Foto: Inquam Photos / Raul Stef
Dl. Codruț Olaru a intrat în câmpul muncii, ca și mine, după terminarea facultății. Se întâmpla la finalul anului 1995, când avea 22 de ani. De atunci până în prezent a muncit 27 de ani.
Acum s-a pensionat, la vârsta de 49 de ani
Speranța medie de viață în România la această vârstă este de circa 25 de ani, poate ceva mai mare, fiindcă statistica pe care o am acum eu nu este prea recentă. Adică un bărbat care ajunge la 50 de ani mai trăiește, în medie, minim 25 de ani.
Dar speranța de viață a dl. Olaru este mai mare, cu siguranță. De unde știm asta? Din faptul că speranța de viață se corelează cu nivelul veniturilor: ești sărac - trăiești puțin, ești bogat - trăiești mult. În SUA, de exemplu, speranța de viață la vârsta de 49 de ani este de 31 de ani. Așa este și în Germania. În alte părți e mai mult. În Marea Britanie, speranța de viață la vârsta de 50 de ani este de 33 de ani.
Dar speranța de viață a dl. Olaru este încă și mai mare. De unde știm asta? Din faptul că speranța de viață se corelează cu nivelul veniturilor, am zis deja? Păi speranța asta de viață pe care am menționat-o în țările occidentale reprezintă și ea o medie a tuturor pensionarilor. În realitate, unii pensionari trăiesc mai mult, alții mai puțin, în funcție de câți bani au. Nivelul veniturilor pensionarilor din Marea Britanie sau Germania este în medie de vreo 1200 lire/euro pe lună. Spre comparație, dl. Olaru are o pensie de 6.000 de euro. Este justificat să credem, așadar, că speranța sa de viață este semnificativ mai mare decât media de 31-33 de ani din vestul Europei.
În orice caz, dl. Olaru a muncit 27 de ani și va primi pensie, probabil peste 33 de ani.
Adică în viața asta pământească, dl. Olaru are o curte mare unde diverși iobagi muncesc să-l țină în cârcă. Eu voi ieși, teoretic, la pensie la 65 de ani. Adică după ce am muncit 43 de ani, chiar mai mult decât speranța de viață a dl. Olaru. Când voi ieși eu la pensie, speranța mea de viață va fi, probabil, mai mică decât durata în care a muncit dl. Olaru.
***
În caz că vă întrebați, nimic nu se schimbă după reforma Ciucă & Ciolacu: dacă dl. Olaru ar fi căzut sub incidența ei, fix același statut l-ar fi avut. Nu e nicio reformă, este doar o încercare disperată de a vopsi gardul curții.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Înțelegem cu toții ce spuneți, însă este o mică greșeală de exprimare, ar rezulta că de-abia peste 33 de ani va începe să primească pensia. Mai potrivit: probabil cel puțin 33 de ani de acum înainte.
Cam ca in cazul unui nenoricit ca Badalau caruia colegii i-au modificat legea pt a putea ocupa pozitia de vicepresedinte al Curtii de conturi, pozitie din care a continuat sa faca ce stie el mai bine...
Acum ni se explica ca este neconstitutional sa modifici un drept castigat etc..
Cum poate justifica cineva sanatos la cap ca un om la 48 de ani este epuizat si societatea trebuie sa-l plateasca regeste ca sa iasa la pensie?
Un medic/lucrator la ATI (care lucreaza ca muribunzi pe targa) este cu adevarat incarcat emotional, este bine platit, daca nu mai face fata pleaca pe alta specializare.
Pt serviciul important pe care-l presteaza societatii, magistratii sunt foarte bine platiti (aud de 4-5000 euro/luna), deci vor avea o pensie buna pe contributivitate.
Nu pleaca cainele de la macelarie, o sa-i tot auziti ca este un atac al nu stiu cui impotriva pastratorilor statului de drept....
Asa cum au primit pensii uriase si varste fragede de pensionare, prin decizie politica netransparenta, tot prin decizie politica trebuie remediata situatia.
Si ne mai miram ca alegatorii voteaza AUR? Cand vor ajunge acestia la putere, nu va mai ramane piatra peste piatra din tzara asta si una din cauze va fi si justitia corupta, ineficienta pastorita de corpul de magistrati/aristocrati socialisti...