Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un paradox: succesul reformei stă în amânarea ei

Guvernul României

Desigur o afirmație care îi va intriga pe foarte mulți. Până la urmă nu aceasta a fost rețeta sigură a eșecului multor reforme economice din România? Adică, amânarea lor până în momentul în care o criză valutară, economică, financiară iminentă sau în desfășurare, a forțat decidenții să ia decizii amânate inițial din rațiuni politice sau mai degrabă politicianiste. Amânări care în final s-au dovedit a fi tardive, prociclice și producând corecții majore asupra economiei.

Suntem acum într-o altă paradigmă? Da și nu. Reparațiile capitale pe care le necesită politica fiscală a României, realocarea resurselor publice au nevoie de un întreg ciclu electoral pentru a fi demarate, finalizate și pentru a produce rezultate palpabile. Dezechilibrarea bugetului național este atât de severă, încât ea nu poate fi corectată decât prin luarea unor măsuri nepopulare: creșteri de impozite, scăderea semnificativă a locurilor de muncă din sectorul public, anularea unor categorii de pensii speciale, înghețarea creșterilor de pensii și așa mai departe. 

Din păcate, experiențele oferite de crizele prin care a trecut România nu i-au ajutat pe decidenți să înțeleagă că ofertele către populație trebuie să fie extrem de măsurate și prudente deoarece este foarte greu să mai fie reversate. Beneficiarii ofertelor excesiv de generoase pleacă de la premisa eronată că ele sunt ireversibile, își ajustează stilul de viață pe măsură, ceea ce îi face ca ulterior să rămână în situații dificil de gestionat din cauza ajustărilor salariale, concedierilor sau creșterii impozitelor. De aici tensiunile sociale și frustrarea cu consecințe în plan electoral.

Riscul major în situația în care ne aflăm este ca, din cauza contextului politic, luarea unor măsuri de corecție a exceselor bugetare să compromită pe termen mediu șansele unei reforme profunde. Să presupunem că vom avea un guvern, tehnocrat sau nu, dispus să ia astfel de măsuri de austeritate. Fărâmițarea politică existentă în parlament va face ca, în pragul alegerilor locale și parlamentare, toate formațiunile să fie tentate să profite politic pe seama oricăror măsuri nepopulare luate de guvern în perioada imediat următoare.

Riscul este ca măsurile de redresare să reaprindă flacăra discursurilor populiste, rupte de realitatea economică, de natură a cultiva așteptări nerealiste din partea populației. O astfel de retorică va fi continuată și în campania electorală făcând ca, în final, măsurile de reformare a cheltuielilor publice și de redefinire a priorităților și posibilităților bugetare să fie amânate sine die de teama pierderii sprijinului popular în cazul nepunerii în aplicare a „programului de guvernare” post electoral.

Din acest motiv, pentru a da o șansă unei reforme profunde și durabile a bugetului național, care să fie axat pe dezvoltare, singura soluție pare să fie mai degrabă limitarea la înghețarea derapajelor existente și stoparea oricăror planuri de amplificare a lor până la alegerile parlamentare. Din acel moment, un parlament cu o legitimitate democratică înnoită și capabil eventual să producă o majoritate politică ar putea genera un guvern suficient de puternic ca să facă față provocărilor. Suflecându-și mânecile imediat, pe perioada unui mandat ar avea suficient timp ca să devină nepopular, pentru ca apoi să culeagă roadele unei relansări economice pe baze sustenabile.

Până la alegeri, subiectele de abordat în marja de siguranță rămân cele legate de sistemul judiciar și legislația aferentă, care vor răspunde așteptărilor publicului larg. Pe de altă parte, investitorii și antreprenorii așteaptă semnale clare în favoarea mediului de afaceri și de reversare a unor ordonanțe de urgente precum OUG 114/2018.

Nota bene: A doua zi după căderea guvernului, în primele ore de tranzacționare, bursa a început să crească… 

Articol publicat pe blogul autorului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • - "anularea unor categorii de pensii speciale, înghețarea creșterilor de pensii" - auzi nea Craciunule comentator(liberal??), de ce-ar trebui inghetarea cresterilor de "pensii", si nu doar a celor de peste salariul minim pe economie ??? - si de ce-ar trebui anularea numai a "unora" dintre pensiile "speciale" si nu a "tuturor" ??? - ce, nu ajunge ca ai lucrat undeva, ai primit un salariu cu sporurile legale de (buna)cuviinta, ai cotizat dupa lege si ti-ai facut o vechime si-ai iesit la pensie ??? - sau ai lucrat cumva in mai multe locuri deodata si-n acelasi timp ??? - aud ca unii cu coarne ies la pensie la 39 de ani, "total storsi" de vlaga !!! - ne-am putea permite noi si urmasii nostri o asemenea situatie strigatoare la cer ??? - urmasii nostri sigur nu, si-o vor combate cu parasirea campului de destrabalare autohtona !!! ........
    • Like 1
  • Cum puteam spera la rațiune în cheltuirea banilor publici când nici propunerea repetată din 2017 încoace (acceptată de S. Grindeanu dar refuzată de ... politic) de a limita nr. de călătorii gratuite ale studenților nu a putut fi aplicată ? Același premier cu vise prezidențiale ... Când un om nu-și cunoaște limitele și nici alții nu-l ”ajută” să și le cunoască, se ajunge în situații de măsuri radicale (moțiune de cenzură, s.a.). Dar acum urmează să ”admirăm” competența următorilor ”guvernanți”. Realist vorbind, NU E CAZUL să ne facem nici un fel de iluzii ! Cât timp nu implementăm meritocrația nu putem spera la nimic bun ! (Meritocrația ? Este, în esență, principiul care spune că cei numiți în funcții trebuie să fie condiționați de rezultatele activităților de până la alegere/numire).
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Da, perfect adevărat. "Beneficiarii unor creșteri salariale serioase își ajustează stilul de viață după noile salarii"...Eu as zice și mai și. Că românul ar economisi dar vrea și vrea. Ajunge, în ciuda salariului mărit în aceeași situație, adică în datorii. Cauza? Lipsa educației financiare. Vorbesc complexele și frustrările nu simțul economic real. Concluzia? EDUCAȚIA. Oamenii sunt efectiv neinstruiți. Cred că se poate cheltui și de unde n-ai. În casă la fel ca în țară (de aici succesul "generozității" psd iar oamenii au realizat târziu că deja trăiesc pe datorie).
    Asta una. Dar dacă oamenii ar ști dinainte ce-i așteaptă și care-i scopul ar mai avea ceva de obiectat? Dacă s-ar prezenta realist dezastrul financiar al țării și planul clar de redresare, oare ar avea cineva ceva împotrivă? Poporul e așa fiindcă a fost mereu (luat de) prost și păstrat așa în scop de manipulare. E prost dacă nu-l educi. Poporul nu este masă de manevră, el este scopul și nu mijlocul. Elitele trebuie să coboare din turnul de fildeș și să vorbească mulțimii. Ce-ar fi fost de exemplu să fi zis nemții sau japonezii după război, noi acum vrem drepturi? Au pus osul la treabă că n-au avut încotro. Cam asta e situația acum, ca după un război și trebuie purces la refacere. Asta dacă viitorii guvernanți vor ști să prezinte problema clar și să ia măsurile corecte. Să instruiască poporul, să-i ofere acea educație care i-a fost până acum refuzată. Unui copil dacă-i explici, înțelege: azi fără înghețată dar poimâine tort. Măsuri ferme dar transparente, nu numai pumnul obligatoriu de fier.
    • Like 1
    • @ Delia MC
      Din pacate, poporul e in majoritate prost si nu ai ce sa explici ca nu intelege! Ar fi bine si frumos sa fie asa cum spuneti!
      • Like 0
    • @ Delia MC
      - auzi Deliuto, mama draga, afla tu si altii mai mari, ca nu exista "educatie financiara" ci doar "educatie", care se primeste in cei 7 ani de-acasa si urmatorii 8 de scoala generala, inclusiv pe la orele de dirigentie !! - restul, este numai "instructie" generala sau specializata !! - cine-a inventat palavra "educatie financiara" sau altceva asemanator, (ca si cei ce-au adoptat-o), si-a cumparat diplomele, ca doar se stie ce usor se face asta .......
      • Like 2
    • @ Stan Colton
      Delia MC Delia MC check icon
      Văd că ați avut un puseu de familiaritate excesivă...mda, se pare că ceva v-a supărat rău. Păi eu cred în educația financiară. Cred, când văd cum procedează mulți, înseamnă că n-o au, simplu. Nici eu n-am avut-o, am descoperit-o singură (nu mi-au lipsit provocările). Când văd cum cei din alte nații o au, fiind intr-adevăr parte a educației generale. Și nu, nu ține de IQ: orice ins de inteligență medie și sub are simțul planificării și disciplină, ceea ce-i ridică performanțele spectaculos și-l face aproape la fel de bun ca unul inteligent...și mă apucă nervii.
      Ore de dirigenție, dați-mi voie să râd! Întâmplător știu ce se face in acele ore (mate, română, nimic, etc).
      PS: eu nu mi-am cumpărat diploma. Asta e posibil doar in unele domenii: cumperi una strâmbă de drept, etc. Dar puteți să mă credeți, sunt domenii unde asta nu se poate fără ca posesorul să fie repede dat de gol. Nu-mi argumentați cu excepții, vă rog (ele confirmă regula, nu o fac). Diplomele sunt de vânzare la acele facultăți private ce au practic acest scop și NU se respectă.
      PPS: total corect în ce privește pensiile speciale. Plătește-l bine pe pilot, de exemplu, nu-l ademeni ca pe măgar. cu morcovul pensiei speciale fluturat pe dinainte.
      Semnat, un om cât se poate de obișnuit.
      • Like 1
    • @ Adrian Vladut
      Delia MC Delia MC check icon
      Știu, e greu. Dar de undeva trebuie început. Așa-i, ne sperie drumurile lungi dar...o călătorie de 1000 de mile începe cu primul pas.
      • Like 0
  • Incă ceva ... Aveam șansa să avem un ”Adenauer” pe post de consilier al premierului dar ... pentru niște vorbe care au fost catalogate ”cu risc electoral pentru premierul cu vise prezidențiale” , consilierul a fost mazilit, chiar dacă era (doar) onorific !
    • Like 0
  • check icon
    N-ati invatat nimic.
    In 1999 Basescu a inchis peronul Garii de Nord celor fara bilet si asa a ajuns primar. Apoi a daramat dughenele si a ajuns presedinte. Vadim urla ca pune mitraliera pe oameni si a ajuns in turul doi.
    Reforma? Stabiliti orarul copiilor la maxim 4 ore pe zi si concediati 30% din profesori. Scadeti taxele din salariu la 33% de la 46% si inchideti firmele ce declara salarii fictive. Mama ei de memorie! Ponta in 2015 a scazut TVA-ul alimentelor la 9% si a inchis magazinele ce nu dadeau bon fiscal. Anul ala a adus 2 miliarde euro in plus din TVA. Mai vreti exemple? Medicii au salarii mari. Luati-le licenta 3 ani celor ce primesc plic si astfel desfiintati scoala spagii.
    Din pacate pana la reforma astia vor face pofta neamtului si vor mai cumpara niste elicoptere, tancuri, rachete... ca acolo se da comision gras. Ce? Am spus mita?? Nicidecum. Am spus comision, lucru acceptat in lumea vestica fara de care nu se incheie nici o afacere. De ce credeti ca la orice tranzactie mare exista intodeauna un intermediar, o firma de avocatura sau de consultanta?
    Reforma? Cu cine, cu Orban? Glumiti!
    • Like 2
    • @
      Aveți loc de muncă ? Altfel vă paște ”riscul” de a fi racolat de oricare premier pentru un post de consilier. Oare chiar există riscul acesta ? Să fim serioși ! Dar, până la urmă, noi când vom avea un cancelar precum K. Adenauer ? Cine va drămui resursele, va elimina risipa și va încuraja creativitatea și meritocrația ?
      • Like 1
    • @
      Sa se aplice masuri dure mi se pare mai mult decat necesar, insa cu rachetele si tancurile ati cam dat-o in bara! Cand Rusia militarizeaza Crimeea si aduce trupe de asalt, nu de aparare, doar daca esti tampit nu cumperi armament!
      • Like 1
    • @
      - "Luati-le licenta 3 ani celor ce primesc plic si astfel desfiintati scoala spagii." - ba luati-o si medicilor chiulai care afiseaza un program, si pleaca de la cabinetul de stat cand vor ei, ca mai au treaba pe la clinici particulare sau cabinete proprii, (sau pleaca pur si simplu aiurea, ca-si permit), adica sug la doua capete de tzatza ........................................
      • Like 0
    • @
      - si mie mi se pare-o gluma proasta cu Orban asta si cu liberalii lui - vasazica nu este la liberali un om capabil sa fie premier decat tata-mare-nasul, dar nici cu unul Valceanu liberalu' parca-l cheama, nu mi-e rusine, ca el propune-o lege prin care ziua de sambata sa fie scoasa din liberele de 'vikend", dar auziti, numai cu acordul angajatului, culmea perfidiei !! - ziceti si voi ceva !!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult