vorbit despre asta și au făcut curat. Cred că oamenii de pe aici reacționează prea mult ", a continuat agentul imobiliar.

Imigranţii romi spun că au plecat din România nu pe motiv de sărăcie, ci pentru că sunt persecutaţi pe criterii etnice şi cer azil politic în Statele Unite. Unii dintre localnicii din California, Pennsylvania, afirmă că sunt gata să îi ajute, dar doar dacă respectă legile şi cultura americană.

„Dacă vii în această ţară, ilegal sau nu, dacă eşti refugiat sau imigrant, trebuie să respecţi legile”, spune o locuitoare din California.

În septembrie 2016 Bloomberg scria că numeroşi români de etnie romă solicită azil în statul american California, argumentând că sunt persecutaţi în România şi în alte ţări ale Uniunii Europene. 

Aproape 1.800 de români au fost reţinuţi în cursul anului trecut la frontiera sudică a Statelor Unite, comparativ cu 400 în 2015, conform datelor oficiale furnizate de autorităţile americane.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • zicsieu check icon
  Multumim America!Acum vad cu alti ochi prietenia dintre cele doua tari independente.
  • Like 1
 • O asteptam pe Madonna sa iasa in fata si sa le explice conationalilor cum sa-i integreze, asa cum le explica bucurestenilor acum cativa ani in timpul unui concert.
  • Like 5
 • Gravity check icon
  Urmează Canada, de la anul...
  Se va duce naibii și buna reputație a românilor din Canada. Mare greșeală au făcut canadienii cu ridicarea vizelor! Să-i vedem cum vor gestiona Invazia Barbară, pentru că ăștia le vor întoarce mult-iubitul multiculturalism cu capul in jos.
  • Like 3
 • Dar cum au obtinut acel grup de tigani viza de intrare in SUA ?
  • Like 0
  • @ Ovidiu Gura
   Nu au viza- au intrat ilegal prin Mexic.
   Ambasada Romana in US ar trebui sa trimita o scrisoare Departamentului de Stat American in care sa arate ca "romii" nu sunt discriminati in Romania. Ceea ce bineinteles ca se stie, dar protocolul e protocol. Daca autoritatea romana nu intervine oficial, ne vom face si mai mult de ras pentru ca se vor duce din ce in ce mai multi romi (dintre cei care nu vor sa munceasca) in America.
   • Like 3
  • @ dordetine
   check icon
   Vã mulțumesc și eu pentru lãmuriri. Mi-am pus aceleași întrebãri.
   • Like 0
  • @
   Din ce am mai citit online in presa americana:
   Acesti imigranti ilegali romani au fost incadrati intr-un program in care nu sunt trimisi la inchisoare, ci sunt lasati liberi (dar poarta o bratara electronica de supraveghere) pana ce autoritatile decid daca vor fi acceptati in tara, sau vor fi trimisi inapoi.
   Locuitorii acelui mic orasel sunt deja ingroziti de comportmentul romanilor si au inceput sa protesteze.
   Vom vedea ce va fi, dar pana atunci, din pacate, numele de "roman" e murdarit de acesti "imigranti" care motiveaza ca au plecat din Romania pentru ca sunt discriminati.
   • Like 1
  • @ dordetine
   check icon
   Si totusi,eu nu înțeleg atitudinea autoritãților americane. Ele(autoritãțile) știu foarte bine cã țiganii nu sunt dicriminați în România. Și dacã sunt lãsați sã se aciuiascã într-un loc,fac prãpãd.Europa occidentalã a avut/are multe experiențe negative de genul acesta. Chiar așa,sã nu fi aflat americanii "epopeea" țiganilor români?!
   • Like 0
  • @
   O sa devin avocat :)). Am studiat rapid problema.
   Cineva i-a sfatuit bine, si altcineva din Mexic i-a ajutat sa treaca ilegal granita (in mod sigur pentru o suma f. f. mare).
   O data intrata in tara pe alte cai (deci nu legal pe la vama) o persoana are dreptul sa ceara azil si sa stea 180 zile (in unele cazuri chiar mai mult).
   In acest timp un avocat bun si platit bine, va face un dosar catre serviciul de imigratie - in cazul acesta ca sunt o minoritate in tara lor de origine care e persecutata, etc, etc.
   Chiar daca oficial se stie ca in Romania nimeni nu este oficial discriminat, ei pot aduce cine stie ce exemple, poze, articole din presa si tot asa ca sa si argumenteze cazul.
   Pesemne situatia se va lungi si nu cred ca in dezavantajul lor.
   • Like 0
  • @ dordetine
   check icon
   Mult succes in viitoarea carierã!( cea de avocat) :))). În urmã cu ceva timp am vãzut un documentar despre țiganii lor,nomazi(cetãțeni americani din moși-strãmoși). E adevãrat cã nu fãceau caca in mijlocul trotuarului ,fustele înflorate au fost înlocuite cu blugi, rulotã in loc de cãruțã,dar multe alte obiceiuri s-au pãstrat cu sfințenie : plecat de la restaurant fãrã sã plãteascã ; furturi din magazine;bãtãi,înjunghieri ,scandaluri in locuri publice; rãpit țigãncușa minorã si rãzbunarea familiei- cuțite,iatagane,etc. Se pare cã veti avea de lucru! ( si cu " prospãturile" românești și cu țiganii neaoș americani)
   • Like 0
  • @ dordetine
   Gravity check icon
   Aveți dreptate, sunt foarte bine organizați și știu exact ce au de făcut. Cu tot cu recurs, rezolvarea dosarului poate dura până la un an și jumătate. Între timp, de la 1 Ianuarie 2018 se pot muta in Canada, nemaiavand nevoie de vize de intrare. Sigur, puteau aștepta până în Ianuarie-să fi mers direct in Canada-însă exista riscul de a fi întorși de la aeroport (vameșii au dreptul ăsta dacă suspectează că nu ești turist autentic) și trimiși pachețel in Romania. Nu uitați, Canada acordă in continuare refugiu romilor din Romania. Dacă cererile de refugiu ating un anumit număr, negociat deja în tratate, canadienii vor suspenda programul Visa Waiver, îi va afecta pe toți românii. Canada a prevăzut acest lucru, de aceea a și negociat "la sânge" cu UE.
   • Like 1
  • @ dordetine
   Mexic ? Pennsylvania e la 3000km de granita cu Mexic, e gard in gard cu Maryland si NY, si de obicei statul California (coasta de vest) e mult mai permisiva cu imigrantii ilegali decat restul statelor din US. Cum au ajuns acolo e o enigma, cel putin pentru ca imigrantii era mai bine sa ramana in statul CA.
   • Like 0
  • @ Radu Andrei Malica
   Nu e nici o enigma- au fost dusi acolo de autoritatile federale.
   Cum am scris mai sus, e un program alternativ inchisorii- inchisorile sunt ultra pline si costa mai putin sa-i tii in libertate sub supraveghere electronica.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult