Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Fenomenul Ghenie. Un portret al Elenei Ceaușescu, realizat de Adrian Ghenie, vândut la Londra cu 250.000 de euro

Elena Ceaușescu, pictată de Adrian Ghenie

Pictorul Adrian Ghenie a vândut, pe 11 februarie, la o licitație la Londra un portret reprezentând-o pe Elena Ceaușescu, soția dictatorului comunist Nicolae Ceușescu.

Tabloul „Untitled (Elena Ceaușescu)”, un ulei pe pânză, realizat în 2010 de Adrian Ghenie, era estimat la o sumă cuprinsă între 60.000 și 80.000 de lire sterline, 76.200 – 101.600 de euro. Pictura a plecat de la o fotografie a Elenei Ceaușescu, realizată în ziua execuției cuplului, după cum se precizează pe site-ul casei de licitații Sotheby's.

Adrian Ghenie este unul dintre cei mai în vogă pictori români, ale cărui tablouri se vând cu sume impresionante la licitațiile internaționale. În prezent, trăiește la Berlin. Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj. În anii de după absolvire, a făcut naveta între Cluj şi Berlin până în 2013, când a ales în cele din urmă capitala germană.

La Revoluție, Adrian Ghenie avea 12 ani. Tabloul vândut acum la licitație vine dintr-o imagine obsesivă difuzată în zilele Revoluției, când cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu a fost executat.

„Nu abordez teme istorice în picturile mele, dar mă fascinează ceea ce s-a întâmplat în secolul al XX-lea și felul în care acele lucruri continuă să ne influențeze în zilele noastre. Nu mă simt obligat să spun asta lumii, dar pentru mine secolul al XX-lea a fost unul a umilinței - și încerc prin picturile mele să înțeleg asta”, spune Adrian Ghenie, potrivit prezentării făcute de casa de licitații portretului Elenei Ceaușescu.

În România, „nu există nicio pictură bună a lui Ceaușescu”

Într-un interviu din 2013 pentru Ziua de Cluj, artistul povestește cum a a realizat un prim portret al lui Nicolae Ceaşescu, în 2008, la solicitarea colegului său de generaţie Ciprian Mureşan, şi el unul dintre artiştii clujeni cunoscuţi la nivel internaţional.

În România, „nu exista nicio pictură bună a lui Ceauşescu. Mergi la muzeul din Bucureşti şi vezi mii de portrete, dar niciunul nu este un portret bun de bărbat. M-a întrebat cum l-aş face acum (în 2008, n.red.) ca pictor, cu o carieră, la nivel internaţional, în 2008, după ce ai locuit în România, te pricepi la pictură, eşti interesat de pictură, încât rezultatul să fie valid astăzi, să fie o pictură contempoorană", a explicat Ghenie.


Foto: ziuadecj

Artistul a precizat că tabloul pictat pentru Ciprian Mureşan a fost realizat după o poză oficială, însă a fost interesat să exploreze încărcătura emoţională a momentului judecării, respectiv al execuţiei lui Nicolae Ceauşescu, filmate şi difuzate în timpul revoluţiei din 1989, ipostaza în care a fost înfăţişat fostul conducător al statului contrazicând imaginea sa de până atunci, notează Ziua de Cluj.

„Am folosit pentru toate portretele mele cu Ceauşescu, cu excepţia unuia sau două, imaginile din proces, pentru că sunt atât de bogate", a precizat artistul, pentru sursa citată.

4 milioane de euro un tablou cu flori. Omagiu lui van Gogh

În ziua în care a vândut portertul Elenei Ceaușescu, Ghenie a reușit să vândă și portretul unui bărbat: „Untitled”, un ulei pe pânză, realizat în anul 2011. Estimată la 60.000 – 80.000 de lire sterline, lucrarea a fost adjudecată pentru 137.000 de lire sterline (173.990 de euro).


Foto: Sotheby's

Cu o zi înainte, în cadrul unei alte licitații ținute la Londra, Ghenie atinsese un record personal, reușind să vândă tabloul „The Sunflowers in 1937” cu suma de 4 milioane de euro.

Adrian Ghenie. Sursa foto: ziuadecj

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu cred ca cineva de aici are măcar habar ce da valoare unei opere de artă, nici eu nu am și sa va mai spun ceva, dacă duci aceeași opera la diferiți experți toți îți vor face estimări diferite dacă nu sunt vorbiți, prețul este și va fii relativ.
    • Like 0
  • lord nu stiu cum (lord?!):
    1. Daca nu intelegi ceva (sau nimic!) nu e nevoie sa anunti "mapamondul" de chestia asta. Injuriile, inteleg eu, sunt cartea dumitale de vizita!?
    2. Probabil ca nu intelegi nici ce-am vrut eu sa spun, dar nu te chinui. E suficient sa ne "expui" cartea de vizita !
    3. E atat de simplu sa intrebi ce-o fi vrut pictorul sa transmita. Sigur ai fi gasit destui care sa-ti explice, cu amabilitate! Dar, de! Orgoliul de a te fali cu propriile limite e muuult mai comod decat sa-ti "scrantesti" mintea pentru a pricepe ceva greu accesibil. Si nu te repezi sa jignesti! Respira adanc de 3 ori si furia se va estompa...Oricum, este de apreciat ca ai spus "domnului pictor".
    • Like 0
  • check icon
    Eu n-as plati fie si doi lei pe asemenea picturi macabre ,nici macar cu dictatori straini.Ma gandesc insa ca aceste minunate ironii-parodii poate le-or ajunge pe la urechi raposatilor si daca ii apuca jalea pe lumea cealalta cu atat mai bine.
    Nu avem nevoie nici voie sa giram asemenea "acte artistice" de foarte prost gust ,in Romania sau oriunde altundeva.Domnului pictor ii urez sa se bucure de banii murdari castigati si sa mediteze la valoarea adaugata spiritului romanesc cu asemenea panze bune de sters picioarele pe ele la intrarea intr-o toaleta publica.
    • Like 0
    • @
      check icon
      N-am nici o treaba cu pictura, dar trebuie să vă întreb: Ce înseamnă spirit romanesc? Si cum ar trebui sa picteze ca sa-i adauge valoare acestui spirit?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Ti-a cerut cineva sa dai tu bani? Tu ce ai reusit pina acum sa adaugi la "valoarea adaugata spititului romanesc"? Macar defineste-l, sa vedem si noi daca se incadreaza sau nu pictorul in aiurelile tale!
      • Like 0
    • @
      Roxani check icon
      Pfaaaai de capul meu, cata rautate stimabile! Arta nu este pentru oricine, dar sa improsti cu noroi in munca unui om, doar pentru ca tu nu o intelegi, este o josnicie si denota un caracter urat.
      • Like 0
    • @
      check icon
      In niciun caz in maniera asemanatoare felului in care va expuneti dumneavoastra sarcasmul.Eu cred ca exista lucrari esuate si unele lamentabile si nici unele nici altele nu contribuie la spiritul romanesc.N-am nicio indoiala ca individul in cauza este destul de competent incat deja s-a implinit ca artist sau o va face.Eu am comentat doar asupra umbrei categoric imorale care emaneaza din lucrarile insotite cu imagine in articol cu exceptia Untitled.O sa va raspund totusi la intrebare ca si cum n-as intelege sensul ei ascuns pentru ca spiritul romanesc pentru mine nu e un subiect de retorica joasa.Spiritul romanesc este ceea ce radiaza din exterior in interior si apoi invers si ca sa te bantuie nu cere nicio taxa pentru ca se vrea trimis in afara ta, imbogatit ,in perpetuum.
      • Like 0
  • Un portret exceptional, de un tragism ce trece dincolo de panza chiar si intr-o imagine online.
    The Sunflowers in 1937 e de asemenea un tablou ce isi merita cu prisosinta pretul.
    Felicitari, Adrian Ghenie!
    Am vazut tablourile d-voastra la Bienala de la Venetia si de atunci va urmaresc cu atentie.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult