Pictorul Adrian Ghenie a vândut, pe 11 februarie, la o licitație la Londra un portret reprezentând-o pe Elena Ceaușescu, soția dictatorului comunist Nicolae Ceușescu.
Tabloul „Untitled (Elena Ceaușescu)”, un ulei pe pânză, realizat în 2010 de Adrian Ghenie, era estimat la o sumă cuprinsă între 60.000 și 80.000 de lire sterline, 76.200 – 101.600 de euro. Pictura a plecat de la o fotografie a Elenei Ceaușescu, realizată în ziua execuției cuplului, după cum se precizează pe site-ul casei de licitații Sotheby's.
Adrian Ghenie este unul dintre cei mai în vogă pictori români, ale cărui tablouri se vând cu sume impresionante la licitațiile internaționale. În prezent, trăiește la Berlin. Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj. În anii de după absolvire, a făcut naveta între Cluj şi Berlin până în 2013, când a ales în cele din urmă capitala germană.
La Revoluție, Adrian Ghenie avea 12 ani. Tabloul vândut acum la licitație vine dintr-o imagine obsesivă difuzată în zilele Revoluției, când cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu a fost executat.
„Nu abordez teme istorice în picturile mele, dar mă fascinează ceea ce s-a întâmplat în secolul al XX-lea și felul în care acele lucruri continuă să ne influențeze în zilele noastre. Nu mă simt obligat să spun asta lumii, dar pentru mine secolul al XX-lea a fost unul a umilinței - și încerc prin picturile mele să înțeleg asta”, spune Adrian Ghenie, potrivit prezentării făcute de casa de licitații portretului Elenei Ceaușescu.
În România, „nu există nicio pictură bună a lui Ceaușescu”
Într-un interviu din 2013 pentru Ziua de Cluj, artistul povestește cum a a realizat un prim portret al lui Nicolae Ceaşescu, în 2008, la solicitarea colegului său de generaţie Ciprian Mureşan, şi el unul dintre artiştii clujeni cunoscuţi la nivel internaţional.
În România, „nu exista nicio pictură bună a lui Ceauşescu. Mergi la muzeul din Bucureşti şi vezi mii de portrete, dar niciunul nu este un portret bun de bărbat. M-a întrebat cum l-aş face acum (în 2008, n.red.) ca pictor, cu o carieră, la nivel internaţional, în 2008, după ce ai locuit în România, te pricepi la pictură, eşti interesat de pictură, încât rezultatul să fie valid astăzi, să fie o pictură contempoorană", a explicat Ghenie.
Artistul a precizat că tabloul pictat pentru Ciprian Mureşan a fost realizat după o poză oficială, însă a fost interesat să exploreze încărcătura emoţională a momentului judecării, respectiv al execuţiei lui Nicolae Ceauşescu, filmate şi difuzate în timpul revoluţiei din 1989, ipostaza în care a fost înfăţişat fostul conducător al statului contrazicând imaginea sa de până atunci, notează Ziua de Cluj.
„Am folosit pentru toate portretele mele cu Ceauşescu, cu excepţia unuia sau două, imaginile din proces, pentru că sunt atât de bogate", a precizat artistul, pentru sursa citată.
4 milioane de euro un tablou cu flori. Omagiu lui van Gogh
În ziua în care a vândut portertul Elenei Ceaușescu, Ghenie a reușit să vândă și portretul unui bărbat: „Untitled”, un ulei pe pânză, realizat în anul 2011. Estimată la 60.000 – 80.000 de lire sterline, lucrarea a fost adjudecată pentru 137.000 de lire sterline (173.990 de euro).
Cu o zi înainte, în cadrul unei alte licitații ținute la Londra, Ghenie atinsese un record personal, reușind să vândă tabloul „The Sunflowers in 1937” cu suma de 4 milioane de euro.
Adrian Ghenie. Sursa foto: ziuadecj
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. Daca nu intelegi ceva (sau nimic!) nu e nevoie sa anunti "mapamondul" de chestia asta. Injuriile, inteleg eu, sunt cartea dumitale de vizita!?
2. Probabil ca nu intelegi nici ce-am vrut eu sa spun, dar nu te chinui. E suficient sa ne "expui" cartea de vizita !
3. E atat de simplu sa intrebi ce-o fi vrut pictorul sa transmita. Sigur ai fi gasit destui care sa-ti explice, cu amabilitate! Dar, de! Orgoliul de a te fali cu propriile limite e muuult mai comod decat sa-ti "scrantesti" mintea pentru a pricepe ceva greu accesibil. Si nu te repezi sa jignesti! Respira adanc de 3 ori si furia se va estompa...Oricum, este de apreciat ca ai spus "domnului pictor".
Nu avem nevoie nici voie sa giram asemenea "acte artistice" de foarte prost gust ,in Romania sau oriunde altundeva.Domnului pictor ii urez sa se bucure de banii murdari castigati si sa mediteze la valoarea adaugata spiritului romanesc cu asemenea panze bune de sters picioarele pe ele la intrarea intr-o toaleta publica.
The Sunflowers in 1937 e de asemenea un tablou ce isi merita cu prisosinta pretul.
Felicitari, Adrian Ghenie!
Am vazut tablourile d-voastra la Bienala de la Venetia si de atunci va urmaresc cu atentie.