Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un iobag la curtea regelui Olaru

Codrut Olaru

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Dl. Codruț Olaru a intrat în câmpul muncii, ca și mine, după terminarea facultății. Se întâmpla la finalul anului 1995, când avea 22 de ani. De atunci până în prezent a muncit 27 de ani.

Acum s-a pensionat, la vârsta de 49 de ani

Speranța medie de viață în România la această vârstă este de circa 25 de ani, poate ceva mai mare, fiindcă statistica pe care o am acum eu nu este prea recentă. Adică un bărbat care ajunge la 50 de ani mai trăiește, în medie, minim 25 de ani.

Dar speranța de viață a dl. Olaru este mai mare, cu siguranță. De unde știm asta? Din faptul că speranța de viață se corelează cu nivelul veniturilor: ești sărac - trăiești puțin, ești bogat - trăiești mult. În SUA, de exemplu, speranța de viață la vârsta de 49 de ani este de 31 de ani. Așa este și în Germania. În alte părți e mai mult. În Marea Britanie, speranța de viață la vârsta de 50 de ani este de 33 de ani.

Dar speranța de viață a dl. Olaru este încă și mai mare. De unde știm asta? Din faptul că speranța de viață se corelează cu nivelul veniturilor, am zis deja? Păi speranța asta de viață pe care am menționat-o în țările occidentale reprezintă și ea o medie a tuturor pensionarilor. În realitate, unii pensionari trăiesc mai mult, alții mai puțin, în funcție de câți bani au. Nivelul veniturilor pensionarilor din Marea Britanie sau Germania este în medie de vreo 1200 lire/euro pe lună. Spre comparație, dl. Olaru are o pensie de 6.000 de euro. Este justificat să credem, așadar, că speranța sa de viață este semnificativ mai mare decât media de 31-33 de ani din vestul Europei.

În orice caz, dl. Olaru a muncit 27 de ani și va primi pensie, probabil peste 33 de ani.

Adică în viața asta pământească, dl. Olaru are o curte mare unde diverși iobagi muncesc să-l țină în cârcă. Eu voi ieși, teoretic, la pensie la 65 de ani. Adică după ce am muncit 43 de ani, chiar mai mult decât speranța de viață a dl. Olaru. Când voi ieși eu la pensie, speranța mea de viață va fi, probabil, mai mică decât durata în care a muncit dl. Olaru.

***

În caz că vă întrebați, nimic nu se schimbă după reforma Ciucă & Ciolacu: dacă dl. Olaru ar fi căzut sub incidența ei, fix același statut l-ar fi avut. Nu e nicio reformă, este doar o încercare disperată de a vopsi gardul curții. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Daca tot vorbiti de "reforma Ciucă & Ciolacu". ati uitat sa precizati ce reforme au facut Ludovic Orban, al carui consilier ati fost, si Catu !? Ce usor este sa vorbesti din tribuna spre deosebire de atunci cand esti pe teren...
    • Like 0
  • O categorie ultra speciala care nu exista in alte tari,oricum in UE nu.La ce a servit aceasta categorie ,care ar fi trebuit ,sa fie pavaza natiunii impotriva pericolelor ,impotriva decaderii?La ce?La faptul ca am stat 15 ani cu rusinea MCV,?A venit vreo ideie dinspre magistratura ,care se presupune a fi una din categoriile cele mai calificate plus una cu cel mai mare grad de etica si moralitate?Impreuna cu CCR au reusit sa elibereze mii de detinuti inainte de vreme,au reusit ,sa aplice legi favorabile doar anumitor persoane si in general au pasuit marile inginerii financiare.Au reusit ,sa alunge din magistratura magistrati ,care au condamnat afacerile paguboase impotriva tarii,magistrati cu idei inovatoare ,moderne europene,au reusit impreuna cu nuclee retrograde din legislativ ,sa mentina tara la coada Europei in urma Bulgariei.Pentru asta ii platim ca pensionari de lux ai unei tari sarace?
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Nimic nou sub soare , un specimen bugetar de doi lei ,ne dă cu tifla,iar noi tacem și înghițim?. Discuție într-o gașcă de pensionari ( care în teorie ar fi trebuit să fie cu scaun la cap) într-o piață ,,Ce dacă i-a o pensie specială s-a descurcat și fiecare cu norocul lui,,!!! Când mentalitățile astea vor dispărea, vor dispărea și ,specialele ,și nesimțiții care le iau.
    • Like 3
  • "...și va primi pensie, probabil peste 33 de ani."
    Înțelegem cu toții ce spuneți, însă este o mică greșeală de exprimare, ar rezulta că de-abia peste 33 de ani va începe să primească pensia. Mai potrivit: probabil cel puțin 33 de ani de acum înainte.
    • Like 1
  • DanM check icon
    Niste politicieni cu probleme penale au creat legi favorabile ca acesti magistrati sa fie platiti/mituiti in schimbul salvarii pieilor lor.
    Cam ca in cazul unui nenoricit ca Badalau caruia colegii i-au modificat legea pt a putea ocupa pozitia de vicepresedinte al Curtii de conturi, pozitie din care a continuat sa faca ce stie el mai bine...
    Acum ni se explica ca este neconstitutional sa modifici un drept castigat etc..

    Cum poate justifica cineva sanatos la cap ca un om la 48 de ani este epuizat si societatea trebuie sa-l plateasca regeste ca sa iasa la pensie?
    Un medic/lucrator la ATI (care lucreaza ca muribunzi pe targa) este cu adevarat incarcat emotional, este bine platit, daca nu mai face fata pleaca pe alta specializare.
    Pt serviciul important pe care-l presteaza societatii, magistratii sunt foarte bine platiti (aud de 4-5000 euro/luna), deci vor avea o pensie buna pe contributivitate.
    Nu pleaca cainele de la macelarie, o sa-i tot auziti ca este un atac al nu stiu cui impotriva pastratorilor statului de drept....

    Asa cum au primit pensii uriase si varste fragede de pensionare, prin decizie politica netransparenta, tot prin decizie politica trebuie remediata situatia.

    Si ne mai miram ca alegatorii voteaza AUR? Cand vor ajunge acestia la putere, nu va mai ramane piatra peste piatra din tzara asta si una din cauze va fi si justitia corupta, ineficienta pastorita de corpul de magistrati/aristocrati socialisti...
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult