I se spune „tipul cu albinele” printre IT-iști. La 42 de ani, Bogdan Iordache, care are experiență de 20 de ani în domeniul producerii de software în companii din București, a decis că vrea să își petreacă mai mult timp în aer liber. După ce a făcut un curs de apicultori, și-a cumpărat 90 de stupi pe care i-a dus undeva la țară. Așa a început o nouă aventură în viața sa.
„Sunt puțin privit așa, ca un exotic. Chiar și prietenii mei îmi zic: «Aoleo, Bogdan, ce faci tu cu albinele alea?!» IT-iștii în general nu prea doresc să se deplaseze la țară și să munceacă, mai ales într-o stupină. Dar mie mi se pare că munca la albine e oarecum ușoară”, își începe el povestea.
Bogdan a terminat Facultatea de Automatică și Calculatoare în '98 în Capitală. A lucrat în domeniul dezvoltării aplicațiilor pentru calculatoare pentru diverse firme, în diverse proiecte, inclusiv cu fonduri europene.
În 2014, sub îndrumarea unui apicultor cu peste 40 de ani de experiență, a început să învețe mai multe despre albine. După un an, Bogdan Iordache a ajuns să digitalizeze operațiunile clasice din acest domeniu și a dezvoltat o aplicație dedicată crescătorilor de albine.
Apiary Book a devenit în scurt timp una din cele mai apreciate aplicații pentru crescătorii de albine.
„Încă de la început am înțeles că e bine să țin evidența la fiecare familie de albine în parte, pentru că trebuie făcute anumite activități apicole. Inițial am folosit creion și hârtie, apicultorii obișnuiesc să mai noteze datele și pe capacul stupului, cu un maker. Apoi am decis să fac o mică aplicație care să îmi permită să notez toate datele pe telefonul mobil atunci cand sunt în stupină”, spune Bogdan Iordache.
Prima versiune a aplicației Apiary Book a fost disponibilă în Google Play pentru sistemul de operare Android în septembrie 2015 și de atunci a fost îmbunătățită continuu. Aplicația a fost descărcată până acum de peste 50.000 de ori și tradusă în 14 limbi, cu ajutorul celor din comunitatea apicultorilor.
„Apicultorii sunt o comunitate foarte caldă și unită. Cu ajutorul apicultorilor din mai multe țări am reușit să traduc aplicația în 14 limbi, fără să plătesc niciun ban. Au aderat la ideea mea, le-a plăcut ce fac și m-au ajutat, au fost adevărați ambasadori pentru aplicație în țările lor”, spune IT-istul apicultor.
Primul care și-a arătat disponibilitatea de a o traduce a fost un italian. „Marcelo este apicultor undeva în Italia. Mi-a spus povestea lui și m-a întrebat dacă nu aș vrea să traducă aplicația în limba italiană, să poată fi utilizată de mai multe persoane”, spune dezvoltatorul Apiary Book care se mândrește că după fiecare traducere într-o nouă limbă numărul descărcărilor de pe Google Play a crescut. Aceasta este disponibilă acum printre altele în engleză, germană, cehă, italiană, spaniolă, portugheză, slovacă, turcă.
Aplicația mobilă oferă utilizatorilor posibilitatea să înregistreze pe telefonul mobil o serie de informații despre familiile de albine și activitățile apicole.
„Cu ajutorul telefonului mobil se poate identifica stupul, pot fi verificate detalii despre istoricul datelor introduse în trecut, iar pe baza acestor detalii se poate decide dacă stupul are nevoie de anumite acțiuni în acel moment sau nu. Operațiunile sunt optimizate astfel. Sunt 30 de indicatori pentru fiecare stup în parte, începând de la trântori, albine lucrătoare până la temperatură, umiditate sau modele financiare cu cheltuieli și venituri”, descrie Bogdan aplicația mobilă pe care a dezvoltat-o.
Aplicația este gratuită, va rămâne așa pentru apicultorii începători, cu un anumit număr maxim de stupi, dar Bogdan se gândește la dezvoltarea și monetizarea ei pe viitor pentru antreprenorii cu stupine mari. „Va fi o anumită sumă lunară, poate cinci euro pe lună, să vedem dacă asta e suma corectă”.
Despre cei care au descărcat-o până acum Bogdan spune că au vârste între 18 și 65 de ani.
În primăvară Bogdan Iordache a participat la două acceleratoare de afaceri, unul în Londra și unul în România, și a obținut două finanțări. De la un fond de investiții din Marea Britanie - Bethnal Green Ventures – firma a obținut 20.000 de lire pentru 6% din acțiuni, iar de la GapMinder, un fond de investiţii de capital de risc care a intrat în acest an pe piața autohtonă și care vizează start-up-uri inovatoare, Bogdan a primit 25.000 de euro, tot pentru 6% din acțiuni.
„Finanțările obținute ne permit să accelerăm puțin lucrurile, ne mărim eforturile inclusiv pe partea de marketing. Împreună cu echipa mea sper să avem destul de multe date în cloud astfel încât să analizăm un anumit istoric, să vedem o evoluția în diverse părți ale lumii, pe regiuni. E ceea ce ne noi ne dorim”, povestește dezvoltatorul aplicației.
Aplicația poate fi folosită și ca material pedagogic, spune dezvoltatorul ei, care a participat în școli la lecții deschise unde a vorbit despre apicultură.
„Îmi încurajez fiul să petreacă timp și el în aer liber, în stupină, chiar muncind un pic”, mai spune el.
În curând Apiary Book va fi disponibilă și în sistem de operare iOS.
Articolul face parte din seria Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.
Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.