Sari la continut
Republica
Verde

Un început de vară cu multe semne de îngrijorare

Imagine cu un om care se răcorește pe vreme caniculară. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Recordul de temperatură din iunie 2024 a marcat cea de-a 13-a lună consecutivă cu maxime lunare. Temperatura medie pentru iunie la nivel global a fost de 16,65°C cu 0,68°C mai mare decât media perioadei de referință 1991-2000. Iunie 2024 a fost cea mai caldă lună iunie, începând cu 1940, depășind cu 0,14°C recordul anterior din 2023 (16,51°C). 

Temperatura medie a apei la suprafața suprafața mării în luna iunie a fost de 20,85°C, cu 0,5°C mai mare decât media perioadei de referință 1991-2000. Temperatura medie a apei la suprafața mării a depășit în iunie 2024 cu 0,04°C recordul din 2023.

Foto: Infoclima.ro

Foto: Infoclima.ro

Valorile sunt în scădere, dar rămân în continuare recorduri.

Foto: Infoclima.ro

În luna iunie, grindina a afectat multe județe din România, precum Harghita, Covasna, Bistrița Năsăud și Iași (Răducăneni), provocând pagube însemnate la nivel local. Valurile caniculare de asemenea și-au făcut pe deplin resimțită prezența în majoritatea orașelor din România. Rămâne de văzut ce vor aduce lunile iulie și august, deoarece, după cum preciza Dr. Gavin Schmidt (NASA), Dacă anomalia nu se stabilizează până în august – o așteptare rezonabilă bazată pe evenimentele anterioare de El Niño – atunci lumea va intra într-un teritoriu necunoscut”. 

Acest articol a apărut inițial pe platforma InfoClima.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Iarasi grafice.
    Dar ce sunt El Nino si La Nina?
    „El Niño are loc atunci când curenții oceanici de altitudine redusă, care în mod normal traversează oceanul de la est la vest la Ecuator, slăbesc în intensitate sau pornesc chiar în direcția opusă, ceea ce cauzează dereglări la nivelul climei”. - https://green.start-up.ro/ro/ce-este-el-nino-fenomenul-meteo-care-ne-fierbe-oceanele-si-planeta/

    „La Niña este un fenomen climatic caracterizat prin temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific în zona ecuatorială, opus fenomenului El Niño, caracterizat prin temperaturi neobișnuit de ridicate”. - https://ro.wikipedia.org/wiki/La_Ni%C3%B1a

    „Puternicul fenomen meteorologic El Nino, care a adus temperaturi record pe glob, s-a încheiat,
    dar „ce se întâmplă în continuare este incert”, spun oamenii de știință, potrivit BBC.

    Biroul Australian de Meteorologie spune că Oceanul Pacific s-a „răcit substanțial” în ultima săptămână. Acest episod natural care a început în iunie anul trecut a adus ape mai calde la suprafața Pacificului, adăugând căldură suplimentară atmosferei. Dar ce se întâmplă în continuare este incert, spun cercetătorii.

    O serie de recorduri lunare recente de temperatură la nivel mondial i-au determinat pe unii oameni de știință să se teamă că lumea ar putea intra într-o nouă fază a schimbărilor climatice și mai rapide.

    Oamenii de știință spun că lunile de după sfârșitul El Nino vor oferi un indiciu puternic dacă temperaturile ridicate recente se datorează schimbărilor climatice accelerate sau nu.

    La fiecare câțiva ani, debutul El Nino aduce schimbări dramatice ale vremii în multe părți ale lumii. Valul de apă mai caldă care iese la suprafață în largul coastei Peru din America de Sud este legat de creșterea secetelor și inundațiilor în diferite părți ale lumii.

    Numele complet al modelului este El Nino-Oscilația Sudică sau ENSO. Este marcat de trei faze diferite: El Nino fierbinte, condiții neutre sau o perioadă mai rece numită La Nina.

    Cercetătorii spun că El Nino a dispărut

    Acest El Nino actual a fost anunțat în iunie anul trecut și a atins un vârf în decembrie, dar acum, poate mai repede decât se aștepta, El Nino a dispărut.
    Întrebarea critică este ce se întâmplă în continuare și în această privință oamenii de știință sunt împărțiți.

    Cercetătorii americani au declarat recent că există 60% șanse ca La Nina să se dezvolte în perioada iunie-august și o șansă de 85% ca acest lucru să se întâmple până în toamnă.

    Dar Biroul australian spune că astfel de declarații trebuie tratate cu prudență. Ei se așteaptă ca condițiile neutre să dureze cel puțin până în iulie. Ei indică starea actuală fierbinte a oceanelor globale, despre care cred că afectează ENSO.

    Poate avea un impact semnificativ asupra furtunilor și uraganelor, unii experți prezicând că, dacă La Nina va ajunge, va anunța un sezon de uragane extrem de activ în Atlantic.

    Efectul de răcire al La Nina poate, de asemenea, încetini ușor rata încălzirii globale. Acest lucru ar putea indica faptul că temperaturile record înregistrate în ultimul an au fost un mister și nu o dovadă că lumea a trecut într-o fază mai rapidă de încălzire”. - https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/el-nino-s-a-incheiat-dar-oamenii-de-stiinta-avertizeaza-ca-nu-se-stie-ce-va-urma-lumea-ar-putea-intra-intr-o-noua-faza-2762415

    Probabil ca stiti bancul absurd:
    Un ratacit se taraste prin desert. Soarele torid ii arde pielea, imbracamintea subtire il arde si ea. Buzele-i sunt crapate si ar face orice pentru un pahar cu apa.
    In mersul agonizant da peste o caravana. Se insufleteste, plin de speranta:” Apa! Apa!”

    „Ne pare rau, nu avem apa, dar avem cravate”.

    Nu vrea cravate. Caravana trece, omul e din ce in ce mai sfarsit. Se taraste mai departe. La un moment dat o alta caravana ii iese in cale. Prinde putin elan si cu inca un pic de speranta spune: „Apa! Apa!”

    „Ne pare rau, nu avem apa, dar avem cravate”.

    Ce naiba sa faca el cu cravatele? La ce i-ar trebui o cravata cand mai are cateva ore de trait daca nu gaseste apa.

    Cu ultimele puteri se taraste mai departe. In zare se iveste o oaza. Cel putin asa pare. Oare halucineaza? Mai gaseste un strop de energie pentru a se indreapta spre acel loc. Nu, nu s-a inselat. E un loc cu lume, cladiri si ceva verdeata.
    Se indreapta impleticindu-se spre cea mai apropiata cladire, urca treptele mai mult de-a busilea si cere cu ultimul efort posibil, mai mult suierand cuvintele: „Apa! Apa!”

    „Ne pare rau, acesta este un hotel de 5*, lux. Nu puteti sa intrati fara cravata”.

    Morala?: nu se stie niciodata de ce ai nevoie.
    Nu se stie ce s-a mai intamplat pentru ca si povestitorul era frant de caldura si lac de transpiratie si a plecat sa se racoreasca cu un ceai cald.

    Se banuieste c-a aparut Greta Thunberg cu organizatia sa care militeaza pentru ploaie in desert. Ca a citit ea in alea 5 zile in care-a fost la scoala, in toata existenta ei, ca Sahara era acum mii de ani in urma (multe mii de ani in urma) era padure.

    E clar ca cele 8 miliarde de oameni isi lasa amprenta asupra mediului: poluarea aerului, a apei, a solului, defrisari, consum de materii. Dar la fel de clar e ca nu ne e clar ce se intampla cu clima, cu fazele prin care planeta trece. Terra a trecut mereu prin procese climatice. De obicei sunt de lunga durata si afecteaza in mod cert viata de pe planeta. Suntem obisnuiti ca acele schimbari sa apartina trecutului indepartat si povestim despre ele la orele de geografie. Dar daca suntem contemporani cu o schimbare importanta a temperaturii, cu una din fazele naturale ale Terrei? De ce ar fi lucrul asta imposibil?

    Cat e natural si cat e artificial din acest proces nimeni nu stie, dar sunt multi care lupta pe baricadele revolutiei climatice fara sa stie despre ce vorbesc si ce fac. Si asta poate duce la mai mult rau decat bine. A face ceva total gresit ne poate costa mult mai mult decat a nu face nimic. Noi nu intelegem si oricum nu putem stapani clima, dar vrem sa intervenim, sa aratam ca ne pasa, ca suntem responsabili.

    Mai bine bem un pahar cu apa rece si ne vedem de-ale noastre. Cu grija ca dupa ce-am baut apa sa nu aruncam paharul pe jos.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult